Ωρα Βελγίου

Ωρα Βελγίου

bet365

Η ώρα της πρόκρισης ή καλύτερα της «μισής» πρόκρισης στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πλησιάζει για την Εθνική βόλεϊ ανδρών με το εθνικό συγκρότημα να ετοιμάζεται να δώσει το Σάββατο στην Ορεστιάδα τον υπερπάντων αγώνα κόντρα στο Βέλγιο. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε τόση σημασία ένας προκριματικός. Όχι μόνο για την πρόκριση αλλά γενικότερα για την επιβίωση όλου του οικοδομήματος των εθνικών ομάδων που τρίζει συνθέμελα.

Καλές οι εθνικές ομάδες εφήβων και παίδων αλλά μόνο όταν η εθνική ανδρών κάνει τη διαφορά θα μπορέσει το ελληνικό βόλεϊ να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Οι συνθήκες είναι οι χειρότερες απ΄ όλες τις απόψεις, αλλά ο χρόνος έχει ωριμάσει πολλούς διεθνείς τόσο από τη δική μας, όσο και από την... άλλη πλευρά.

Η ιστορία με το Βέλγιο κρατάει από παλιά και πάντα πέφτει στο δρόμο μας μετά από μεγάλες... συμφορές. Άλλες τέσσερις φορές έχουμε βρει τους Βέλγους αντιπάλους σε προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και τις τέσσερις μας λαχτάρισαν αλλά προκριθήκαμε. Μάλιστα μία φορά διασυρθήκαμε κιόλας. Ηταν 30 Δεκεμβρίου 1996. Η ελληνική ομάδα ήταν τσακισμένη από το σοκ του αποκλεισμού από το Προολυμπιακό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα που είχε γίνει τον Μάιο του 1996 στην Πάτρα. Η πρόκριση για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχε χαθεί στο περίφημο τάι μπρέικ με την Πολωνία όπου η ελληνική ομάδα προηγήθηκε 13-8 και το απώλεσε. Ακολούθησε η απομάκρυνση του Χιλμπέρο Ερέρα και για περίπου έξι μήνες η ομάδα είχε σκορπίσει. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν είχε βρεθεί προπονητής και οι Τάκης Καβαλιεράκης, Νίκος Νεόφυτος κλήθηκαν από τις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων να συγκροτήσουν ομάδα για τον πρώτο εκτός έδρας προκριματικό αγώνα στο Βέλγιο. Ο αγώνας έγινε 30 Δεκεμβρίου και η ελληνική ομάδα με το παλιό σύστημα έχασε 3-0 (15-06, 15-04, 15-04). Ήταν η πιο βαριά ήττα σε επίσημο αγώνα από το 1972. Το Μάιο του 1997 την ομάδα ανέλαβε ο Στέλιος Καζάζης, ο επαναληπτικός έγινε στην Αλεξανδρούπολη και η ελληνική ομάδα πήρε τη νίκη με 3-0 σετ και μαζί την πρόκριση για τα τελικά της Ολλανδίας.

Η πρώτη φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρέθηκαν σε προκριματική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν το 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου με τον Τάσο Κουμπλή στον πάγκο το εθνικό συγκρότημα επικράτησε 3-1 σετ και προκρίθηκε στα τελικά της Καρλσρούης.

Το 2004 και μετά το σοκ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας όπου η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να μπει στα ημιτελικά χάνοντας το 4ο σετ από τους αμερικάνους με 20-12 και το 5ο σετ με 13-11, η ομάδα δείχνει χαρακτήρα και στα προκριματικά της Βάρνας κερδίζει το Βέλγιο 3-1 σετ και προκρίνεται στα τελικά του Euro-2005.

H 4η φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρίσκονται αντιμέτωπες στο φιλέ για προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι τον Ιούνιο του 2008. Η ελληνική ομάδα νικάει στο Βέλγιο 3-2 και στη ρεβάνς της Γλυφάδας επικρατεί 3-0 και προκρίνεται πανηγυρικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολουθεί το τσουνάμι των αγωνιστικών και διοικητικών εξελίξεων στο ελληνικό βόλεϊ που βυθίζεται στην κρίση πολύ νωρίτερα ξεσπάσει η συμφορά στην Ελλάδα. Στο ελληνικό βόλεϊ τα άσχημα έρχονται πάντα νωρίτερα. Ο Λεώνης παραιτείται τον Ιούλιο για να πάει στον Παναθηναϊκό και που τελικά μένει έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο ο Προσαλίκας ανατρέπει τον Μπελιγράτη στην διοίκηση της ΕΟΠΕ και από τότε η Εθνική ομάδα δεν έχει βρει την ησυχία της αφού κάθε χρόνο είτε γίνονται αλλαγές, είτε περικοπές, αλλαγές πλάνων και διαρκής συρίκνωση.

Ο αυριανός αγώνα με το Βέλγιο, όπως και η ρεβάνς σε μία εβδομάδα στο Κόρτρικ θα είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την εθνική ανδρών αλλά και για την πορεία του ελληνικού βόλεϊ και των ίδιων των διεθνών που την στελεχώνουν.

Με την καλή παράδοση που έχουμε με τους Βέλγους μπορεί να ανέβει η ψυχολογία αλλά όχι το αγωνιστικό επίπεδο. Οι Έλληνες διεθνείς δεν υστερούν ως μονάδες αλλά ως ομάδα και αύριο καλούνται να τα δώσουν στην ακριτική Ορεστιάδα.

Στο μεταξύ το μεταγραφικό παζάρι άρχισε να φουντώνει όσο πλησιάζει ο Ιούνιος οπότε οι ομάδες είναι ελεύθερες να κάνουν και τις σχετικές ανακοινώσεις. Το θετικό είναι ότι το ήμισυ των ομάδων της Βόλεϊ Λιγκ έχει αρχίσει να «κουνιέται» ενώ δεν γνωρίζει ακόμα το ύψος των εσόδων που θα έχει για τη νέα αγωνιστική περίοδο από το μεγάλο χορηγό που είναι ο ΟΠΑΠ. Πάντως, τα κότσια όλων θα φανούν στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβιώσουν χωρίς τον ΟΠΑΠ αναζητώντας παράλληλα έσοδα από χορηγούς και πιθανότατα και από το «στοίχημα».

Βασικά ο Ολυμπιακός κράτησε τα 2/3 της περσινής ομάδας καθώς έμειναν Γιορντάνοφ, Σμαραγδής, Χριστοφιδέλης, Σωτηρίου, Στεφάνου, Γιούρισιτς, Μαρούλης, οι Κοκκινάκης, Μάρκου έχουν συμβόλαια και ήρθαν Κουρνέτας, Καλντέιρα.

Ο Παμβοχαϊκός κάνει το κόλπο γκρόσο με την επιστροφή του Ντουσάρμ, συμφώνησε με τον Αργεντινό Τζιουστινιάνο, είναι κοντά στον Ζήση για λίμπερο, πήρε τον Κανέλλο από τον ΠΑΟΚ, κράτησε τον Πανταλέων και υπάρχει και συνέχεια.

Εκρηκτικός και ο ΠΑΟΚ που πήρε Ποτόσνικ, Ντάμπουβιτς, Μπαμπαλιούτα, κράτησε Παντακίδη, Χαραλαμπίδη και θέλει Τζελάτι, Μπορόβνιακ.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τις μεταγραφικές του επιλογές για τον Φοίνικας Σύρου, ενώ ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έκανε την καλύτερη αρχή με την παραμονή του Κροάτη διαγώνιου Ιβάν Ράιτς.

Από εκεί και πέρα το κουβάρι μπλέκεται καθώς όλες οι υπόλοιπες ομάδες είτε περιμένουν την απόφαση του ΑΣΕΑΔ για τον μηδενισμό ή την απαλλαγή του Ηρακλή που θα δρομολογήσει εξελίξεις στην Βόλεϊ Λιγκ και στην Α2 ανδρών ενώ οι πιο συντηρητικοί θα περιμένουν την υπογραφή της νέας σύμβασης της ΕΣΑΠ με τον ΟΠΑΠ.

Στο μεταξύ η ΕΣΑΠ έφερε τον Πολωνό προπονητή Βιέτσλαβ Σάζα ο οποίος θεωρείται κορυφή στην πατρίδα του σε ζητήματα ανάπτυξης. Οι προπονητές έδειξαν ενδιαφέρον για ανταλλαγή απόψεων και καλό θα είναι οι Έλληνες τεχνικοί να μην βλέπουν το βόλεϊ μόνο ως συμπλήρωμα του οικογενειακού εισοδήματος τους, αλλά ως ευκαιρία για καριέρα.

Στο μπάσκετ με το που έσκασε η κρίση οι προπονητές εξαργυρώνουν τις παρακαταθήκες του αθλήματος και δοκιμάζουν τις τύχες τους στο εξωτερικό με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι Έλληνες προπονητές του μπάσκετ, θεωρούνται όπως οι Ιταλοί προπονητές του βόλεϊ. Έχουμε ξαναπεί πως ο Έλληνας προπονητής έχει μεγάλη δυναμική, αρετές και ταλέντο. Τόλμη, θάρρος και λίγο θράσος χρειάζεται για να γίνει η αρχή...

Το παζάρι ξεκίνησε και στην Α1 γυναικών με τον Ολυμπιακό να οδηγεί κι εδώ τις εξελίξεις με την απόκτηση των κεντρικών Γιώτα, Λαμπρούση από τον Ηρακλή Κηφισιάς ο οποίος όμως επωφελήθηκε με την απόκτηση της 17χρονης Ιωάννας Γκουντιμένκο από τους «ερυθρόλευκους». Στον Ηρακλή Κηφισιάς γυρίζει για να τελειώσει την καριέρα της η Χαρά Σάκκουλα, ενώ μένει η Διώτη Αργά αλλά σταθερά κινείται και ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση της Κελεσίδου για τη θέση της λίμπερο, ενώ ίσως να έχουμε εξελίξεις με Κοσμά και Καβαθά στον Παναθηναϊκό που εκτός απροόπτου φεύγουν από τον Ολυμπιακό.

Για να μην ξεχνιόμαστε σήμερα ξεκινάει και το Παγκόσμιο Λιγκ. Αυτό που κάποτε μας παρακάλαγαν να πάμε και κάναμε τους δύσκολους και τώρα το βλέπουμε με το κιάλι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…