Το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι «πληγές» του ρατσισμού (pics & vids)

Το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι «πληγές» του ρατσισμού (pics & vids)

bet365

Με αφορμή τo ρατσιστικό επεισόδιο με τον Κριστιάν Καρεμπέ από οπαδό του Παναθηναϊκού, το gazzetta.gr θυμάται περιπτώσεις παικτών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο Ελλήνων οπαδών.

O ρατσισμός δεν έχει γήπεδο και έδρα. Έχει μόνο κολλημένα μυαλά, ανίκανα να κατανοήσουν την διαφορετικότητα ενός ανθρώπου από άλλη φυλή και με άλλο χρώμα.

Τα παρακάτω περιστατικά δεν είναι όλα επιβεβαιωμένα, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αποδείξεις. Ωστόσο έχει αξία να παρατηρήσει κανείς, πόσες φορές ο ελληνικός αθλητισμός έχει «ταρακουνηθεί» από ρατσιστικές περιπτώσεις αντιμετώπισης αθλητών. Πάντα της αντίπαλης ομάδας και φυσικά, χωρίς τιμωρία. Τουλάχιστον που να αφορά αυτό καθεαυτό το ρατσιστικό επεισόδιο.

Κόφι Αμπονσά: Που να μην ήταν...δικό μας!

Το 2005 ο Κόφι Αμπονσά έπεσε θέμα ρατσιστικής επίθεσης κατά την διάρκεια της αναμέτρησης του Αιγάλεω με τον Ηρακλή. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Γκανέζος αμυντικός είχε αγωνιστεί σε τρεις ελληνικές ομάδες πριν το Αιγάλεω και ήταν γνώριμος των Ελλήνων οπαδών!

Σε ανακοίνωση του ο ΠΣΑΤ καταδίκασε το περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «καταδικάζει κάθε μορφής υβριστική και ρατσιστική συμπεριφορά προς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, από όπου και όποιους και αν προέρχεται. Μέχρι τώρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πολλά άλλα προβλήματα, αλλά δεν παρουσίαζε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία δεν είναι απλώς και μόνο θλιβερά, αλλά παράλληλα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό».

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ»


Τι κι αν έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας;; Ο Σωτήρης Νίνης δεν γλίτωσε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του από τον ρατσιστικό παροξυσμό του Έλληνα-ρα οπαδού. Από αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας στο Καραϊσκάκη, μέχρι την Τούμπα και το γνωστό ντροπιαστικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ». Το ίδιο σύνθημα είχε ακουστεί και μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό, με το πέναλτι του Δημήτρη Παπαδόπουλου το 2007.



Διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ήχοι από μαϊμούδες

Ο Απόλλων Σμύρνης αντιμετωπίζει τον Ηρακλή Ψαχνών και ο 26χρονος Ντόε κάνει προθέρμανση όχι και τόσο ήσυχος. Από τις κερκίδες ακούγονται γιουχαρίσματα και ήχοι από πιθήκια.«Στόχος» ήταν ο Λόρενς Ντόε.

Ο Λιβεριανός άσος του Απόλλων Σμύρνης διαμαρτύρεται στον διαιτητή, το παιχνίδι σταματά για ελάχιστα λεπτά και συνεχίζεται χωρίς τον Ντόε που έχει δεχτεί κίτρινη κάρτα και έχει αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Σημαντική διευκρίνιση, οι οπαδοί που πραγματοποιούσαν τον ήχο μαϊμούδων φορούν διακριτικά της Χρυσής Αυγής...

Μία από τα ίδια για τον Μαζουακού στην Κρήτη...

Άλλο γήπεδο, άλλοι φίλαθλοι, άλλος παίκτης, ίδιο περιστατικό. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ στο «Γεντι Κουλέ» και ο Μαζουακού «υποφέρει» κάθε φορά που ακουμπά την μπάλα. Γιούχα, ιαχές προερχόμενες από το ζωικό βασίλειο κι άλλες ασχήμιες για τον άσο των ερυθρόλευκων, που μετά το τέλος της αναμέτρησης εκφράζει την έντονη δυσφορία του σε προπονητικό τιμ και συμπαίκτες. Το κακό είχε ήδη γίνει...



Η μπανάνα στο στόμα των ρατσιστών από τον Μπογνκ!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ξάνθη εκτός έδρας και ο Γκαετάν Μπογνκ πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης από το κοινό των γηπεδούχων. Ο ήχος της μαϊμούς αποτελεί και πάλι το «πολεμοφόδιο» των ρατσιστών, ωστόσο ο Καμερουνέζος άσος δίνει την δική αποστομωτική απάντηση μετά το τέλος του ματς, μέσω Instagram.

«Σήμερα άκουσα ήχους μαϊμούδων από το κοινό της Ξάνθης. Στο τέλος δυσκολευόμουν να τους ακούσω γιατί είχαν τις μπανάνες στο στόμα τους».

Η καταγγελία του Σισέ για ρατσιστική επίθεση σε Βόλο και Καραϊσκάκη

Ο Τζιμπρίλ Σισέ έλαμψε με την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα και αγαπήθηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού όσο λίγοι. Πιθανότατα αγάπησε και ο ίδιος πέρα από τον Παναθηναϊκό και τους Έλληνες, καθώς σε συνέντευξή του αφού αποχώρησε από την χώρα μας, παραδέχτηκε πως έχει πέσει θύμα ρατσισμού, αλλά πως δεν πιστεύει πως ο Έλληνας είναι ρατσιστής.



Συγκεκριμένα τα λεγόμενα του Γάλλου επιθετικού ήταν αυτά: «Στην Ελλάδα δεν είχα ποτέ πρόβλημα, με εξαίρεση κάποια πράγματα που είχα ακούσει στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και στην έδρα του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται και από την αγάπη και το σεβασμό που μου δείχνουν οι Έλληνες φίλαθλοι, ακόμα και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού".

Οι Σουηδοί δημοσιογράφοι που «κάρφωσαν» τους Έλληνες!

Από τα πιο περίεργα περιστατικά ρατσιστικής επίθεσης, καθώς το θύμα δεν βίωσε ποτέ τον ρατσισμό, αλλά του τον μετέφεραν. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μάλμε για το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Κόφι Αντού αποβάλλεται από τον διαιτητή. Κατά την αποχώρησή του λοιπόν από τον αγωνιστικό χώρο και σύμφωνα με την καταγγελία Σουηδών δημοσιογράφων, ακούστηκαν ήχοι μαϊμούδων από Έλληνες συναδέλφους τους!


Ερωτηθέντες για το συγκεκριμένο περιστατικό ο προπονητής της Μάλμε και ο Γκανέζος άσος δήλωσαν άγνοια, ωστόσο τα λεγόμενα των Σουηδών σίγουρα προκαλούν αλγεινή εντύπωση, εφόσον ισχύουν...

Οι μπανάνες της Τούμπας σε Καζίμ Ρίτσαρντς και Σαλίνο

Δύο παίκτες του Ολυμπιακού, ο Κολίν Καζίμ Ρίτσαρντς και ο Σαλίνο έχουν καταγγείλει ρατσιστική επίθεση με...μπανάνες προς το πρόσωπό τους στην Τούμπα. Οι αντιδράσεις των δύο παικτών ήταν τελείως διαφορετικές, καθώς στην πρώτη περίπτωση ο Τούρκος άσος δήλωσε...αστειευόμενος μετά το περιστατικό: «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μου πετούσαν μπανάνες. Μπορεί αυτό να ληφθεί ως ρατσιστική επίθεση, αλλά πολλοί γελούσαν. Αν οι μπανάνες είναι κίτρινες και σε καλή κατάσταση, μπορεί να τις φάω κιόλας, αν, όμως, είναι σάπιες, όπως ορισμένες που μου πέταξαν, τότε δεν τις τρώει ούτε μία μαϊμού».

Από την άλλη ο Σαλίνο δεν άντεξε και την πέταξε πίσω προς το κοινό, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video...

Ρατσισμός από την Πολωνία μέχρι την Ελλάδα για τον Ολισαντέμπε

Από τον ρατσισμό δεν ξεφεύγεις όπου κι αν πας. Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε λοιπόν είχε παραδεχθεί πως είχε ακούσει ήχους μαϊμούς σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Ο «Μανώλης» των πρασίνων δεν βίωσε τον παραλογισμό του ρατσισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και στην Πολωνία είχε βιώσει παρόμοια περιστατικά!



Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε μπορεί να είχε πάρει υπηκοότητα και να έπαιζε στην Εθνική της Πολωνίας, αυτό όμως δεν είχε αποτρέψει ορισμένους να του επιτεθούν για το χρώμα του. Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Ήταν πραγματικά βαρύ για μένα. Δεν έχω νιώσει ποτέ ανάλογη εμπειρία σαν αυτή του να σου κάνουν ήχους μαϊμούς και να σου πετούν μπανάνες».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα