Εθνική μοντέλο, την κατάντησαν...

Εθνική μοντέλο, την κατάντησαν...

Μιχάλης Τσαμπάς
Εθνική μοντέλο, την κατάντησαν...

bet365

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για τον... καθρέφτη των Φερόε, που έδειξε ποιοι είμαστε πλέον και για την ζημιά που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του φιάσκου!

Δεν χρειάστηκε ούτε η ΦΙΦΑ, ούτε η ΟΥΕΦΑ. Ούτε ο... διεφθαρμένος Μπλάτερ, ούτε ο Πλατινί, ούτε ο Ινφαντίνο. Μέσα σε περίπου 10 μήνες καταφέραμε μόνοι μας το πιο... εκκωφαντικό GRExit στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μόλις μερικές εβδομάδες πριν... γιορτάσουμε μια ακόμη επέτειο από το τιμημένο έπος του 2004, η Εθνική ομάδα προφανώς και γνώρισε την μεγαλύτερη ξεφτίλα των νεότερων χρόνων της. Ίσως και όλων των χρόνων της, γιατί ποτέ όσο κι αν ψάξει κανείς στα... κιτάπια της «γαλανόλευκης» ιστορίας δεν θα βρει σε όμιλο δύο ήττες από... ερασιτέχνες όπως ήταν οι τίμιοι ποδοσφαιριστές των Νήσων Φερόε.

Αυτό που είδε όλη η Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου απλά ήταν το... επιστέγασμα όλων αυτών που πειραματίστηκαν πάνω στην εθνική από το φινάλε του Μουντιάλ και μετά. Ήταν ίσως και ο καθρέφτης γι' αυτό που πιά είναι το ποδόσφαιρο μας.

Απαξιωμένο, παρατημένο και χωρίς μέλλον.

Ακόμη κι αν στην... άλλη άκρη της Ευρώπης έρχοταν το «τρίποντο» πάλι οι ελπίδες πρόκρισης λιγοστές θα ήταν... Απλά η μπάλα ξέρει καλά να τιμωρεί όσους δεν την σέβονται και στην προκειμένη περίπτωση όλη αυτή η... κουστωδία που είχε την ευθύνη της εθνικής δεν σεβάστηκε.

Έλλειψη σεβασμού ήταν από τον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ το πως... καθάρισε τον Σάντος και το πως έφτασε στην επιλογή Ρανιέρι.

Έλλειψη σεβασμού ήταν από τον Ιταλό προπονητή εκείνες οι αστείες επιλογές διεθνών που έκανε. Παίκτες που δεν... υπήρχαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη και πριν και μετά τις κλήσεις τους. Ίσως να υπήρχαν όμως σε κάποιο «χαρτάκι» ή σε κάποιο τηλεφωνικό sms!

Έλλειψη σεβασμού ήταν από τους ίδιους τους παίκτες η εικόνα τους σε όλα τα έως τώρα ματς. Μια... φουρνιά που είναι περισσότερο γνωστή για τα τατουάζ και τα ωραία γκομενάκια της Μυκόνου, παρά για τα όσα έχουν πετύχει ποδοσφαιρικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κανείς από τους 14 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο ματς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης στην ομάδα του. Και όχι φυσικά μόνο οι... Τοροσιδομανωλάδες στην Ρόμα ή ο Σωκράτης στην Ντόρτμουντ, αλλά και αυτοί που βγάζουν το... μεροκάματο στην Σούπερ Λίγκα ή σε πρωταθλήματα με μικρότερη λάμψη.

Ούτε ένας δεν θυμίζει σε κάτι εκείνη την... φλόγα που έβγαζαν άλλοι παίκτες (ίσως και με λιγότερο ταλέντο) την τελευταία 12ετία.

Έλλειψη σεβασμού από τον Μαρκαριάν που τόσους μήνες στον πάγκο της εθνικής δεν είναι δυνατό να παρουσιάζει αγωνιστικά αυτό το... έκτρωμα.

Ακόμη και ο (ως παίκτης της εθνικής) εμβληματικός Γιώργος Καραγκούνης, ίσως δεν το... ζύγισε σωστά όταν δέχθηκε και στην συνέχεια έμεινε να το παλέψει με τους «Σαρρήδες και Γκιρτζίκηδες». Όταν έμεινε σε αυτή την ΕΠΟ. Σε μια ομοσπονδία που μεταξύ άλλων έχει ανθρώπους δηλαδή που δεν εμπνέουν κανένα σεβασμό, ανθρώπους που μπαινοβγαίνουν στην Ευελπίδων, ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από τα σύνορα.

Ότι έχτισε με... αίμα για δεκαετίες, από τα «μικράτα του» με το εθνόσημο, γκρέμισε μεγάλο κομμάτι του, σε αυτό το πόστο που βρίσκεται τώρα.

Βέβαια καμία ζημιά δεν είναι χωρίς το τίμημα της... Έτσι πλέον μετά και το κάζο από τα Φερόε έφτασε μια και καλή η λυπητερή.

Η ομοσπονδία χάνει πάρα πάρα πολλά χρήματα που πίστευε ότι θα έμπαιναν στα ταμεία από μια πρόκριση στο Euro της Γαλλίας. Χορηγοί, διαφημίσεις, άλλες συμφωνίες που γίνονταν επί σειρά ετών γίνονταν πλέον... φτερό στον άνεμο.

Το προνόμιο που άρχισε μετά το έπος της Λισαβόνας με τις... καλές κληρώσεις των προκριματικών απομακρύνεται κι αυτό. Αν θέλουμε να ξαναπάμε σε μεγάλη διοργάνωση (επόμενος στόχος το Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία) πρέπει να ανέβουμε και πάλι ένα... αγωνιστικό βουνό όπως κάποτε. Και να σκεφτεί κανείς ότι χάνουμε το προνόμιο από ένα όμιλο που προκρίνονται «σχεδόν 3 ομάδες».

Φυσικά μέγιστο το τίμημα και για τους διεθνείς. Για περίπου μια διετία θα χαθούν από τον «ποδοσφαιρικό χάρτη». Οι εθνικές συμμετοχές και επιτυχίες, που έφερναν χρήμα και καλές μεταγραφές, ανήκουν στο παρελθόν τουλάχιστον για το συγκεκριμένο διάστημα.

Για πολλούς για πάντα, αφού τώρα που είναι ξανά η ώρα της ανανέωσης κάποιοι δεν πρόκειται να ανέβουν στο... τρένο. Με λίγα λόγια όλοι θα πάρουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί από το φιάσκο αυτό.

Είπαμε η μπάλα είναι δίκαιη κι αν δεν την σέβεσαι σε εκδικείται με τον τρόπο της.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα