Γιατί η Λίβερπουλ μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο!

Γιατί η Λίβερπουλ μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο!

Γιώργος Βροντάκης
Γιατί η Λίβερπουλ μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο!

bet365

«Make us dream» γράφει το πανό των φιλάθλων της Λίβερπουλ και το gazzetta.gr αναλύει γιατί οι κόκκινοι μπορούν φέτος να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Στην αρχή της σεζόν, στόχος της Λίβερπουλ ήταν η είσοδος στην τετράδα και ένα εισιτήριo για το Champions League. Έπειτα από 33 αγωνιστικές στην Premier League, πολυπόθητος στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού οι reds είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και φιλοξενούν την Μάντσεστερ Σίτι στο κατά πολλούς ματς - τίτλος!

Η φετινή Λίβερπουλ δείχνει DNA ομάδας από την παλιά εποχή των τίτλων με τον Μπρένταν Ρότζερς να κάνει καταπληκτική δουλειά, τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και στα αποδυτήρια.

24 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά. Πάρα πολλά για μια ομάδα με τη φανέλα της Λίβερπουλ Ομως, τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Σχεδόν τα πάντα. Από τον τερματοφύλακα μέχρι και τον τελευταίο αναπληρωματικό.

Εγγύηση στα γκολπόστ, τρικυμία στην άμυνα!
Ο... γκαφατζής αρκετές φορές Πέπε Ρέινα αποχώρησε με προορισμό τη Νάπολι και στη θέση του αποκτήθηκε ο... άσημος Βέλγος, Σιμόν Μινιολέ. Με μια τριετία στην εστία της Σάντερλαντ έκανε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του, ώστε να αποτελέσει τον βασικό πορτιέρο της Λίβερπουλ. Από τα πρώτα του παιχνίδια έδειξε πως θα είναι εγγύηση κάτω από τα δοκάρια και με ελάχιστα λάθη δείχνει στους συμπαίκτες του πως μπορούν να το έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες ομάδες, φτιάχνονται με καταπληκτικούς τερματοφύλακες.

Ο Μινιολέ αποτελεί εγγύηση, αλλά η κόκκινη άμυνα είναι... τρικυμία. Με πολλές απουσίες κατά την διάρκεια της σεζόν στην τετράδα της αμυντικής γραμμής (βλέπε Άγκερ, Γκλεν Τζόνσον, Χοσέ Ενρίκε, Μαμαντού Σακό) με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ο Τζον Φλάναγκαν, με τον νεαρό μπακ τελικά να «βγαίνει» στον Μπρένταν Ρότζερς και να έχει κερδίσει φανέλα βασικού στον σύλλογο του «Άνφιλντ».

Ο κεντρικός αμυντικός Κόλο Τουρέ που αποκτήθηκε για να δώσει λύσεις, όδευε από γκέλα σε γκέλα και... έφαγε πάγκο, ενώ ο Μάρτιν Σκτρελ παρά τα λαθάκια του, βοηθάει στο σκοράρισμα και την... γλυτώνει! Αναμφισβήτητα η άμυνα είναι ο αδύναμος κρίκος των «κόκκινων».

Η τεράστια διαφορά με Τζέραρντ
Ο Στίβεν Τζέραρντ είναι η σημαία και ο μεγάλος αρχηγός της Λίβερπουλ και θα ήθελε πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια να γίνει πρωταθλητής με την ομάδα της καρδιάς του. Ο Stevie G δεν έχει φορέσει φανέλα άλλης ομάδας στην καριέρα του παρότι είχε προτάσεις (Ρεάλ, Τσέλσι), καθώς όνειρο του είναι η κατάκτηση της Premier League με τα κόκκινα.

Στα 34 του, ο Μπρένταν Ρότζερς του έκανε την αλλαγή που μπορεί να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα! Ο Στίβεν Τζέραρντ... μεταμορφώθηκε σε αμυντικό μέσο, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Βραζιλιάνου, Λούκας Λέιβα και έμελλε να αλλάξει όλη την αγωνιστική εικόνα της Λίβερπουλ.

Ο Captain με την αγωνιστική του λειτουργία συμπαρασέρνει και τους συμπαίκτες του, αφού σκοπός του είναι να πάρει την πρώτη πάσα από την άμυνα και να δημιουργήσει από πίσω με τον μοναδικό τρόπο που αυτός ξέρει, ενώ δεν προωθείται συχνά για να βοηθήσει στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο Στίβεν Τζέραρντ είναι εγγύηση για την καλή κυκλοφορία της Λίβερπουλ, και τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του είτε με κοντινές, είτε με μακρινές μπαλιές. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη έχει 9 ασίστ και 13 γκολ, ενώ ξεχωρίζει για το πάθος και τα τρεξίματα του και θυμίζει το παιδάκι που στις 29 Νοεμβρίου του 1998 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τα κόκκινα!

Έπειτα από 16 χρόνια θέλει να είναι αυτός που θα σηκώσει ψηλά στο «Άνφιλντ» το βαρύτιμο τρόπαιο που έχει να πάει στο Μερσεϊσάιντ από το 1990!

Η...βάφτιση του Χέντερσον
Άξιος συμπαραστάτης του στη μεσαία γραμμή είναι και ο Τζόρνταν Χέντερσον. Μέχρι πέρσι οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως η αγαπημένη τους ομάδα έδωσε το 2011 σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον Άγγλο άσο από τη Σάντερλαντ.

Φέτος, όμως, άλλαξαν γνώμη αφού βλέπουν τον Χέντερσον σαν να έχει βαφτιστεί από τον... συνονόματο του Ιορδάνη και μέσα στο χορτάρι κόβει, ράβει και και μοιράζει με αριστοτεχνικό τρόπο το παιχνίδι της Λίβερπουλ. Δεν έχει χάσει ματς των κόκκινων έχοντας 6 ασίστ και 4 τέρματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φιλίπ Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος μέσος άφησε την Ίντερ για λογαριασμό της Λίβερπουλ και παρότι αρχικά είχε πρόβλημα με την γλώσσα, φαίνεται πως πλέον... συνεννοείται άψογα και με τους συμπαίκτες του μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Επίθεση φωτιά...
Το μεγαλύτερο όπλο, πολυβόλο κανονικό, της Λίβερπουλ είναι η επίθεση της. Σουάρες και Στάριτζ από τα 90 γκολ των κόκκινων, έχουν σημειώσει τα 49, με τους δύο παίκτες να λείπουν από μερικά ματς της Λίβερπουλ (ένας λόγω τραυματισμού και ο άλλος λόγω τιμωρίας).

Ο Άγγλος φορ έχει 20γκολ και 9 ασίστ, ενώ ο Ουρουγουανός που έλειψε και από τα πρώτα ματς του πρωταθλήματος λόγω της δαγκωνιάς στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς είναι με διαφορά στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Premier League έχοντας σημειώσει 29 τέρματα και έχει μοιράσει 11 ασίστ.

Μέσα σε όλα, ο Ρότζερς αναδεικνύει και τον νεαρό Ραχίμ Στέρλινγκ που ακόμα θέλει αρκετή δουλειά, όμως, εκμεταλλεύεται άριστα την ταχύτητα του και έχει βοηθήσει επιθετικά με 6 γκολ και 3 ασίστ.

Άλλωστε, έχει δείξει πως μπορεί να βάλει πάντα περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο της για να πάρει το τρίποντο, διορθώνοντας και τα αμυντικά λάθη!

Τα κλειδιά στον Ρότζερς
Ο μαέστρος της Λίβερπουλ είναι ο Μπρένταν Ρότζερς. Αυτός κρατάει την μπαγκέτα και καθοδηγεί τους παίκτες του στην κούρσα τίτλου. Ο Β. Ιρλανδός προπονητής είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία στη Σουόνσι, παρότι δέχθηκε στην αρχή αρκετή κριτική για τις σημειώσεις στο μπλοκάκι του.

Ο 41χρονος τεχνικός κρατάει τη ηρεμία του κατά την διάρκεια των αγώνων και την μεταδίδει στους παίκτες του. Οτι και να γίνει στα προσεχή παιχνίδια η δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής είναι απίστευτη και επιτυχημένη.

Παίρνει το 100% από κάθε παίκτη του, από θέματα τακτικής είναι καταπληκτικός, κοουτσάρει με μαεστρία και έκανε την αλλαγή (Τζέραρντ) που άλλαξε ριζικά τη Λίβερπουλ. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η Λίβερπουλ κερδίζει παιχνίδια, δείχνει ακόμη περισσότερο το χαρακτήρα που έχει ως ομάδα! Τα παρακάτω λόγια του Στίβεν Τζέραρντ λένε πολλές αλήθειες...

Ο Τζέραρντ για Ρότζερς
«Είναι ένας νέος προπονητής που έχει κερδίσει επάξια την δουλειά στην Λίβερπουλ και εβδομάδα με την εβδομάδα μας βελτιώνει, φέρνοντας νέο αέρα στην ομάδα. Ποτέ δεν κρίνω έναν παίκτη, έναν προπονητή ή κάποιον από το επιτελείο αν δεν τον γνωρίσω προσωπικά και όταν βλέπω την δουλειά που γίνεται καθημερινά εκπλήσσομαι από την ωριμότητά του στις προπονήσεις. Μαθαίνω πράγματα από αυτόν καθημερινά. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι μαζί του και ελπίζω να υπάρξει κινητικότητα στην Βοστώνη, γιατί πρέπει να τον κρατήσουν το συντομότερο δυνατό. Ο σύλλογος πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες. Για μένα, αξίζει ένα μεγάλης διάρκειας συμβόλαιο και τον θεωρώ τέλειο για τον σύλλογο. Ο τρόπος που σε προπονεί είναι ένας από τους καλύτερους που ξέρω. Σε κάνει να βγαίνεις στο χορτάρι και να νομίζεις ότι αξίζεις πολλά εκατομμύρια δολάρια, γεμάτο εμπιστοσύνη και πίστη. Στην Λίβερπουλ πρέπει να αντέχεις την πίεση, αλλά έχεις έναν προπονητή που σε κάνει να νιώθεις καλά και δεν φοβάται να σου πει κάποια πράγματα. Έχει τα τέλεια προσόντα», αυτές ήταν οι δηλώσεις του Στίβεν Τζέραρντ με αφορμή το συμβόλαιο του Μπρένταν Ρότζερς. Τα σχόλια είναι περιττά...

Η ξεκούραση της Ευρώπης...
Μεγάλο ατού της φετινής Λίβερπουλ είναι πως δεν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και παίζει ένα ματς την εβδομάδα, με τις υπόλοιπες διεκδικήτριες του τίτλου να συνεχίζουν να αγωνίζονται Τετάρτη – Κυριακή, με την Τσέλσι να είναι ακόμα στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αποκλείστηκε πρόσφατα, όμως, έχει να δώσει και δύο ματς περισσότερα για την Premier League.

Ο Μπρένταν Ρότζερς κάθε εβδομάδα έχει το πλεονέκτημα να προετοιμάζει τους παίκτες του για ένα μόνο παιχνίδι, χωρίς να έχουν να σκέφτονται την κούραση και οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση. Αλλωστε αυτό το είχε επισημάνει και ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοσέ Μουρίνιο όταν ακόμα ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας: «Δεν είμαστε το φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Premier League. Αυτό είναι το συναίσθημά μου. Το πρωτάθλημα είναι εκπληκτικό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο για όλους μας. Υπάρχουν ομάδες με περισσότερες δυνατότητες απ' ό,τι άλλες. Υπάρχει και μια άλλη, όπως η Λίβερπουλ. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οπότε έχει περισσότερες μέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας απ' ό,τι εμείς που παίζουμε στο Champions League», ήταν τα λεγόμενα του Special One.

Προκαλεί φόβο...
Η Λίβερπουλ έχει αναγεννηθεί σε όλους τους τομείς. Ξέχασε τις γκέλες με τις μικρές λεγόμενα ομάδες που την πλήγωναν κάθε χρόνο, ενώ στα ντέρμπι δείχνει καλά σημάδια!

Επικράτησε στο «Άνφιλντ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 και στο «Ολντ Τράφορντ» με 3-0. Ηττήθηκε στο «Εμιρέιτς» με 2-0, αλλά πήρε εκδίκηση με το 5-1 στο γήπεδο της. Στο καλύτερο της φετινό παιχνίδι ηττήθηκε από τη Σίτι στο Μάντσεστερ με 2-1, αλλά έχασε και από την Τσέλσι στο Λονδίνο με το ίδιο σκορ. Ακόμα και αν ηττήθηκε από Σίτι και Τσέλσι βρίσκεται στην κορυφή και έχει τις δύο διεκδικήτριες του τίτλου στο κάστρο του Άνφιλντ.

Η Λίβερπουλ είναι αήττητη το 2014 έχοντας 2 ισοπαλίες και 12 νίκες! Ολα είναι στα πόδια της Λίβερπουλ... Πλέον, όλοι την σέβονται και πολύ περισσότερο την φοβούνται!

Για επίλογο, τι καλύτερο για το You' ll never walk alone... Στίχοι με νόημα, ειδικά για τη φετινή Λίβερπουλ!
Όταν περπατάς μέσα από την καταιγίδα
κράτα το κεφάλι ψηλά
και μην φοβάσαι το σκοτάδι
στο τέλος της καταιγίδας υπάρχει ένας χρυσός ουρανός
και το γλυκό ασημένιο κελάηδισμα του αηδονιού
Περπάτα μέσα από τον αέρα
Περπάτα μέσα από την βροχή
Παρόλο που τα όνειρα σου και θα διαλυθούν (από την αέρα και την βροχή)
Περπάτα με ελπίδα στην καρδιά
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος
Περπάτα με ελπίδα στην καρδιά
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα