Δεδομένα και θεωρίες για τον Γκάρεθ Μπέιλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κώστας Ζάλιαρης
Δεδομένα και θεωρίες για τον Γκάρεθ Μπέιλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

bet365

Ο Κώστας Ζάλιαρης αναλύει στο gazzetta.gr το σενάριο που θέλει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να καλοβλέπει τον Γκάρεθ Μπέιλ. Το ποσό, το χρέος της Ρεάλ Μαδρίτης, η άποψη των οπαδών και ο... ρόλος του στα σχέδια του Φαν Χάαλ.

Αρχίζουμε από τα βασικά και σίγουρα. Όλοι θα ήθελαν τον Γκάρεθ Μπέιλ στην ομάδα τους. Είτε «χωράει», είτε όχι. Είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Είναι ο παίκτης που μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ήταν μια... Τότεναμ μόνος του. Ήταν ο λόγος που οι οπαδοί αναζητούσαν τα στιγμιότυπα των αγώνων των «σπιρουνιών» για να δουν τα κατορθώματα και τις ντρίμπλες του. Τις απότομες κινήσεις του, την αλλαγή κατεύθυνσης που «έσπαγε» τη μέση του αντιπάλου και το σουτ που δύσκολα σταματούσε τερματοφύλακας.

Το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με σενάριο που κυκλοφόρησε στην «AS» και υπέγραψε ο έγκριτος δημοσιογράφος, Γκιγιέμ Μπαλάγκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προτίθεται να διαθέσει μέχρι και 150 εκατ.ευρώ για να πάρει τον Ουαλό πίσω στην Αγγλία το καλοκαίρι του 2015. Όσο κι αν η «βασίλισσα» του έχει βάλει ρήτρα αποδέσμευσης στο 1 δισ.ευρώ και ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», υπάρχει ένα πράγμα που θα κάνει διαλλακτικούς τους ανθρώπους της Ρεάλ, έστω κι αν τώρα τάσσονται αμετανόητα κατά της πώλησής του.

Αυτό, είναι το χρέος που έχουν οι «μερένχες».

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των οικονομικών του ισπανικού συλλόγου, προέκυψε χρέος που ξεπερνάει τα 500 εκατ.ευρώ. Καλός ο Κριστιάνο Ρονάλντο, καλό το ρόστερ που σφύζει από ποιότητα, καλοί οι τίτλοι, καλό το Τσάμπιονς Λιγκ που ήρθε τον περασμένο Μάιο στη Λισαβόνα, όμως, όταν βλέπεις αυτό τον αριθμό και μάλιστα δίπλα στη λέξη «χρέος», σίγουρα ξανασκέφτεσαι την πολιτική που οφείλεις να ακολουθήσεις για το προσεχές μέλλον σε μεταγραφές, οικονομικούς όρους συμβολαίων κλπ... Όταν, λοιπόν έρχεται (αν τελικά την κάνει η Γιουνάιτεντ) μια τέτοια πρόταση, το σκέφτεσαι δύο φορές και αφήνεις τα κατηγορηματικά «δεν πουλάμε τον Μπέιλ».

Στο δημοσίευμα περί των σκέψεων που κάνουν στον σύλλογο του Μάντσεστερ για τον Ουαλό σούπερ σταρ, δίνεται έμφαση στην επιθυμία του Λουίς Φαν Χάαλ να τον προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας του. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου αρνήθηκε να διαψεύσει το σενάριο και τόνισε χαρακτηριστικά πως: «αν υπάρχει θέμα θα το συζητήσω με τον εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας μου και όχι με τους δημοσιογράφους». Το θέμα είναι τι ακριβώς μπορεί να έχει στο μυαλό του...

Το 3-5-2 φαίνεται να μην το αλλάζει. Σε αυτή την περίπτωση όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Γκάρεθ Μπέιλ θα πήγαινε στο αριστερό άκρο της πεντάδας στη μεσαία γραμμή (στην ανάγκη παίζει και δεξιά με την ίδια ευκολία). Εκεί, δηλαδή, που τώρα βλέπουμε τον Άσλεϊ Γιάνγκ και θέση την οποία καλύπτει – όποτε είναι υγιής – ο Άνχελ Ντι Μαρία. Ο Ντάλεϊ Μπλιντ ξεκάθαρα έχει αποκτηθεί για να παίζει στα χαφ και όχι στο «φτερό». Κι αν στη θεωρία ή στο μυαλό πολλών με την ενδεχόμενη απόκτηση του Ουαλού «ακυρώνεται» η μεταγραφή του Ντι Μαρία, δεν ισχύει αυτό.

Είναι παίκτες που μπορούν να παίξουν και το ρόλο του εσωτερικού χαφ που μπορεί να βοηθάει αυτόν που θα μετράει χιλιόμετρα στην πτέρυγα, αλλά μπορούν και να συγκλίνουν προς το κέντρο. Επιπλέον, ο Αντνάν Γιανουζάι δεν υπολογίζεται από τον Φαν Χάαλ, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θέση που έχει «μπουκώσει».

Ο σούπερ σταρ της «βασίλισσας», όπως το έκανε και στην Τότεναμ και το απολάμβανε, μπορεί να έχει και πιο ελεύθερο ρόλο, όπως αυτός στον οποίο βλέπουμε τον Γουέιν Ρούνεϊ πλέον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Άγγλος φορ γυρίζει να βοηθήσει στα μαρκαρίσματα και παίρνει τη μπάλα από την άμυνα για να σπρώξει το παιχνίδι της ομάδας του, πράγμα στο οποίο είχε συνηθίσει την τελευταία του χρονιά στα «σπιρούνια» ο Μπέιλ, όντας το απόλυτο αφεντικό μέσα στο γήπεδο, κινώντας τα νήματα.

Προχωρώντας (ακόμα) ένα βήμα παραπέρα, θα μπορούσε ο κόουτς των «κόκκινων διαβόλων» να του... αδειάσει και μια θέση, αν τελικά δεν αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή ο Ραδαμέλ Φαλκάο το καλοκαίρι. Τοποθετείς κανονικά στην επίθεση τον Ρούνεϊ δίπλα στον Φαν Πέρσι – όσο κι αν οι δυο τους δεν μπορούν να συνεργαστούν όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι – με τον Γκάρεθ Μπέιλ να γίνεται ο κινητήριος μοχλός...

Οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, δεν... έφτυσαν τον κόρφο τους, ούτε είπαν «μακριά από εμάς», όταν ρωτήθηκαν για το θέμα από την «AS», μια μέρα μετά το δημοσίευμα για τον παίκτη. Η ισπανική εφημερίδα πήρε δείγμα από περίπου 30.000 οπαδούς των «μερένχες», που στο 53,74% έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταγραφή, αν το ποσό όντως φτάσει στα 150εκατ.ευρώ!

Τα στοιχεία του Γκάρεθ Μπέιλ από το 2010:

ΣεζόνΟμάδαΣυμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις)Γκολ
2010-2011Τότεναμ4111
2011-2012Τότεναμ4213
2012-2013Τότεναμ4426
2013-2014Ρεάλ Μαδρίτης4424
2014-2015Ρεάλ Μαδρίτης2211
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα