«Μόνο στο εξωτερικό project σαν του Αστέρα»!

Gazzetta team
«Μόνο στο εξωτερικό project σαν του Αστέρα»!

bet365

Ο άνθρωπος που έχει κάνει όλη τη Νίκαια να… παραμιλά με τα κατορθώματα της ομάδας του αποκαλύπτεται στο gazzetta.gr! Ο κόουτς του Αστέρα, Παναγιώτης Μαρούλης, αναφέρεται στο τρομερό αήττητο σερί της ομάδας του, αλλά και στις τομές που πρέπει να γίνουν στο χώρο προκειμένου το βόλεϊ να κερδίσει την εκτίμηση των Ελλήνων φιλάθλων!

Είναι από τις συνεντεύξεις που εκτός από την ενημέρωση, σου παρέχει και γνώση! Για την ακρίβεια, στοιχεία που ούτε καν είχαν περάσει από το μυαλό σου. Αυτό ξεχωρίζει, άλλωστε, τον «απλό και καθημερινό» από τον οραματιστή ή εκείνον που ζει και αναπνέει για την… επανάσταση στο χώρο που δραστηριοποιείται!

Κάπως έτσι νιώσαμε τη συνέντευξη με τον προπονητή της ομάδας του Αστέρα Νίκαιας, Παναγιώτη Μαρούλη. Ενός ανθρώπου που εκτός από τη σωστή προετοιμασία των αθλητριών του, έχει – και το απέδειξε στις δηλώσεις του- τις γνώσεις για την εδραίωση του αγαπημένου του βόλεϊ στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού.

Ο επικεφαλής της προσπάθειας του συλλόγου της Νίκαιας μίλησε στο gazzetta.gr για όλα! Ανέφερε τα σημεία εκείνα που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αναπτυχθεί το βόλεϊ στη χώρα μας, αποκάλυψε τους ανθρώπους που έχει πρότυπο και εκείνους που τον βοήθησαν να βελτιωθεί με το πέρασμα των χρόνων, αλλά φυσικά και για την μεγάλη του αγάπη, τον Αστέρα!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Μαρούλη:

Από ποια ηλικία ασχολείστε με το βόλεϊ και ποιοι άνθρωποι- ανάμεσα σε τόσους που έχετε γνωρίσει στο χώρο- θεωρείτε ότι σας βοήθησαν να εξελιχθείτε;

Η ενασχόληση μου με το βόλεϊ ξεκίνησε σε ηλικία 8 ετών που για τέσσερα χρόνια κοντά στο κυρ Στάθη (Στάθη Σαραντέα) έμαθα δύο πράγματα. Ότι για να μάθεις πρέπει να δουλεύεις πολύ και το πιο σημαντικό, να αγαπάω το βόλεϊ! Νομίζω ότι ο κυρ Στάθης είναι ο ένας από τους τρεις ανθρώπους από τους οποίους πήρα πράγματα για να δημιουργήσω ότι έχει να κάνει με τις αγωνιστικές και μη απόψεις μου για το βόλεϊ! Ο δεύτερος είναι ο Δημήτρης Χατζημιχάλης που δούλεψε μαζί μου στις ακαδημίες για να εξελίξω σωστά το ταλέντο μου. Ο κύριος Δημήτρης μου έμαθε εκτός από σωστό βόλεϊ, να δημιουργήσω προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο και να σκέφτομαι ψύχραιμα για να πάρω αυτό που θέλω από το παιχνίδι. Είναι ένας κόουτς που εκτός από πολλές γνώσεις που σου δίνει, σε κάνει να σέβεσαι την ομάδα, τον αντίπαλο, τον φίλαθλο...Είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ, τον σέβομαι απεριόριστα και τον ευχαριστώ! Ο τρίτος άνθρωπος από τον οποίο πήρα πολλά πράγματα για την ολοκληρωμένη άποψη μου για αυτό το άθλημα είναι ένας άνθρωπος τον οποίο δυστυχώς δεν είχα για μεγάλο διάστημα προπονητή, γιατί η καριέρα του κάλπαζε και καλπάζει ακόμα! Χωρίς να το ξέρει, τον παρακολουθώ εντατικά και τις προπονήσεις του αλλά πιο πολύ την τακτική του για την οποία νομίζω ότι είναι ο top στην Ελλάδα...Είναι ο Σωτήρης ο Δρίκος! Όταν αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική το πρότυπο μου είναι ο Σωτήρης Δρίκος!

Όπως οι περισσότεροι που ανέλαβαν το πόστο του προπονητή, έτσι και εσείς είχατε ζήσει από κοντά… τι εστί επαγγελματικό βόλεϊ τις περιόδους που ήσασταν πρωταγωνιστής εντός του γηπέδου.

Ως αθλητής μπορώ να πω ότι έπαιξα σε υψηλό επίπεδο και προπονήθηκα από πολύ καλούς προπονητές που σίγουρα συνέβαλαν για την ενασχόλησή μου με την προπονητική! Έπαιζα στην θέση του πασαδόρου έχοντας περάσει όμως με επιτυχία θα έλεγα και από τις θέσεις του ακραίου, του διαγώνιου αλλά και του λίμπερο σε ειδικές καταστάσεις και ανάγκες! Κατέκτησα 9 πανελλήνια μετάλλια στο σύνολο, 2 με την ομάδα του Άρη Νίκαιας 6 με της ΑΕ Νίκαιας και 1 με τον Ολυμπιακό Πειραιώς! Σίγουρα ξέρω τι θα πει πίεση, ντέρμπι, στόχοι και υψηλός ανταγωνισμός. Όπως λέω συνεχώς στο περιβάλλον μου: Καλές οι σπουδές, καλές οι έρευνες και οι μελέτες αλλά αν δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος αυτά που δείχνεις είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει ο αθλητής. Επίσης αν δεν έχεις παίξει τελικό που αναδεικνύει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς και όνειρα με το σκορ 24-24, δεν θα πεις την σωστή κουβέντα στον αθλητή στο τάιμ άουτ όσα βίντεο και αν δεις στο youtube!

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη «πληγή» στο χώρο της προπονητικής του ελληνικού βόλεϊ;

Σε ηλικία 18 ετών πήγα στα Τρίκαλα να σπουδάσω ΤΕΦΑΑ! Εκεί άλλαξαν όλα! Κατάλαβα πόσα λίγα ξέρω και δυστυχώς το ελληνικό βόλεϊ στερείται προπονητών των ΤΕΦΑΑ και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του αθλήματος μας! Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να μάθουν την προπονητική μέσα από ένα ελλιπές σεμινάριο 6 μηνών επειδή ήταν αθλητές. Δεν έχει καμία σχέση η προπονητική με το να είσαι αθλητής. Έστω και υψηλού επιπέδου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να γίνουμε ανταγωνιστικοί πρέπει να δημιουργήσουμε προπονητές- επιστήμονες και όχι προπονητές από βίντεο! Η διαφορά είναι τεράστια...Κάποιοι μαθαίνουν και αντιγράφουν ασκησιολόγιο. Χωρίς να ξέρουν το πώς, το πότε και το γιατί της άσκησης. Αντίθετα, οι προπονητές των ΤΕΦΑΑ είναι αυτοί που δημιουργούν νέο ασκησιολόγιο, νέους τρόπους προσέγγισης του αθλήματος. Δημιουργούν εξέλιξη στο άθλημα και το πιο σημαντικό: Ξέρουν πότε πρέπει να κάνουν το οτιδήποτε για να εξελιχθεί ένας αθλητής! Η διαφορά χρόνου της εξέλιξης ενός αθλητή ή μιας ομάδας είναι πολύ σημαντικός! Εννοείται ότι υπάρχουν πολλοί και καλοί προπονητές χωρίς σπουδές ΤΕΦΑΑ απλά αν θέλουμε εξέλιξη. Μονόδρομος είναι να μπουν περισσότεροι ειδικοί στο άθλημα μας!

Φαίνεστε ότι, εκτός από τις τακτικές των αντιπάλων, έχετε… μελετήσει σε βάθος γενικότερα το χώρο του βόλεϊ. Μπορείτε να μας πείτε ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να προοδεύσει το άθλημα στην Ελλάδα;

Ναι πράγματι. Η δουλειά μου δεν είναι μόνο να καθοδηγώ αθλητές, αλλά νοιάζομαι για την βελτίωση του αγαπημένου μας αθλήματος. Οι προτάσεις μου για το βόλεϊ στην Ελλάδα είναι Α)ότι όπως ανέφερα χρειάζονται περισσότεροι ειδικοί στο άθλημα μας και πρέπει η Ομοσπονδία να βρει τον τρόπο να δελεάσουν τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ να επιλέγουν ειδικότητα ποδοσφαίρισης! Β) Χρειάζεται περισσότερο προβολή με κάθε τρόπο και κάθε κόστος το βόλεϊ. Όχι όμως μόνο οι ομάδες αλλά και οι προπονητές και οι αθλητές και οι παράγοντες. Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε "star" από την Α1 έως το Γ’ Τοπικό, προκειμένου να ασχολείται καθημερινά ο κόσμος με το βόλεϊ μέσω των ΜΜΕ! Γ) Πρέπει και μπορούμε να γεμίσουμε τα γήπεδα που συνεπάγεται ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των πρωταθλημάτων με οργάνωση και θέαμα έτσι ώστε να περνάει ο φίλαθλος κόσμος ένα όμορφο δίωρο σε έναν αγώνα! Δ) Να απομακρυνθούν γρήγορα όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει για την κατάντια του αθλήματος μας και να αναλάβουν τις τύχες της ομοσπονδίας μας άνθρωποι που έχουν σπουδάσει να ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ επιτυχημένα project! Ε) Να βάλουμε όλοι πλάτη με ένα σωστό πλάνο δυο-τριών ετών για να μηδενιστούν τα χρέη της ομοσπονδίας μας και να μπορέσουμε μετά να δημιουργήσουμε ανάπτυξη Ζ)Κεντρικές συμφωνίες με εταιρίες για να μειωθούν τα πάγια έξοδα των συλλόγων (φόρμες,μπάλες κτλ...)!

Αντιλαμβάνομαι ότι αν συνεχίσω, θα πείτε ακόμη περισσότερα (σ.σ. γέλια). Πάμε να μιλήσουμε, όμως, και για τον Αστέρα Νίκαιας, την ομάδα που αυτή την περίοδο κοουτσάρετε;

Αστέρας Νίκαιας... Μάλιστα! Είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε ο αδελφός μου με την δημιουργία αντρικού τμήματος και δειλά δειλά ακαδημίες με κοριτσάκια! Μετά από μακρά μου απουσία από το άθλημα αποφάσισα να ασχοληθώ με την δημιουργία ενός συλλόγου που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από μία ομάδα του εξωτερικού! Επενδύω και θα επενδύσω πολλά ακόμα για να το καταφέρω και νομίζω ότι βήμα βήμα δεν θα αργήσει να επιτευχθεί ο στόχος! Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές απογοητεύομαι από την προχειρότητα, την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης σε θέματα οργάνωσης και το ότι βλέπω ανθρώπους που ταιριάζουν περισσότερο σε γήπεδα ποδοσφαίρου παρά σε αίθουσες που παίρνονται αποφάσεις για το άθλημα που άνθρωποι σαν και εμένα επενδύουν τα χρήματα τους, τις γνώσεις τους, την αγάπη τους για το βόλεϊ και το πλάνο που έχουν δημιουργήσει ...κινδυνεύοντας να πάει στραφεί επειδή ακόμα ο Έλληνας όσες φάπες και να φάει δεν ξέρει τι εστί και τι δύναμη έχει η ψήφος του! Έχω αποφασίσει να το κάνω...Και θα το κάνω καλά ότι εμπόδιο και αν νομίζουν μπορούν να μου βάλουν!

Η ομάδα, ιδίως των Γυναικών, διαπρέπει…

Αγωνιστικά, έχω δημιουργήσει ένα πλάνο που ξεκίνησε από την αρχή της σεζόν φέτος και τελειώνει σε δύο χρόνια από τώρα. Δουλεύουμε στην προπόνηση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο όπου θα μπορεί να παίξει σύγχρονο βόλεϊ με συνεχή εξέλιξη και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή αλλά και σε φυσική κατάσταση και τακτική στο παιχνίδι μας! Το τμήμα σκάουτ του συλλόγου δουλεύει ασταμάτητα και συλλέγει πληροφορίες για οποία αθλήτρια έχει το ταλέντο να παίξει υψηλού επιπέδου βόλεϊ και όλες τις πιθανές άμεσα έμμεσα αντιπάλους μας ...Πράγμα που για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει στο οπλοστάσιο του κάθε προπονητικό team και σύλλογος γενικότερα!

Και μια απλή ερώτηση. Γιατί ο κόσμος να επιλέξει τον Αστέρα;

Ο λόγος που πρέπει να επιλέξει ένας αθλητής η προπονητής η παράγοντας να έρθει στην καθημερινότητα του Αστέρα Νίκαιας είναι ότι αν αγαπάει το βόλεϊ και θέλει να εξελιχθούν οι ικανότητες του και να πιάσουν τόπο πάνω στο άθλημα...Ο σύλλογος μας δίνει ότι μπορεί να χρειαστείς για να το καταφέρεις! Όντας στην οικογένεια του Αστέρα Νικαιας νιώθεις ότι παίρνεις μέρος δημιουργίας ενός "μεγάλου project" που βλέπουμε μόνο στο εξωτερικό! Βήμα βήμα χτίζουμε έναν τοίχο μπροστά μας που δεν θα μπορεί να τον παραβιάσει κάνεις και να μας χαλάσει τα σχέδια...Προχωράμε με οδηγό τρεις λέξεις: δουλειά, δουλειά και δουλειά!

Το… τρένο του Αστέρα δεν σταματά πουθενά! 17 αγωνιστικές και απολογισμός μόνο νίκες! Εντυπωσιακό…

Έχω πει ότι για τα κορίτσια μου μπορώ να μιλάω μέρες ολόκληρες..! Όλα τα παιδιά δούλεψαν, βελτιώθηκαν και εμπέδωσαν την νοοτροπία που ήθελα από την αρχή να τους περάσω. Νομίζω ότι στην συνέχεια δεδομένου ότι πλέον δεν θα χρειαζόμαστε χρόνο προσαρμογής αθλητή- προπονητή θα δείτε πολύ όμορφο βόλεϊ και συνεχή βελτίωση για τα κορίτσια πράγμα που θέλω να πιστεύω ότι θα μας αποφέρει στην επίτευξη των στόχων μας!

Για το τέλος, ένα σχόλιο για το δεξί σας χέρι στην ομάδα, τον τεχνικό διευθυντή, Μιχάλη Μαθιουδάκη;

Ο Μιχάλης είναι ο άνθρωπος που βρήκα μετά από συζητήσεις για να είναι εκείνος που θα διοικήσει τον σύλλογο με τον τρόπο που θέλω και θα κάνει μαζί μου ένα δίδυμο για να πάει τον Αστέρα Νίκαιας σε υψηλά επίπεδα οργάνωσης! Αγαπάει αυτό που κάνει και πιστεύω ότι έχει μέσο του συλλόγου μας να δώσει πολλά στο άθλημα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα