Μπράουν Ιντέγιε: Αυτός είναι ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού

Μπράουν Ιντέγιε: Αυτός είναι ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μπράουν Ιντέγιε: Αυτός είναι ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού

bet365

Ο Ολυμπιακός... τίναξε την μπάνκα στον αέρα φέρνοντας τον Μπράουν Ιντέγιε στο Λιμάνι και το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ποδοσφαιρικής διαδρομής του επιθετικού που ξεκίνησε από την Γεναγκόα για να... ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο Άιντε Μπράουν Ιντέγιε γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1988 στη Γεναγκόα των περίπου 350.000 κατοίκων.

Στο αριστερό του χέρι έχει γράψει στα κινέζικα το τρίπτυχο που τον ακολουθεί: Σοφία, Δύναμη, Κουράγιο, ενώ λίγο πάνω από τα κότσια η λέξη αγάπη συμπληρώνει το... παζλ των εννοιών που τον συντροφεύουν και αποτελούν τον οδηγό στη ζωή του.

Φάρος γι αυτόν η θρησκεία. Συχνά αναφέρεται στον Θεό.

Οι πέντε φράσεις που λέει στον εαυτό του για να παίρνει δύναμη:

1. Είμαι ο καλύτερος.
2. Μπορώ να το κάνω.
3. Ο Θεός είναι μαζί μου.
4. Είμαι νικητής.
5. Σήμερα είναι η μέρα μου.

Ο Ιντέγιε δεν θέλει πολλά. Απλά να είναι υγιής, να είναι είναι καλά η οικογένειά του και να σκοράρει.

«Αν έχεις μια οικογένεια να σ' αγαπάει, λίγους καλούς φίλους, φαγητό στα τραπέζι σου και μια σκεπή πάνω από το κεφάλι σου, είναι πιο πλούσιος απ' όσο νομίζεις».

Είναι ένας άνθρωπος που σημαντικό γι αυτόν είναι να εμπνέει τους συνανθρώπους του να τον κοιτάξει μια μέρα κάποιος και να του πει «εξαιτίας σου δεν τα παράτησα».

Σεμνός, οικογενειάργης, θρήσκος. Ο Πιούλις φέτος δεν τον υπολόγιζε, ο κόσμος ζητούσε να τον βάζει πιο συχνά. Αυτό δεν έγινε και έτσι ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, πλήρωσε πολλά εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε!

Με τον Ιντέγιε, ο Ολυμπιακός αποκτά έναν φορ περιοχής που μπορεί να πάρει την μπάλα απ' έξω, να βοηθήσει στα άκρα, ν ακάνει την... μπούκα του, να τελειώσει τη φάση. Είναι δυνατός και καλός στο εναέριο παιχνίδι όντας 1.80.

Με την ταχύτητά του, μπορεί να «χτυπήσει» ο Ολυμπιακός στην κόντρα - ειδικά στο Champions League.

Πρωταθλητής από... κούνια και το άλμα στην Ευρώπη

Εμαθε να... περπατάει με την μπάλα στα πόδια στις ακαδημίες της Bayelsa United. Εκεί έμεινε μέχρι το 2006 όπου στη συνέχεια μετακόμισε στην Ocean Boys.

Με την ομάδα της Γεναγκόα, εκεί όπου γεννήθηκε, κατακτά το πρωτάθλημα και το Γενάρη του 20008 κάνει το άλμα για την Ευρώπη με διαβατήριο την ελβετική Ξαμάξ.

Ωστόσο, πριν καταλήξει στο «Stade de la Maladière», δοκιμάστηκε στη Βίλεμ όπου τελικά δεν έμεινε.

Ντεμπούτο με την Ξαμάξ κάνει στις 2/3 του 2008 απέναντι στη Σιόν. Προπονητής του ο Ζέραρντ Καστέλα και αντίπαλός του ο Μπέτο που στην πορεία έπαιξε για τον Εργοτέλη.

Στη Super League Ελβετίας αγωνίζεται σε 5 ματς και σκοράρει ένα γκολ, ενώ στη Liga Inter - Gr. 2 αγωνίστηκε σε 2 ματς σκοράροντας 5 γκολ.

Την πρώτη του γεμάτη χρονιά στην Ευρώπη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκοράρει, μοιράζει ασίστ και πόντους στην ομάδα του. Σε 36 παρουσίες βρίσκει δίχτυα 13 φορές και άλλες 9 δίνει την ευκαιρία να χριστούν σκόρερ συμπαίκτες του.

Γαλλία, Ουκρανία... Νησί

Το Γενάρη του 2010, ο Φρανσίς Ζιλό τον φέρνει στην Σοσό. Το πρώτο μισό της χρονιάς ήταν... εκρηκτικός έχοντας σημειώσει σε 17 ματς 12 γκολ και 7 ασίστ. Για το ελβετικό Κύπελλο, παράλληλα, σε 3 ματς πέτυχε άλλα 4 όντας ασταμάτητος.

Στη Ligue 1 κάνει το ντεμπούτο του στις 31/1 αλλά για να πανηγυρίσει το πρώτο του γκολ... πρέπει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο. Στις 17/4 ανοίγει το σκορ στο ματς με την Γκρενόμπλ (2-2) και κλείνει την χρονιά με ακόμη ένα κόντρα στην Οσέρ, από την οποία και χάνει η ομάδα του με 1-2.

Η σεζόν 2010-2011 τον βρίσκει με 17 γκολ και 6 ασίστ σε 38 εμφανίσεις. Μετά την Ελβετία και τη Γαλλία, η Ουκρανία γίνεται η τρίτη χώρα που επισκέπτεται μετά την πατρίδα του. Η Ντιναμό Κιέβου τον κάνει δικό της και εκείνος δικαιώνει απόλυτα τους ανθρώπους της ομάδας που τον επέλεξαν. Σκοράρει στο ντεμπούτο του με την Ολεξάντρια δις και μοιράζει μία ασίστ, ενώ άλλα δύο γκολ πετυχαίνει στο ακριβώς επόμενο ματς με την Όμπολον.

Οι αριθμοί στην πρώτη του χρονιά στην Ουκρανία είναι άκρως ικανοποιητικοί: 38 εμφανίσεις, 14 γκολ και 3 ασίστ.

Ακόμη καλύτεροι είναι, όμως, την επόμενη σεζόν όταν η ομάδα του συμμετέχει και στο Champions League σε όμιλο μαζί με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Πόρτο. Βγαίνει τρίτη στον όμιλο και τα γκολ του Ιντέγιε απέναντι στη Φέγενορντ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League της σεζόν 2012-13 είναι καθοριστικά για να βρεθεί η ομάδα του στην επόμενη φάση, όπου η Γκλάντμπαχ αποτέλεσε εμπόδιο ικανό για να φράξει το δρόμο των Ουκρανών για τη συνέχεια στο θεσμό.

Ακόμη μια παραγωγική χρονιά για το Νιγηριανό ολοκληρώνεται με 21 τέρματα και 3 ασίστ σε 40 ματς. Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο ουκρανικό πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας σε 29 ματς 10 γκολ και μοιράζει και 7 ασίστ.

Στις 18 Ιουλίου του 2014, η Γουέστ Μπρομ δίνει 10.000.000 λίρες για να τον κάνει δικό της. Οι δυο πλευρές υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας για τρία χρόνια με τον 26χρονο να παίρνει τη φανέλα με το νούμερο 9.

Στο Νησί οι πρώτες μέρες δεν είναι εύκολες. Το πρώτο του γκολ έρχεται μαζί με τον... Αγιο Βασίλη. Στην Boxing Day της Premier League σκοράρει στην ήττα με 1-3 από τη Σίτι. Η χρονιά του ολοκληρώνεται με 31 ματς (1.757' χρόνο συμμετοχής), και 7 γκολ (4 Premier League, 2 FA Cup, 1 League Cup).

Φέτος έπαιξε για 57' στο ματς με την Πορτ Βέιλ για το League Cup και πλέον αναμένεται να τον δούμε να αγωνίζεται με την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα.

Κεφάλαιο εθνική

Υπηρετεί την ομάδα της πατρίδας του από το 2007. Μέλος της πρώτης ομάδας έγινε το 2010. Με την Ελλάδα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ήταν στον πάγκο και έχει σκοράρει τρία γκολ (Βενεζουέλα, Μάλι και Μεξικό).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα