Οι Έλληνες που έχουν παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ (pics)

Γιώργος Βροντάκης
Οι Έλληνες που έχουν παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ (pics)

bet365

Ο Κώστας Μήτρογλου θα συνεχίσει την καριέρα του στην Φούλαμ και όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr θα γίνει ο 20ος Ελληνας που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Χάρης Μαυρίας ήταν ο τελευταίος Έλληνας ποδοσφαιριστής που άφησε την Super League για την Premier League και τον ακολουθεί ο Κώστας Μήτρογλου. Το gazzetta.gr θυμάται τους Έλληνες παίκτες που αγωνίστηκαν στη μεγαλύτερη κατηγορία της Αγγλίας.

Δώνης ο πρώτος
Την αρχή είχε κάνει ο Γιώργος Δώνης το 1996 μετά την φοβερή πορεία του με τον Παναθηναϊκό που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το «τρένο» έγινε ο πρώτος Έλληνας που εκμεταλλεύτηκε το νόμο Μπόσμαν και άνοιξε τα φτερά του για την Πρέμιερ Λιγκ σε ηλικία 27 ετών με την πρωταθλήτρια Μπλάκμπερν να τον κάνει δικό της. Πήγε ως ελεύθερος στην Μπλάκμπερν, παίρνοντας το... αστρονομικό ποσό των 1.100.000.000 δραχμών! Ο Δώνης είχε 22 συμμετοχές και 2 γκολ με τη φανέλα της αγγλικής ομάδας, καθώς έμεινε στα «Ρόδα» για ενάμιση χρόνο.

«Αλεπού» ο Ζαγοράκης
Ένα χρόνο αργότερα στο Νησί βρέθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης για λογαριασμό της Λέστερ. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ μετακόμισε στην Αγγλία τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 1997 και αγωνίστηκε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ, κατακτώντας τον έναν με αντίπαλο την Τρανμίρ. Στα χάιλάιτ του Ζαγόρ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν και το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ζαγοράκης έπαιξε συνολικά 50 φορές με τη φανέλα της Λέστερ και σημείωσε τρία γκολ.

Στη Νιούκαστλ ο Νταμπίζας
Σπουδαία καριέρα στην Αγγλία έκανε και ο Νίκος Νταμπίζας. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός έφυγε από τον Ολυμπιακό για την Νιούκαστλ το 1998 σε ηλικία 24 ετών και έφτασε στις 232 εμφανίσεις. Ο Νταμπίζας έφτασε σε δύο τελικούς Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ και αποχώρησε το 2004 από τη Νιούκαστλ όπου πήγε στη Λέστερ. Ο Ντάμπι σε έξι χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Νιούκαστλ είχε 130 συμμετοχές, 11 γκολ, ενώ με τη Λέστερ 51 συμμετοχές και 1 γκολ.

«Καρακάξα» και ο Γ.Χ.
Έχοντας κάνει την αρχή με τον Νταμπίζα, η Νούκαστλ απέκτησε έναν ακόμα Έλληνα παίκτη. Ο λόγος για τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους, ο οποίους πήγε στις «καρακάξες» έναντι 420.000 λιρών, μετά από μία πολύ καλή χρονιά με τον Παναθηναϊκό. Ο Γ.Χ. είχε 10 συμμετοχές την περίοδο 1998-99. Ο Γεωργιάδης έγινε ο πρώτος Ελληνας που σκόραρε στο Κύπελλο Αγγλίας στη νίκη της Νιούκαστλ επί της Εβερτον με 4-1 το 1999.

Στο Νησί και ο Μπορμπόκης
Ο Βασίλης Μπορμπόκης αποχώρησε από την ΑΕΚ το 1997 για τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, αλλά δεν αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως, τα κατάφερε την περίοδο 1999-2000. Τότε πήγε στη Ντέρμπι και είχε 16 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Μια συμμετοχή ο «κανονιέρης» Ταυλαρίδης
Ο Στάθης Ταυλαρίδης έφυγε από την Ηρακλή σε ηλικία 21 ετών το 2001 για την Άρσεναλ, στην οποία έμεινε συνολικά για 2,5 χρόνια, ενώ πέρασε και από την Πόρτσμουθ ως δανεικός για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έπαιξε μόλις σε ένα ματς στην Πρέμιερ Λιγκ, με αντίπαλο τη Σάουθαμπτον, πριν παραχωρηθεί στη Λιλ το 2003-04, αρχικά ως δανεικός και στη συνέχεια ως μεταγραφή.

Οι τρεις συμμετοχές του Κωνσταντινίδη
Στην Πρέμιερ Λιγκ μέσω Χέρτα βρέθηκε και ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Το 2002, ο «Γερμανός» παραχωρήθηκε δανεικός στη Μπόλτον, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να καθιερωθεί, καθώς φόρεσε μόνο τρεις φορές τη φανέλα των Τρότερς..

Ο Stelios της Μπόλτον
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το 2003 για την Μπόλτον και την πρώτη του χρονιά έπαιξε στον τελικό του Λιγκ Καπ. Από το 2003 ως το 2008 αγωνίστηκε 137 φορές με τη φανέλα της Μπόλτον στην Πρέμιερ Λιγκ και σημείωσε 20 τέρματα, ενώ τη σεζόν 2008-09 έπαιξε δύο φορές στη Χαλ.

Από το Euro 2004 στην Κρίσταλ Πάλας
Ο Βασίλης Λάκης κατέκτησε το Euro 2004 στην Πορτογαλία και πήρε μεταγραφή για τη νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ, Κρίσταλ Πάλας με τη μορφή δανεισμού, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην ΑΕΚ, αφού η αγγλική ομάδα υποβιβάστηκε.
Ο Βασίλης Λάκης είχε 10 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2004-2005.

Στην Πόρτσμουθ ο Χαλκιάς
Το 2005, ο Κώστας Χαλκιάς αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό για την Πόρτσμουθ, όμως, δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους πόμπεϊ. Ο Ελληνας τερματοφύλακας αποχώρησε από την Αγγλία μετά από ένα χρόνο και μόλις 6 συμμετοχές.

Πόμπεϊ και ο Σκοπελίτης
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Γιάννης Σκοπελίτης που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στο Αιγάλεω. Ο Σκοπελίτης ήταν δανεικός στην Πόρτσμουθ, έναντι 300 χιλιάδων. Στο τέλος της σεζόν 2005-06, δεν ανανέωσε και επέστρεψε στο Αιγάλεω έχοντας συνολικά 18 συμμετοχές, τις περισσότερες από τον πάγκο.

Τα... δευτερόλεπτα του Γκέκα
Ακόμα ένας Έλληνας παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Πόρτσμουθ ήταν ο Φάνης Γκέκας τον Φεβρουάριο του 2009, με τη μορφή δανεισμού από τη Λεβερκούζεν. Ο Γκέκας αγωνίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα στην Πρέμιερ Λιγκ όταν μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Γουέστ Μπρομ.

Ο... Άγγελος της Πόρτσμουθ
Ο Άγγελος Μπασινάς έγινε παίκτης της Πόρτσμουθ και αυτός τον Φεβρουάριο του 2009 και έκανε ντεμπούτο στην ήττα με 3-2 από τη Λίβερπουλ. Η αλλαγή, όμως, προπονητή τον άφησε στο περιθώριο και αποχώρησε με μόλις τρεις συμμετοχές μέσα στη χρονιά. Μέχρι να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2010, είχε 17 συμμετοχές.

Στη Σίτι ο Σαμαράς
Ο Γιώργος Σαμαράς ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ολλανδία και τη Χέρενφεν και το 2006 τον απέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Sam έπαιξε 55 ματς με τους σίτιζενς και σημείωσε 8 γκολ. Από το 2008 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στη Σέλτικ. Ο Sam αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή των Πολιτών (8.5 εκατ. ευρώ) μέχρι την άφιξη των Αράβων, μέχρι η απόκτηση του Ρομπίνιο (42 εκατ.) να του σπάσει το ρεκόρ.

Ο «κόκκινος» Κυργιάκος
Ο Σωτήρης Κυργιάκος έκανε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του όταν πήρε μεταγραφή από την ΑΕΚ στη Λίβερπουλ στις αρχές του 2009. Ο Sotis έγινε ο πρώτος Έλληνας που φοράει την «βαριά» φανέλα τω Ρεντς και ξεκίνησε εξαιρετικά όντας παίκτης του μήνα για τον Ιανουάριο. O Σωτήρης Κυργιάκος μετακόμισε απ’ την ΑΕΚ στο Άνφιλντ και είχε 30 εμφανίσεις και 3 γκολ. Το 2012 είχε και 3 συμμετοχές με τη Σάντερλαντ.

Ακόμα στην Έβερτον ο Βέλλιος
Το 2011, ο νεαρός φορ Απόστολος Βέλλιος άφηνε τον Ηρακλή για τα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ και την Έβερτον. Ξεκίνησε εξαιρετικά την καριέρα του στα Ζαχαρωτά, αφού μέσα σε 57 λεπτά είχε πετύχει δύο γκολ και ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στο ξεκίνημα της χρονιάς! Μέχρι σήμερα έχει 22 συμμετοχές και 3 τέρματα στο Νησί.

Μία συμμετοχή ο Μόρας
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Σουόνσι απέκτησε τον Βαγγέλη Μόρα για τρεις μήνες ως δανεικό από την Μπολόνια ως λύση στην άμυνα, όπου είχε αρκετούς τραυματισμούς. Ο Μόρας είχε μόλις μία συμμετοχή, στο ματς με τη Γουλβς (αγωνίστηκε για έξι λεπτά) στις 22 Οκτωβρίου του 2011.

Ο Καραγκούνης της Φούλαμ
Ο Γιώργος Καραγκούνης έφυγε από τον Παναθηναϊκό και κανείς δεν περίμενε πως θα παίεξι στη Φούλαμ. Ο «Κάρα» έκανε τους Λονδρέζους να τον αγαπήσουν έχοντας 25 συμμετοχές πέρυσι και ενώ είχε μονοετές συμβόλαιο έφυγε για να... ξαναγυρίσει, αφού η Φούλαμ του έκανε εκ νέου πρόταση και τον κράτησε. Μέχρι σήμερα έχει 36 συμμετοχές και ένα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ.

«Μαυρόγατα» ο Μαυρίας
Ο Χάρης Μαυρίας το καλοκαίρι του 2013 άφηνε τον Παναθηναϊκό για λογαριασμό της Σάντερλαντ με 4 εκατομμύρια ευρώ και γινόταν ο 19ος Ελληνας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στη μεγαλύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Μέχρι σήμερα έχει παίξει τέσσερις φορές στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πριν από λίγες μέρες πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Αγγλία, αλλά στο Κύπελλο.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα