Όλο το παρασκήνιο με την ΕΡΤ

Gazzetta team
Όλο το παρασκήνιο με την ΕΡΤ
Η ΝΔ θεωρεί ότι η ΕΡΤ λειτουργεί ως βραχίονας καθεστώτος και από δημόσια τηλεόραση, μετατρέπεται, δυστυχώς για την ίδια, σε καθεστωτική τηλεόραση.

Διαστάσεις ανοικτού «πολέμου» λαμβάνει πλέον η σύγκρουση μεταξύ της Ν.Δ. και της διοίκησης της ΕΡΤ, καθώς στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντοπίζουν, όπως λένε, απροκάλυπτη προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Με αρχή τη θεωρία περί ύπαρξης διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, η Ν.Δ. ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, ενώ στο τραπέζι επανήλθε -άγνωστο ακόμα εάν είναι μόνο «απειλή»- το σενάριο περί εμπάργκο στις εκπομπές της ΕΡΤ, στις οποίες δεν θα εμφανίζονται στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι η αντιμετώπιση –όχι δημοσιογραφικά όπως λένε, αλλά κομματικά- των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Eurogroup, ενώ τα πυρά εκτοξεύονται κυρίως για την απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ «Αίθουσα Σύνταξης» με την Κατερίνα Ακριβοπούλου και το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, αν και από τα πυρά δεν εξαιρούνται και άλλες εκπομπές.

«Καθεστωτική νοοτροπία»

Η Ν.Δ., αν και εξαιρεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δημοσιογράφων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τους οποίους λέει ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, θεωρεί ότι η ΕΡΤ λειτουργεί ως βραχίονας καθεστώτος και από δημόσια τηλεόραση, μετατρέπεται, δυστυχώς για την ίδια, σε καθεστωτική τηλεόραση.

«Ποτέ, η ΕΡΤ, παρά τις διαχρονικές παθογένειές της, δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ξεπεσμού και καθεστωτικής νοοτροπίας» λένε από την Πειραιώς και σημειώνουν ότι «οι απροκάλυπτα μεροληπτικές παρεμβάσεις και σχολιασμοί, η αποσιώπηση ειδήσεων που πλήττουν την Κυβέρνηση, η αναπαραγωγή συκοφαντικών ισχυρισμών σε βάρος της αντιπολίτευσης, είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα».

Πρόσφατα συνέβησαν ορισμένα περιστατικά που αξίζουν αναφοράς για να αναδειχθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τα όσα γίνονται στην ΕΡΤ. Πριν λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, παρενέβη σε έξαλλη κατάσταση στην «Αίθουσα Σύνταξης» θέλοντας να διαψεύσει τα όσα έλεγαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με τον ίδιο, δηλ. ότι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει το κόμμα του πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το κλίμα ήταν έκρυθμο με τον Β. Κικίλια που δεν έβλεπε την εκπομπή, αλλά τον ενημέρωσαν για τα όσα έλεγαν, καθώς ο ίδιος επέστρεφε από την Πέλλα, να κλείνει το τηλέφωνο, τονίζοντας με ένταση πως δεν τους πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ελληνικός λαός.

Ουκ ολίγα περιστατικά

Είχε προηγηθεί η άρνηση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου να παραβρεθεί σε πολιτική συζήτηση στο Focus, ενώ στην ίδια εκπομπή με παρουσιαστή τον Πάνο Χαρίτο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας εγκάλεσε τον δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνο, σημειώνοντας ότι η άποψή του για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαφορετική από αυτή που έχει η ιδιοκτησία της εφημερίδας.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μετά το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, προφανώς στέλνοντας μηνύματα εκ μέρους της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε τα εξής τρία tweet: α) «Αναρωτιέμαι: Ταγματάρχης, Τσακνής, Παναγιωτόπουλος, Ταλαμάγκας, Τσούτσιας, Παπούλιας, Ακριβοπούλου, είναι περήφανοι για το δελτίο της #ert;» (10:48 μ.μ. - 20 Φεβ 2017), β) «Μαθαίνω ότι ο Ταγματάρχης & η παρέα του, που πληρώνουν οι Έλληνες, δήλωνουν ΤΩΡΑ πολύ υπερήφανοι για το δελτίο της #ert! Για να δούμε...» (11:05 μ.μ. - 20 Φεβ 2017) και γ) «Αλήθεια οι κ. Ταγματάρχης & Τσακνής μπορούν να πουν στους πολίτες πόσο κόστισαν τα νέα σκηνικά & τα γραφικά του δελτίου της#ert;» (11:13 μ.μ. - 20 Φεβ 2017).

«Ας φτιάξουν το ΑΥΓΗ TV»

Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της Ν.Δ. και έχει γίνει εκτενής συζήτηση παρουσία και του Κυρ. Μητσοτάκη. Σε μια από αυτές τις συσκέψεις, έχει ειπωθεί ότι, όπως είναι και η διαρροή για τα φύλλα του Σαββατοκύριακου, ότι «την ίδια ώρα που κομματική ηγεσία της ΕΡΤ: Χρησιμοποιεί κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και «δημοσιογράφους» με μηδενική αξιοπιστία και κύρος, που έχουν απλώς διακριθεί ως «γκαουλάιτερ» του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης. Δεν εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης και αυξάνει τις εξωτερικές παραγωγές – λες και η ΕΡΤ δεν έχει επαρκές προσωπικό – και προχωρεί σε δαπανηρές δράσεις».

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κεντρικού στελέχους της Ν.Δ., ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κανάλι ας φτιάξει το “Αυγή TV” με τα λεφτά του αφανούς μετόχου της. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η κατρακύλα της δημόσιας τηλεόρασης. Όλοι όσοι ευθύνονται για την βορειοκορεοποίηση της ΕΡΤ θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη μιλάνε για εικόνα έντονου κομματισμού που εκπέμπει η κρατική τηλεόραση και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, θεωρούν ότι παραγίνεται και αναφέρονται ειδικά στην περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, σημειώνουν ότι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, υπήρξε κυβερνητικός μονόλογος με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να είναι καλεσμένος στο στούντιο και να αναλύει την «μεγαλειώδη» νίκη στις Βρυξέλλες και μετά η σχολιάστρια του δελτίου πήρε σειρά τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε από τους ευρωπαίους εταίρους όλα όσα ήθελε χωρίς να παραχωρήσει τίποτα.

Θα επισκεφθούν το ΕΣΡ

Σε αυτό σημείο λένε με έμφαση ότι δεν υπήρξε, ούτε θεσμικά, ο χρόνος που έπρεπε για να παρουσιαστεί ο αντίλογος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διευκρινίζουν πως η μοναδική αναφορά στη Ν.Δ. εξαντλήθηκε σε μια σύνδεση με την αίθουσα σύνταξης, όπου ο συντάκτης παρέθεσε μέσα στον «επιτρεπόμενο χρόνο» όλες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ηγεσία της Ν.Δ. εξετάζει πολλές κινήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα με πρώτη την επίσκεψη στην ηγεσία του ΕΣΡ για να γίνουν οι απαραίτητες και επιβεβλημένες, κατά την ίδια, συστάσεις προς τη διοίκηση της ΕΡΤ για παραβίαση της πολυφωνίας, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και συνάντηση με την ηγεσία της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τους Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη που αποτελούν, όπως και ορισμένοι άλλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αγία Παρασκευή, «κόκκινο πανί».

Πηγή: thetoc.gr