Η Λίβερπουλ... ομορφαίνει

Η Λίβερπουλ... ομορφαίνει

Κώστας Ζάλιαρης
Η Λίβερπουλ... ομορφαίνει

bet365

Έδρα, προπονητής, παίκτες που τα δίνουν όλα. Αυτό είναι το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει φέτος τη Λίβερπουλ στην επιτυχία και το gazzetta.gr στέκεται στα σημεία που έχουν κάνει τη διαφορά.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο παιχνίδι απέναντι στην Πρωταθλήτρια Λέστερ, η Λίβερπουλ ήταν όπως ακριβώς θέλουν να τη βλέπουν οι οπαδοί της.

Αφεντικό μέσα στο γήπεδο, να τρέχει τον αντίπαλο μέχρι τέλους, να φτιάχνει φάσεις για γκολ, να κάνει όμορφο το παιχνίδι, να δίνει αφορμές για να ξεσηκώνεται ο κόσμος και φυσικά, να έχει στην άκρη του πάγκου έναν προπονητή γεμάτο πάθος κι ένταση, που γνωρίζει απόλυτα το βάρος ακόμα και της φόρμας που φοράει κι έχει το έμβλημα του συλλόγου στο σημείο του στήθους.

Το νέο «Άνφιλντ» άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί για πρώτη φορά φέτος τους «κόκκινους» με τις βελτιωτικές εργασίες και την τοποθέτηση του εξτρά διαζώματος στο «Main Stand» να έχουν ολοκληρωθεί και η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω, έχει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία διακρίνουν από φέτος το αγωνιστικό πρόσωπο της Λίβερπουλ.

Η «βάφτιση» του Μίλνερ σε αριστερό μπακ

Πολύς λόγος έγινε το καλοκαίρι και δη τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου για την ανάγκη ν' αποκτηθεί ένα αριστερό μπακ, ώστε να καλύπτει τον Αλμπέρτο Μορέντο ή να του... πάρει τη φανέλα βασικού, αφού ο νεαρός Ισπανός δέχεται την κριτική από τον κόσμο για ορισμένες κακές εμφανίσεις του. Ο Κλοπ τον στηρίζει, αρνείται ν' αφήσει απροστάτευτους τους ποδοσφαιριστές του, δεν πήρε τελικά αριστερό οπισθοφύλακα και... «βάφτισε» τέτοιον, τον Τζέιμς Μίλνερ. Ο Άγγλος χαφ παραδέχεται πως τώρα μαθαίνει τη θέση και ασφαλώς θα χρειαστεί χρόνο και παιχνίδια για να εκτελεί σωστά τις οδηγίες του προπονητή του αλλά και να συνηθίσει συγκεκριμένα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην αμυντική λειτουργία. Ωστόσο, κόντρα στη Λέστερ, έδειξε πως αρχίζει να συνηθίζει, το εγχείρημα αποδίδει και μάλιστα, λόγω της φυσικής του θέσης, ήξερε πως να βρει με ωραία μεταβίβαση της μπάλας, τον Φιρμίνο, για να τον οδηγήσει στα όρια της περιοχής και να σκοράρει ο Βραζιλιάνος στο πρώτο γκολ κόντρα στις «αλεπούδες».

Η ταχύτητα που «σκοτώνει»

Αν μη τι άλλο, η Λίβερπουλ δείχνει να έχει δουλέψει αρκετά και στο transition από την άμυνα στην επίθεση. Και ειδικά όταν πρόκειται να ξεδιπλώσει γρήγορα τις επιθετικές της προθέσεις σε ανοργάνωτη, αντίπαλη άμυνα. Το 4-3-3 του Κλοπ λειτουργεί άψογα όταν πρόκειται η ομάδα του να ψάξει το γκολ και όπως παρατηρήθηκε τόσο στην πρεμιέρα απέναντι στην Άρσεναλ, όσο και στο ματς με την Τότεναμ αλλά και σε αυτό με τη Λέστερ (για ευνόητους και γνωστούς, πλέον, λόγους, δεν αναφέρουμε την ήττα από τη Μπέρνλι που... ένας Θεός ξέρει πως ήρθε), καμία από τις άμυνες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής τους «κόκκινους» δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις για να τους σταματήσει. Αυτό που τους σταμάτησε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ήταν ο Βορμ και η τύχη...

Ο Μανέ αναδεικνύεται σε μεταγραφή – κλειδί

Με γκολ κόντρα στην Άρσεναλ, γκολ – που όμως κακώς δεν κατακυρώθηκε για λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ – κόντρα στην Άρσεναλ και με γκολ απέναντι στη Λέστερ, ο Σαντιό Μανέ είναι από τους παίκτες που ο Κλοπ θα ... παρακαλάει τη θεά τύχη να μην ξημερώσει μέρα που θα τον βρει τραυματία και απών από τα πλάνα του. Ο Σενεγαλέζος, στην τριπλέτα της επίθεσης, κυριαρχεί στους χώρους που του δίνονται παίζοντας στις πτέρυγες, ενώ ξέρει να κάνει και κινήσεις που βοηθούν πότε τον Ντάνιελ Στάριτζ και πότε τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, όταν χρειάζεται να τραβήξει πάνω του αμυντικούς και να δημιουργήσει κενά ώστε να τρέξουν εκείνοι. Έχουν πιάσει τόπο και με το παραπάνω τα 35 εκατ.ευρώ που διατέθηκαν για να τον πάρει η Λίβερπουλ από τη Σαουθάμπτον το φετινό καλοκαίρι.

Κατακόρυφη άνοδος απόδοσης βασικών στελεχών

Παίκτες όπως οι Χέντερσον, Λαλάνα, Φιρμίνο και Βαϊνάλντουμ παίζουν τον δικό τους, καθοριστικό ρόλο στα σχέδια που καταστρώνει ο Γιούργκεν Κλοπ για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Ο Άγγλος αρχηγός βρίσκει ξανά τον καλό του εαυτό και παρά το γεγονός πως αρχίζει να προσαρμόζεται σε ρόλο που τον θέλει αρκετά πιο πίσω από το συνηθισμένο, ξέρει να συνεισφέρει αμυντικά και να δίνει το έναυσμα για τις επιθέσεις. Ο Βαϊνάλντουμ σιγά – σιγά βγάζει το πρόσωπο που παρουσίασε και στη Νιούκαστλ, όπου και ξεχώρισε στον ένα χρόνο που αγωνίστηκε εκεί για να φτάσει άμεσα να πάρει μεταγραφή σε ομάδα επιπέδου Λίβερπουλ, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο προσπαθεί να πιάσει πλέον... άλλα επίπεδα τη φετινή σεζόν δείχνοντας στον προπονητή του ότι μπορεί να βασίζεται πάνω του όταν θα ... λείπει ο Ντάνιελ Στάριτζ, ενώ ο Άνταμ Λαλάνα είναι πραγματικά... άλλος ποδοσφαιριστής! Με αυτοπεποίθηση, με πίστη στον εαυτό του και στα πόδια του, έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν, έχει πετύχει γκολ απέναντι σε Άρσεναλ και Λέστερ, ενώ πρόσφατα είχε πετύχει το παρθενικό του γκολ και με την εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Γεμάτο γήπεδο, προπονητής που εμπνέει και ατμόσφαιρα

Η εικόνα του νέου «Main Stand», που αύξησε κατά 8.000 θέσεις τη χωρητικότητα του «Άνφιλντ», για να φτάσει πλέον στις 54.074 και να σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης στο παιχνίδι με τη Λέστερ, έπειτα από το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της αγωνιστικής περιόδου 1976/1977, αποτέλεσε ένα από τα «όπλα» που έδωσαν ώθηση για την κατάκτηση της νίκης. Αυτό το «όπλο» μπορεί φέτος να οδηγήσει σε μεγάλες στιγμές, καθώς η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο γήπεδο είναι τέτοια που αξίζει... μεγάλων στιγμών για τον σύλλογο, «μαγεύοντας» τους παίκτες που βρίσκονται στο χορτάρι και φορούν την κόκκινη φανέλα, αλλά και προκαλώντας τον ενθουσιασμό των ουδέτερων φίλων της Πρέμιερ Λιγκ. Επιπλέον, υπάρχει και αυτός ο ωραίος τύπος στην άκρη του πάγκου, ο Γιούργκεν Κλοπ, που ξέρει ότι τη δύναμη από την εξέδρα μπορεί να την αντλήσει, αλλά και να την επιστρέψει ξεσηκώνοντας το πλήθος, σε μια σχέση από την οποία μόνο όφελος μπορεί να έχει η ομάδα. Αξίζει ειδικής μνείας το στιγμιότυπο με τον Γερμανό τεχνικό να κάνει νόημα στον κόσμο να σταματήσει να φωνάζει τ' όνομά του μετά το τρίτο γκολ στο ματς με τη Λέστερ, γιατί, όπως είπε, «πολύ απλά κάναμε το αυτονόητο εκείνη τη στιγμή και η ομάδα απέδιδε όπως μπορεί και φυσικά μπορεί ακόμα καλύτερα».

Ικανή να σκοράρει, ικανή και να ... πέσει σε τρικυμία

Για τις επιθετικές αρετές της Λίβερπουλ τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν τη μεγάλη δύναμη που έχουν φέτος οι «κόκκινοι», τα ματς των οποίων θα στηρίζονται στις πολλές φορές που η μπάλα θα καταλήγει στα δίχτυα. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχει η ικανότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι πάντοτε θα καταλήγει η μπάλα στο πλεκτό από κάθε προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Λίβερπουλ από την έναρξη του 2016, μετράει 50 γκολ στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα! Επιπλέον, στην 4η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος (όσον αφορά στα παιχνίδια του Σαββάτου), η ομάδα του Κλοπ έφτιαξε τις περισσότερες φάσεις για γκολ (17), σκοράροντας τετράκις, με δεύτερη την Τότεναμ (16), η οποία όμως έφτασε στο 4-0 επί της Στόουκ κι εν συνεχεία έρχονται οι Γουέστ Χαμ (14) που έφαγε την... κατραπακιά από τη Γουότφορντ και η Μάντσεστερ Σίτι (13) που πήρε το σπουδαίο ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ.

Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στον Γιούργκεν Κλοπ είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει διατηρηθεί ανέπαφη η εστία της Λίβερπουλ. Στα τέσσερα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ έχουν έρθει εφτά τέρματα, τα τρία εκ των οποίων στο τρελό ντέρμπι της πρεμιέρας απέναντι στην Άρσεναλ, όταν οι ποδοσφαιριστές του χαλάρωσαν υπερβολικά με το σκορ στο 4-1 (4-3 τελικό), ήρθε η «σφαλιάρα» που ουδείς μπορεί να εξηγήσει (με ποσοστό κατοχής της μπάλας 80,6% και 26 τελικές έναντι 3 των «clarets»), η Τότεναμ σκόραρε μια φορά για το τελικό 1-1 στο Λονδίνο κι άλλη μια φορά από γκάφα του Λούκας, βρήκε εύκολα στόχο η Λέστερ στο «Άνφιλντ» για να αναθαρρήσει προσωρινά προτού παρασυρθεί από τον κόκκινο χείμαρρο. Το μελανό σημείο μέχρι στιγμής είναι η αμυντική λειτουργία, για την οποία, δεν ευθύνεται μονάχα ο Μορέντο που τ' ακούει από τον κόσμο. Στα δύο πρώτα ματς της Πρέμιερ το αμυντικό δίδυμο αποτελείτο από τους Λόβρεν και Κλαβάν, κόντρα στην Τότεναμ έπαιξαν οι Λόβρεν και Μάτιπ, ενώ με τις «αλεπούδες» είδαμε τους Μάτιπ και... Λούκας!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα