Στη σκιά του ήλιου

Gazzetta team
Στη σκιά του ήλιου
Την ιστορία του χωριού Ανήλιο της Πίνδου, έγραψε ο αθλητικός δημοσιογράφος Φώντας Χήτας και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου!

Ο Φώντας Χήτας κατάγεται από το Ανήλιο και στο βιβλίο του με τίτλο «στη σκιά του ήλιου» γράφει για το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο συγγραφέας τονίζει:

Η σκέψη και ιδέα, να καταπιαστώ με τη συγγραφή βιβλίου που να αφορά τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα μου για πολλά χρόνια.

Η ροπή μου να κρατώ αρχείο, να εντρυφώ σ’ αυτό και να ασχολούμαι ως ενεργός πολίτης με τα κοινά κράτησε άσβεστη την επιθυμία μου.

Μέχρι που άρχισα να αποτυπώνω όλα αυτά στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή μου, να ψάχνω, να ρωτώ, να διορθώνω και να συμπληρώνω, εκείνα που κατά τα γνώμη μου έπρεπε να συμπεριλάβω στην έκδοση.

Ξεφύλλισα βιβλία ανεκτίμητης αξίας και πλούτου, ανέσυρα αραχνιασμένα χαρτιά και αρχεία, σερφάρισα στο διαδίκτυο, μέχρι να συμφωνήσω με τον εαυτό μου ότι είμαι έτοιμος να εκτεθώ.

Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε χρόνο αυτή η ιστορία, μα σημασία έχει ότι τη βρήκα τελικά την Ιθάκη μου.

Υπήρξαν σηματωροί στην πορεία αυτή. Ο ιστοριοδίφης του τόπου μας, παλιός οικογενειακός φίλος, Γιώργος (Γούλης) Πλατάρης - Τζίμας, πρώτος και καλύτερος με τις πολύτιμες εκδόσεις του αλλά και τις εξίσου πολύ σημαντικές παρατηρήσεις, συμβουλές και επισημάνσεις του, που λειτούργησαν και ως ερέθισμα στην πρωτοβουλία μου. Τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ, από την καρδιά μου.

Ανάμεσα σε όσους ακόμη θέλω να ευχαριστήσω και να σφίξω το χέρι, η Άρτεμις Καλοφύρη που επιμελήθηκε φιλολογικά την έκδοση και ο Βασίλης Πολύζος που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Επέλεξα μια καταγραφή, τέτοια που να αποτυπώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια την ταυτότητα του χωριού και των κατοίκων του.

Τον γεωγραφικό – ιστορικό προσδιορισμό μας, τις ρίζες μας, τη διαδρομή στο χρόνο, την… πονεμένη ιστορία των Κληροδοτημάτων και τον εκκλησιαστικό μας πλούτο.

Τις σπουδαίες μορφές που ανέδειξε αυτός ο τόπος, καταχωνιασμένες και αποσιωπημένες μερικές, όπως θα διαπιστώσετε, τα ήθη και έθιμα, την πολιτιστική μας Άνοιξη τη δεκαετία του ’80 και μετά, το σημερινό Ανήλιο και τις προοπτικές του.

Στα Παραρτήματα της έκδοσης, αποτυπώνονται οι Πεσόντες Ανηλιώτες στους Αγώνες και την Αντίσταση του Έθνους, τα Τοπωνύμια, στοιχεία της ίδιας της ιστορίας μας και ένα εκπληκτικό Ανηλιώτικο παραμύθι, του Βασιλάκη Κ. Ρέκατα, μοναδικό εύρημα, αξία ανεκτίμητη.

Είναι αδικημένος αυτός ο τόπος, η πατρίδα μου. Όχι βέβαια γιατί δεν τον βλέπει ο ήλιος πριν τις 10 το πρωί, έτσι χωμένος που είναι στη σκιά του «Φατζέτου».

Τη νιώσαμε αυτή την αδικία, μαθητές στο Γυμνάσιο Μετσόβου, με αλαζονικό και περιφρονητικό τρόπο πολλές φορές, ακόμη και από τους καθηγητές μας.

Τη βλέπουμε διαχρονικά να γίνεται έργο από τον ισχυρότερο μαχαλά με τον οποίο πορευτήκαμε ιστορικά (Ανήλιο και Προσήλιο συναποτελούσαν το Μέτσοβο) και από τον άνισο τρόπο κατανομής του πλούτου και της ανάπτυξης, από την οικειοποίηση των πάντων.

Τότε, ήταν ο Ταλαμπάκος που στηλίτευε την πολιτική αυτή, στα χρόνια μας ήλθε αρχικά ο Καποδίστριας και μετά ο Καλλικράτης να δείξουν τον δρόμο του κοινού οδοιπορικού μας.

Αδικήθηκε όμως, και από τον ίδιο του τον εαυτό το Ανήλιο. Υπήρξαν αγκυλώσεις, καχυποψία, έλλειψη συναντίληψης και οράματος.

Στον 21ο αιώνα πλέον, η ιστορία μας, η διαδρομή μας, ο πλούτος μας, μπορούν να γίνουν οι Φάροι που θα οδηγήσουν τις νεότερες γενιές μας σε καλύτερα μονοπάτια.

Φώντας Χήτας