Βεζυρτζής: Μια ζωή ΠΑΟΚ!

Βεζυρτζής: Μια ζωή ΠΑΟΚ!

Βεζυρτζής: Μια ζωή ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Νίκος Βεζυρτζής επιστρέφει στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Το Gazzetta.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές μιας μεγάλης διαδρομής στα διοικητικά του «Δικεφάλου».

Ο ιστορικός ηγέτης της ομάδας μπάσκετ, για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν πήρε μία κι έδωσε μία περιουσία στον ΠΑΟΚ! Για να ακριβολογούμε έδωσε το «είναι» του κι υλικά και ψυχικά για τον ΠΑΟΚ και μόνον για τον ΠΑΟΚ. Χωρίς προσωπικό όφελος αλλά και με ζημιά!

Η πρώτη, πάντως, παραγοντική παρουσία του καταγράφηκε στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν δίπλα στον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη, έκανε τα πρώτα του βήματα ως έφορος του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Το πρώτο «παράσημο» ήταν για τον ίδιο η δικαστική διαμάχη με τον διαιτητή Λίτσα. Αυτόν που «έβαλε φωτιά» στην Τούμπα, σ’ ένα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός το 1980, με τον Βεζυρτζή να καταθέτει εναντίον του μήνυση για άσεμνη χειρονομία προς την εξέδρα.

Το 1984 έρχεται η ώρα να εμπλακεί διοικητικά με τον ερασιτέχνη, που είχε ως κορωνίδα το τμήμα μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά μέχρι το 1993. Κέρδισε σε μία συγκλονιστική Γ.Σ. τον Δήμο Φυντανίδη και κατά κάποιον τρόπο έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνση του Γιώργου Παντελάκη από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την ανάληψη της προεδρίας από τον Πέτρο Καλαφάτη.

Οι κόντρες με τον Άρη και το κλειστό γήπεδο

Στο μπάσκετ πάλεψε σκληρά απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, Άρη. Οι επικές μονομαχίες των δύο ομάδων μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε «μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ», αλλά η πρώτη χαρά για τον διοικητικό ηγέτη των ΠΑΟΚτσήδων, που έκαναν σύνθημα το όνομά του τα βράδια στο Παλέ, ήρθε το 1991 στη Γενεύη με την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων κόντρα στην CAI Σαραγόσα. Εκείνο το καλοκαίρι θα φέρει στην ομάδα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, όχι όμως και τον… Νίκο Γκάλη! «Είχα κλείσει τον Γκάλη, αλλά δεν τον ήθελε ο Ιβκοβιτς», λέει ακόμη και σήμερα με αρκετή δόση παραπόνου…

Όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμά του δεν ήταν ούτε η κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος το 1992, ούτε οι δεκάδες σούπερ σταρ (με πρώτο και καλύτερο τον Μπάνε Πρέλεβιτς) που έφερε στην ομάδα. Το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ φέρει και τη δική του υπογραφή!

Παραμονές του τελικού στη Γενεύη, η ελληνική ομάδα παρέθεσε επίσημο γεύμα σε παραλίμνιο μαγαζί, στους επίσημους προσκεκλημένους της στην διοργάνωση. Εκεί λοιπόν, ο Νίκος Βεζυρτζής απαίτησε στο όνομα του κόσμου του ΠΑΟΚ την κατασκευή κλειστού γηπέδου. Προσφέροντας μάλιστα, ως χώρο την δωρεά του αδελφών Δεδέογλου, του αείμνηστου Γιάννη και του Θανάση, του «Αμερικάνου».

Ο Βεζυρτζής πόνταρε τα πάντα, για την εξάπλωση της ασπρόμαυρης αυτοκρατορίας στο μπάσκετ, στο «καταραμένο» για τους ΠΑΟΚτσήδες «φάιναλ φορ» της Αθήνας το 1993. Ήξερε και το έλεγε, ότι εκείνη η κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών θα άλλαζε το ρου της ιστορίας του «Δικεφάλου» και θα έσωζε τον ίδιο από την οικονομική καταστροφή. Ο ΠΑΟΚ με εκπληκτικό μπάσκετ πήγε… τρένο στο ΣΕΦ. Έμοιαζε ακλόνητο φαβορί παίζοντας «εντός έδρας». Η σιγουριά και τα… εισιτήρια κόστισαν ακριβά στον ΠΑΟΚ. «Ασχοληθήκαμε ένα μήνα με τα εισιτήρια και αφήσαμε την ομάδα».

Ποδόσφαιρο και Βεζυρτζής

Αφού τελείωσε το φάιναλ φορ, ήρθε και η απώλεια του πρωταθλήματος, αλλά και το σήριαλ Φασούλα (ακόμα και σήμερα θεωρεί, ότι ο Φασούλας κατέστρεψε τον ΠΑΟΚ!) παρέδωσε στον Απόστολο Οικονομίδη την προεδρία του ΤΑΚ ΠΑΟΚ, με την παρέα του, Κατσαρής, Πανελούδης, Β. Οικονομίδης, να μένει στα διοικητικά πράγματα της ομάδας.

Με μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Μπατατούδη επιστρέφει ως διοικητικός παράγοντας στην Τούμπα. Αναλαμβάνοντας το 1999 αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΕ και ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Για όσους θυμούνται αυτός «υπέγραψε» την απόλυση του Ελληνα προπονητή για να φέρει στη θέση του τον Ολλανδό Άρι Χάαν. «Ο Αγγελος άφησε τη σφραγίδα του, έδωσε τον εαυτό του, δούλεψε όσο καλύτερα γινόταν, αλλά ό,τι μπορούσε να δώσει το έδωσε. Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν μια αλλαγή. Το γιατί είναι προφανές. Μην ψάχνετε για σκοτεινά σημεία. Η ομάδα παραπατούσε. Αποκλείστηκε από το Κύπελλο, έχασε από τον Εθνικό Αστέρα, έπρεπε να γίνει αλλαγή», είχε πει τότε αν και ο αστικός μύθος λέει ότι η απόκτηση του τραυματία, όπως αποδείχθηκε, Κολομβιανού Αντόλφο Βαλέντσια ήταν ο λόγος για να επέλθει η ρήξη με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΠΑΕ και να φύγει ο Αναστασιάδης.

Η δεύτερη παρουσία του ήταν το 2006, αυτή τη φορά σε δύσκολες εποχές, με τον Γιάννη Γούμενο να αποτελεί persona non grata και τον Βεζυρτζή να αναλαμβάνει μαζί με τον Απόστολο Οικονομίδη να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη. Πολλά ειπώθηκαν και τότε για ένα δάνειο 2,2 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το αποπλήρωσε ο Σαββίδης, που πήρε η προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου του Βεζυρτζή.

Τελικά, το καλοκαίρι του 2007 παρέδωσε την σκυτάλη στη διοίκηση Ζαγοράκη και τώρα πλέον επιστρέφει σ’ έναν τελείως διαφορετικό ΠΑΟΚ να προσφέρει με τις εμπειρίες του τις υπηρεσίες που θέλει ο Ιβάν Σαββίδης στο διοικητικό κομμάτι. Να της δώσει λίγο ασπρόμαυρο χρώμα, αφού αυτό κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, ότι λείπει από την ομάδα.

Η πρώτη επαφή με τον Σαββίδη

Στις 16 Ιανουαρίου 2015 Σαββίδης και Βεζυρτζής συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο «Μακεδονία Παλλάς», με αφορμή την κάθοδο του δεύτερου στις βουλευτικές εκλογές.

«Εχει την όρεξη να φέρει μεγάλους ποδοσφαιριστές και να κάνει πράξη την υπόσχεση, που έδωσε στον κόσμο του ΠΑΟΚ όταν ανέλαβε την ομάδα, καθιστώντας την ως μια από τις κορυφαίες δυνάμεις σε Ελλάδα και σε Ευρώπη», υποστήριξε τότε ο Βεζυρτζής μιλώντας για τον Ιβάν Σαββίδη.

Δύο μέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, θα βρεθεί για πρώτη φορά στη σουίτα του Σαββίδη στην Τούμπα, για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Πλατανιάς (1-0) και όπως ειπώθηκε τότε οι δύο άνδρες ανανέωσαν για αργότερα ένα νέο ραντεβού τους.

Αυτό έγινε αρχικά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αν και στο μεσοδιάστημα ο Βεζυρτζής έβγαλε ανακοίνωση κατά της ΠΑΕ με αφορμή την επιτροπή για τα 90 χρόνια του συλλόγου.

Ο Νίκος Βεζυρτζής ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Το 2010 διεκδίκησε τη δημαρχία στο Δήμο Θέρμης- Νέου Ρυσίο Θεσσαλονίκης, υπό τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας και με το ίδιο κόμμα κατέβηκε δύο φορές υποψήφιος βουλευτής στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, το 2012 και το 2015, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα