Herr Heynckess!

Herr Heynckess!

bet365

Τη χρονιά που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε το αντίο, εκείνος δείχνει ακόμα να αντέχει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα 33 χρόνια καριέρας του Γιουπ Χάινκες!

1. Γεννήθηκε μια μέρα σημαδιακή για τη Γερμανία… Στις 7 Μαΐου υπεγράφη η ολοκληρωτική παράδοση των στρατευμάτων, η «Tag der Kapitulation», όπως είναι γνωστή στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Στις 9 Μαΐου του 1945, ο Γιόσεφ Χάινκες ερχόταν στη ζωή. Ήταν ένα από τα δέκα παιδιά μια μικροαστικής οικογένειας, η οποία τα έβγαζε πέρα χάρη στο μίνι μάρκετ που διατηρούσε στο Μύνχενγκλαντμπαχ. Το όνειρο του Γιουπ, όπως ήταν το χαϊδευτικό, ήταν να γίνει αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα με το ποδόσφαιρο έπαιζε και χόκεϊ.

2. Σύντομα προτίμησε το ποδόσφαιρο και έκανε σπουδαία καριέρα ως επιθετικός με την Μπορούσια Μύνχενγκλαντμπαχ. Έκανε το ντεμπούτο του στην μπουντεσλίγκα στις 14 Αυγούστου του 1965 με την ομάδα του να μένει στο 1-1. Έπαιξε δέκα χρόνια στην Γκλάντμπαχ με ένα διάλειμμα τριών ετών (1967-70), όταν μετακόμισε στο Ανόβερο. Στην 14ετη καριέρα του έπαιξε σε 369 ματς και σκόραρε 220 γκολ, όντας τρίτος σκόρερ στην ιστορία πίσω από τον Γκερντ Μίλερ και τον Κλάους Φίσερ. Ήταν διεθνής με την Εθνική Γερμανίας 39 φορές και σκόραρε 14 γκολ.

3. Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας, ένα κύπελλο Γερμανίας, ένα κύπελλο UEFA, ένα Μουντιάλ και ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Γερμανία, δύο φορές στο κύπελλο UEFA, μία φορά στο κύπελλο κυπελλούχων και μία φορά στο κύπελλο Πρωταθλητριών.

4. Στην τελευταία χρονιά της καριέρας του, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας και πήρε το δίπλωμα του προπονητή. Έτσι, είχε έτοιμη την απασχόληση, όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Διαδέχτηκε τον Ούντο Λάτεκ και το 1979 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, όντας τότε ο νεαρότερος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα.

5. Το πρώτο του μεγάλο επίτευγμα ήταν η ανακάλυψη του Λόταρ Ματέους. Ο Γιουπ Χάινκες ταξίδεψε στο Herzogenaurach για να δει τον 18χρονο τότε μέσο και τον πήρε κοντά του στην Γκλάντμπαχ. «Ο μεγάλος Γιουπ Χάινκες είχε έρθει να δει εμένα. Ήταν μεγάλη υπόθεση τότε για το χωριό μου», εξιστορείται ο Ματέους, ο οποίος είχε άριστη σχέση με τον προπονητή του, στην πενταετία που πέρασαν μαζί στην Μπορούσια. «Ο Γιουπ ήταν εκείνος που με έχτισε, που με ενθάρρυνε, που με κριτίκαρε, που με έκανε παίκτη. Ήταν ο καλύτερος προπονητής που θα μπορούσα να έχω εκείνη την εποχή».

Η κρίση στη σχέση τους ήρθε αργότερα, όταν συναντήθηκαν εκ νέου στη Μπάγερν Μονάχου. Απόρροια αυτών ήταν να παρουσιαστεί η συνεργασία τους ως προβληματική στη βιογραφία που εξέδωσε ο σπουδαίος Γερμανός μέσος!

6. Στην ομάδα της καρδιάς του, ο Γιουπ Χάινκες έμεινε οκτώ χρόνια! Από το 1979 ως το 1987 είχε 123 νίκες, 67 ισοπαλίες και 83 ήττες, με κορυφαίες στιγμές τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA το 1987, και την τρίτη θέση (σ.σ. ισόβαθμος με την πρώτη Στουτγκάρδη και το δεύτερο Αμβούργο) στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1983-84. Την ίδια σεζόν έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και το έχασε στα πέναλτι από τη Μπάγερν, με μοιραίος παίκτη τον Λόταρ Ματέους. Ο 23χρονος τότε μέσος αποκάλυψε αργότερα πως εκείνο το βράδυ δεν ήθελε να εκτελέσει πέναλτι γιατί είχε κακό προαίσθημα και ο Χάινκες τον πίεσε να το κάνει.

7. Μετά την Γκλάντμπαχ, ακολούθησε η μεγαλύτερη πρόκληση. «Η πιο δύσκολη δουλειά στη Γερμανία, μετά από εκείνου του καγκελάριου», όπως συνηθίζει να λέει ο Γιουπ Χάινκες. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου και πάλι διαδεχόμενος τον Ούντο Λάτεκ. Έμεινε στο Μόναχο τέσσερα χρόνια, με ρεκόρ 82 νίκες, 40 ισοπαλίες και 26 ήττες σε 148 ματς. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, όμως έφυγε όταν τη σεζόν 1991-92 ξεκίνησε χωρίς νίκη στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. Η απομάκρυνσή του χαρακτηρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα από τον Ούλι Χένες ως «το μεγαλύτερος λάθος που έχω κάνει στη ζωή μου».

8. Η φήμη που τον ακολουθούσε κυρίως τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως προπονητής ήταν πως επρόκειτο για έναν λάτρη της πειθαρχίας, που είχε πρόβλημα με τις βεντέτες και φερόταν σκληρά στους ποδοσφαιριστές του. Λέγεται πως μετά από επεισόδιο που είχε στα αποδυτήρια με τον οξύθυμο Στέφαν Έφενμπεργκ στη Μπάγερν, εκείνος του πρότεινε να το συνεχίσουν έξω, ενώ χαρακτηριστική είναι η διήγηση του βετεράνου Γερμανού γκολκίπερ Ούβε Καμπς.

«Την ημέρα που έκανα ανταύγειες για πρώτα φορά στη ζωή μου ήταν όταν ήμουν μόλις μισό χρόνο στην Μπορούσια. Πήγα στην προπόνηση και ο Χάινκες στάθηκε μπροστά μου και μου είπε: «Θα πας στον κομμωτή σου τώρα. Αυτό το μαλλί θα έχει φύγει μέχρι αύριο. Αργότερα, έβαλα τα κλάματα στο ταξί».

9. Στην εποχή που δεχόταν πολύ σκληρή κριτική από τα βαυαρικά μέσα, τα οποία όπως παραδεχόταν ο Χένες έπαιξαν ρόλο στην απόλυσή του, δέχτηκε και τον εμπαιγμό από τον Κριστόφ Ντάουμ, με τον οποίο είχαν κόντρα. «Ο Χάινκες είναι ιδανικός για διαφημίσεις υπνωτικών», είχε πει ο Γερμανός τεχνικός και είχε υπερθεματίσει: «Ο χάρτης του καιρού είναι πιο ενδιαφέρον από μια συνομιλία μαζί του».

10. Η αποτυχία στη Μπάγερν δεν έβαλε φρένο στην καριέρα του. Τουναντίον, άνοιξε τις πόρτες στο διεθνές ποδόσφαιρο, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή. «Όσο ήμουν ακόμα στο Μόναχο, σκέφτηκα μόνος μου. Μπορώ άραγε να καταφέρω κάτι εκτός μπουντεσλίγκα; Όταν ήρθε η πρόταση από την Αθλέτικ Μπιλμπάο είπα στον εαυτό μου: «πήγαινε, ζήσε την περιπέτεια». Ήταν μια τολμηρή κίνηση επειδή δεν μιλούσα ισπανικά, όμως πήρα πολλά από την εμπειρία, τόσο ως προπονητής, όσο και ως άνθρωπος».

11. Στο Μπιλμπάο πήγε λίγο καιρό πριν αναλάβει, καλεσμένος του αθλητικού διευθυντή της Αθλέτικ, Φερνάντο Οτσόα. Παρακολούθησε το ντέρμπι με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και εντυπωσιάστηκε με την ατμόσφαιρα στο «Σαν Μαμές», με αποτέλεσμα να δεχτεί τη δουλειά!

12. Ο Γιουπ Χάινκες θα γινόταν το 1992 ο τρίτος προπονητής πίσω από τον Χένες Βάισβελερ και φυσικά τον Ούντο Λάτεκ, που θα δούλευε στην Ισπανία. Κατόρθωσε να πάρει μια ομάδα από την 15η θέση και στη δεύτερη σεζόν να την ανεβάσει στην πρώτη πεντάδα, με αποτέλεσμα να κατορθώσει η Αθλέτικ να βγει στο κύπελλο UEFA. Σε 76 παιχνίδια είχε 33 νίκες, 17 ισοπαλίες και 26 ήττες, αναπτύσσοντας αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης με τους Βάσκους! «Είναι δίκαιοι άνθρωποι και ξέρουν να αναγνωρίζουν το σωστό και να το επιβραβεύουν», είχε πει σε συνέντευξή του.

13. Ο επόμενος σταθμός ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη αποτυχία του. Μετά την Αθλέτικ Μπιλμπάο επέστρεψε στην Γερμανία και ανέλαβε την ανερχόμενη τότε Άιντραχτ Φρανκφούρτης. «Η πρώτη ανταρσία στην ιστορία της μπουντεσλίγκα», όπως έγραψε το 1994 το «Kicker» έγινε επί των ημερών του. Ο Γιουπ Χάινκες δεν άντεξε τα τερτίπια των Μαουρίτσιο Γκαουντίνο, Άντονι Γεμπόα και Τζέι Τζέι Οκότσα και τους έδιωξε παραμονές του αγώνα με το Αμβούργο. Κέρδισε τη μάχη (σ.σ. 2-0 το ματς), αλλά όχι τον πόλεμο. Τους κατηγόρησε ότι έκαναν μποϋκοτάζ στην ομάδα με την αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά, όμως εκείνοι έμειναν και ο Χάινκες έφυγε. Απολύθηκε στις 2 Απριλίου του 1995 μετά από 24 ματς, εφτά νίκες, εφτά ισοπαλίες και δέκα ήττες.

14. Χρειάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες για να βρει την επόμενη δουλειά του και υπέγραψε στην Τενερίφη, όπου είχε ως βοηθό του τον Έβαλντ Λίνεν. Στα Κανάρια Νησιά είχε ανάλογη –αν όχι μεγαλύτερη – επιτυχία με το Μπιλμπάο. Στην πρώτη του χρονιά οδήγησε την ομάδα στο κύπελλο UEFA και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ τη δεύτερη σεζόν του τερμάτισε στην ένατη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος.

15. Την εποχή που ήταν προπονητής στην Τενερίφη δέχτηκε πρόταση να αναλάβει την Μπαρτσελόνα, πιθανότατα για να διαδεχτεί τον Γιόχαν Κρόιφ το 1996, κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος μετά από πολλά χρόνια. «Ήταν μια πρόταση που 101 στους 100 προπονητές θα είχαν αποδεχτεί. Εγώ δεν το έκανα. Ήταν θέμα ηθικής και τιμής απέναντι στο συμβόλαιό μου».

16. Όταν το συμβόλαιό του εξέπνευσε, η Μπαρτσελόνα είχε προσλάβει τον Λουίς Φαν Γκάαλ, όμως η μεγάλη της αντίπαλος έψαχνε προπονητή. Ο Ότμαρ Χίτσφελντ αρνήθηκε και ο Γιουπ Χάινκες έγινε ο διάδοχος του Φάμπιο Καπέλο στην Ρεάλ. Χάρισε στη «βασίλισσα» το πρώτο της κύπελλο πρωταθλητριών μετά από 32 χρόνια και την επόμενη μέρα απολύθηκε! Αιτία της απόλυσής του ήταν το γεγονός ότι οι Μαδριλένοι τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε η Μπαρτσελόνα. Ο Γερμανός τεχνικός, ωστόσο, στις 20 Μαΐου στο Άμστερνταμ κατέκτησε το πρώτο Champions League της καριέρας του ως προπονητής.

17. Στην καριέρα του ως προπονητής και ως παίκτης, ο Γιουπ Χάινκες έχει δύο παρατσούκλια να τον ακολουθούν. «Το παιδί του ποδοσφαίρου», είναι το… επίσημο και το «Όσραμ» είναι το πιο χιουμοριστικό. Ο Wolfram Wuttke ήταν εκείνος που πρώτος τον αποκάλεσε με το όνομα των γερμανικών λαμπών εξαιτίας του πόσο γρήγορα κοκκινίζει το πρόσωπό του όταν θυμώνει!

18. Η ποδοσφαιρική του καριέρα θα συνέχιζε στην Πορτογαλία. Η Μπενφίκα του παρέδωσε τα κλειδιά το 1999, σε μια σεζόν που θα σημάδευε τον Γερμανό τεχνικό περισσότερο ως άνθρωπο παρά ως προπονητή. Επί των ημερών του, η πορτογαλική ομάδα δεν κατόρθωσε να κατακτήσει κάποιο τίτλο, είχε 23 νίκες, εφτά ισοπαλίες και οκτώ ήττες, με τον Γιουπ Χάινκες να απολύεται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2000. Παρά το σύντομο και μάλλον αποτυχημένο πέρασμά του, όμως, οι «αετοί» της Λισσαβώνας ενδιαφέρονται να τον προσλάβουν φέτος και έχουν, ήδη, έρθει σε επικοινωνία μαζί του.

19. Το καλοκαίρι του 1999, η Μπενφίκα θα αποκτούσε έναν νεαρό και μάλλον άγνωστο παίκτη από την Γκλάντμπαχ. Ήταν μόλις 21 ετών τότε, η ομάδα του είχε μόλις υποβιβαστεί, όμως στις κερκίδες του γηπέδου είχε ένα φανατικό οπαδό. Ο Γιουπ Χάινκες που για ένα χρόνο δε δούλευε είδε στον Ρόμπερτ Ένκε όχι μόνο έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, αλλά και έναν ηγέτη. Τον πήρε μαζί του στην Πορτογαλία και εκείνος προσαρμόστηκε τόσο καλά, που την επόμενη χρονιά τον έχρισε αρχηγό της Μπενφίκα.

«Η ευγένειά του άνοιξε πάρα πολλές καρδιές στην Μπενφίκα», έλεγε ο Γερμανός τεχνικός στην ανάμνηση του αυτόχειρα τερματοφύλακα όταν και εκείνος στις 10 Νοεμβρίου του 2009 προσπαθούσε να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας. «Είναι κάτι που κανείς μας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτή τη στιγμή», έλεγε ο Χάινκες.

20. Μετά το πέρασμα από την Μπενφίκα, η καριέρα του Γιουπ Χάινκες θα έμπαινε σε ελεύθερη πτώση. Δύο χρόνια στο αγαπημένο του Μπιλμπάο χωρίς καμία ιδιαίτερη επιτυχία και άμεση επιστροφή στη Γερμανία.

21. Η αγαπημένη του Ίρις, δε δίστασε στιγμή όταν άκουσε την πρόταση. «Εκεί θα πας», είπε αυθόρμητα και ο Γιουπ την άκουσε. Ανέλαβε το 2003 την Σάλκε, όμως σύντομα θα έμοιαζε πως το ποδόσφαιρο τον είχε ξεπεράσει. «Ο Γιουπ είναι προπονητής παλιάς σχολής κι εμείς έχουμε 2004», έλεγε ο Ρούντι Ασάουερ, όταν η γερμανική ομάδα πήρε την απόφαση μετά από ένα χρόνο και τέσσερα παιχνίδια στη δεύτερη του σεζόν να τον απολύσει.

22. Η επόμενη δουλειά ήρθε το 2006. Ο Γιουπ Χάινκες ήταν 61 ετών και θα μπορούσε να είναι ή να φαντάζει ως ο τέλειος επίλογος. Η αγαπημένη του Μπορούσια Μύνχενγκλαντμπαχ τον κάλεσε να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία τον Μάιο και εκείνος αποδέχτηκε. Ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν με τέσσερις νίκες, όμως έμεινε σε αυτές μέχρι τα Χριστούγεννα. Η ομάδα τον στήριξε, ωστόσο λίγο καιρό ήταν μονόδρομος να αποχωρήσει, αφού τα αποτελέσματα δεν άλλαζαν και η Γκλάντμπαχ ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού. Στις 20 Ιανουαρίου έκλεινε ο δεύτερος κύκλος με την Μπορούσια.

23. Το «ουδείς προφήτης στον τόπο» ταιριάζει σε όσα βίωσε ο Γιουπ Χάινκες στην πόλη του τη δεύτερη φορά που υπήρξε προπονητής. Οι οπαδοί έφτασαν στο σημείο να εξαπολύουν απειλές για τη ζωή του και τα πράγματα είχαν ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε χρειαζόταν η γυναίκα του να κυκλοφορεί με προσωπική ασφάλεια. Όταν αποφάσισε να φύγει, χάρισε το μισθό του στο σύλλογο και επέστρεψε το αυτοκίνητο που του είχε δώσει η ομάδα, με το ντεπόζιτο γεμάτο βενζίνη και πεντακάθαρο.

24. Η καριέρα του δε σημαδεύτηκε μόνο με τις προτάσεις που αποδέχτηκε, αλλά και με εκείνες που απέρριψε. Όπως εκείνη της γερμανικής ομοσπονδίας στις αρχές της χιλιετίας, την οποία αρνήθηκε προκειμένου να είναι στο πλευρό της συζύγου του που εκείνη την εποχή είχε μόλις διαγνωστεί με καρκίνο. Αργότερα, μετά την περιπέτεια στην Γκλάντμπαχ θα ανέβαινε και εκείνος τον δικό του Γολγοθά. «Η αρρώστια με επηρέασε. Υπήρχε μια φάση για δύο χρόνια, στην οποία υποβλήθηκα σε συνεχόμενες εγχειρήσεις. Όλο αυτό με άλλαξε. Αντιλήφθηκα ότι μερικά πράγματα στη ζωή δεν είναι τόσο σημαντικά και μου έκανε καλό».

25. Τον Απρίλιο του 2009 έχει συμπληρώσει δύο χρόνια μακριά από τους πάγκους και στη συνείδηση του κόσμου έχει συνταξιοδοτηθεί. Ο Ούλι Χένες τον προσκαλεί για ένα διήμερο στο Μόναχο, όπου πηγαίνει μαζί με την Ίρις και μεταξύ άλλων παρακολουθεί την αναμέτρηση της Μπάγερν με τη Σάλκε. Στην επιστροφή του και λίγη ώρα αφότου το αεροπλάνο έχει προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ, ο πρόεδρος της Μπάγερν τον καλεί ξανά. Ο Γιουπ Χάινκες διαδέχεται τον Γιούργκεν Κλίνσμαν στον πάγκο των Βαυαρών «για χάρη του συλλόγου και του φίλου μου», όπως θα δηλώσει και επιστρέφει στο προσκήνιο. Πολύ πιο ήρεμος και με το παρουσιαστικό του να έχει αλλοιωθεί από την καταπόνηση των εγχειρήσεων, όπως θα παρατηρούν όσοι τον ήξεραν καλά.

26. Στο Μόναχο έμεινε δύο μήνες, αλλά ήταν αρκετοί. Έσωσε τη χρονιά για την Μπάγερν και με πέντε νίκες και μια ισοπαλία την έστειλε στη δεύτερη θέση και στους ομίλους του Champions League, πριν αποχωρήσει για να έρθει ο Λουίς Φαν Γκάαλ. Η συνέχεια, όμως, θα επεφύλασσε για όλους – ακόμα και για τον ίδιο – μια έκπληξη. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν του κάνει πρόταση και εκείνος την αποδέχεται! «Ο βασικός λόγος που δέχτηκα την πρόταση είναι ότι πέρασα πολύ ωραία τις πέντε εβδομάδες που δούλεψα ξανά. Είδα ότι ακόμα έχει αξία η δουλειά μου για κάποιους ανθρώπους και η Μπάγερ έχει ταλαντούχους παίκτες, με τους οποίους θέλω να δουλέψω».

27. Η επιτυχία του στο Λεβερκούζεν ήταν το ίδιο ανέλπιστη με την πρόταση που είχε δεχτεί. Κατόρθωσε να κάνει νέο ρεκόρ στο γερμανικό πρωτάθλημα με 24 συνεχόμενα παιχνίδια αήττητος, ένα σερί που έσπασε η Νυρεμβέργη. Στην πρώτη του σεζόν, η Μπάγερ τερμάτισε στην τέταρτη θέση, αφού κατέρρευσε κάποια στιγμή στον δεύτερο γύρο, όμως τη σεζόν 2010-11 βγήκε δεύτερη και μετά από πολλά χρόνια κατόρθωσε να παίξει εκ νέου στο Champions League.

28. «Ανεξάρτητα με τις προσωπικές μου σχέσεις με τους ηγέτες της Μπάγερν, ο σύλλογος πάντα με εντυπωσίασε με τον επαγγελματισμό του. Έχω, ήδη, αναλάβει δύο φορές τη Μπάγερν κι έχω εκτιμήσει όσα συμβαίνουν εδώ. Φυσικά και είναι υποχρέωσή μου να πετύχω. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση στην οποία θέλω να ανταποκριθώ». Στις 25 Μαρτίου του 2011, ο Γιουπ Χάινκες στα 66 του χρόνια επέστρεφε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στην πρώτη του σεζόν απέτυχε να κατορθώσει να βρεθεί στην κορυφή, έχασε το πρωτάθλημα και ηττήθηκε στον τελικό του Μονάχου, όμως η Μπάγερν δεν τον πρόδωσε αυτή τη φορά. Το καλοκαίρι έκανε τον σχεδιασμό του, κέρδισε το στοίχημα με τον Χάβι Μαρτίνεζ για τον οποίο λέει πως «όταν είπα το όνομά του στον Μπεκενμπάουερ νόμιζε ότι ήταν μάρκα καφέ» και το φινάλε του 2013 τον βρίσκει απόλυτο πρωταγωνιστή…

29. … και άνεργο! Ο τρόπος με τον οποίο η Μπάγερν επέλεξε να χειριστεί το θέμα της πρόσληψης του Πέπε Γκουαρντιόλα έκανε έξω φρενών τον Γιουπ Χάινκες, αφού θεωρούσε ότι έπρεπε να ανακοινωθεί είτε πριν τη χειμερινή διακοπή είτε αργότερα για να μείνει ήρεμη η ομάδα. Αργότερα και σε ερώτηση αν θα ρωτήσει τον διάδοχό του για την Μπαρτσελόνα σχολίασε δεικτικά: «Ξέρω το ισπανικό ποδόσφαιρο και την Μπαρτσελόνα πολύ καλά και μόνος μου. Αν θέλω να πάρω κάποιον τηλέφωνο, θα πάρω τον Κρόιφ, ο οποίος ανακάλυψε το στυλ ποδοσφαίρου της Μπάρτσα».

30. Το θέμα της ηλικίας του και κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να προπονεί έχει γίνει πολλάκις αντικείμενο σχολιασμού. Κάποτε, ο Ότο Ρεχάγκελ τον είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα μαζί με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Τζιοβάνι Τραπατόνι και φυσικά τον εαυτό του για το πώς «εμείς οι παλιοί έχουμε ακόμα να δώσουμε», ενώ πρόσφατα ο Γιουπ Χάινκες δήλωσε: «Έχω το δικαίωμα να σκεφτώ προσεκτικά το μέλλον μου και την επόμενη κίνησή μου. Αν μπορεί να εκλέγεται Πάπας στα 76 του χρόνια, γιατί να μην μπορώ να δουλέψω εγώ στα 68 μου;».

31. Το καταφύγιό του, πάντως, για την ημέρα που θα αποφασίσει να αποχωρήσει οριστικά είναι έτοιμο. Ένα μικρό χωριό στη Ρηνανία, μια φάρμα 5.000 μέτρων, όπου η σύζυγός του Ίρις, η κόρη τους Κρίστεν και ο αγαπημένος του σκύλος Κάντο τον περιμένουν για να περάσουν ήσυχες στιγμές κοντά στη φύση. Στο Φίσελν, όπου όλοι μπορούν να του μιλούν με το μικρό του όνομα και τον περιγράφουν ως έναν πραγματικό κύριο.

32. Όταν η Μπάγερν ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και πως ο Ισπανός θα αναλάβει μετά το τέλος της σεζόν, ο Φρανς Μπεκενμπάουερ έσπευσε να προτείνει μια θέση στο συμβούλιο για τον Γιουπ Χάινκες. «Δεν χρειάζομαι ένα τέτοιο τίτλο στην Μπάγερν. Αν θέλω να γίνω πρόεδρος πάω στην Γκλάντμπαχ που είναι η ομάδα της καρδιάς μου».

33. Η μοίρα τα έφερε έτσι… «Ήταν σαν σενάριο του Στίβεν Σπίλμπεργκ», έλεγε ο Γιουπ Χάινκες με ένα πικρό χαμόγελο, στη συνέντευξη Τύπου που δάκρυσε μπροστά στις κάμερες. 33 χρόνια καριέρας στην Bundesliga ολοκληρώθηκαν στον αγώνα της Μπάγερν με την Γκλάντμπαχ. «Εκεί που ξεκίνησα όταν ήμουν 19 χρονών». Ο κύκλος έκλεισε… Και ο Γερμανός τεχνικός κατόρθωσε να είναι στο κέντρο του!

 

Τελευταία Νέα