Μπεν Αρφά: Ο «μάγος» που ψάχνει τα... μαγικά του! (vids + pics)

Μπεν Αρφά: Ο «μάγος» που ψάχνει τα... μαγικά του! (vids + pics)

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μπεν Αρφά: Ο «μάγος» που ψάχνει τα... μαγικά του! (vids + pics)

bet365

Ο Χατέμ Μπεν Αρφά έχει έρθει στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει το Γάλλο «μάγο» που χαλάει με τη συμπεριφορά του ό,τι «χτίζει» με τα... μαγικά του πόδια.

Ο Χατέμ Μπεν Αρφά: Ο 27χρονος Γάλλος που έρχεται στο προσκήνιο ξανά για τον Ολυμπιακό. Eνας παίκτης που όποτε θέλει μπορεί να κάνει... ό,τι (πραγματικά) θέλει με την μπάλα. Ενας παίκτης που ο ποδοσφαιρικός του καμβάς έχει ποικίλα χρώματα και η φαντασία του μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι ανεξάντλητη. Ενας παίκτης, που παραλίγο να γίνει παίκτης των πρωταθλητών Ελλάδας το Γενάρη του 2010.

Τότε, οι πρωταθλητές Ελλάδας, έδιναν 6.000.000 ευρώ για να ντύσουν τον παίκτη στα ερυθρόλευκα, ενώ και ο ίδιος ήταν θετικός στην πρόταση των 3,5 ετών για 1.500.000 ευρώ τον χρόνο. Τελικά, η μεταγραφή δεν έγινε και ο παίκτης συνέχισε την καριέρα το στη Νιούκαστλ.

Σήμερα, ο τεχνικός της Χαλ Στιβ Μπρους, δηλώνει άγνοια για το που είναι ο παίκτης.

«Δεν ξέρω που είναι ο Μπεν Αρφά, αυτή είναι η αλήθεια. Για να μην παίζει για τη Χαλ ξανά - δεν είναι στην ομάδα γι αυτή την ώρα. Η μεταγραφική περίοδος ανοίγει τον Ιανουάριο, οπότε υπάρχουν συζητήσεις που έχουν υπάρξει γι αυτόν. Όμως για αυτή τη στιγμή δεν είναι στο ρόστερ και δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να είναι».

Μάλιστα, ο Πάρντιου, ο οποίος δεν έχει καλές σχέσεις με τον παίκτη δεν τον θέλει πίσω στη Νιούκαστλ μετά το δανεισμό του στις «τίγρεις».

Ο 27χρονος, φέρεται να είναι στην πατρίδα του, στη Γαλλία, αυτές τις μέρες μιας και σκοπός του είναι να δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση και να βγάλει ξανά τις... μαγικές του ικανότητες στην ομάδα που θα συνεχίσει την καριέρα του.

Προτεραιότητά του φέρεται να είναι η Αγγλία ή η Γαλλία, αλλά δεν θα έλεγε «όχι» στον Ολυμπιακό. Εξάλλου, έχει μπροστά του την πρόκληση του Europa League και το πολύ πιθανό σενάριο να περάσει τους «32» του θεσμού και να βρεθεί στους «16».

Πως ήρθαν τα πράγματα όμως έτσι; Πως από «ζογκλέρ» και λατρεμένο παιδί του «Βελοντρόμ» έχει γίνει το «κακό παιδί» στο Νησί;

Ξεκίνησε το 1994 να παίζει μπάλα στις ακαδημίες των ASV Châtenay-Malabry. Από το 1996 μέχρι το 1998 έμεινε στη Montrouge CF 92 και για ένα χρόνο στη συνέχεια έπαιξε στην AC Boulogne-Billancourt.

Το ποδοσφαιρικό του παραμύθι άρχισε να ξετυλίγεται στην Ακαδημία Clairefontain. Εκεί απ' όπου ξεπήδησαν οι Ανελκά, Σαχά και φυσικά ο Τιερί Ανρί! Αν και μόλις 11 ετών, ο Χατέμ άρχισε να δείχνει ότι είναι... διαφορετικός από τους άλλους νεαρούς παίκτες που είχαν το ίδιο όνειρο: να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Μόνο που αυτός ήταν... επαγγελματίας μάγος.

Ετσι, το 2002 πηγαίνει στη Λιόν και δύο χρόνια αργότερα, στα 17 του, βάζει την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Τη σεζόν 2004-2005 έχει 9 συμμετοχές στη Ligue 1, ενώ στο Champions League κάνει ντεμπούτο στο 2-2 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης, παίρνει κάποια λεπτά συμμετοχής και κόντρα σε Φενέρμπαχτσε, Βέρντερ και Αϊντχόφεν.

Η επόμενη σεζόν τον βρίσκει να έχει 13 ματς σε πρωτάθλημα και Champions League. Ενώ στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται ο χρόνος συμμετοχής του και την επόμενη σεζόν.

Τη σεζόν 2007-2008 έρχεται να κάνει το... μπαμ! Σε 32 ματς έχει ξεκινήσει βασικός στα 17. Σκοράρει, πασάρει και κάνει ό,τι μπορεί για να αποτελεί έναν από τους βασικότερους παίκτες του Αλέν Περίν. Ωστόσο, πάνω που άρχισε να... λάμπει, ο χαρακτήρας του τον έφερε σε σύγκρουση με τον Καρίμ Μπενζεμά αλλά και τον Σκιλασί. Ετσι, ο Ιούλιος του 2008 τον βρήκε στο «Βελοντρόμ» και τη Μαρσέιγ.

Tότε ο Σισέ πήγε δανεικός στη Σάντερλαντ, πριν έρθει στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, οι δυο τους πρόλαβαν να δείξουν ότι δεν... κολλάνε.

Ο Μπεν Αρφά, ωστόσο, ολοκληρώνει τη σεζόν με 48 συμμετοχές, 8 γκολ και 6 ασίστ. Την επόμενη σεζόν παίζει σε 41 ματς, πετυχαίνοντας 7 γκολ, ενώ μοίρασε άλλες 5 ασίστ. Μια χαρά σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και πάλι ο χαρακτήρας του... χάλασε - για άλλη μια φορά ό,τι είχε «χτίσει» με τα πόδια του.

Τα βάζει με τον προπονητή του Ντιντιέ Ντεσάμπ, δεν πατάει στις προπονήσεις και εκβιάζει την αποχώρησή του. Τότε... ακροβατούσε μεταξύ Ελλάδας - Ολυμπιακού και Αγγλίας - Νιούκαστλ. Τότε, ο ελληνικός σύλλογος έδινε από 6.000.000 ευρώ - 8.000.000 ευρώ για να κερδίσει την άνιση μάχη με την Premier League. Ο παίκτης είχε συμφωνήσει σε όλα, αλλά τα τότε ρεπορτάζ ήθελαν τον Ζίκο να μην είναι σύμφωνος για την εν λόγω μεταγραφή. Ετσι, ο Μπεν Αρφά πηγαίνει στη Νιούκαστλ.

Το ντεμπούτο του με την ομάδα του Κρις Χιούτον έρχεται στις 11/9 του 2010 στην ήττα με 0-2 από την Μπλάκπουλ, μιας και πήρε τη θέση του Χόνας Γκουτιέρες στο 73'. Για πρώτη φορά σκοράρει στο Νησί κόντρα στην Έβερτον αλλά στις 3 Οκτωβρίου, στο ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι, παθαίνει κάταγμα κνήμης μόλις στο 7'.

Η επάνοδός του στη δράση ήρθε στη νίκη με 3-1 επί της Μπλάκμπερν στις 24/11 του 2011.

Ολοκληρώνει τη σεζόν με 33 παρουσίες, (3 με την εθνική Γαλλία, στα φιλικά με Ισλανδία, Σερβία και Εσθονία).

Η σεζόν 2012-2013 τον βρίσκει βασικό και αναντικατάστατο στα πλάνα του Αλαν Πάρντιου. Ωστόσο, έρχεται να τα βάλει με την τακτική της ομάδας του, δημιουργήθηκε ρήξη στις σχέσεις του με τους συμπαίκτες του και από το τελευταίο του 90λεπτο ήταν στο ματς με τη Σουόνσι. Μετά ήρθε και ένας τραυματισμός και η επιστροφή του στην ομάδα ήταν κόντρα στη Σάντερλαντ τον Απρίλιο του 2013. Ενώ έκλεισε τη σεζόν με 90λεπτη παρουσία του στην ήττα από την Αρσεναλ με 0-1.

Τη σεζόν παίζει σε 30 ματς, σκοράρει 3 φορές και μοιράζει 7 ασίστ. Από τον Απρίλιο του 2014 αποτελεί ξένο σώμα για τη Νιούκαστλ, μιας και οι συμπαίκτες του είχαν... σπαστεί μαζί του.

Ετσι, έρχεται ο δανεισμός του στη Χαλ. Εκεί δεν μπόρεσε ποτέ να... πιάσει. Από το Δεκέμβριο είναι εκτός Αγγλίας, έχει τελειώσει από την ομάδα. Στη Νιούκαστλ δεν τον περιμένουν πίσω και το Λιμάνι αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το κατάλληλο μέρος για να «δέσει» την ανάκαμψη της καριέρας του.



Η παρουσία του στη Χαλ:

- 11' στο 2-2 με τη Γουέστ Χαμ.

- έμεινε στον πάγκο στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας.

- 90' στο 2-2 με την Αρσεναλ.

- 71' κόντρα στη Λίβερπουλ, σε ένα ματς χωρίς σκορ.

- 72' στην ήττα από τη Σαουθάμπτον με 0-1.

- 31' στην ήττα με 1-0 από την Μπέρνλι.

- 57' στην ήττα με 1-2 από την Τότεναμ.

- 35' στην ήττα με 3-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

*Τον Αύγουστο του 2014 στο πρόσωπο του Μπεν Αρφά, ο κόσμος της Νιούκαστλ ψάχνει τον σύγχρονο ποδοσφαρικό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Με τη Λιόν έχει πάρει:

Ligue 1: 2004-2005, 2005-2006 και το 2007-2008
Coupe de France: 2007-2008
Trophée des champions: 2006, 2007

Με τη Μαρσέιγ:

Ligue 1: 2009-2010
Coupe de Ligue: 2009-2010
Trophee des Champions: 2010

Με την εθνική Γαλλίας U-17 έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στις ηλικίες κάτω των 17.

Επίσης το 2008 ήταν ο καλύτερος νέος παίκτης της Γαλλίας, μπαίνοντας στην ίδια λίστα με τους Ζιντάν, Πιρές, Ανρί, Τρεζεγκέ, Εβρά, Σισέ, Γκοβού και Αζάρ.

Toν Φεβρουάριο του 2010 ήταν ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος.

Σας αφήνουμε με το γκολ του κόντρα στην Μπλάκμπερν, με το οποίο ήταν υποψήφιος για το γκολ της χρονιάς στη FIFA:

... και με τα μαγικά του, με αυτά που θέλει να σον συνδέσει ο κόσμος του Ολυμπιακού, αν τελικά φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα