10 + 1 αξέχαστα κανάλια

Νίκος Μποζιονέλος
10 + 1 αξέχαστα κανάλια

bet365

Ενόψει της νομιμοποίησης και της αδειοδότησης των καναλιών, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, το τηλεοπτικό status quo αναμένεται να αλλάξει. Ωστόσο αν... ψηφίζατε (να κάνουμε και εμείς στο gazzetta μια δημοσκόπηση, αποκλειστικό το έχει ο Τσίπρας;), ποιο κανάλι θα θέλατε να βλέπατε;

Ή, μάλλον, να ξαναβλέπατε. 10 + 1 που θυμήθηκα, όχι και τόσο πρόχειρα (ΟΚ, το googlάρισμα είναι θησαυρός). Πολλά κανάλια δεν υπάρχουν πια, αρκετά άλλα "μεταλλάχθηκαν" σε κάτι άλλο και η συχνότητα υπάρχει ακόμη και έως σήμερα αλλά με άλλο όνομα.
Κι αν ξεχάσαμε κανένα... σχολιάστε το!

1. TV Magic

"Εζησε" από το 1990 ως και το 2008 με διάφορα ονόματα, ξεκίνησε ως TVM (δηλαδή ως TV Μέγαρα) με μουσική και τηλεαγορές, που ήταν της μόδας τότε, κατόπιν εμφανίστηκε ως TV Magic (1992-95), Magic Πειραιά (1995-98), Magic TV (1998-08) κι από το 2008 έπαψε να υπάρχει. Μετονομάστηκε σε Sport TV ενώ τον Ιούνιο του 2011 ο σταθμός άλλαξε ιδιοκτησία και σταδιακά έγινε το νυν Action 24 του Διονύση Παναγιωτάκη.

-> Εκεί έκανε καριέρα ο Τάκης Τσουκαλάς, εκεί ακούστηκε για πρώτο φορά το "άντε γεια". Τάκη γύρνα, ή έστω τηλεφώνα...

2. ΥΕΝΕΔ

Η Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπαγόταν διοικητικά στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (εκεί που υπηρετούσαν τα "βύσματα" της εποχής") και διαδέχθηκε, από τις 27 Φεβρουαρίου 1966, την ΤΕΔ (Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων). Κατόπιν ο σταθμός μετονομάστηκε διαδοχικά σε ΕΡΤ2 (από το 1982, μαζί με την "Αλλαγή" του Ανδρέα), ΕΤ2, ΔΥΟ, ΕΤ2, ΝΕΤ και, σήμερα, ΕΡΤ2.

-> Η ιστορική "Λούφα και Παραλλαγή" γυρίστηκε στα στούντιο της ΥΕΝΕΔ.

3. Τεμπο

To New Channel "έζησε" από το 1990 (ήταν τότε, μάλιστα, μόλις το τρίτο πανελλήνιο ιδιωτικό κανάλι μετά από Mega και ΑΝΤ1) ιδιοκτησίας τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, ο οποίος κατείχε και τον δημοτικό σταθμό Θεσσαλονίκης TV100) και μετέδωσε μέχρι και αγώνες από την Α1 μπάσκετ το από το 1993. Στα τέλη των 90s το New αγοράστηκε από τη Stabilton του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη (τότε εκδότη του "Sportime" και της "Εξουσίας") και μετονομάστηκε αρχικά σε New Tempo και κατόπιν σε Tempo, το οποίο πτώχευσε τον Οκτώβριο του 2003. Από το Tempo ξεκίνησε ο Νίκος Ευαγγελάτος.

-> Από εκεί ξεκίνησαν εκπομπές όπως ο "Κίτρινος Τύπος" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και το "Χρυσό Κουφέτο" της Αννίτας Πάνια (διότι, πάντα ο πρώτος φέρει την ευθύνη) αλλά και το " Ερωτοδικείο" της Βίκυς Μιχαλονάκου.

4. Κανάλι 67

Oσοι τυχόν παρακολουθείτε σήμερα το ψηφιακό κανάλι AB Channel, να θυμάστε ότι εκεί μεγαλούργησε κάποτε ο Βασίλης Λεβέντης (με παρασκηνιακά δημοσιεύματα να τον θέλουν έτοιμο να μπει στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές). Ιδρύθηκε το 1990 από τον Λεβέντη και το '93 μετονομάστηκε σε Κανάλι 40: Κοινωνική και Οικολογική Τηλεόραση Ελλάδος. Το 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή που τον μετονόμασε σε Extra Channel και αργότερα σε Extra Channel 3, για να γίνει "τράμπα" συχνοτήτων πριν κάνα χρόνο και να μεταμορφωθεί στο σημερινό AB Channel

-> Οι εκπομπές του Βασίλη Λεβέντη έμειναν στην ιστορία. Ολες αλλά μία δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αυτή με τις... κατάρες στον Μητσοτάκη και τον Παπανδρέου!

5. 902

Ο 902 TV ή 902 Αριστερά ήταν αρχικά ο τηλεοπτικός σταθμός του ΚΚΕ και εξέπεμψε τον Φεβρουάριο του 1991 με τις μεταδόσεις από το 13ο συνέδριο του κόμματος. Απέκτησε λίγο αργότερα πλήρες πρόγραμμα με εκπομπές γύρω από το ΚΚΕ, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικά και

παιδικά προγράμματα ξένης παραγωγής (κυρίως ρωσικής και πολωνικής - εννοείται!). Εκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2012 λόγω οικονομικών προβλημάτων και η άδεια του ανήκει σήμερα στο κανάλι E TV.

-> Το μόνο που απέμεινε από τον 902 σήμερα είναι το web Radio του 902.gr.

6. Alter

Λειτούργησε από το 1999 ως το 2012, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τα μέσα του 2013 παρέμενε κατειλημμένο από τους εργαζομένους του, οι οποίοι βρίσκονταν σε επίσχεση της εργασίας τους ώσπου να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν (κι ακόμη τα περιμένουν...). Η οριστική του πτώχευση το Σεπτέμβρη του 2013, έδωσε στο ΕΣΡ το δικαίωμα να πάρει πίσω την άδεια εκπομπής.

-> Το 2002: το δελτίο ειδήσεων πέρασε πρώτο σε τηλεθέαση ενώ είχε ιστορικές εκπομπές στο πρόγραμμά του όπως το βραβευμένο "Φως στο Τούνελ" της Αγγελικής Νικολούλη.

7. Seven

Εξέπεμψε από το 1989 ως και το 2006, αρχικά ως Seven X έχοντας στην κατοχή του και ραδιοφωνικό σταθμό με την ίδια ονομασία (τον Seven X 98,7, νυν Alpha 98,9), το 1992 μετονομάστηκε σε Channel Seven X και το 1999 σε Seven Το '99 ανέλαβε γενικός διευθυντής ο Δημήτρης Κωνσταντάρας που άλλαξε τη φυσιογνωμία και το πρόγραμμά του και χάρη στην δορυφορική πλατφόρμα της Intersat του Γιώργου Μπατατούδη απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια ενώ μετέδωσε για κάποιο διάστημα και αγώνες του ΠΑΟΚ, με την ΠΑΕ να ανήκει τότε στον "Μπάτμπαν" (παρατσούκλι που βγήκε επειδή το Seven μετέδιδε την παιδική σειρά!). Ωστόσο μετά το Χρηματιστήριο κατέρρευσε η εταιρεία αλλά και το κανάλι και το 2006 η συχνότητά του αγοράστηκε από την οικογένεια Αλαφούζου, απ' όπου εκπέμπει σήμερα ο ΣΚΑΪ.

-> Στο ενσταντανέ η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη με καλεσμένο στην εκπομπή "Mea Culpa" τον νεαρό Θέμο Αναστασιάδη.

8. ΙΤΑ 8

Για... μυημένους! Τα αρχικά ΙΤΑ ήταν από το Ιδιωτική Τηλεόραση Αθηνών. Το "κανάλι του Λεωνίδα" έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο παράνομο κανάλι στη χώρα, με την "παρανομία" να οφείλεται στις ταινίες αισθησιακού περιεχομένου (τις τσόντες, ρε παιδί μου) που μετέδιδε. Εξέπεμψε στην Αττική από το 1989 ως το 1994 αλλάζοντας συχνά συχνότητες και ανήκε στον καταστηματάρχη με είδη εξοπλισμού εστίασης, Λεωνίδα Τούντα. Έκλεισε όταν τη συχνότητά του κατέλαβε το νεοσύστατο συνδρομητικό κανάλι FilmNet.

-> Εκπομπή είχε και η τότε σύντροφος του Τούντα και τραγουδίστρια, Άννα Μαρώνη.

9. Κανάλι 29

Ανήκε στον όμιλο Κουρή, ήταν από τα πρώτα κανάλια που απέκτησαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και άρχισε να εκπέμπει τον Ιανουάριο του 1990 παίζοντας 99-1 ΠΑΣΟΚ (η μόδα της εποχής) αλλά έκανε τη διαφορά ως το μόνο κανάλι που στήριξε ανοιχτά τον Ανδρέα Παπανδρέου στο σκάνδαλο Κοσκωτά, με πιο δημοφιλή την εκπομπή "Επί του πιεστηρίου" με παρουσιαστή τον ιδιοκτήτη Μάκη Κουρή. Εκπομπές που άφησαν εποχή ήταν "Η άλλη όψη" με τον αείμνηστο πρώην βουλευτή και υπουργό Ευάγγελο Γιαννόπουλο και η "Κάμερα Αλήθεια" με τον ηθοποιό Βασίλη Μπουγιουκλάκη.

Αργότερα, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη για να περιοριστεί το κανάλι χρησιμοποιήθηκε μέχρι και η... ΕΥΠ, άντρες της οποίας προκαλούσαν παράσιτα στη συχνότητα με τον Γιώργο Κουρή (αδερφό του Μάκη) να συλλαμβάνει επ' αυτοφόρω πράκτορες σε live σύνδεση! Αργότερα, το Κανάλι 29 διασπάστηκε σε δύο κανάλια: από το πρώτο εξέπεμψε το σημερινό Star (τότε Star Star Channel) και από το δεύτερο το Alter.

-> Στην ιστορία έχει μείνει η ατάκα του αξέχαστου Βαγγέλα προς τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Κόκκινο: «πώς είσαι έτσι, μωρή σούργελο με το γουνάκι;».

10. ΕΪΡ

Θυμίζει κάτι από ΕΑΡ (για τους θιασώτες του παλιού, καλού ποδοσφαίρου της Κρήτης) αλλά έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία καθώς το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ήταν ο κρατικός φορέας που διαχειρίστηκε τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση του κράτους από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και το 1987. Τότε η ΥΕΝΕΔ και ΕΙΡ συγχωνεύτηκαν και ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η ΕΡΤ. Επισήμως εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουλίου 1945 και λειτουργούσε από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου.

-> Από την πρώτη κιόλας εκπομπή, χρησιμοποιήθηκε το πασίγνωστο και συγκινητικό ηχηρτικό σήμα του «τσοπανάκου» (με φλογέρα και κουδούνια) και ακολουθούσε ο εκφωνητής που άρθρωνε τη φράση «Εδώ Αθήναι». Εμπνευστής του ήταν ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Νίκος Ρέλλιας.

10 + 1. ΝΕΡΙΤ

Θα μείνει στην ιστορία ως το κανάλι που εξέπεμψε μόνο και μόνο για το καπρίτσιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, διαδεχόμενο τη Δημόσια Τηλεόραση τον Μάιο του 2014, η οποία με τη σειρά της είχε διαδεχθεί την ΕΡΤ. Η ΝΕΡΙΤ... έσβησε οριστικά (εκτός κι αν ο Σαμαράς γίνει πάλι πρωθυπουργός, που πληρώνει στο στοίχημα κάπου στο 120.00) στις 11 Ιουνίου 2015, ακριβώς δύο χρόνια μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ.

-> Η συνέντευξη Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ έγραψε ιστορία, όχι μόνο διότι ήταν ομιλία, και όχι συνέντευξη, αλλά επειδή ο τότε πρωθυπουργός την «έκλεισε» ο ίδιος και όχι οι δημοσιογράφοι, ως όφειλαν. Και φυσικά ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Hashtag Twitter #Media_Café
Ε
-mail: [email protected]

 

Τελευταία Νέα