Τα έξι γκολ της ΑΕΚ στον Ολυμπιακό! (pics+vid)

Θάνος Σαρρής
Τα έξι γκολ της ΑΕΚ στον Ολυμπιακό! (pics+vid)

bet365

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια η ΑΕΚ πετύχαινε μια ιστορική νίκη με 6-1 επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο. Το gazzetta.gr θυμάται!

«Συγκλονίστηκε η Ελλάδα! Η ΑΕΚ ήταν Βραζιλία. 6-1 έναν τραγικό Ολυμπιακό», έγραφε το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς την επόμενη μέρα της αναμέτρησης. Ήταν 17 Μαϊου του 1978, όταν η Ένωση αντιμετώπιζε στα ημτελικά του Κυπέλλου τον Ολυμπιακό και το ντέρμπι εξελισσόταν σε παράσταση για έναν ρόλο.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, την οποία βρήκαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών συνέχιζε: «Το σκορ άνοιξε στο 13' με τρομερό γκολ ο Σπενς, αλλά σε 2 λεπτά ισοφάρισε ο Μπάγεβιτς και στο 19' ο Μαύρος έκανε το 2-1 ύστερα από υπερπροσπάθεια του κορυφαίου του γηπέδου Νικολούδη. Στο 38' ο Τάσος έγραψε το 3-1, ενώ ο αέρινος Μαύρος με δύο αλλεπάλληλα γκολ έκλεισε το 6-1 που είναι η βαρύτερη ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ σ' όλη την ιστορία του. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί των μυριάδων οπαδών της Ενώσεως που θεωρείται από τώρα σίγουρη για τη νταμπλ».

Πιο γλαφυρό το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας. «Ο δικέφαλος φτερουγίζει περήφανα από χθες σ' ολάκερο τον ποδοσφαιρικό ορίζοντα. Και οι φτερούγες του καλύπτουν κάθε σπιθαμή του. Στην μία φτερούγα λαμπιρίζει ο τίτλος του πρωταθλήματος. Στην άλλη από χθες τοποθετήθηκε το... μισό κύπελλο. Το άλλο μισό θα αστράψη πανώρια - έτσι πιστεύουν οι φίλοι της - στις 4 Ιουνίου, στο αντάμωμα του τελικού με τον ΠΑΟΚ». Οι εκτιμήσεις ήταν σωστές. Ο δικέφαλος του Νότου επικράτησε στον τελικό στο «Γ. Καραίσκάκης» με σκόρερ τους Μπάγεβιτς και Μαύρο. Σφράγισε έτσι το νταμπλ!

Συνεχίζοντας η Αθλητική Ηχώ, την οποία εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, έγραφε: «Η ΑΕΚ ήταν χθες ομάδα μεγάλης κλάσεως. Ήταν ένα σύνολο που φορές-φορές είχε την εκρηκτικότητα των Βραζιλιάνων και το φλέγμα των Άγγλων. Ήταν μια ομάδα χωρίς κενά. Χωρίς ψεγάδια. Με ορθόδοξους προσανατολισμούς. Με συνέπεια και πειθαρχία. Ένας ανεμοστρόβιλος που παρέσυρε και διέλυσε στο διάβα του τον ατυχή Ολυμπιακό, με το επιβλητικό, δίκαιο και καθαρό σκορ των 6-1 τερμάτων. Κανείς μα κανείς φίλαθλος δεν μπορούσε να φαντασθή τι θα επακολουθούσε σε αυτό το παιγνίδι της Ν. Φιλαδέλφειας. Λογικά έπρεπε ο νικητής να ξεχωρίση δύσκολα. Όμως η ΑΕΚ ήταν... εκτός λογικής και πραγματικότητος χθες. Ήταν... διαπλανητικό σύνολο. Κι αφού δέχθηκε ένα γκολ από τον Σπενς, πέρασε στην αντεπίθεσι. Και πέτυχε και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και πέντε και έξι γκολ.

Έβγαζε γκολ μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Αδιάκοπα ράβδιζε το ασθενικό κορμί του Ολυμπιακού μ' ένα ατσάλινο μαστίγιο και του άφησε 6 βαθειές ουλές που θα αργήσουν πολύ να σβήσουν από τη μνήμη των χιλιάδων ερυθρόλευκων φιλάθλων. Των φιλάθλων αυτών που ήπιαν ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια των τελευταίων χρόνων, που πικράθηκαν, που απογοητεύθηκαν, που ντράπηκαν από τη γύμνια του πάλαι ποτέ κραταίου Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, προδίδοντας παράλληλα και την παράδοσι που τον θέλει παντοκράτορα στο θεσμό του Κυπέλλου.

Η ΑΕΚ από χθες πατάει στον τελικό. Και πατάει πανάξια. Θάναι η ένατη φορά που θα αγωνισθή στον τελικό κυπέλλου. Και δεν θα 'ταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πάει πια φουλ για το νταμπλ. Το νταμπλ που το έκανε μόνο μια φορά στην ιστορία της, το 1940 και που ήταν η πρώτη ομάδα που το έκανε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου...». Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για το δεύτερο, αφού και στο Πρωτάθλημα άφησε τον ΠΑΟΚ δεύτερο για να πάρει έναν ακόμα τίτλο!

Οι συνθέσεις

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος, Νικολούδης, Μπάγιεβιτς, Παπαϊωάννου, Μαύρος

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Ανδρούτσος, Κυράστας, Σιώκος, Κατσαβάκης, Βαμβακούλας, Κρητικόπουλος, Περσίας, Γαλάκος, Σόρενσεν, Σπενς

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα