Η ανάλυση των επιλογών του Σάντος για το Μουντιάλ

Η ανάλυση των επιλογών του Σάντος για το Μουντιάλ

Η ανάλυση των επιλογών του Σάντος για το Μουντιάλ

bet365

Ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε τους 23 παίκτες του Μουντιάλ, αρκετοί μιλούν για... άδικους αποκλεισμούς και το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει τις επιλογές.

Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πως οι επιλογές του Σάντος, όποιες κι αν ήταν αυτές, για τους... εκλεκτούς που θα εκπροσωπήσουν την Εθνική ομάδα στα γήπεδα της Βραζιλίας θα προκαλούσαν αντιδράσεις. Απλά κάποιες θα είχαν περισσότερες και κάποιες λιγότερες, οπότε μάλλον δεδομένο ήταν κι ό,τι θα επακολουθούσε της χθεσινής ανακοίνωσης του Πορτογάλου τεχνικού για την 23άδα που θα δώσει το «παρών» στο φετινό Μουντιάλ, αλλά και γι' αυτούς που δεν επέλεξε καν στην 30άδα της προεπιλογής, αν κι εκεί τα... παράπονα ήταν σαφώς μικρότερα.

Το αν είχε δίκιο ή άδικο ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους αποκλεισμούς ορισμένων παικτών, σηκώνει προφανώς πολύ συζήτηση και οι γνώμες φυσικά διίστανται, ανάλογα με την οπτική γωνία που ο καθένας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά προφανώς ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ποιες επιλογές θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την Εθνική. Το gazzetta.gr θα επιχειρήσει να αναλύσει μέσω -και- αριθμών τις «φωνές» περί... αδικίας για την οποία κάνουν λόγο ορισμένοι, εστιάζοντας σε αυτούς που βρέθηκαν περισσότερο απ' όλους στο προσκήνιο.

Περίπτωση Αβραάμ

Τα μεγαλύτερα «πυρά» προκάλεσε η απόφαση να κοπεί από την αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από εκείνον που είχε με τη φανέλα της «γαλανόλευκης» στις 8 Ιουνίου του 2012, στο εναρκτήριο ματς του Euro με τους Πολωνούς και του κόστισε σχεδόν ολόκληρη την περσινή σεζόν. Γεγονός που -από μόνο του- βάζει ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο την απόφαση του Φερνάντο Σάντος για... ηθικούς λόγους, όπως αναφέρεται. Ήταν «αδικία» ο αποκλεισμός του 29χρονου αμυντικού;

Κατ' αρχήν παίρνουμε ως δεδομένο την ατάκα του ίδιου του ομοσπονδιακού τεχνικού, ότι ένα εκ των βασικών κριτηρίων του ήταν ο ρυθμός και η αγωνιστική ετοιμότητα των παικτών που είχε στη διάθεσή του. Ο Παπαδόπουλος είχε και φέτος κάποια μικρότερης μορφής προβλήματα που τον κράτησαν μακριά από ορισμένα παιχνίδια, αλλά κατά κοινή ομολογία δεν έπιασε ποτέ τα παλιά καλά του στάνταρ. Στο πρωτάθλημα μέτρησε 20 συμμετοχές, τις 17 βασικός, αλλά ο Μίτσελ έκρινε πως δεν ήταν έτοιμος για να ξεκινήσει σε κανένα από τα σημαντικά παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Αξιοσημείωτο πως βρέθηκε στην αποστολή των Πειραιωτών σε έξι αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ και δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό από τον τεχνικό της ομάδας του!

Αναλυτικά οι φετινοί του αριθμοί:
Πρωτάθλημα:
20 συμμετοχές (17 βασικός - 1609 λεπτά)
Κύπελλο: 4 συμμετοχές (360 λεπτά)

Την ίδια στιγμή ο Σάντος αποφάσισε να επαναφέρει στην Εθνική ομάδα τον Βαγγέλη Μόρα, έναν παίκτη που άσκησε μάλιστα το προηγούμενο διάστημα εντονότατη κριτική στον Πορτογάλο για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στο πρόσφατο φιλικό με τον Κορέα, ωστόσο ο προπονητής της Εθνικής ομάδας έδειξε ότι μοναδικό του κριτήριο είναι η παρουσία των παικτών εντός των τεσσάρων γραμμών και δεν δίστασε όχι μόνο να τον συμπεριλάβει στην προεπιλογή, αλλά και να τον βάλει στην τελική 23άδα. Πρόκειται εξάλλου για έναν παίκτη βασικότατο σε ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα του κόσμου, το ιταλικό, με αντιπάλους κορυφαιους επιθετικούς όπως οι Μπαλοτέλι, Ιγουαΐν, Τέβεζ, Ντι Νατάλε και πολλοί άλλοι, έχοντας γεμάτη παρουσία στη Βερόνα, που σημειωτέον τερμάτισε στη μέση της Serie A (10η).

Αναλυτικά ο Μόρας είχε:
Πρωτάθλημα: 30 συμμετοχές (29 βασικός – 25.547 λεπτά) – 1 ασίστ
Κύπελλο: 2 συμμετοχές (180 λεπτά)

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την αμυντική γραμμή της Βερόνα, μόνο ένας παίκτης είχε παραπάνω συμμετοχές από τον Έλληνα άσο (Κατσιατόρε, 32 συμ.) και συνολικά ήταν έξι. Οπότε βάσει των αγωνιστικών δεδομένων, μπορεί να συμπεράνει ο καθένας τους λόγους για τους οποίους ο Σάντος προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση.

Υπόθεση Σιόβα

Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Δημήτρης Σιόβας, που δεν βρέθηκε καν στην προεπιλογή της Εθνικής ομάδας. Πρόκειται μάλλον για τον πιο άτυχο Έλληνα διεθνή, αφού πριν τραυματιστεί μεσούσης της σεζόν, έθετε σοβαρότατη υποψηφιότητα όχι φυσικά για την αποστολή στο Μουντιάλ, αλλά και για το βασικό σχήμα της Εθνικής, κάνοντας εξαιρετικό πρώτο γύρο στον Ολυμπιακό. Γεγονός ωστόσο είναι ότι έκτοτε δεν έπαιξε ούτε... μισό λεπτό κι ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Σάντος για τον αποκλεισμό ενός παίκτη που προερχόταν από αποχή πέντε μηνών!

Ο Κλάους των 11 γκολ το 2014 και ο... σταθερός «Παπ»

Μία ακόμα επιλογή του Σάντος που σήκωσε αρκετή συζήτηση, ήταν η απόφασή του να κόψει από τη γραμμή των επιθετικών τον Στέφανο Αθανασιάδη. Κι αν με την παρουσία του στο πρώτο μισό της σεζόν ο φορ του ΠΑΟΚ δεν έθετε καν υποψηφιότητα για την αποστολή της Εθνικής, τα πεπραγμένα του εντός 2014 είναι σίγουρα ικανά να τον κάνουν να νιώθει «αδικημένος».

Όσα δεν έκανε άλλωστε στον πρώτο γύρο ο Κλάους, τα έπραξε και με το παραπάνω στο δεύτερο μισό, με κύριο χαρακτηριστικό του μάλιστα ότι «μιλάει» πάντα στα μεγάλα παιχνίδια του Δικεφάλου.

Πιο συγκεκριμένα: Σκόραρε στο 3-1 επί του Άρη, στο 2-1 επί του Παναθηναϊκού στον α' γύρο, στο αντίστοιχο ματς του β' γύρου (νίκη με 2-1 για ΠΑΟ), στο 2-1 επί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, στην ήττα με 2-1 από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, στο 1-0 ξανά επί του Ολυμπιακού στον επαναληπτικό και το νικητήριο τέρμα επί του Ατρομήτου στο 1-2 του Περιστερίου!

Εντός 2014 βρήκε δίχτυα 11 φορές σε όλες τις διοργανώσεις ο 25χρονος στράικερ, για να πάρουν ουσιαστικά τη θέση του ο Κώστας Μήτρογλου, με τον Φάνη Γκέκα, οι έτεροι επιθετικοί «περιοχής». Ανάλογα «αδικημένος» ωστόσο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι θα έπρεπε να νιώθει και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που αναμφίβολα είναι ο πιο σταθερός Έλληνας επιθετικός της τελευταίας διετίας. Πέρυσι με 11 γκολ σε 25 συμμετοχές σε μία ομάδα όπως ο Πανθρακικός και φέτος 14 τέρματα στον σαφώς υψηλότερων απαιτήσεων Ατρόμητο στο πρωτάθλημα και ακόμα 2 γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ.

Σε ό,τι αφορά τους δύο... εκλεκτούς του Σάντος και τις ενστάσεις για την κατάσταση του Κώστα Μήτρογλου, θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαριστεί πως ο... καλός «Μητρογκόλ», αυτός δηλαδή πριν τον τραυματισμό του, δεν «κουνιέται» από την ενδεκάδα της Εθνικής, εκτός του γεγονότος πως ήταν κι αυτός που «σκότωσε» τη Ρουμανία στα μπαράζ. Σε 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα είχε 14 γκολ και φυσικά το χατ τρικ επί της Άντερλεχτ στο Τσάμπιονς Λιγκ! Μετά τον τραυματισμό του ωστόσο είναι κοινή παραδοχή πως δεν επέστρεψε ποτέ στα προηγούμενα στάνταρ του, τη στιγμή που στη Φούλαμ πρόλαβε να μετρήσει μόλις 3 συμμετοχές (1 βασικός) και 151 αγωνιστικά λεπτά. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί ο «πιστολέρο», που σύμφωνα με όσα είπε ο Σάντος, είναι πάνω από το 50% της αγωνιστικής του ετοιμότητας.

Όσο για τον Φάνη Γκέκα; Είναι σίγουρα ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός που έχει στη διάθεσή του ο Σάντος, αφού μπορεί να άργησε να... ξυπνήσει φέτος στην Κόνιασπορ, αλλά από τον Φλεβάρη έχει πάρει... φωτιά κι αποτελεί τον βασικότερο λόγο που κατάφερε να σωθεί η νεοφώτιστη στη Super Lig ομάδα του. Σε 12 συμμετοχές είχε 11 γκολ ο Λαρισαίος στράικερ και τα περισσότερα εξ αυτών μεταφράζονται σε πολύτιμους βαθμούς. Στα 13 σταμάτησε το φετινό του κοντέρ, φυσικά μακράν πρώτος σκόρερ της Κόνιασπορ, αλλά και στην 5η θέση του πρωταθλήματος, μαζί με άλλους τέσσερις παίκτες. Κι όλα αυτά μετά τα 12 περσινά του τέρματα σε 15 συμμετοχές (β' γύρο) στην επίσης νεοφώτιστη Ακίσασπορ!

 

Τελευταία Νέα