Γουίλιαμς: «Κόντεψα να πεθάνω στη γέννα»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Γουίλιαμς: «Κόντεψα να πεθάνω στη γέννα»
Με άρθρο της στο CNN η Σερίνα Γουίλιαμς σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τις συνθήκες που γεννούν οι γυναίκες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του τοκετού της Ολύμπια, παρολίγον να χάσει τη ζωή της.

«Κόντεψα να πεθάνω όταν γέννησα την κόρη μου, Olympia. Είμαι τόσο ευγνώμων που είχα τη δυνατότητα να έχω δίπλα μου μια απίθανη ομάδα γιατρών και νοσοκόμων, σε ένα νοσοκομείο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ήξεραν ακριβώς πως έπρεπε να χειριστούν αυτή την απρόσμενη επιπλοκή. Αν δεν είχα την επαγγελματική τους φροντίδα, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα», έγραψε η Σερίνα Γουίλιαμς στο άρθρο της και δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια του τοκετού στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες, πολλές γυναίκες.

«Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι μαύρες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκυμοσύνη ή από αιτίες που συνδέονται με τον τοκετό. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες δίνουν αγώνα όταν γεννούν σε φτωχότερες χώρες.

Όταν υπάρχουν επιπλοκές όπως αυτές που είχα, συχνά δεν υπάρχουν τα φάρμακα, οι εγκαταστάσεις ή οι γιατροί για να τις σώσουν. Αν δεν θέλουν να γεννήσουν στα σπίτια τους, θα πρέπει να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις. Πριν ακόμα φέρουν μια νέα ζωή σ' αυτό τον κόσμο, οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.»

Η εμπειρία της Σερίνα Γουίλιαμς την ώθησε στον να ενθαρρύνει τους αναγνώστες του άρθρου προκειμένου να στηρίξουν στη UNICEF ώστε να βοηθήσουν στον αγώνα: «Κάθε μητέρα, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το υπόβαθρό της, αξίζει να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και γέννα. Και μπορείτε να βοηθήσετε σ' αυτό.»

Η κάτοχος 23 γκραν σλαμ, πανηγύρισε το Αυστραλιανό Όπεν του 2017 ενόσω ήταν έγκυος και στη συνέχεια συμπλήρωσε 12 μήνες απουσίας από την αγωνιστική δράση, επιστρέφοντας πριν από 2 εβδομάδες για το Fed Cup, όπου συμμετείχε μόνο σε έναν αγώνα διπλού. Στόχος της είναι να επιστρέψει σε περίπου δυο εβδομάδες, για το BNP Paribas Open στο Indian Wells (5-18 Μαρτίου).

 

Τελευταία Νέα