Τα 11+1 Ελληνόπουλα που έπιασαν... Λιμάνι

Τα 11+1 Ελληνόπουλα που έπιασαν... Λιμάνι

bet365

Κολοβός και Μάνταλος βρίσκονται κοντά στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τι έχουν κάνει οι 12 νεαροί Έλληνες παίκτες που πήγαν στους «ερυθρόλευκους» την τελευταία 5ετία.

Οι «ερυθρόλευκοι» σαρώνουν την ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός να επενδύσουν στο μέλλον κι αφετέρου να ελληνοποιήσουν το ρόστερ τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως την τελευταία τριετία (και περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια) όπου τις τύχες του συλλόγου έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά ήδη από το καλοκαίρι του 2008 είχε φανεί μία στροφή των Πειραιωτών στο ελληνικό στοιχείο, με αγορές όπως ήταν αυτές των Αβραάμ, αλλά και Γιάννη Παπαδόπουλου, καθώς επίσης και του Γιώργου Γκαλίτσιου.

Αρκετοί από αυτές κατάφεραν να «πιάσουν» στους νταμπλούχους Ελλάδας, αποτελώντας αναπόσπαστα μέλη στο βασικό τους σχήμα, κάποιοι άλλοι όμως... περιπλανήθηκαν σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ με τη μορφή δανεισμού, χωρίς ποτέ να μπορέσουν να βρουν χώρο στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Το Gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους 11+1 νεαρούς Έλληνες παίκτες (με ηλικιακό όριο τα 24) που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα την τελευταία πενταετία.

Ο Αβραάμ διάλεξε... Λιμάνι

Το μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ το καλοκαίρι του 2008, δεν ήταν άλλο από αυτό του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Ο Παναθηναϊκός τον «ζαχάρωνε» για καιρό, πίεζε τον Άρη να τον κάνει δικό του, οι δύο ομάδες φέρονται μάλιστα να τα είχαν βρει στο οικονομικό, αλλά ο 24χρονος τότε στόπερ, αποφάσισε να πάει στον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Με το deal να φτάνει στα 2,5 εκατ. ευρώ και παρά την επιθυμία της ομάδας του να τον δώσει στο Τριφύλλι, οι «κίτρινοι» υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις του παίκτη τους, που έμελλε να γίνει στη συνέχεια και ο αρχηγός των Πειραιωτών. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για τον «έπιασε» η μεταγραφή του Παπαδόπουλου, που δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες στη θέση του.

Γκαλίτσιος: Πάγκο, δανεικός και... Βέλγιο

Ο Γιώργος Γκαλίτσιος είχε ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του στη Λάρισα και αναμενόμενα τράβηξε το βλέμμα των «ερυθρολεύκων». Έτσι το καλοκαίρι του 2008 έκανε κι εκείνος το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, μετακομίζοντας στον Ολυμπιακό, με το deal μάλιστα να φτάνε λίγο κάτω από το 1 εκατ. ευρώ. Σε μία τριετία ωστόσο στον Ολυμπιακό μετά βίας έφτασε στις 31 συμμετοχές κι αφού ενδιάμεσα είχε δοθεί δανεικός στον Πανιώνιο. Στους Νεοσμυρνιώτες έμεινε για το δεύτερο μισό της σεζόν 2011-12 για να μείνει στη συνέχεια ελεύθερος, μετακομίζοντας στο Βέλγιο και τη Λόκερεν.

Γιάννης Παπαδόπουλος: Το πάλεψε, αλλά...

Την ίδια σεζόν ο Ολυμπιακός είχε προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμα νεαρού Έλληνα παίκτη που έδειχνε ότι τα επόμενα χρόνια θα ξεχωρίσει. Συγκεκριμένα αγόρασε από τον Ηρακλή τον 21χρονο τότε μέσο Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε ποτέ να καθιερωθεί στην τριετία που έμεινε στο μεγάλο Λιμάνι (37 συμμετοχές). Κάπως έτσι το 2011 αποφάσισε κι εκείνος να ξενιτευτεί, πηγαίνοντας στη Ντιναμό Δρέσδης, για να επιστρέψει φέτος στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη.

Παπάζογλου ο μοναδικός

Τη σεζόν 2009-10 (η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας, τερματίζοντας στην 5η θέση), οι Πειραιώτες απέκτησαν μόλις έναν Έλληνα παίκτη (προβιβάστηκε από τους Νέους και ο Φετφατζίδης) και συγκεκριμένα τον Τάσο Παπάζογλου. Το deal μάλιστα που φέρεται να έφτασε στα 500.000 ευρώ, δεν έγινε το καλοκαίρι εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, αλλά τον χειμώνα, ο παίκτης ωστόσο έμεινε δανεικός για 1,5 -ουσιαστικά- χρόνο στον Πανσερραϊκό απ' όπου κι αποκτήθηκε, ώστε να «ψηθεί» στη Σούπερ Λιγκ. Το 2011 επέστρεψε στο μεγάλο Λιμάνι, την πρώτη του χρονιά όμως μέτρησε μόλις έξι συμμετοχές. Κάπως καλύτερα πέρυσι τα πράγματα για τον 25χρονο αμυντικό και πάλι όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι... έπιασε στον Ολυμπιακό.

Πρώτα ο «Γερμανός» Χολέμπας, μετά Μανιάτης

Ο Πανιώνιος αποτελούσε ανέκαθεν κυτίδα σπουδαίων Ελλήνων παικτών κι ένας εξ αυτών ήταν αναμφίβολα και ο Γιάννης Μανιάτης. Τον Γενάρη του 2011 ο Ολυμπιακός δεν έχασε χρόνο και κινήθηκε γρήγορα για να «κλείσει» τον παίκτη των Νεοσμυρνιωτών, που μπορεί μάλιστα να αποκτήθηκε σαν δεξιός μπακ, στους «ερυθρόλευκους» όμως έγινε το... μηχανάκι της μεσαίας γραμμής, εκτοξεύοντας παράλληλα την αγοραστική του αξία.

Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν πάντως οι Πειραιώτες είχαν αγοράσει τον πρώτο σπουδαίο Έλληνα παίκτη επί θητείας Μαρινάκη, ορμώμενο όμως εκ... Γερμανίας (απέκτησε τον Νοέμβριο του '11 ελληνικό διαβατήριο). Ο Χοσέ Χολέπας, άγνωστος στο ευρύ κοινό, μεγάλωσε στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας και ξεχώρισε γρήγορα τόσο για τα αθλητικά του προσόντα, όσο και για την τεχνική του. Ο διεθνής αριστερός μπακ-χαφ πάντως κατάφερε να καθιερωθεί, μπαίνοντας κι εκείνος στο κλαμπ των... πετυχημένων.

Δεν μπόρεσε ο Τάτος, αλλά... ελπίζει

Μόνο έναν Έλληνα παίκτη απέκτησε το επόμενο καλοκαίρι η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού και συγκεκριμένα τον Ανδρέα Τάτο. Με... μισή ουσιαστικά καλή σεζόν στον Ατρόμητο, ο 22χρονος τότε Τάτος, «ανάγκασε» τον Ολυμπιακό να ασχοληθεί μαζί του, αγοράζοντας τον μάλιστα από τους Περιστεριώτες με ένα ποσό κοντά στο μισό εκατ. ευρώ. Την πρώτη χρονιά ωστόσο έμεινε δανεικός στην ομάδα των δυτικών προαστίων, έχοντας εξαιρετική παρουσία, αλλά αυτή δεν έφτανε όπως φάνηκε για να του δώσει θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Έτσι αφού έκανε... παρέα στον πάγκο κατά το πρώτο μισό της περσινής χρονιάς, πήγε δανεικός στον Άρη, «βγάζοντας» και πάλι μάτια. Ποιο θα είναι το μέλλον του; Άγνωστο...

Από την πεντάδα, μόνο ο Μανωλάς

Πέρυσι το σύνθημα “παίρνουμε Έλληνες παίκτες” εφαρμόστηκε περισσότερο από ποτέ στον Ολυμπιακό, που έκανε δικούς του πέντε νεαρούς ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες. Ο Βλαχοδήμος έκανε... παπάδες στην Ξάνθη, ο Σάμαρης είχε ξεχωρίσει στον Πανιώνιο, το ίδιο φυσικά και ο Σιόβας, ο νεαρός Γιαννιώτης αποτέλεσε την έκπληξη ερχόμενος από το Γάζωρο, το “μπαμ” όμως δεν ήταν άλλο από τον Κώστα Μανωλά. Ο στόπερ της ΑΕΚ, με το επίσης “κιτρινόμαυρο” -λόγω θείου- παρελθόν αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και όπως φάνηκε δικαιώθηκε, αλλά και δικαίωσε.

Αποτελεί αναμφίβολα τον πιο βελτιωμένο Έλληνα παίκτη και κόντρα στα προγνωστικά, όχι μόνο καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα των Πειραιωτών, αλλά ανάγκασε και πλήθος σκάουτερ από το εξωτερικό να κάνουν... δεύτερο “σπίτι” τους το Καραϊσκάκη για να τον παρακολουθούν. Επιτυχημένη σίγουρα και η απόκτηση του Δημήτρη Σιόβα, με τον 23χρονο μεσοαμυντικό να αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο στην «ερυθρόλευκη» μηχανή.

Από εκεί και πέρα σίγουρα ήταν περισσότερα αυτά που περίμεναν όλοι από τον Έλληνα... Ρονάλντο -όπως έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν- Παναγιώτη Βλαχοδήμο, που τελικά δόθηκε φέτος δανικός στην Άουγκσμπουργκ. Σε ό,τι αφορά τον Σάμαρη δεν μπορεί ακόμα να κριθεί, αφού ο Ολυμπιακός τον άφησε στον Πανιώνιο για ένα χρόνο και φέτος θα είναι η πρώτη του ουσιαστικά χρονιά. Για τον Γιαννιώτη λίγο-πολύ αναμενόμενο το γεγονός πως δεν έμεινε στον πάγκο όλη τη χρονιά, αφού έχοντας Κάρολ και Μέγιερι μπροστά του, οτιδήποτε άλλο, θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα