Ντόρσεϊ: To «ελληνικό διαμάντι» που λάμπει στην «τρέλα» του Μαρτίου! (pics & vids)

Ντόρσεϊ: To «ελληνικό διαμάντι» που λάμπει στην «τρέλα» του Μαρτίου! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Ντόρσεϊ: To «ελληνικό διαμάντι» που λάμπει στην «τρέλα» του Μαρτίου! (pics & vids)

bet365

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ εκμεταλλεύεται την... τρέλα του Μάρτη στην Αμερική και απλώνει στο παρκέ, όλα τα πιστοποιητικά, που θα πείσουν και τον τελευταίο άπιστο για το απύθμενο ταλέντο του. To gazzetta.gr παρουσιάζει.

Ήταν καλοκαίρι του 2014 όταν ο πιτσιρικάς Τάιλερ φόρεσε την φανέλα με την Αστερόεσσα και πήγε μαζί με τους υπόλοιπους ταλαντούχους πιτσιρικάδες να κυνηγήσει μια θέση στην τελική δωδεκάδα και να συμμετάσχει στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα.

Όμως η... ελληνική του μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον και τον έφερε στον δρόμο μιας διαφορετικής χώρας.

Μιας χώρας πολύ μακρινής αλλά με τεράστια αγάπη, σεβασμό και πάθος για το μπάσκετ, που όμοια της, δύσκολα βρίσκεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο πιτσιρικάς Τάιλερ που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, θα έπρεπε να αλλάξει όλα όσα ήξερε και να μάθει εκείνος...εμάς και εμείς εκείνον.

Το αίμα του 'Έλληνα παππού (από την πλευρά της μητέρας) υπήρχε και μόλις άπαντες στην Ομοσπονδία το έμαθαν, έκαναν όλες τις σωστές κινήσεις για να γνωρίσουν στον νεαρό παίκτη τα... δικά μας ήθη και έθιμα.

Τον δύσκολο ρόλο ανέλαβε η μητέρα του, τα χαρτιά βρέθηκαν, η Ομοσπονδία κινήθηκε σε χρόνο... ρεκόρ, ώστε ο Τάιλερ να βρεθεί στην Εθνική Νέων. Τα υπόλοιπα έχουν αρχίσει να γράφονται στην ιστορία.

Μια ιστορία που όπως όλα δείχνουν αναμένεται «μαγική» και για τον νεαρό ομογενή, αλλά και για την γαλανόλευκη.

Το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του Ντόρσεϊ, που βγάζει γούστα στον... τρελοΜάρτη και έχει καταφέρει να στρέψει όλους τους προβολείς πάνω του.

Παίξε νόμιμα στη διάρκεια των αγώνων με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και ατέλειωτο live streaming! Forza Vista!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ!

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ γεννήθηκε την ημέρα του έρωτα το 1996 (14/02) και φαίνεται ότι ο έρωτας του με την πορτοκαλί μπάλα ήταν γραφτό του.

Από την παιδική του ηλικία, τα πάντα πάνω του, έδειχναν τον δρόμο που θα ακολουθήσει και το ταλέντο του στο μπάσκετ, ήταν κάτι παραπάνω από φανερό.

Γεννημένος σκόρερ και με την δυνατότητα να φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια, ο Ντόρσεί έπρεπε να βρει το κατάλληλο περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να δώσει στο παιχνίδι του μορφή και να γίνει ουσιαστικός, πέρα από το σκοράρισμα.

Από το λύκειο ακόμα έδειξε ότι έχει γεννηθεί... killer.

Μόλις την δεύτερη χρονιά του στο λύκειο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει με 17 πόντους κατά μέσο όρο και την επόμενη σεζόν να πάρει και το πρωτάθλημα της Πολιτείας (Καλιφόρνια), με τον ομογενή γκαρντ να έχει φτάσει στους 21.4 πόντους, τα 6 ριμπάουντ αλλά και τις 4.7 ασίστ ανά παιχνίδι.

Από εκεί θέλησε να φύγει την τελευταία του σεζόν για να επιστρέψει σε ένα σχολείο κοντά στο σπίτι του (Pasadena) και γι' αυτό τον λόγο επέλεξε το Maranatha, με την επίδραση του να είναι καταλυτική.

Ακόμα ένα τρόπαιο για εκείνον ήταν γεγονός και με αριθμούς που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία (34.6 π., 10.6 ριμπ.), τα κολέγια άρχισαν να ξεχωρίζουν τον Τάιλερ και να πιέζουν για την θετική απάντηση του.

Εκεί ήρθε η πρώτη... αναστάτωση καθώς στο φημισμένο πανεπιστήμιο Arizona, θεώρησαν ότι είχαν την θετική του απάντηση (προφορικά), αλλά μέχρι να τελειώσει η σεζόν ο Ντόρσεϊ είχε αλλάξει γνώμη και στις 14 Ιουνίου του 2014, το ανακοίνωσε και επίσημα.

Το γεγονός πήρε διαστάσεις και ο πιτσιρικάς γκαρντ αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις.

«Πριν από πέντε μήνες αποφάσισα να αποδεχθώ την υποτροφία του Arizona.

Σε αυτό το διάστημα, έμαθα πόσο σημαντική είναι μια τέτοια απόφαση, από άποψη σημασίας, πίεσης και ενδελεχούς έρευνας για κάτι που αφορά την εκπαίδευση και το μέλλον μου.

Όσο κι αν αγαπώ κι εκτιμώ το Arizona και τον κόουτς Sean Miller, συνειδητοποίησα πως βιάστηκα να αποφασίσω και δεν έδωσα στον εαυτό μου την κατάλληλη ευκαιρία για να εξετάσει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα και δεδομένα».

Με αυτή την εξήγηση τα πάντα ξεκίνησαν από την αρχή και μπορεί στην Αριζόνα να στεναχωρήθηκαν, αλλά οι αντίπαλοι τους χάρηκαν, αφού θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν δικό τους έναν εξαιρετικό παίκτη.

Ο ομογενής γκαρντ είδε κατά σειρά το Oregon, το Colorado, το Kansas και το Arizona State και κατέληξε στο Oregon και τους Ducks με προπονητή τον Ντέϊνα Άλτμαν.

Η αλήθεια είναι ότι και εκεί δεν δέχτηκε να δεσμευθεί, καθώς φοβόταν μήπως απολυθεί ο προπονητής της ομάδας, αλλά μετά τις δηλώσεις από την οικογένεια του παίκτη καθώς και των εκπροσώπων του κολεγίου, άπαντες ηρέμησαν και απλά περίμεναν να δουν το νέο τους απόκτημα να φορά την φανέλα με την... πάπια πάνω της.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ... ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο Ντόρσεϊ έχει αστείρευτο ταλέντο και αυτό το ξέρουν, όσοι τον έχουν παρακολουθήσει πολύ καλά.

Το ίδιο καλοκαίρι έφτασε η στιγμή να τον μάθουν και οι Έλληνες. Σε ηλικία 19 ετών, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην πατρίδα του παππού του και μάλιστα για εξαιρετικό λόγο.

Για να φορέσει τα γαλανόλευκα και να μας δείξει ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνει.

Αυτή η γνωριμία θα γίνει σε ελληνικά παρκέ και συγκεκριμένα σε αυτά της Κρήτης.

Η ομοσπονδία έκανε το παν για να προλάβει ο Ντόρσεϊ να βοηθήσει την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» πριν μπει για τα καλά το νερό στο αυλάκι με την κλήση τους στους Άνδρες. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα.

Ο Τάιλερ βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα για να υπερασπιστεί μια φανέλα που κάποιοι έδωσαν τον εαυτό τους για να ζυγίζει πολλά κιλά.

Ο νεαρός φαινόταν να ψάχνει τον τρόπο να προσαρμοστεί μεταξύ συμπαικτών, που γνωρίζονται πολύ καλά και ουσιαστικά είχαν μεγαλώσει μαζί και να πάρει μια πρώτη ιδέα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, που φυσικά δεν είχε την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσει, αλλά και να είναι ουσιαστικός σε μια ομάδα που κατεβαίνει σε όλες τις διοργανώσεις για να κατακτά τίτλους.

Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Οι δυσκολίες που μπορεί να υπήρχαν, ξεπερνιόντουσαν μόλις ο Τάιλερ πατούσε παρκέ.

Τις σκέψεις Ελλήνων και Αμερικανών αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο ο σχολιαστής του SI που αφιέρωσε στον δικό μας Ντόρσεϊ αρκετές λέξεις, γεγονός που αποδεικνύει και την απήχηση που έχει ο πιτσιρικάς στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

«Όταν κάποιοι Αμερικάνοι εντόπισαν τον Ντόρσεϊ στο τουρνουά στην Κρήτη να φορά φανέλα που στο μπροστινό μέρος του αναγράφονταν «HELLAS», μπερδεύτηκαν».

Οι Αμερικάνοι μπορεί να μπερδεύτηκαν, αλλά ο νεαρός γκαρντ είχε πάρει την απόφαση του και αυτή είχε «ντυθεί» με μπλε χρώμα.

Ο Τάιλερ στο τουρνουά ήταν εξαιρετικός και στο τέλος μέτρησε 15.9 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά και 5 ριμπάουντ.

Στο ημιτελικό μάλιστα, που οι Έλληνες πιτσιρικάδες είχαν την... ατυχία να παίξουν κόντρα στους Αμερικάνους, να ηττηθούν και τελικά να πάρουν την 4η θέση στο τουρνουά, ο ομογενής γκαρντ μέτρησε 23 πόντους.

Το τέλος του τουρνουά, τον βρήκε να συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Η περσινή χρονιά ήταν ανοδική για τον κόμπο γκαρντ, όπως ήταν σχεδόν όλες στην μέχρι τώρα καριέρα του.

Τελευταία στιγμή, και με τις εκτιμήσεις να είναι πολύ καλές για εκείνον, απέσυρε την συμμετοχή του από το ντραφτ καθώς ήξερε ότι την επόμενη χρονιά (σ.σ. την φετινή) θα είχε την ευκαιρία να πάει ακόμα πιο ψηλά.

Στις 6 Ιουνίου του 2016 ο Ντόρσεϊ κλήθηκε για πρώτη φορά στους Άνδρες από τον Φώτη Κατσικάρη, έπαιξε στα φιλικά, δείχνοντας πολύ καλό πρόσωπο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να είναι στην τελική επιλογή για το προολυμπιακό τουρνουά.

Αποχώρησε από την Ελλάδα με προορισμό την Αμερική, όντας αποφασισμένος να κάνει μια ακόμα καλύτερη σεζόν και να επιστρέψει δριμύτερος.

ΤΡΕΛΟΣ ΝΤΟΡΣΕΪ ΣΕ... ΤΡΕΛΟ ΜΑΡΤΗ!

Όλες οι αποφάσεις που πήρε ο Ντόρσεϊ φαίνεται να του έχουν βγει.

Η φετινή σεζόν του ανήκει ολοκληρωτικά, στο ντραφτ τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες και οι αριθμοί του στην «Μarch Madness» έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Ο 21χρονος παίκτης κάνει απίθανες εμφανίσεις και οδηγεί με ακρίβεια τις «Πάπιες» στην κατάκτηση του τίτλου.

Μέχρι τώρα στα 4 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του στο τελικό τουρνουά, μετράει 24.5 πόντους έχοντας το εξωπραγματικό 65% (17/26) έξω από την γραμμή του τριπόντου.

Η ομάδα του βρίσκεται ήδη στο Final 4 της διοργάνωσης μετά από 78 χρόνια και τα κρίσιμα σουτ που έχει πάρει ο Ντόρσεϊ, έχουν στρέψει τεράστια προσοχή πάνω του.

Τα δεδομένα του ντραφτ μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

Ναι μεν ο γκαρντ του Όρεγκον είναι εξαιρετικός από μακρινή απόσταση, αλλά είναι ελαφρώς μονοδιάστατος στο παιχνίδι του γεγονός που τον κρατάει λίγο πίσω.

Ναι μεν είναι σπάνιος σκόρερ, ωστόσο, είναι περισσότερο "δυάρι" σε κορμί "άσου" (για το ΝΒΑ) και η πάσα δεν είναι σίγουρα η πρώτη προτεραιότητα.

Οι ειδικοί τον παρακολουθούν, το τουρνουά που κάνει φυσικά και έχει τραβήξει πάνω του όλη την προσοχή και μένει να δούμε τι πρόκειται να γίνει το εφετινό καλοκαίρι.

Τα δεδομένα στην Αμερική δεν μοιάζουν με εκείνα για την Εθνική ομάδα. Η περσινή του απειρία ίσως να τον κράτησε εκτός τελικής 12άδας, όπως όλα δείχνουν όμως φέτος δεν χάνει την θέση του.

Φυσικά μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει και η τελική επιλογή του στο ντραφτ αλλά αν εκείνος δώσει το παρών, δύσκολα θα χάσει μια θέση στην τελική επιλογή για το Eurobasket, καθώς είναι ένας παίκτης που τα χαρακτηριστικά του δεν τα βρίσκεις εύκολα σε εκείνους που ήδη υπάρχουν.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι μόλις 21 χρονών και το μέλλον του ανήκει ολοκληρωτικά.

Είτε τον δούμε να διαπρέπει στο ΝΒΑ στα... χνάρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και του Γιώργου Παπαγιάννη, είτε τον δούμε να προσφέρει το ταλέντο του στηνΕθνική ομάδα, η ουσία είναι ότι στη Μέκκα του μπάσκετ, έχουμε ένα ακόμη δικό μας παιδί! Ένας ακόμη λόγος για να νιώθουμε μπασκετικά υπερήφανοι και να τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NCAA Τελευταία Νέα