Πετρ Τσεχ: Το τελευταίο «τείχος» έπεσε! (pics & vids)

Πετρ Τσεχ: Το τελευταίο «τείχος» έπεσε! (pics & vids)

bet365

O Πετρ Τσεχ, στα 37 του, βάζει τέλος σε μια καριέρα που άρχισε να χτίζεται σε μια επαναστατική περίοδο για την Ευρώπη! Τίτλοι, ουκ ολίγες ανέπαφες εστίες και ένας τραυματισμός που σόκαρε! Η καριέρα του σπουδαίου Τσέχου μέσα από πολλές επιτυχίες και αρκετό πόνο!
Το 1989 είναι το έτος που έπεσε το «τείχος του Βερολίνου», ενώ έχει χαρακτηριστεί ως το «έτος των επαναστάσεων».
Ήταν και τότε που η «βελούδινη επανάσταση» στην Τσεχοσλοβακία έριξε την τότε κυβέρνηση.
Ήταν όμως κι η χρονιά που ένα 7χρονο αγόρι ξεκινούσε μια διαδρομή που με το χρόνο μετατράπηκε σε... επανάσταση!
Ο Πετρ Τσεχ, έχοντας γεννηθεί στο Πλζεν της τότε ενωμένης Τσεχοσλοβακίας άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ομάδα της πόλης του, την Βικτόρια (σ.σ. ομάδα που ίσως κληρωθεί με τον Ολυμπιακό στα φετινά προκριματικά του Champions League).
Ωστόσο, η πρώτη του ομάδα ήταν η Chmel Blšany και τον αποκτά χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ. Το 1999 έγινε επαγγελματίας και αφού πέρασε 2 χρόνια εκεί, ήρθε η στιγμή να μετακομίσει στην πρωτεύουσα για την Σπάρτα.
Τα σύνορα γι' αυτόν είναι μικρά κι η Ρεν γίνεται το 2002 η πρώτη του ομάδα μακριά από την πατρίδα. Α! Το κόστος της μεταγραφής έφτασε τις 150.000.000 κορόνες Τσεχίας, δηλαδή κάπου στα 5.500.000 ευρώ
Υπερασπίζεται την εστία του γαλλικού συλλόγου 78 φορές και δέχεται ισάριθμα γκολ.

Η Τσέλσι και τα ρεκόρ με το... καλημέρα!

Το Γενάρη του 2004, η Τσέλσι κάνει πρόταση για να τον αποκτήσει αλλά οι Γάλλοι αρνούνται. Τελικά, το τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους τα 7 εκ. λίρες είναι ικανά να τον κάνουν να μετακομίσει στο Λονδίνο, με τον Τσέχο να υπογράφει αρχικά 5ετές συμβόλαιο, το οποίο άρχιζε να έχει ισχύ από τον Ιούλιο.
Ετσι, έγινε ο πιο ακριβός τερματοφύλακας στην ιστορία της Τσέλσι! Σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2007 έγινε γνωστό ότι υπήρξαν παράνομες πληρωμές.
Τη σεζόν 2004-2005 ο Μουρίνιο τον καθιερώνει στην Τσέλσι και τον Μάρτιο του 2005 σπάει ρεκόρ κρατώντας ανέπαφη την εστία του για 1.025 λεπτά και με 21 clean sheets κερδίζει το βραβείο «Premier League Golden Glove» για τη σεζόν. Η ομάδα του μάλιστα δέχτηκε μόλις 15 τέρματα εκείνη τη χρονιά. Απίστευτο!
Και την επόμενη σεζόν η Τσέλσι παραμένει πρωταθλήτρια με τους «μπλε» να δέχονται μόλις 22 τέρματα και τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα από το IFFHS.
Το Φεβρουάριο του 2006, οι διοικούντες την ομάδα του ανανεώνουν το συμβόλαιο για άλλα 2006, ενώ ο ίδιος ανακηρύσσεται σε κορυφαίο Τσέχο τερματοφύλακα για πρώτη φορά του.

Μερικά χιλιοστά από το θάνατο

Στις 14/10 του 2006 στο «Madejski» ο Τσεχ ήρθε πολύ κοντά στο θάνατο.
Η σέντρα ήταν για τους γηπεδούχους με τον τερματοφύλακα Χάνεμαν να κάνει το βολέ. Η μπάλα πάει στον Μπουλαρούζ, ο οποίος κάνει κεφαλιά προς τα πίσω. Ο Χαντ πέρασε τον Φερέρα στο σπριντ αλλά ο Τσεχ προλαβαίνει και πέφτει στα πόδια του αντιπάλου του. Ο άσος της Ρέντιγκ δεν αλλάζει πορεία και το δεξί του γόνατο βρίσκει τον Τσεχ στο αριστερό μέρος του κεφαλιού του. Μόλις 16'' από τη σέντρα του ματς, παραλίγο να σημειωθεί μια απίστευτη τραγωδία.
Αρχικά, ουδείς κατάλαβα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα,ο Τσεχ στάθηκε για λίγο στα πόδια του και μετά βρήκε εκτός, ξαπλώνει και τα πόδια του μένουν εντός γηπέδου.
Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν έξαλλος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η περίσταση από τους γηπεδούχους κυρίως σε ό,τι αφορά την κλήση και την άμεση έλευση του ασθενοφόρου στο γήπεδο, με τον Τσεχ να διακομίζεται εν τέλει στο νοσοκομείο έπειτα από μισή ώρα.
Ο Πετρ Τσεχ, είχε ακούσει να λένε οι γιατροί ότι δεν θα παίξει ξανά εκείνη τη σεζόν.
Εκείνος τους διέψευσε! Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2007, σε παιχνίδι απέναντι στη Λίβερπουλ.
Από τότε, Τσέχος έπαιζε με τη γνωστή κάσκα. Περισσότερο για προστασία μιας κι ο ίδιος δεν φοβάται τίποτα. «Όταν η μπάλα είναι στον αέρα και χρειάζεται να επέμβω με δύναμη, δεν σκέφτομαι απολύτως τίποτα».
Μένει στην Τσέλσι μέχρι το 2015. Σε 333 ματς κατακτά 4 πρωταθλήματα, 4 FA Cup, 3 Football Cup, 2 Community Shield, ένα Champions League και ένα Europa League. Βοηθάει σημαντικά να αλλάξει την ιστορία των «μπλε» και στις 29/6 του 2015 αλλάζει ομάδα αλλά όχι πρωτάθλημα, ούτε και πόλη.

Άλλαξε ομάδα, όχι πόλη

Υπογράφει 4ετές συμβόλαιο και με τους «κανονιέρηδες» συνεισφέρει στην κατάκτηση ενός FA Cup και δύο Community Shield.
Το βράδυ της 29ης Μαΐου, στο Μπακού μπαίνει η τελεία σε μια λαμπρή καριέρα.
Η Τσέλσι, η πρώην ομάδα του κατακτά το Europa League. Εκείνος βλέπε την καριέρα του να τελειώνει χωρίς να σηκώνει ένα ακόμα τρόπαιο.
Η σπουδαιότητά του, η ικανότητά του κι η μαχητικότητά του δεν κάνει κάποιον να τον θυμάται για εκείνα που δεν κατάφερε. Όλοι θα τον θυμούνται ως τον γίγαντα, ανίκητο τερματοφύλακα με την κάσκα.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα