Ο... άλλος Μήτρογλου

Ο... άλλος Μήτρογλου

Δημήτρης Τομαράς
Ο... άλλος Μήτρογλου

bet365

Το Gazzetta.gr ανοίγει τον... φάκελο του Κώστα Μήτρογλου και εξηγεί γιατί ο διεθνής φορ δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στα γνώριμά του αγωνιστικά επίπεδα.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013: Παρί Σεν Ζερμέν - Ολυμπιακός (2-1) στο Παρκ Ντε Πρενς. Ένα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Κώστας Μήτρογλου. Ο «Μητρογκόλ» τραυματίζεται στο 79ο λεπτό και ενώ διεκδικούσε την μπάλα στον αέρα με τον Άλεξ σε μία φάση όπου είχε υποδειχθεί οφσάιντ και δεν έπρεπε καν να συνεχιστεί! Ο Μήτρογλου βλέπει το πόδι του να γυρίζει. Πονάει πολύ, βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και μετά επιδιώκει να τελειώσει τον αγώνα. Ο τραυματισμός για αυτόν δεν αποδείχθηκε επιπόλαιος.

Μία ημέρα μετά αποδεικνύεται πως ο Μήτρογλου -που υποχρεώθηκε να μείνει πάνω από 12 λεπτά στο γήπεδο αν και χτυπημένος εξαιτίας του γεγονότος πως ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλες αλλαγές- είχε υποστεί κάκωση έσω πλάγιου και ρήξη έσω μηνίσκου και ενώ υπήρξε και ένδειξη για αρθροσκόπηση. Αναγκαστικά λοιπόν πέρασε την πόρτα του χειρουργείου. Και όλα αυτά και ενώ προερχόταν από ένα δαιμονιώδες τρίμηνο.

Ένα διάστημα όπου είχε βάλει 14 γκολ σε 12 αγώνες στην Super League (σ.σ. και 2 ασίστ) και 3 στο Champions League με 1 ασίστ, κάνοντας το ένα χατ τρικ πίσω από το άλλο! Ακολούθησε ένας μίνι αγώνας δρόμου προκειμένου ο Μήτρογλου να επιστρέψει στα γήπεδα. Την ίδια στιγμή παρά τον τραυματισμό του αρκετές ομάδες κινήθηκαν για την απόκτησή του. Η Φούλαμ που τον παρακολουθούσε τον παίκτη από το 2011 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών τον έκλεισε για να τον ανακοινώσει στις 31 Ιανουαρίου 2014 με ποσό ρεκόρ.

Ο Μήτρογλου θα εισέπραττε για κάθε χρόνο συνεργασίας 2,5 εκατ. ευρώ με το συμβόλαιό του να έχει αρκετά μπόνους και τους Λονδρέζους να πόνταρουν πάνω του για να τους κρατήσει στην Πρέμιερ, κάτι που δεν έγινε. Το κόστος έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή επιθετικού, αφού τον ξεπέρασε ο Ροντόν με 18 εκατ. ευρώ. Έγινε όμως η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα φορ στο εξωτερικό.

Μισή χρονιά στην Φούλαμ σχεδόν... χαμένη

Στους «Κότατζερς» βρήκε τον Ολλανδό Ρενέ Μιούλενστιν, έναν προπονητή που γνώριζε γερμανικά και ο οποίος τον διάλεξε προσωπικά. Ο Μήτρογλου δεν πήγε όμως στο Λονδίνο ευρισκόμενος στην απαιτούμενη αγωνιστική ετοιμότητα. Ο σοβαρός τραυματισμός του τον είχε αφήσει για τα καλά πίσω και ενώ το διάστημα προσαρμογής του δεν αποδείχθηκε ιδανικό. Το ιατρικό team της Φούλαμ δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάστασή του με αποτέλεσμα να υπάρχουν φορές που ο παίκτης από τις ενοχλήσεις στα πόδια να μην μπορεί να κάνει κανονικές προπονήσεις.

Χρειάστηκαν ακόμα και ταξίδια στην Ιταλία έτσι ώστε να κάνει ειδικά προγράμματα. Στον αγγλικό σύλλογο έπαιξε 2 ματς με την ομάδα Νέων όπου έβαλε 2 γκολ και μόλις 3 ματς με τους μεγάλους με 153 λεπτά συμμετοχής. Η αποχώρηση του Μιούλενστιν που μεταξύ άλλων «χρεώθηκε» και την μεταγραφή του Μήτρογλου έφερε στην ομάδα τον Φέλιξ Μάγκατ. Έναν σκληρό προπονητή που ποτέ του δεν αντιμετώπισε σωστά τον παίκτη και ο οποίος του πρότεινε μέχρι και δικά του... γιατροσόφια για να γίνει εντελώς καλά.

Με άλλα λόγια η μισή χρονιά πήγε... χαμένη. Για τα καλά. Και αντί ο παίκτης να βγάλει θετικό πρόσημο άρχισε να ψάχνεται για το τι θα κάνει. Ο Μήτρογλου περισσότερο καλούταν να ξεπεράσει τα διαρκή προβλήματα τραυματισμών του παρά να να προπονείται και να μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο αξιώσεων. Όλα αυτά του στοίχισαν σε μεγάλο βαθμό. Και ως προς την εικόνα που έβγαζε στην Εθνική αλλά και το γενικότερο πρόσωπο που εμφάνιζε εντός αλλά και εκτός προπονήσεων.

Η επιστροφή στο Λιμάνι που δεν βοήθησε

Ο Μήτρογλου έχοντας στα 26 του χρόνια διασφαλίσει χρήματα που άλλοι θέλουν μία ζωή για να τα βγάλουν, βρέθηκε στα 27 του ξανά πίσω στον Ολυμπιακό. Από την Πρέμιερ πίσω στην Ελλάδα, δίχως να έχει προηγηθεί η πρέπουσα προετοιμασία. Ένα... πισωγύρισμα ως προς το επίπεδο του πρωταθλήματος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του. Με μία μεγάλη βέβαια οικονομική υποχώρηση από μέρους του καθώς το συμβόλαιό του θα ήταν στα 1,3 εκατ. ευρώ δίχως τα μπόνους. Ένας μονοετής δανεισμός που δεν έμελλε να τον βοηθήσει ποδοσφαιρικά και να τον βελτιώσει ως στράικερ παρά τους αρκετά καλούς αριθμούς του. Δεν τον βοήθησε και επειδή εκτός των άλλων παραμένει ένας ιδιόρρυθμος και ιδιαίτερος χαρακτήρας.

Θα τσακωθεί με τον αρχηγό των Πειραιωτών, Τσόρι Ντομίνγκες, για την εκτέλεση ενός πέναλτι στον αγώνα με την Βέροια. Ο Μήτρογλου έσπευσε παρά τις εντολές του Μίτσελ να το εκτελέσει, ο Τσόρι του ζήτησε τον λόγο και οι δυό τους ήρθαν σε ρήξη. Ο Μήτρογλου μετά το εύστοχο χτύπημα πέναλτι θα σπεύσει να πανηγυρίσει με τον Τσόρι και να του ζητήσει συγγνώμη αλλά ο Αργεντίνος αντιδρά απωθώντας τον. Ο Μίτσελ λειτούργησε... πυροσβεστικά δίνοντας όμως το δίκιο στον Αργεντίνο, με τον διεθνή φορ να απολογείται λέγοντας πως επειδή ήταν πολύ πιεσμένος ήθελε να βάλει ένα γκολ για να... ξεμπουκώσει.

Οι δύο παίκτες συμφιλιώθηκαν γρήγορα όμως ο Μήτρογλου παρότι είχε δεσμευτεί πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι ανάλογο, το επανέλαβε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Κέρδισε πέναλτι από τον Στιλ, το εκτέλεσε και το έχασε. Θα ζητήσει συγγνώμη και για αυτή τη νέα κίνηση του να... παρακάμψει τον Τσόρι. Παράλληλα είχε από την αρχή της χρονιάς την γκρίνια και την αμφισβήτηση του κόσμου σε μία ατυχή σύγκριση του παλιού με τον νέο Μήτρογλου. Ο διεθνής φορ δεν μπορούσε να συνέλθει για τα καλά μετά τον τραυματισμό του και αυτό φαινόταν στο γήπεδο και ενώ το... πρέσινγκ που δεχόταν του επέφερε παραπανίσιο εκνευρισμό.

Ή ενέργειες όπως του να μην μείνει για τους πανηγυρισμούς με τον Αμπιντάλ στο... αντίο του Γάλλου στο ματς με την Καλλονή. Μέσα σε όλα αυτά και ενώ δυστυχώς για εκείνον αποδοκιμάστηκε κάποιες φορές στην τρέχουσα σεζόν στο φαληρικό γήπεδο, έβγαλε ξανά προβλήματα τραυματισμών. Ακόμα και θλάση. Δείγμα το πόσο του είχε στοιχίσει ο τραυματισμός του με την Παρί. Παράλληλα επειδή η προπονητική του εικόνα δεν ήταν η ανάλογη αναγκάστηκε να πιέσει τον εαυτό του και να κάνει έξτρα προπονήσεις για να φτάσει πιο κοντά σε ένα δυναμικό come back.

Οι αριθμοί του βέβαια δεν ήταν καθόλου κακοί όπως προαναφέραμε. Είχε 13 γκολ σε 20 αγώνες στην Super League, 2 τέρματα στο Champions League με 1 ασίστ και 1 τέρμα στο Europa League. Δεν θα κατάφερνε όμως να θυμίσει ποτέ τον παλιό πολύ καλό Μήτρογλου. Σε όλη αυτήν την πορεία βέβαια εκτός από τους γιατρούς της Φούλαμ και όλους όσοι διαχειρίστηκαν ένα κρίσιμο διάστημα για την προσπάθεια της πλήρους επανένταξής του, ευθύνες φέρει και ο ίδιος ο παίκτης με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κατάστασή του.

Σε κάποια διαστήματα ο «Μητρογκόλ» δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε και δεν εμφάνισε το πρόσωπο που θα έπρεπε στις προπονητικές και όχι μόνο υποχρεώσεις του Ολυμπιακού με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Μήτρογλου άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια διαπιστωμένα είχε «ζητήματα» με την λογική, τη νοοτροπία και την συμπεριφορά που εμφάνιζε σε συλλόγους όπου αγωνιζόταν. Θυμίζουμε πως έχει έρθει με τον τρόπο του σε αντιπαράθεση με αρκετούς προπονητές του και ακόμα και με τον Τάκη Λεμονή που τον είχε πάει στον πειραϊκό σύλλογο.

Ενδεικτικό είναι αυτό που έλεγε ο Λεμονής το 2011 για τον Μήτρογλου, υπερασπιζόμενος τότε τον Ερνέστο Βαλβέρδε. «Θα ήμουν άδικος αν δεν έλεγα ότι ο Μήτρογλου μας βοήθησε πολύ (σ.σ. τον Πανιώνιο). Χωρίς αυτόν όμως κερδίσαμε τον ΠΑΟΚ. Εάν δεν αλλάξει νοοτροπία, η καριέρα του δεν θα είναι αυτή που πρέπει. Δεν είμαι εδώ για να χαϊδεύω τα αυτιά παικτών. Είναι σπάνιος παίκτης, αλλά πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο.

Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν δει κάποια πράγματα δεν θα κάνει την καριέρα που του αναλογεί. Είναι ένα πακέτο που αφορά την προσωπική ζωή, τις προπονήσεις, την οπτική που αφορά το μέλλον του για το ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει ο τότε προπονητής του Πανιωνίου, που μετά πάντως σαφώς και είχε αναγνωρίσει την βελτίωσή του σε όλους τους τομείς. Το δεδομένο είναι πως ο Μήτρογλου είναι σε μία άκρως καθοριστική καμπή. Το προσεχές καλοκαίρι θα πρέπει να αξιολογήσει ξανά όλα τα δεδομένα που αφορούν στον ίδιο και την καριέρα του και να πάρει την πλέον σημαντική απόφαση.

Μία απόφαση που θα δείξει εάν η καριέρα του μπορεί να... απογειωθεί ξανά ή όχι. Το ταλέντο και τις δυνατότητες τις έχει. Το θέμα είναι να μπορέσει μέσω της σκληρής δουλειάς και ενός επόμενου πολύ καλού βήματος στην καριέρα του να πλησιάσει τον παλιό πολύ καλό του εαυτό...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα