Σπάει τα ταμεία η Premier League

Γιώργος Καραμάνος
Σπάει τα ταμεία η Premier League

bet365

Οι Αγγλοι θα πουλήσουν παγκοσμίως τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους (2016-'19) για 3 δισ. λίρες. Θα λάβουν δηλαδή περισσότερα απ' όσα τα άλλα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα μαζί.

Το ότι η Premier League είναι το πρωτάθλημα που ξέρει να πουλάει τον... εαυτό της καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο είναι γνωστό. Η εικόνα από τα γήπεδα της Αγγλίας μεταφέρεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Απαντες λατρεύουν να παρακολουθούν τα όσα αγωνιστικά συμβαίνουν στο Νησί. Μόνο που οι Αγγλοι βλέπουν ότι κάθε φέτος τα χρήματα που εισπράττουν είναι και περισσότερα.


Τι πληρώνουν στους Αγγλους οι ευρωπαϊκές χώρες (2013-'16)


Τι πληρώνει ο υπόλοιπος πλανήτης (2013-'16)

Κάπως έτσι για την τριετία που ακολουθεί, δηλαδή εκείνη του 2016-'19 θα βάλουν στα ταμεία τους 3 δισ. λίρες. Μιλάμε για ασύλληπτο ποσό, το οποίο αφήνει έτη φωτός πίσω τους ανταγωνιστές από τις άλλες μεγάλες λίγκες της Ευρώπης. Το νέο deal που έχουν στήσει με κάθε χώρα ξεχωριστά, θα τους αποφέρει δηλαδή ένα δισ. λίρες ετησίως.

Για να καταλάβετε κατά πόσο είναι βελτιωμένα τα συμβόλαια, την τριετία 2013-'16, αυτήν που ολοκληρώνεται φέτος δηλαδή, το συνολικό ποσό ήταν της τάξης των 2,23 δισ. λίρες, με ετήσια έσοδα 743 εκατ. Η παραγωγή των Sky Sports και BT Sports κάνει τέτοιο γκελ παγκοσμίως, ώστε τα χρήματα που θα συλλεχθούν, είναι πιο πολλά απ' ότι εάν προσθέσεις εκείνα από La Liga, Serie A, Bundesliga και Ligue1.




Το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που οι Αγγλοι αποκαλούν «overseas», δηλαδή μακριά από το νησί τους, προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ασία (Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη) και μετά από το δίκτυο NBC που έχει τα δικαιώματα για τις Η.Π.Α. Οι Αμερικανοί μπορεί θεωρητικά να μην γουστάρουν το ποδόσφαιρο, αλλά στην πράξη πλήρωσαν για το 2013-'16, 250 εκατ. δολάρια. Και στην ασιατική αγορά πάντως γίνεται χαμός. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή υψηλών υπηρεσιών σε tablets και smartphones, μέσα από τα οποία θα μπορούν να βλέπουν τα παιχνίδια.

Το ποσό των 3 δισ. λιρών αυξάνεται κατά περίπου 700 εκατ. λίρες εάν συνυπολογιστούν σε αυτά και τα χρήματα των δικαιωμάτων μέσα στην Αγγλία. Στην Ελλάδα πάντως για την προηγούμενη τριετία το ποσό ανήλθε στα 2,9 εκατ. λίρες. Το φοβερό σε όλη αυτή την απίστευτη εξέλιξη είναι ότι την πρώτη χρονιά της Premier League (1992-'93), τα έσοδα από τα εκτός δικαιώματα ανήλθαν στα 38 εκατ. λίρες!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα