Ντιλέινι: «Είχα βρεθεί κοντά στον Ολυμπιακό, φίλος μου ο Ράις»

Γιώργος Κούβαρης
Ντιλέινι: «Είχα βρεθεί κοντά στον Ολυμπιακό, φίλος μου ο Ράις»
Ο Μάλκολμ Ντιλέινι μιλάει στην EuroLeague Greece για το Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (13/12, 22:00), υπογραμμίζει ότι πρέπει να περιορίσουν τον Καλάθη και στέκεται στο «φλερτ» του με τον Ολυμπιακό.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχει βρεθεί το όνομα του Μάλκολμ Ντιλέινι στα ελληνικά πρωτοσέλιδα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν επί... καθημερινής βάσης και ειδικά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού αφού αποτελούσε τον μόνιμο στόχο της ομάδας του Πειραιά. Τελικά ο «γάμος» μεταξύ των δύο πλευρών δεν έγινε ποτέ και το «φλερτ» παρέμεινε σε φιλολογικό και μόνο επίπεδο.

Ο ίδιος «έγραψε» κάμποσα χιλιόμετρα στα ευρωπαϊκά παρκέ μετά το 2011, όταν και αποφοίτησε από το Virgina Tech, έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Σαλόν, Μπουντιβέλνικ, Μπάγερν Μονάχου και Λοκομοτίβ Κουμπάν με την οποία έκανε το μεγάλο «μπαμ» με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο Final 4 της EuroLeague που είχε διεξαχθεί το 2016 στο Βερολίνο. Έκτοτε είχε φτάσει η ώρα της επιστροφής στις ΗΠΑ και η υλοποίηση του «NBA dream» στους Ατλάντα Χοκς με τους οποίους αγωνίστηκε σε 127 ματς έχοντας κατά μέσο όρο 5,7 πόντους και 2,8 ασίστ ανα 17,8 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς.

Πέρυσι πέρασε από τα γήπεδα της Κίνας φορώντας τη φανέλα των Γκουανγκντόγκ Σάουθερν Τάιγκερς με τους οποίους είχε 19,4 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ σε 37 συνολικά παιχνίδια. Ώσπου το περασμένο καλοκαίρι είχε φτάσει η ώρα της μεγάλης επιστροφής στην EuroLeague ύστερα από τρία χρόνια απουσίας. Λίγες ώρες πριν από την δύσκολη αποστολή των «πρασίνων» στο «Palau Blaugrana» ο Μάλκολμ Ντιλέινι μίλησε στην EuroLeague Greece για την απόφασή του το περασμένο καλοκαίρι να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, τις προτάσεις που είχε από ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι και Μακάμπι, όπως επίσης και για το... επί σειρά ετών ενδιαφέρον του Ολυμπιακού προς το πρόσωπό του.

Επίσης στάθηκε στη φιλία του με τον Ταϊρίς Ράις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ενώ υπογράμμισε ότι αν και εφόσον η ομάδα του θέλει να φτάσει στη νίκη θα πρέπει να κάνει ένα πράγμα: Να περιορίσει την (δημιουργική) δράση του Νικ Καλάθη.

«Όταν ο Ράις έχει τη μπάλα είναι η μεγαλύτερη απειλή»

- Αν σου έλεγα να εστιάσεις σε κάποια στοιχεία του παιχνιδιού ώστε να αποκτήσετε το πλεονέκτημα της νίκης, τι θα επέλεγες;

«Πρώτα απ' όλα πρέπει να εστιάσουμε στον Νικ Καλάθη, ο οποίος αποτελεί τον πιο σημαντικό τους παίκτη. Πρέπει να περιορίσουμε την δράση και πολύ περισσότερο την δημιουργία του αφού είναι ο παίκτης που τους κάνει όλους καλύτερους. Ξέρει πώς να κοντρολάρει τον ρυθμό ενός αγώνα και σίγουρα αποτελεί το σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα διαθέτουν εξαιρετικούς παίκτες οι οποίοι περιβάλλουν τον Νικ. Όμως θεωρώ ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει να και παίξουμε όπως ξέρουμε προκειμένου να φτάσουμε στη νίκη.»

- Θα πάρετε ιδέες από τον Ολυμπιακό και στα όσα έκανε για να περιορίσει τη δράση του Καλάθη;

«Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι έκαναν και τον περιόρισαν. Δεν έχω δει ολόκληρο το παιχνίδι. Όμως δεν πρόκειται να κλέψουμε κάτι από εκείνους. Έχουμε τον δικό μας τρόπο.»

- Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αυτομάτως μετατρέπει το παιχνίδι ως ένα από τα πιο δύσκολα που έχετε δώσει μέχρι σήμερα;

«Σίγουρα θα είναι ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια! Εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι σε γενικές γραμμές και καλή ομάδα. Προσωπικά δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα τις υπόλοιπες ομάδες παρά μόνο όταν είναι να τις αντιμετωπίσουμε. Εκτός και αν έχω φίλους όπως για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση τον Ταϊρίς (σ.σ. Ράις) με τον οποίο κρατάμε επαφή. Και δεν εννοώ τα tweets που ανταλλάζουμε, αλλά είμαστε αληθινοί φίλοι. Από εκεί και πέρα, όπως σου είπα και πριν, το δικό μου ενδιαφέρουν εστιάζεται μόνο στην ομάδα μου. Σίγουρα η EuroLeague είναι πολύ σκληρή φέτος και κάθε ματς είναι το ίδιο σημαντικό. Δεν κοιτάζουμε τι ρεκόρ έχει η κάθε ομάδα ή σε τι φόρμα βρίσκεται. Κοιτάζουμε μόνο να νικήσουμε».

- Πάντως εντυπωσιάστηκες και με το παραπάνω μετά τους 41 πόντους του Ράις στο ελληνικό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού...

«Ναι βέβαια (γέλια)! Ο Ταϊρίς είναι ένας από τους καλύτερος point guards στην EuroLeague. Και ξέρεις, είναι υπέροχο που τον βλέπω και πάλι στην κορυφαία διοργάνωση. Άξιζε να πάρει την ευκαιρία για να δείξει τι μπορεί να κάνει...»

- Εάν σου έλεγα να διαλέξεις για την μεγαλύτερη απειλή στα γκαρντ του Παναθηναϊκού; Καλάθης, Φριντέτ ή Ράις;

«Ο Νικ έχει τη μπάλα στα χέρια του. Είναι ο αρχηγός της ομάδας. Οπότε πάντα θα είναι ο Νικ. Ο Ταϊρίς είναι επικίνδυνος, ο Τζίμερ το ίδιο και πρόκειται για δύο παίκτες που μπορούν να σκοράρουν πολύ. Αν ο Ταϊρίς έχει τη μπάλα όσο και ο Νικ, τότε θα επέλεγα εκείνον πρώτο!»

«Δεν έχουμε πει ποτέ μεταξύ μας ότι είμαστε το φαβορί για το τρόπαιο της EuroLeague»

- Η Μπαρτσελόνα φαντάζει φέτος ως το φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague. Είναι κάτι που το συζητάτε και μεταξύ σας;

«Όχι. Δεν το έχουμε συζητήσει ποτέ. Κανείς δεν μας έχει βάλει πίεση. Μπορεί να γίνεται γενικά κουβέντα για την Μπαρτσελόνα επειδή θέλουν να μας βάλουν ξανά στον χάρτη, αλλά μέσα στην ομάδα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση. Και όσο νικάμε θα λέγεται και περισσότερο. Όμως, όπως σου είπα, εμείς ούτε τη λέξη «τρόπαιο» βάζουμε στην καθημερινότητά μας, ούτε τη λέξη «πρωτάθλημα». Απλά προσπαθούμε να μπαίνουμε δυνατά σε κάθε ματς και να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Στο τέλος θα δούμε που θα έχουμε φτάσει.

- Παρόλα αυτά θα μπορούσες να κάνεις κάποιες προβλέψεις βάσει των όσων έχουμε δει μετά το 1/3 της σεζόν στην EuroLeague; Και τι πιστεύεις για τις δύο ελληνικές ομάδες;

«Όπως ανέφερα και προηγουμένως ακόμα δεν έχω δει τον Ολυμπιακό. Τον Παναθηναϊκό τον έχω δει σε 2-3 παιχνίδια, ενώ έχω άποψη και για τις ομάδες που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Για το ΤΟΡ-8 δύσκολα θα απουσιάσουν ομάδες όπως είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ, η Εφές, η Αρμάνι, η Μακάμπι, εμείς και ο Παναθηναϊκός. Μετά όλα είναι ανοικτά. Και θα παίξει ρόλο η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η κάθε ομάδα. Όμως ξαναλέω. Δεν με νοιάζει τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες. Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνει η Μπαρτσελόνα».

- Πώς είναι για έναν Αμερικανό να βλέπει έναν θρύλο του NCAA και μέλος του Hall Of Fame να κοουτσάρει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τον Παναθηναϊκό;

«Θεωρώ ότι είναι σε γενικές γραμμές ασυνήθιστο να βλέπεις έναν Αμερικανό προπονητή να κοουτσάρει ευρωπαϊκή ομάδα και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Όμως έτσι και αλλιώς ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, με ιστορία και μεγάλους παίκτες. Πέρα από αυτό, όντως είναι σοκαριστικό να βλέπεις τον Πιτίνο να είναι προπονητής της Εθνικής Ελλάδας και σε ομάδα της EuroLeague. Γενικά είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν ξέρω αν στο μέλλον ξαναδούμε κάποιον Αμερικανό προπονητή να αναλάβει μια μεγάλη ομάδα στην EuroLeague. Ξέρεις, έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης όσον αφορά το μπάσκετ. Όμως είναι ωραίο!»

- Για σένα πώς προέκυψε η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι; Είχες προτάσεις και από άλλες ομάδες;

«Η αλήθεια είναι πώς είχα. Η ΤΣΣΚΑ μου είχε προσφέρει συμβόλαιο το καλοκαίρι, αλλά τότε δεν ενδιαφερόμουν να επιστρέψω στην Ευρώπη. Επίσης είχα πρόταση από την Αρμάνι Μιλάνο και την Μακάμπι. Όμως όπως σου είπα τότε δεν ήθελα να παίξω στην Ευρώπη. Κάτι που άλλαξε με τον καιρό με αποτέλεσμα να έρθει η πρόταση από την Μπαρτσελόνα. Είχα κάποιον τραυματισμό και είχα περάσει από διάφορα camp στο ΝΒΑ όπου δεν έπαιρνα τις εγγυήσεις που ζητούσα. Δεν ήθελα να περιμένω περισσότερο και θεωρώ ότι η προσέγγιση από την Μπαρτσελόνα ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Εξάλλου ήταν ομάδα με υψηλή προοπτική στην EuroLeague ενώ μου παρείχε όλα όσα ήθελα. Ήταν το τέλειο timing. Ήθελα αν επέστρεφα να είχα σοβαρή προοπτική για το τρόπαιο».

- Οπότε αυτός είναι και ο μεγάλος σου στόχος φέτος...

«Φυσικά. Αυτό ακριβώς θέλω και αυτό ακριβώς σκέφτομαι...»

- Σκέφτεσαι την επιστροφή στο ΝΒΑ; Είναι κάτι που θέλεις ;

«Κοίτα, το να πάω στο ΝΒΑ έκανε περισσότερο ευτυχισμένη την οικογένειά μου απ' ότι εμένα! Σίγουρα ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί, αλλά όταν άρχισα να παίζω μπάσκετ στην Ευρώπη, να εδραιώνομαι εδώ, να βγάζω καλά χρήματα και να είμαι πετυχημένος ήμουν μια χαρά. Ύστερα από πέντε χρόνια κουράστηκα και θεώρησα καλό να επιστρέψω στην πατρίδα μου για να είμαι και κοντά στην οικογένειά μου η οποία δεν με έβλεπε να παίζω από κοντά. Όμως τώρα είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι. Αν συμβεί ξανά, καλώς να συμβεί. Όμως ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Δεν είναι στόχος για μένα...»

«Μετά την σεζόν μου στην Μπάγερν βρέθηκα κοντά στον Ολυμπιακό»

- Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το όνομά σου βρέθηκε πολλές φορές στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Υπήρξε στιγμή που είχες φτάσει πολύ κοντά;

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον μετά την σεζόν μου στην Μπάγερν Μονάχου. Ουσιαστικά ήταν και η μοναδική φορά που βρεθήκαμε τόσο πολύ κοντά χωρίς, τελικά, να προχωρήσει. Υπήρξε ενδιαφέρον και το καλοκαίρι που ακολούθησε. Μιλήσαμε αρκετά αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Δεν προχώρησε ποτέ.»

- Σε είχε πλησιάσει και ο Παναθηναϊκός κάποια στιγμή;

«Ναι υπήρξε ενδιαφέρον αλλά ουδέποτε μπήκαμε σε σοβαρές συζητήσεις. Σέβομαι απεριόριστα και τις δύο ελληνικές ομάδες αλλά δεν βρέθηκε ποτέ η κοινή συνισταμένη για να συνεργαστούμε».

- Ήταν οικονομικό το θέμα ή κάτι άλλο;

«Σίγουρα όταν φεύγεις από τη χώρα σου θέλεις να βγάλεις περισσότερα χρήματα. Με τον Ολυμπιακό είχαμε μιλήσει για το οικονομικό αλλά υπήρξε μεγάλη απόσταση. Δεν θα έβαζα τον εαυτό μου σε μια διαδικασία που δεν θα ήμουν ευτυχισμένος.»

- Κλείνοντας, τι μήνυμα στέλνεις στον καλό σου φίλο, τον Ταϊρίς για το μεταξύ σας ματς;

«Έτσι και αλλιώς μιλάμε πολύ. Όχι μόνο στα social media όπως βλέπει ο περισσότερος κόσμος. Αυτό που θέλω να του πω είναι γενικά για εκείνον. Να είναι καλά, να είναι υγιής και να συνεχίζει να παίζει καλά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.