«Μαμά, νιώθω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί» (pics & vids)

«Μαμά, νιώθω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί» (pics & vids)

bet365

Η μητέρα που τον πήγαινε στα τουρνουά μπάσκετ, τα δάκρυα που έτρεχαν στο πρόσωπό του από το trash talking, τα σκληρά μονά με τον πατριό του, το πιο διάσημο παιχνίδι της καριέρας του... To gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ του νέου παίκτη της ΑΕΚ, Εξέιβιερ Ρατάν Μέις.

- Μαμά, νιώθω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί απόψε. Νομίζω ότι θα είναι μία από ΑΥΤΕΣ τις βραδιές.

- Όπως στο North Carolina;.

- Όχι. Ακόμα καλύτερη!

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αυτός ήταν ο διάλογος που είχε ο Εξέιβιερ Ρατάν Μέις με την μητέρα του, Μέριλιν, μια ώρα ακριβώς πριν το μεγάλο παιχνίδι που έκανε με τη φανέλα του Florida State κόντρα στους Miami Hurricanes.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015, ο νέος γκαρντ της ΑΕΚ «άρπαξε» την ευκαιρία κυριολεκτικά από τα... μαλλιά και μέτρησε 30 πόντους σε μόλις 4:38. Συνολικά, σημείωσε 35 κι άπαντες στις ΗΠΑ, όπως ήταν επόμενο, έμαθαν το όνομά του.

«Όταν συνέβη, έμοιαζε με όνειρο. Δεν νομίζω πως κοιμήθηκα εκείνη τη νύχτα. Έπαιζα συνέχεια στο μυαλό μου τις στιγμές», παραδέχθηκε λίγο αργότερα.

Ήταν μια στιγμή που θα την θυμάται για χρόνια, καθώς περίμενε πως και πως για να τη ζήσει, αφού η πρώτη του χρονιά στο NCAA τον βρήκε στην... απ' έξω.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Vs ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο γεννηθείς στο Μάρκαμ του Οντάριο άρχισε τα μπασκετικά του βήματα στο λύκειο Cristian Faith Center Academy της Βόρειας Καρολίνα. Παρά τα credits που είχε από το σχολείο του, δεν έγινε αρχικά αποδεκτός στο NCAA και συνέχισε στο Huntington Prep School (προπαρασκευαστικό κολέγιο) στην Δυτική Βιρτζίνια. Εκεί, ήταν συμπαίκτης με τον Άντριου Ουίγκινς και τον Τάιλερ Ένις και βρισκόταν μέσα στο TOP 30 των καλύτερων παικτών.

Οι βαθμοί του, όμως, δεν ήταν στα... ύψη. Στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι «καλός» πρέπει να τα πηγαίνεις εξίσου καλά και στις σπουδές σου και στο άθλημά σου. Ο ίδιος, όμως, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με online μαθήματα.

Έτσι ο πρώτος χρόνος στο NCAA και το Florida State - στο οποίο βρέθηκε με υποτροφία, αφού την έκανε αποδεκτή η λίγκα - τον βρήκε στον... πάγκο. Για την ακρίβεια, ούτε εκεί, αφού ούτε προπονήσεις δεν μπορούσε να κάνει με την ομάδα. Κάτι το οποίο άλλαξε στα μέσα της σεζόν 2013-14, αφού από τον Μάρτιο έκανε προπονήσεις με τους συμπαίκτες του, λόγω καλής διαγωγής.

ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΥΪΓΚΙΝΣ

To 2012 στη Σάρλοτ διοργανώθηκε ένα τουρνουά μεταξύ των Kentucky, North Carolina, Florida State και άλλων ομάδων. Εκεί βρέθηκε και ο Μάικλ Τζόρνταν. Εκεί, όμως, ήταν και πολύς κόσμος που ήθελε να απολαύσει τον Άντριου Ουίγκινς, καθώς και το Huntington Prep θα έδινε το «παρών».

Ο Ρατάν Μέις βρήκε την ευκαιρία τότε να συνομιλήσει με τους προπονητές του Florida State, με το οποίο είχε δεσμευτεί. Σύμφωνα με έναν ρεπόρτερ της USA Today, μάλιστα, που έψαξε το αντικείμενο συζήτησης των δύο πλευρών, ανέφερε πως αυτό ήταν ο Ουίγκινς, αφού ο Ρατάν Μέις μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον χαρισματικό συμπαίκτη του.

Βέβαια, όταν οι ομάδες πάτησαν παρκέ, ο Καναδός ήταν αυτός που μαγνήτισε τα βλέμματα - ειδικά με την ευστοχία του στο τρίποντο - και κέρδισε τον τίτλο του MVP. Όμως, αυτό δεν μπήκε ποτέ στην USA Today. «Ο Άντριου ήταν πάντα ο πρωταγωνιστής και ο "Εξ" ήταν στην σκιά του. Αλλά αυτό ποτέ δεν τον ενόχλησε. Ποτέ δεν έδειξε δυσαρέσκεια», υποστήριξε η μητέρα του Ρατάν Μέις.

Εκείνος περίμενε καρτερικά κι εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία στο έπακρο, όποτε αυτή του δινόταν. Όπως κι έγινε στην διάρκεια ενός αγώνα, που ο Ουίγκινς αναγκάστηκε να μείνει εκτός, λόγω κρυολογήματος, και οι προπονητές του τού ζήτησαν να βγει μπροστά. Κι εκείνος τους έβγαλε ασπροπρόσωπους, αφού σκόραρε 55 πόντους στη νίκη της ομάδας του!

ΤΟ... ΜΙΚΡΟΒΙΟ

Ο Ρατάν Μέις πάντα ονειρευόταν να γίνει παίκτης του μπάσκετ, όπως ο πατριός του, Θέιρον Μέις.

Η μητέρα του, Μέριλιν, κρατώντας μια φωτογραφία στην οποία ο γιος της ήταν 4, θα πει στο «sportsnet.ca»: «Κάθεται στο πεζούλι κατσουφιασμένος, γιατί δεν μπορεί να παίξει με τα μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα θυμάμαι που είπε "Μαμά, μια ημέρα θα γίνω ένας καλός παίκτης στο κολέγιο και θέλω να παίξω στο ΝΒΑ"».

Κι η αλήθεια ήταν ότι δεν πρόκειται για κάποια... χαζομάρα που ξεστόμισε ένα μικρό παιδί. Στα 7 του πήρε μέρος σε ένα «3 on 3» τουρνουά των Ράπτορς και είχε προπονητή τον Τζερόμ Ουίλιαμς. Βλέποντάς τον, ο ΝΒΑer είπε στην Μέριλιν: «Αυτό το παιδί έχει κάτι ξεχωριστό».

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΑΘΗΜΑ

Η Μέριλιν ήταν η πρώτη που συμμερίστηκε το πάθος του γιου της. Ήταν εκείνη που τον έτρεχε σε κάθε τουρνουά, σε κάθε καμπ, σε ό,τι είχε να κάνει με το μπάσκετ.

Στα 8 του, ο Εξέιβιερ συμμετείχε στο New England Invitational που διοργάνωνε ένας καλός φίλος του πατριού του. Το τουρνουά ήταν «1 on 1», αλλά το νέο απόκτημα των «κιτρινόμαυρων» δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αφού ήταν αρκετές οι φορές που αντιμετώπιζε τον πατέρα του, ο οποίος δεν του... χαριζόταν, προκειμένου να εξασκηθεί.

Ο Ρατάν Μέις πέρασε με ευκολία στους τελικούς, αλλά εκεί ήρθε το... σοκ! Ο αντίπαλός του από τη Νέα Υόρκη άρχισε το trash talking και τα... παιδιά, όπως ξέρουμε όλοι, είναι πολύ σκληρά. «Ήταν όλο το γήπεδο εναντίον μου», θυμήθηκε. «Δεν μου έδιναν φάουλ και συνέχισε ακατάπαυστα να μου μιλάει έτσι σε όλο το ματς».

«Αυτό το παιδί μιλούσε τόσο πολύ στον Εξέιβιερ, που στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούσες να δεις τα δάκρυα του να τρέχουν. Εγώ και ο πατέρα του του λέγαμε απλά να συνεχίσει να παίζει», πρόσθεσε η Μέριλιν.

Το σοκ, όμως, ήταν τέτοιο, που ο Ρατάν Μέις δεν μπορούσε να συνέλθει. «Λύγισα. Έσπασα. Αυτό το σκηνικό με... καλωσόρισε στο μπάσκετ που παίζεται στις ΗΠΑ και μου έμαθε πως πρέπει να προσαρμόζομαι, αν θέλω να τα καταφέρω».

Έκτοτε, η προσέγγισή του στο άθλημα έχει αλλάξει. «Αυτό το παιδί μου έδωσε αυτή τη νοοτροπία. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, από την οποία έμαθα και με έκανε πιο σκληρό, αλλά και καλύτερο παίκτη και άνθρωπο», συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ, ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ

Ο Ρατάν Μέις μπορεί να παίξει κάλλιστα και στις δύο θέσεις. Ο ίδιος είχε εξηγήσει: «Στο σχολείο έπαιζα μαζί με εξαίρετους πόιντ γκαρντς, όπως ο Τάιλερ Ένις και εγώ δεν είχα πολλά να κάνω, πέρα από το να σκοράρω. Αλλά ξέρω πως αν θέλω να έχω μέλλον σε αυτό το άθλημα και για το μέγεθός μου, θα πρέπει να παίζω και πόιντ γκαρντ».

Και η προσαρμογή και η βελτίωση αυτή ήρθε μέσω «πολύ πόνου, πολλών λαθών και χωρίς να ξέρω που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι οι παίκτες. Σαν πόιντ γκαρντ, η πιο σημαντική σχέση που πρέπει να έχεις είναι αυτή με τον προπονητή σου».

ΤΟ ΜΟΤΟ ΤΟΥ

«Βρες το μοναδικό πράγμα που αγαπάς στον κόσμο και άσε το να σε συνεπάρει ολοκληρωτικά».

Αυτό είχε αναφέρει αμέσως μετά την εξωπραγματική του εμφάνιση με το Florida State κι έγινε το hot θέμα των τότε ημερών.

«Η χρονιά που έμεινα εκτός ήταν η δυσκολότερη στη ζωή μου. Η μητέρα μου πάντα μου λέει πως θα ξεπεράσω τα δύσκολα, πως όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους κάποια στιγμή περνούν μέσα από δοκιμασίες. Είχα την ευκαιρία μου να τα βρω με τον εαυτό μου, να τα χτίσω όλα από την αρχή και δεν θα την χαράμιζα».

Η G-LEAGUE, ΤΟ NBA, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΕΚ

Η μετά - κολέγιο εποχή του Ρατάν Μέις λίγο πολύ γνωστή. Ο 24χρονος παίκτης δεν επελέγη στο draft του 2017 και συμμετείχε στο Summer League με τους Νικς. Από εκεί κατάφερε να παίξει στην θυγατρική τους, Westchester Knicks (16.6π., 7.1ασ., 6.4ρ., 2.1κλ. σε 39 ματς).

Έπειτα, υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Γκρίζλις στις 5 Μαρτίου το 2018. Την ίδια ημέρα έκανε ντεμπούτο κόντρα στους Σπερς και μέτρησε 8 πόντους, 5 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 25 λεπτά, αν και οι «λύκοι» ηττήθηκαν (98-100). Κατά μέσο όρο με την ομάδα του Μέμφις είχε 5.8 πόντους, 3.6 ασίστ, 1.0 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα σε 5 παιχνίδια.

Από εκεί, επέστρεψε στην θυγατρική των Νικς, για να ολοκληρώσει τη σεζόν.

Το καλοκαίρι αγωνίστηκε και πάλι στο Summer League, αυτή τη φορά με τους Λος Άντζελες Λέικερς, με τους οποίους είχε κατά μέσο όρο 8.9 πόντους, 3.7 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ.

Επίσης, έχει αγωνιστεί και με την εθνική Καναδά στο Americas Championship U18 (χάλκινο-2012) και στο Παγκόμιο U19 το 2013 (6η θέση) και στόχος του είναι να βρεθεί και στην ανδρική ομάδα.

Πλέον, θα φοράει τα κιτρινόμαυρα και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ περιμένουν να τους... συνεπάρει με τις εμφανίσεις του τη νέα σεζόν και να θαυμάσουν το νέο απόκτημα από κοντά!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα