Με συνταγή... Γιουβέντους στην Τσέλσι ο Κόντε

Κώστας Ζάλιαρης
Με συνταγή... Γιουβέντους στην Τσέλσι ο Κόντε

bet365

Ο Αντόνιο Κόντε ίσως αναλαμβάνει την Τσέλσι σε... ιδανική, για τον ίδιο, κατάσταση. Το gazzetta.gr εξηγεί γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες που θυμίζουν την ... αναγέννηση της Γιουβέντους.

Στη θεωρία, η Τσέλσι θα μπορούσε να υποστηρίζει σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια της φετινής αγωνιστικής περιόδου ότι κυνηγάει τις ευρωπαϊκές θέσεις της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ.

Μια χρονιά που ξεκίνησε, εξελίχθηκε και ολοκληρώνεται – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – καταστροφικά, μπορεί μεν να σωθεί σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αν τελικά καταληφθεί μια θέση για τις διοργανώσεις της UEFA, όμως και πάλι, δεν χρυσώνει το χάπι της παταγώδους αποτυχίας...

Το 2011, κάθισε στον πάγκο της Γιουβέντους σε μια τεράστια πρόκληση. Με την ομάδα να έχει τερματίσει δύο σερί αγωνιστικές περιόδους στην 7η θέση της Serie A, ο Αντόνιο Κόντε, γνωρίζοντας πολύ καλά τον σύλλογο, το μέγεθός του και έχοντας βιώσει τεράστιες στιγμές ως ποδοσφαιριστής της «Γηραιάς Κυρίας», σίγουρα είχε και το «όπλο» του συναισθήματος παράλληλα με τον επαγγελματισμό όσο καιρό δούλευε στην ιταλική ομάδα.

Και η αποστολή του ήταν η βαθμολογική αναρρίχηση και η συμμετοχή στη διεκδίκηση του τίτλου στην Ιταλία. Επειδή όμως εκείνος δεν συμβιβάζεται με κάτι διαφορετικό πέρα από την επιτυχία και την κορυφή, δεν έκανε απλά διεκδικήτρια της πρώτης θέσης της Γιουβέντους, αλλά από την πρώτη, κιόλας, στιγμή, επανέφερε τον σύλλογο στην κορυφή!

Κάτι αντίστοιχο ξέρει πως πρέπει να κάνει και στην Τσέλσι. Ειδικά μετά τη φετινή σεζόν των «μπλε» και την ανάγκη του Αμπράμοβιτς να ξαναδεί απαραίτητα την ομάδα στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας και να μην υπάρξει αντίκτυπος στα οικονομικά του συλλόγου, έπειτα από αυτό που θα υπάρξει φέτος λόγω της απουσίας από το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Στα τρία χρόνια που έμεινε στον πάγκο της Γιουβέντους ο Αντόνιο Κόντε, πανηγύρισε τρεις διαδοχικούς τίτλους, κάτι που δεν έχει κάνει η Τσέλσι και δεν το πέτυχε ούτε στην πρώτη θητεία του Ζοσέ Μουρίνιο.

Βέβαια, η «γηραιά κυρία» έκανε το 3x3 για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '30 και ποιος λέει ότι δεν θα μπορούσε να γράψει ιστορία και στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι πραγματοποιώντας κάτι αντίστοιχο, από τη στιγμή που ο λονδρέζικος σύλλογος δεν το έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία του;

Ο Γκους Χίντινκ, πρόσφατα υποστήριξε πως για εκείνον είναι πολύ πιο σημαντικό να βγάλει νέους παίκτες και να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά να παίξουν στην Πρέμιερ Λιγκ και να πάρουν πολύτιμο χρόνο συμμετοχής και εμπειρίας στα ματς της Τσέλσι, παραβλέποντας το αήττητο σερί και το φετινό ρεκόρ στο οποίο έφτασαν πλέον οι «μπλε» με τα 15 ματς δίχως ήττα. Ο Κόντε, ξέρει να δίνει κίνητρο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και μπορεί να αισθάνεται περήφανος και να ξέρει πως έχει μερίδιο στην ανάδειξη του Πολ Πογκμπά ως ένας από τους κορυφαίους χαφ σε ολόκληρο τον κόσμο εν έτει 2016.

Με τον Κόντε, αν του δείξεις ότι αξίζεις να παίζεις, θα παίξεις. Μπορεί ο ίδιος να θεωρούσε τον εαυτό του ως ποδοσφαιριστής πως ... δεν ήταν και το μεγαλύτερο ταλέντο, αλλά ξέρει πως όσα έζησε και πέτυχε, ήταν αποτέλεσμα της αγάπης και του πάθους που είχε για το άθλημα. Κι όταν έχεις αυτά τα στοιχεία, ακόμα κι αν δεν μπορείς ν' αντιγράψεις τα μαγικά κόλπα του Ροναλντίνιο, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχεις.

Αυτό το σκεπτικό χαρακτηρίζει τον Αντόνιο Κόντε που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα στο ρόστερ της Τσέλσι από τη στιγμή που θ' αναλάβει. Μπορεί ο ίδιος να είπε ότι μέχρι και το τέλος του Euro 2016 δεν θα ξαναμιλήσει για τους «μπλε», αλλά είναι δεδομένο ότι έχει σκεφτεί ορισμένα από τα σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθεί στην αναδιοργάνωση των «μπλε».

Δεν είναι ο Ιταλός προπονητής που θα παίξει άμυνα. Αντ' αυτού, του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και η ταχύτητα. Κατενάτσιο, είπατε; Τότε δεν αναφέρεστε σίγουρα στον Κόντε.

Παίκτες όπως οι Γουίλιαν και Αζάρ θα είναι πολύτιμοι για τα σχέδιά του, με τον Βέλγο να χρειάζεται, ωστόσο, να του αποδείξει ότι μπορεί να στηρίζεται ο Ιταλός πάνω του, σε πλήρη αντίθεση με τις εμφανίσεις του την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Το θέμα του Τζον Τέρι και του Ντιέγκο Κόστα χρήζουν επίλυσης, με τον ηγέτης της άμυνας των Λονδρέζων να μπορεί να αισιοδοξεί για την πιθανή ανανέωση του συμβολαίου του αφού διευθετήθηκε το ζήτημα του νέου κόουτς.

«Δεν υπάρχει ηλικία, νέος ή γέρος... Μόνο η επιτυχία και η αποτυχία» είναι το μότο του Αντόνιο Κόντε.

Καλό θα ήταν στην Τσέλσι να συνηθίσουν σε πολύ νέα δεδομένα ενόψει της νέας σεζόν, η οποία και αναμένεται με ενδιαφέρον...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα