Λάσο: Η... σπόντα της παραμονής, το «triple crown» και το come back!

Λάσο: Η... σπόντα της παραμονής, το «triple crown» και το come back!

Λάσο: Η... σπόντα της παραμονής, το «triple crown» και το come back!
H EuroLeague Greece γράφει για τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος φρόντισε να (ξανα)βάλει τους πάντες στη θέση τους με την κατάκτηση του φετινού τροπαίου ενώ θυμάται και την... σπόντα που τον κράτησε στον πάγκο της ομάδας το δύσκολο καλοκαίρι του 2014.

Μια ισπανική παροιμία λέει ότι «ο χρόνος τους βάζει όλους στη θέση τους» (σ.σ. “El tiempo les pone a todos en su sitio”) και η οποία ταιριάζει... γάντι στον Πάμπλο Λάσο!

Δεδομένο: Ο Ισπανός τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης μετράει τα τελευταία επτά χρόνια, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, δύο κατακτήσεις EuroLeague, τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, πέντε Copa del Rey, τρία ισπανικά σούπερ καπ, το βραβείο του καλύτερου προπονητή της EuroLeague το 2015 και τέσσερις φορές το βραβείο του καλύτερου προπονητή της ACB.

Πάμε τώρα παρακάτω και κάντε το γκάλοπ με την εξής ερώτηση: «Είναι καλός προπονητής ο Πάμπλο Λάσο;» Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μέντιουμ για να γνωρίζει την απάντηση: Λίγο-πολύ είναι προβλέψιμη και το μεγαλύτερο ποσοστό δύσκολα θα τείνει προς το «ναι». Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει ο υγιής σκεπτόμενος, μπασκετικός νους μιας και πρόκειται για έναν τεχνικό με 13 ομαδικά τρόπαια σε επτά χρόνια και πέντε ατομικά. Δηλαδή... τι άλλο να κάνει πια ο άνθρωπος;

Τώρα θα πείτε: «Ναι, αλλά στην Ρεάλ τον έχουν κρατήσει επτά χρόνια. Δεν τον θεωρούν πετυχημένο;» Κι όμως. Υπήρξε μια έντονη περίοδος έντονης αμφισβήτησης και πιο συγκεκριμένα την διετία 2013-2014, όταν η Ρεάλ έχασε το τρόπαιο της EuroLeague ισάριθμες φορές στον τελικό. Μία από τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο και μία από την Μακάμπι στο Μιλάνο. Τότε είχαν... ηχήσει και οι καμπάνες της αποχώρησης.

Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2014 και έχοντας χάσει και τον τίτλο στην Ισπανία από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ με 3-1 νίκες, o Πάμπλο Λάσο είχε βρεθεί με το ένα πόδι στην έξοδο από τη Ρεάλ! Τα πάντα είχαν στραφεί εναντίον του μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες εκείνη τη διετία στην EuroLeague. Tην ίδια στιγμή ο Φώτης Κατσικάρης ήταν εκείνος που είχε «πακετάρει» τις βαλίτσες του για Μαδρίτη και απλά περίμενε το «πράσινο φως» της Ρεάλ για τις τελικές επαφές. Κάτι που θα γινόταν μετά το «διαζύγιο» με τον Λάσο.

Όμως μια τραγική είδηση έμελλε να κατεβάσει όλους τους διακόπτες στο ιστορικό club! Στις 7 Ιουλίου έφευγε από την ζωή ο ποδοσφαιρικός θρύλος της Ρεάλ, Αλφρέδο Ντι Στέφανο με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα πάντα στις τάξεις του συλλόγου. Είτε ήταν το ποδόσφαιρο, είτε ήταν το μπάσκετ. Για δύο εβδομάδες, περίπου, δεν είχε... κουνηθεί φύλλο στη Ρεάλ, ο Λάσο παρέμενε στην ομάδα και από τη στιγμή που γνώριζε καλά την ομάδα και είχε προχωρήσει τον σχεδιασμό της νέας σεζόν, αποφασίστηκε -τελικά- η παραμονή του.

Τι ακολούθησε; Το... μυθικό «triple crown» της Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας κατακτήσει όλους τους τίτλους που διεκδίκησε! EuroLeague στην έδρα της, Πρωτάθλημα στην ACB και Copa Del Rey! Όσο για τον Λάσο; Εκείνος έκανε το... δικό του «double» με την ανάδειξή του σε καλύτερο προπονητή της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και σε καλύτερο τεχνικό του ισπανικού πρωταθλήματος!

Κι όλα αυτά; Με το αγαπημένο του επιθετικό μπάσκετ! Έχοντας κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες της... απόλυσης, ο Πάμπλο Λάσο έδωσε ελευθερία στους παίκτες, θέλησε να πάρει το μάξιμουμ από το επιθετικό τους ταλέντο, ενώ όπως οι περισσότεροι Ισπανοί προπονητές, έτσι και εκείνος η βάση του ήταν το τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο και το εύκολο καλάθι στο transition. Ακόμα και αν χρειαστεί να είναι και... τρίποντο! Λάτρης της επιθετικής η οποία αποτελεί και ναυαρχίδα του για την transition offense που θέλει να παίζει και στα 40 λεπτά (εάν και εφόσον είναι δυνατόν) του παιχνιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλευση του Πάμπλο Λάσο στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2011 στη θέση του Ετόρε Μεσίνα είχε αντιμετωπιστεί με τεράστια δυσπιστία, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έμελλε να ήταν ο προπονητής που θα... επέστρεφε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μουσείο της Ρεάλ στο «Santiago Bernabeu» ύστερα από 20 χρόνια! Και μάλιστα όχι μόνο μία, αλλά... δύο φορές σε διάστημα τριών χρόνων!

Και να 'ταν μόνο αυτά; Ένα από τα παράσημα του Λάσο είναι η ανάδειξη παικτών, τους οποίους και μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές! Γιουλ, Σέρχιο και εδώ και λίγα χρόνια το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς, τον οποίο έριξε στα βαθιά της EuroLeague σε ηλικία 16 ετών! Αν δεν είναι αυτός ο πιο υποτιμημένος προπονητής στην ιστορία της EuroLeague, τότε ποιος είναι; Το σίγουρο είναι ένα: Τους επικριτές του, τους έβαλε όλους στην... θέση τους!

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΣΟ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΣΕΖΟΝ

ΑΓ.

Ν.

Ητ.

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

2011-12

16

12

4

75%

ΤΟΡ – 16

2012-13

29

21

8

72,4%

2η ΘΕΣΗ

2013-14

31

25

6

80,6%

2η ΘΕΣΗ

2014-15

30

24

6

80%

1η ΘΕΣΗ

2015-16

27

12

15

44,4%

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

2016-17

36

26

10

72,2%

4η ΘΕΣΗ

2017-18

36

24

12

66,7%

1η ΘΕΣΗ

205

144

61

70,2%

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.