Αναλύοντας τον Μέστο

Αναλύοντας τον Μέστο

Νίκος Ρόλλας
Αναλύοντας τον Μέστο

bet365

Το Gazzetta.gr ακτινογραφεί το ντεμπούτο του Τζιαντομένικο Μέστο με την φανέλα του Παναθηναϊκού στην Μυτιλήνη.

Αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» όπως λέει το γνωστό γνωμικό, τότε στον Παναθηναϊκό έχουν κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα της απόκτησης του Τζιαντομένικο Μέστο. Μπορεί βέβαια ασφαλή συμπεράσματα από ένα παιχνίδι, πόσω μάλλον όταν αυτό είναι με την τελευταία ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, να μην μπορούν να βγουν, ωστόσο ο Ιταλός αμυντικός έδειξε κάποια χαρακτηριστικά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Για παράδειγμα, η αγωνιστική του ετοιμότητα... Αν και είχε να παίξει επίσημο ματς από τις 18 Μαΐου του 2015 όταν και αγωνίστηκε ως δεξί μπακ σε όλο το εντός έδρας παιχνίδι της Νάπολι με την Τσεζένα που έληξε 3-2, οι 7 μήνες και οι 23 ημέρες απραξίας που μεσολάβησαν μέχρι την Καλλονή, δεν φάνηκαν στην απόδοσή του. Είχε ανεβάσματα, είχε τρεξίματα και έδειξε να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, δικαιώνοντας τον Αντρέα Στραματσόνι που έλεγε οτι θα μπορέσει να βοηθήσει άμεσα το «τριφύλλι».

Αυτό πάντως που ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα κιόλας λεπτά της αναμέτρησης, ήταν πως πρόκειται για έναν παίκτη με τεράστια εμπειρία και προσωπικότητα. Κάτι απολύτως λογικό και αναμενόμενο από τη στιγμή που μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που μετράει 8 χρόνια βασικός σε ομάδες της Serie A, όπως είναι η Νάπολι (σ.σ της οποίας έχει φορέσει και το περιβραχιόνιο σε ένα παιχνίδι) και η Ουντινέζε.

Πολλοί θα περίμεναν πως θα ήθελε κάποιο χρόνο προσαρμογής στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο 33χρονος μπακ δεν κρύφτηκε, ούτε κινήθηκε στα σίγουρα. Αντιθέτως ζητούσε την μπάλα συνεχώς, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει στον εαυτό του και τις ικανότητες που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα 20 αναγνωριστικά λεπτά, είχε άμεση εμπλοκή ούτε λίγο, ούτε πολύ σε 15 φάσεις (!), καθώς πάντα έκανε κίνηση για να ξεμαρκαριστεί και να βοηθήσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού.
Δεν ήταν βέβαια όλες οι προσπάθειές του επιτυχημένες, όμως το γεγονός οτι οι συμπαίκτες του, του έδινε τόσο πολύ και με τέτοια ευκολία την μπάλα, δείχνει οτι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους από τις προπονήσεις. Συνολικά ο Μέστο, σε όλο το 90λεπτο που αγωνίστηκε στην Λέσβο, ενεπλάκη άμεσα σε 50 φάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και τα πλάγια από την δεξιά πλευρά που ανέβαλε να εκτελέσει.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα καθαρά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του, θα πρέπει να μπουν στην εξίσωση οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η ποιότητα του αντιπάλου. Ο αέρας αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις μακρινές μπαλιές, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς είτε θα έκοβε την φόρα της μπάλας, είτε θα της έδινε περισσότερη ώθηση. Ο Μέστο επιχείρησε πολλές φορές να βρει τον Μεχντί Αμπεντ κυρίως, στην πλάτη της άμυνας της Καλλονής, όμως λίγες φορές κατάφερε να βρει στόχο.

Έδειξε όμως διάθεση να κάνει το overlap, παίζοντας το ένα-δυο κυρίως με τον Αλγερινό μέσο που είχε μπροστά του στο χώρο του κέντρου, ενώ ουκ ολίγες φορές ανέβηκε ψηλά, εκμεταλλευόμενος τον κενό χώρο που έβρισκε μπροστά του όταν η μπάλα έπαιζε στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά.

Μάλιστα, από τακτικής πλευράς ήταν εξαιρετικός (σ.σ τηρουμένων των αναλογιών και του αντιπάλου που είχε), καθώς δεν άφηνε κενά για να προωθείται, ενώ στα ανασταλτικά του καθήκοντα ήταν πολύ καλός (σ.σ δίνοντας και παίρνοντας βοήθειες από τον Αμπεντ), καθώς ο Γουαρέ που έπαιζε από την πλευρά του, ουδέποτε δημιούργησε κάποιο πρόβλημα στην εστία του Λουκ Στιλ.
Τέλος, όσον αφορά τις κινήσεις του όταν έβγαινε μπροστά, φάνηκε να εμπιστεύεται τα πόδια του για να αποφύγει τους αντιπάλους με κάποια τεχνική ενέργεια, ενώ έδειξε να μπορεί είτε να πλαγιοκοπήσει για να βγάλει σέντρα, είτε να συγκλίνει προς το κέντρο.

Βέβαια, για τα τελευταία χαρακτηριστικά θα πρέπει να περιμένουμε και τα επόμενα παιχνίδια που θα αγωνιστεί για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, όμως σίγουρα το πρώτο δείγμα του Ιταλού αμυντικού μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα