Ο Ζοσέ και το... τρεμπλ του!

Ο Ζοσέ και το... τρεμπλ του!

Ο Ζοσέ και το... τρεμπλ του!

bet365

Ο Ζοσέ Μοράις είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ και το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει όσα θέλετε να ξέρετε για τον πιο στενό συνεργάτη του Ζοσέ Μουρίνιο.

Το όνομα του είναι Ζοσέ, είναι Πορτογάλος και σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία (25 ετών). Δυστυχώς για την ΑΕΚ δεν είναι ο Μουρίνιο, ευτυχώς όμως έχει δουλέψει μαζί του. Το «ευτυχώς» δεν το λέμε εμείς αλλά ο ίδιος καθώς θεωρεί πως η γνωριμία του με τον Special One όταν ξεκινούσαν την πορεία τους στην Μπενφίκα και η συνεργασία τους σε Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να του τύχει. «Δεν θα μάθαινα κάτι περισσότερο σε κανένα πανεπιστήμιο», λέει για τη συνεργασία τους. Και θα μπορούσε να το πει σε... οποιαδήποτε γλώσσα αφού μιλάει συνολικά επτά! Οχι ότι αυτό δείχνει ότι είναι απαραίτητα καλός προπονητής αλλά δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι είναι ευφυής. Και η ευφυία χρειάζεται στην προπονητική. Πριν, λοιπόν, ο Ζοσέ Μοράις μάθει και ελληνικά, πάμε να μάθουμε εμείς ποιος είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ!

Την ημέρα των 25ων γενεθλίων του, αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. «Αποφάσισα ότι θα έκανα καλύτερη καριέρα ως προπονητής παρά ως ποδοσφαιριστής», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της Τσέλσι το 2014 και από εκεί και πέρα όλα, σιγά-σιγά, άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Χωρίς, όμως, αυτός να είναι εύκολος. «Επρεπε να μελετήσω λίγο για να κάνει αίτηση στο Πανεπιστήμιο, αποφάσισα να... ταχθώ σε αυτό τον δρόμο και πέτυχα. Ημουν τυχερός γιατί ένας από τους δασκάλους στο Πανεπιστήμιο ήξερε ότι έπαιζα και με κάλεσε να δουλέψω στα τμήματα υποδομής της Μπενφίκα, όπου ήμουν κάτι σαν... δόκιμος, πληρωνόμουν λίγο. Εκανα πολλά πράγματα στη Μπενφίκα, με την αφοσίωση μου και την ικανότητα μου να ανανεώνω και να αναδιοργανώνω. Μετά από ένα χρόνο, μου πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο», θυμάται για το ξεκίνημα του.

Ενα ξεκίνημα, στο οποίος ο πρώτος σημαντικός άνθρωπος που τον βοήθησε ήταν ο Γιουπ Χάινκες, όταν αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπενφίκα. «Αρχισα να δουλεύω με τους μικρότερους ηλικιακά στην Μπενφίκα αλλά στον τρίτο χρόνο δημιούργησαν τη Β' ομάδα, η οποία ήταν ήδη επαγγελματική, οπότε ήμουν λίγο τυχερός γιατί αυτό έγινε όταν ήρθε για να αναλάβει την Μπενφίκα ο Γκρέιαμ Σούνες και έφερε μαζί του έναν προπονητή, τον Αλαν Μάρεϊ, ο οποίος αναδιοργάνωσε τα τμήματα υποδομής και ήταν υπεύθυνος για τη δεύτερη ομάδα. Οταν ο Σούνες έφυγε όμως, ήρθε ο Γιουπ Χάινκες, ο Γερμανός προπονητής που ήθελε εμένα υπεύθυνο για τη δεύτερη ομάδα», ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε ο ίδιος το πώς άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά το όνειρο του.

Ενα όνειρο, το οποίο θα αρχίσει ουσιαστικά να γίνεται πραγματικότητα από την ημέρα που γνώρισε τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ηταν το 2000, ήταν στην Μπενφίκα και ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, έστω κι αν υπήρχαν κάποια διαλείμματα ενδιάμεσα. «Ημουν ένας από τους προπονητές που ήμουν πιο κοντά σε αυτόν γιατί έπρεπε από τη Β ομάδα, στην οποία ήμουν υπεύθυνος, να έχω έτοιμους παίκτες για την πρώτη. Ημουν η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούσε να έχει», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Μοράις, ο οποίος κατά την παραμονή του στους Λουζιτανούς δούλεψε με ποδοσφαιριστές όπως οι Ντέκο και Μανίς αλλά γρήγορα ένιωσε ότι ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα. Και το έκανε στη Γερμανία, όπου ανέλαβε την Westfalia Herne.

Αποτέλεσμα εικόνας για moraes mourinho

Η δουλειά του, προφανώς, ήταν καλή και ήρθε η πρόταση για να αναλάβει ποστο στις ακαδημίες της Σάλκε, οι οποίες παραδοσιακά θεωρούνται από τις καλύτερες της Γερμανίας. Το έκανε και επέστρεψε σε θέση πρώτου προπονητή με την Δρέσδη, η οποία τότε ήταν στη 2η κατηγορία. Τα οικονομικά προβλήματα, όμως, είχαν ως συνέπεια να αποχωρήσει γρήγορα και να επιστρέψει στην πατρίδα του, για να ξενιτευτεί ξανά το 2005 και να πάει στη Σουηδία για λογαριασμό της Ασιρίσκα. Από εκεί, θα πάει ακόμη πιο μακριά και συγκεκριμένα θα... μπλέξει με τους Αραβες, αναλαμβάνοντας την Αλ Χαζμ στη Σαουδική Αραβία.

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε στην Τυνησία με την Stade Tunisien αλλά γρήγορα του έγινε πρόταση να αναλάβει την εθνική ομάδα της Υεμένης και απάντησε θετικά. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε... «Υποτίθεται ότι θα έμενα για τρία χρόνια στην εθνική ομάδα της Υεμένης αλλά έβαλαν μια βόμβα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και ακολούθησε πολιτική αστάθεια, με συνέπεια να επηρεαστεί και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία», έχει πει για το συγκεκριμένο κεφάλαιο της καριέρας του και ακολούθησε ξανά η Τυνησία και συγκεκριμένα η Εσπεράνς.

Οσο ο Μοράις ήταν στην Τυνησία, ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν στο Μιλάνο για να αναλάβει την Ιντερ. Η διαφορά... χαώδης αλλά πολύ σύντομα θα εξαλειφόταν και το πώς, το έχει εξηγήσει ο ίδιος ο νέος προπονητής της ΑΕΚ πλέον.

«Οταν ήμουν στην Esperance Tunis, ο Μουρίνιο με κάλεσε να δουλέψω μαζί του στην Ιντερ και του είπα ότι ήδη έχω έτοιμη τη βαλίτσα μου. Του είπα ότι όποτε θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, θα είμαι εκεί. Η ομάδα στην Τυνησία πήγαινε καλά, ήμασταν στην 1η θέση στο πρωτάθλημα και μόλις είχαμε κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων της Β. Αφρικής, ο Μουρίνιο μου είπε ότι αν πιστεύω πως το καλύτερο για μένα είναι να μείνω στην Τυνησία, δεν θα είχε πρόβλημα. Του είπα "όχι, όχι, η πρόταση σου είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν". Μου είπε ότι είχε 2.000 ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν μαζί του αλλά είχε μιλήσει με άλλα μέλη της ομάδας και ήθελαν να είμαι εγώ η τελική επιλογή. Με έκανε να αισθάνομαι σημαντικός εκείνη την στιγμή», είπε για το πώς έγινε η πρόταση και πρόσθεσε: «Ημουν πρώτος προπονητής πριν αρχίσω να δουλεύω ως βοηθός του Μουρίνιο, ο οποίος μου είπε ότι η δουλειά μου θα ήταν να αντικαταστήσω τον Αντρέ Βίλας-Μπόας αλλά επειδή είχα ήδη εμπειρία, ήμουν ελεύθερος να πάω ακόμη και στις προπονήσεις και να συνεισφέρω σε οτιδήποτε πίστευα ότι χρειαζόταν».

Στο Μιλάνο, όπως στη συνέχεια σε Μαδρίτη και Λονδίνο, η δουλειά του Μοράις ήταν μάλλον η πιο σημαντική που θα μπορούσε να του αναθέσει ο Μουρίνιο. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, ήταν αυτός που έπρεπε να αναλύει τον εκάστοτε αντίπαλο και να παραδίδει στον Special One έναν πλήρη φάκελο με όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει πριν φτάσει η Κυριακή.

«Η βασική μου υποχρέωση είναι να εξασφαλίσω ότι ο κόουτς θα ξέρει τα πάντα για τον αντίπαλο, θα μπορεί να προετοιμάσει τους παίκτες του ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει. Το πάθος μου είναι να προπονώ αλλά νομίζω ότι το να ξέρεις τον αντίπαλο είναι μέρος της ποιότητας ενός προπονητή. Μου αρέσει και το κάνω με χαρά, το να αναλύω δηλαδή τον αντίπαλο. Ο Ζοσέ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, προσέχει κάθε λεπτομέρεια και γι' αυτό δεν είναι εύκολο να δουλέψεις μαζί του. Είναι πολύ ωραίο, όμως, γιατί αρχίζεις να μαθαίνεις πράγματα που δεν ήξερες πριν. Με κάνει καλύτερο προπονητή από κάθε άποψη. Δεν αναλύω μόνος μου τους αντιπάλους. Είναι μια ομαδική δουλειά και εγώ απλά το οργανώνω, μου αρέσει να δουλεύω ομαδικά».

Στο Μιλάνο η επιτυχία ήταν ανεπανάληπτη αφού η Ιντερ κατέκτησε όλους τους τίτλους (treble) και οι Μουρίνιο-Μοράις αποχώρησαν και πήγαν στη Μαδρίτη για την Ρεάλ. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και στην Τσέλσι, όταν ο Μουρίνιο επέστρεψε εκεί το καλοκαίρι του 2013, με τον Μοράις να αποχωρεί ένα χρόνο μετά, το 2014, για να αναλάβει την Αλ-Σαμπάμπ στην, αγαπημένη του, Σαουδική Αραβία. Εκεί έμεινε ένα χρόνο, πανηγύρισε την κατάκτηση του Σούπερ Καπ και το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στο Λονδίνο και στην Τσέλσι.

«Τα τελευταία έξι χρόνια είναι τόσα πολλά αυτά που έχω μάθει... Ο Ζοσέ είναι κάτι σαν μέντορας μου, ένας είδος καθηγητή και δεν νομίζω ότι μπορείς να μάθεις περισσότερα κάπου αλλού. Σε κανένα σχόλειο δεν θα τα μάθαινα αυτά. Γι' αυτό είναι σίγουρα ο καλύτερος προπονητής που ξέρω. Το ένστικτο του, ο τρόπος που προετοιμάζεται, που χειρίζεται τους παίκτες του, που τους προκαλεί ώστε να αποδώσουν με διαφορετικό τρόπο, δεν μπορώ να το δω πουθενά αλλού», έχει πει ο ίδιος, στην επίσημη ιστοσελίδα της Τσέλσι, περιγράφοντας την πολυετή συνεργασία του με τον Μουρίνιο.

Ενα βήμα πριν το θάνατο...
Η Τουρκία πάγωσε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Πορτογάλος διακομίσθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Ο ίδιος δεν είχε δώσει σημασία στους έντονους πονοκεφάλους και στο αυχενικό. Εμεινε αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο και βγήκε νικητής στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του. Η Αντάλιασπορ επικράτησε της Φενέρμπαχτσε και οι οπαδοί έστειλαν το δικό τους πανό «Ζοσέ σήκω, είμαστε μαζί σου στον αγώνα». Ο Ζοσέ Μουρίνιο έστειλε τις ευχές στον πρώην βοηθό του, Ζοσέ Μοράις, ελπίζοντας πως σύντομα θα επιστρέψει στον πάγκο της Αντάλιασπορ. Η σχέση του άλλωστε με τον Ζοσέ Μουρίνιο ήταν στενή, ο Special One τον θεωρούσε ως τον καλύτερό του μαθητή και μαζί γεύθηκαν τις επιτυχίες σε Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι!

Το φλερτ με τη Σουόνσι
Ο πολύγλωσσος Μοράις εντυπωσίασε τους ανθρώπους της Σουόνσι, η οποία και αναζητούσε τεχνικό μετά τα στραβοπατήματα του Γκάρι Μονκ. Το γεγονός πως μιλούσε επτά γλώσσες τον έβαλε πρώτο στη λίστα, μπροστά από τον Μπιέλσα. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν το καλύτερο... βιογραφικό του, μιας και ο Special One διατυμπάνιζε τη βοήθεια που είχε από τον συμπατριώτη του. Η διοίκηση των Κύκνων προτίμησε πάντως να κρατήσει τον Κέρτις μέχρι την έλευση του Γκουϊντολίν.

«Κλοπ... κλείσε το στόμα σου»
Ο Γίργκεν Κλοπ έκανε το καλύτερο ντεμπούτο στη Λίβερπουλ, αφού με ανατροπή πέρασε από το Στάμφορντ Μπριτζ! Η καριέρα του Μουρίνιο στους Μπλε κρεμόταν από μια κλωστή και η πίεση ήταν έντονη. Οι Κόκκινοι ισοφαρίζουν κι έχουν το πάνω χέρι. Ο Γερμανός είναι άνετος και φροντίζει να... ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, αφού διαμαρτυρόταν διαρκώς για τη διαιτησία. Σε μια φάση, ο Ζοσέ Μοράες δεν... άντεξε, σηκώθηκε από τον πάγκο και άρχισε τα... γερμανικά! Ο Κλοπ αντέδρασε και χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμότερων για να μην έρθουν στα χέρια.

Από την αποθέωση στην απόλυση!
«Δεν έχω μετανιώσει ποτέ που βρέθηκα στο πλευρό του Μουρίνιο και δεν ακολούθησα μοναχική καριέρα. Περίμενα μια θετική εμπειρία στην Αγγλία, την είχα και αυτό με βοήθησε. Εχει ένστικτο, έναν απίθανο τρόπο προετοιμασίας και ξέρω πλέον αρκετά» τονίζει ο ίδιος. Ο Χοσέ Μοράις βρέθηκε στις 14 Μαρτίου του 2016 στη θέση 580 των καλύτερων προπονητών στον πλανήτη, ενώ τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στο Νο 605!

Ο Μουρίνιο δεν ήθελε ποτέ να τον αποχωριστεί, όταν όμως έφτασε η πρόταση της Αντάλια, ήταν αυτός που του άνοιξε το δρόμο για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. Στις 6 Ιανουαρίου του 2016 οι Τούρκοι ανακοινώνουν την πρόσληψη του Πορτογάλου «Ο πρώτος στόχος είναι βελτιώσουμε τη θέση μας στο πρωτάθλημα. Φέτος ο σύλλογος γιορτάζει τα 50ά γενέθλιά του. Πρέπει να παρουσιάσουμε κάτι νέο για τους οπαδούς μας ως δώρο» είπε στην παρουσίασή του ο Μοράες και τα κατάφερε, η ομάδα όχι μόνο σώθηκε, αλλά τερμάτισε στην ένατη θέση, έχοντας μεγάλες νίκες με Φενέρ και Γαλατά! Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν άρχισε με τον ιδανικότερο τρόπο, ο ίδιος είχε με το... καλημέρα διαφωνίες με τη διοίκηση, οι επιλογές δεν του βγήκαν και πριν δέκα ημέρες απολύθηκε από την Αντάλιασπορ. Ηταν άλλωστε στην τελευταία θέση με δύο ισοπαλίες στις έξι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Με 4-2-3-1
Ο 51χρονος τεχνικός προτιμά το επιθετικό ποδόσφαιρο και στην Αντάλιασπορ με το... καλημέρα δούλεψε στο 4-2-3-1. Ειναι το αγαπημένο του σύστημα και όταν η τουρκική ομάδα κατάφερε να το αφομοιώσει είδε σημαντική βελτίωση. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τα επτά γκολ που είχε πετύχει η Αντάλιασπορ κόντρα στην Τράμπζονσπορ του Οσκαρ Καρντόσο. Δίνει έμφαση στην ταχύτητα και τη δύναμη, ενώ στην καριέρα του έχει 47,6 % νίκες και 28.6 ήττες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα