«Το ντέρμπι της ντροπής»

bet365

Συμπληρώνονται 49 χρόνια από το «ντέρμπι της ντροπής» Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και το gazzetta.gr σας θυμίζει πως ενώθηκαν οι οπαδοί των δύο «αιωνίων».

Ήταν 17 Ιουνίου του 1964 όταν οι οπαδοί του Τριφυλλιού και των «ερυθρολεύκων» ενώθηκαν και κινήθηκαν κατά... πάντων, θεωρώντας πως ο ημιτελικός του Κυπέλλου μεταξύ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων στη Λεωφόρο, ήταν στημένος. Ποιο το αποτέλεσμα; Ο αγωνιστικός χώρος να γίνει... Γης Μαδιάμ και το ιστορικό γήπεδο να υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, που έφτασαν στο τεράστιο για την εποχή ποσό του 1 εκατ. δραχμών, ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν.

Ας τα πάρουμε ωστόσο από την αρχή... Το γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» ήταν κατάμεστο με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να διεκδικούν την πρόκρισή τους στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ήδη βρισκόταν η ΑΕΚ μετά τη νίκη της με 3-1 επί του Πιερικού. Το... αξέχαστο εκείνο παιχνίδι έληξε με 1-1, αλλά το τελικό σκορ είναι το τελευταίο που αξίζει να θυμηθεί κανείς. Για την ιστορία οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που είχαν προηγηθεί με τον Νεοφώτιστο μόλις στο 16', αλλά η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Συγκεκριμένα έπειτα από ένα δεκάλεπτο ο Μίμης Δομάζος έφερε το ματς στα ίσια. Στη συνέχεια ωστόσο χάθηκαν απίστευτες ευκαιρίες τόσο από τους μεν, όσο και από τους δε.

Απόρροια αυτού ήταν να δημιουργηθούν και πολλά νεύρα μεταξύ των ποδοσφαιριστών, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές που οι παίκτες των δύο ομάδων πιάστηκαν στα χέρια. Το ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο μέρος, αλλαγή στο σκορ ωστόσο δεν υπήρξε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Σε περίπτωση που δεν έμπαινε ούτε εκεί κάποιο γκολ, τότε θα γινόταν επαναληπτικός αγώνας, στην έδρα όμως του Ολυμπιακού. Το γεγονός αυτό δημιούργησε «σκιές» και υποψίες στις τάξεις των οπαδών και των δύο ομάδων, ότι μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο ώστε με τη διεξαγωγή και δεύτερου ματς να επωφεληθεί οικονομικά η ΕΠΟ.

Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι οι ευκαιρίες που χάθηκαν ήταν από εκείνες που... δεν χάνονται, τότε γίνεται αντιληπτό το πως ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι υποψίες περί «σικέ» αγώνα. Δεν άργησαν να ακουστούν τα πρώτα συνθήματα που ανέφεραν: «Θα γίνει του Περού», «Θα μπούμε μέσα», «Πουλημένοι». Σε ό,τι αφορά το πρώτο σύνθημα, ήταν εξ αφορμής των αιματηρών επεισοδίων που είχαν σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο παιχνίδι Περού-Αργεντινής, όπου μετά από ένα ακυρωθέν γκολ των γηπεδούχων, οι οπαδοί «μπούκαραν» στον αγωνιστικό χώρο και 318 άτομα έχασαν τη ζωή τους!

Το κακό ωστόσο ήρθε τελικά και τα λόγια έγιναν... πράξεις. Μετά από δύο χαμένες ευκαιρίες των Δομάζου και Παπάζογλου έγινε το περιβόητο «ντου», με τους οπαδούς να ισοπεδώνουν τα πάντα στο διάβα τους. Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί είχαν γίνει ένα μπροστά στο κοινό... εχθρό, καταστρέφοντας ό,τι βρισκόταν μπροστά τους. Έσπασαν έσπασαν τα κιγκλιδώματα, κατέστρεψαν τις διαφημιστικές πινακίδες και τους προβολείς του γηπέδου, ενώ στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά με όποια ξύλινα αντικείμενα είχαν συγκεντρώσει, χωρίς ωστόσο να συμπλακούν μεταξύ τους. Το κόστος των ζημιών; Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ποσό που έφτανε στο ιλιγγιώδες -για την εποχή- ποσό του 1 εκατ. δραχμών!

Να σημειώσουμε πως την αναμέτρηση διεύθυνε ο Ολλανδός ρέφερι, Μάτενς και τόσο αυτός, όσο και οι ποδοσφαιριστές τράπηκαν εις... άτακτον φυγήν, γλιτώνοντας από του «χάρου τα δόντια». Αρκετά ακόμα αξιοσημείωτα γεγονότα ωστόσο συνέβησαν στο πλαίσιο του επεισοδιακού αυτού παιχνιδιού. Ένα εξ αυτών αφορά και τους 1500 περίπου αστυνομικούς που υπό τον φόβο να μην εξαγριώσουν ακόμα περισσότερο το πλήθος, άρχισαν να το χειροκροτούν κι όλα αυτά έπειτα από διαταγή του αστυνομικού διευθυντή, Γεώργιου Κανελλάκη.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, υπήρξαν και οι ανακοινώσεων «πράσινων» και «κόκκινων» διοικήσεων, όπου αμφότερες ζητούσαν να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Πρώτος ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που αντέδρασε, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησην τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων».

Από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» σημείωναν πως: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv».

Σχετικά με το ποιος κατέκτησε το τρόπαιο εκείνης της χρονιάς, αρχικά μηδενίστηκαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, με την ΕΠΟ να δηλώνει την ΑΕΚ για τη θέση στην Ευρώπη. Έστω κι αν αρνήθηκε τότε να απονείμει σε εκείνη το Κύπελλο, το έκανε τελικά μερικά χρόνια αργότερα.

Δείτε τις συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, ∆οµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ

Ολυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.

 

Τελευταία Νέα