Mάικλ Τζόνσον: Όταν γεννήθηκε η πιο γρήγορη... πάπια! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Mάικλ Τζόνσον: Όταν γεννήθηκε η πιο γρήγορη... πάπια! (pics & vids)

bet365

Ο Μάικλ Τζόνσον έγραψε την δική του ιστορία στον στίβο. Η πιο γρήγορη... πάπια έχει γενέθλια και το gazzetta.gr θυμάται τα κατορθώματα του.

«Δεν σου δίνουν χρυσό μετάλλιο επειδή κερδίζεις κάποιον. Σου δίνουν χρυσό μετάλλιο επειδή τους κερδίζεις όλους».

Είναι τα ρεκόρ; Είναι ο τρόπος που τα κάνεις τα ρεκόρ; Στην περίπτωση του κορυφαίου Μάικλ Τζόνσον είναι μάλλον και τα δύο.

Φρόντισε να γράψει την δική του ιστορία με τον πιο μοναδικό τρόπο.

Ο Μάικλ Τζόνσον έχει σαν σήμερα τα γενέθλια του (13/9) κλείνοντας τα 49 του χρόνια και το gazzetta.gr σας ταξιδεύει στα πεπραγμένα αυτού του τεράστιου σπρίντερ.

Ο Τζόνσον γεννήθηκε στο Ντάλας και από πολύ μικρός έδειξε την κλίση που είχε στον αθλητισμό.

Όπως είναι το σύνηθες για κάθε νεαρό Αμερικανό πρώτη του επιλογή ήταν το football το οποίο και εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα, αφού όπως ο ίδιος είχε δηλώσει ήταν πολύ επιθετικό για τα γούστα του.

Το ταλέντο δεν μπορούσε να κρυφτεί και γρήγορα βρέθηκε στον στίβο όπου άρχισε από μικρή ηλικία να σπάει το ένα να ρεκόρ μετά το άλλο.

«Ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο»

Το ταλέντο του φαινόταν και η προετοιμασία για κάτι... μεγάλο θα ξεκινήσει από νεαρή ηλικία.

Οι διοργανώσεις που κέρδιζε διαδέχονταν η μία την άλλη και ο δρόμος του Τζόνσον φάνταζε να μην έχει άλλο τερματισμό.

Το 1988 ο Μάικλ Τζόνσον θα προσπαθήσει να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, αλλά ένας τραυματισμός θα τον κρατήσει εκτός καθώς δεν θα πιάσει τα απαιτούμενα όρια.

Τα 200μ. και τα 400μ. έγιναν τα αγωνίσματα του και ο Τζόνσον άρχισε να ξεχωρίζει στους αγώνες που πήρε μέρος.

Το 1991 είναι η χρονιά που ο «πάπιας» θα συστηθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γινόταν στο Τόκιο και κατέκτησε την 1η θέση στην κούρσα των 200μ. με διαφορά 0,33 δευτερόλεπτα από τον 2ο Φράνκι Φρέντερικς, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 θα είναι η πρώτη του ευκαιρία να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων.

Τα πράγματα όμως και πάλι θα... στραβώσουν.

Ο Τζόνσον και ο μάνατζερ του έφαγαν σε ένα εστιατόριο 2 εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς στην Ισπανία και έπαθαν και οι δύο τροφική δηλητηρίαση.

Ο Τζόνσον έχασε και βάρος και δύναμη, μετά από αυτήν την ταλαιπωρία, και ενώ ήταν το φαβορί για κάτι πολύ καλό όλα θα στραβώσουν.

Ο Αμερικανός σπρίντερ κατέκτησε μόλις την 6η θέση στον ημιτελικό των 200μ. και απέτυχε να προκριθεί στον τελικό.

Παρόλο όμως αυτή την αποτυχία είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στα 4 x 400 και να κερδίσει το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Οι επιτυχίες και τα ρεκόρ άρχισαν πλέον να έχουν συνέπεια και το όνομα του Μάικλ Τζόνσον έμπαινε στην «χρυσή» ιστορία του παγκόσμιου στίβου.

Έσπαγε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και έφτασε με εντυπωσιακό τρόπο να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα.

Ήταν έτοιμος να αγωνιστεί και να κερδίσει και στα 200μ. και στα 400μ. γεγονός που κανείς αθλητής δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε.

«Ο άνθρωπος με τα χρυσά παπούτσια» (παρατσούκλι εξαιτίας των χρυσών Nike που χρησιμοποιούσε) έγραψε «χρυσή» ιστορία στον στίβο.

Στις 29 Ιουλίου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. με Ολυμπιακό ρεκόρ και χρόνο 43.49 και την 1η Αυγούστου θα κάνει ένα ακόμα «μυθικό» ρεκόρ.

Ο Τζόνσον θα τρέξει τα 200μ σε 19.32 και θα σπάσει με εντυπωσιακότατο τρόπο το μέχρι τότε ρεκόρ. Στα πρώτα 100μ. μπορεί να είχε 10.12 αλλά με ένα εκπληκτικό δεύτερο κατοστάρι έκανε το ασύλληπτο αυτό χρόνο.

Ένας τραυματισμός σε αυτήν την κούρσα εμπόδισε τον... χρυσό Τζόνσον να τρέξει και στην κούρσα των 4 x 400 και να βάλει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στην συλλογή του.

Στα 33 του πλέον χρόνια και 4 χρόνια μετά ο Μάικλ Τζόνσον θα κερδίσει ακόμα ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και θα γράψει το όνομα του στην ιστορία των Αγώνων.

Εξαιτίας ενός τραυματισμού δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 200μ. αλλά το έκανε στα 400μ. και έγραψε ιστορία.

Με αυτό το χρυσό μετάλλιο, το οποίο κέρδισε σε ηλικία 33 χρονών και 12 ημερών, έγινε ο γηραιότερος χρυσός ολυμπιονίκης στον στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο πρώτος που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 400μ..

Τα 2 «μυθικά» ρεκόρ του Τζόνσον έσπασαν από τον Μπολτ και τον Γουέιντ φαν Νίερερκ.

Επιστροφή μεταλλίου

Ο απολογισμός της τεράστιας καριέρας του Μάικλ Τζόνσον είναι 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και 8 χρυσά με Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο «πάπιας» όμως έδειξε ότι το ήθος ενός αθλητή μετριέται και από άλλα πράγματα.

Στο Σίδνεϊ η ομάδα των ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό στα 4 x 400. και ένας από τους συναθλητές του Τζόνσον δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

Ο Τζόνσον δεν το σκέφτηκε και επέστρεψε το μετάλλιο του αναφέροντας:

«Ξέρω ότι το μετάλλιο δεν το κερδίσαμε δίκαια, είναι βρώμικο και πρέπει να το βγάλω από τον χώρο που φυλάω τα μετάλλια μου διότι δεν ανήκει εκεί. Δεν ανήκει σε εμένα και γι' αυτό το λόγο το επιστρέφω στην ΔΟΕ διότι δεν το θέλω. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος και στεναχωρημένος».

Ο εκπρόσωπος της IAAF, Νικ Ντέιβις, έδωσε τα συγχαρητήρια του:

«Κάνοντας αυτό το γενναίο βήμα ο Μάικλ έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα για την θέση που πρέπει να έχει το ντόπινγκ στον αθλητισμό».

Η γρηγορότερη «πάπια» του κόσμου

Ο Μάικλ Τζόνσον είναι γνωστός σαν «πάπιας» εξαιτίας του περίεργου στιλ με το οποίο έτρεχε.

Είχε ίσιο τον λαιμό του και έτρεχε με τον κορμό τεντωμένο γεγονός που τον βοηθούσε να έχει καλύτερη ώθηση και εκρηκτικότητα.

Το γεγονός ότι με αυτό το στιλ ήταν απόλυτα αποτελεσματικός του έδωσε την ευκαιρία να επιλεγεί από τον Βενγκέρ για να βρεθεί στο τεχνικό τιμ της Άρσεναλ και να διδάξει τους νεαρούς παίκτες την τεχνική ώστε να γίνουν πιο γρήγοροι και πιο εκρηκτικοί.

«Αρμοδιότητα μου είναι δουλέψω με τους μικρούς, καθώς δεν είναι εύκολο να παίρνεις ένα παιδί 7 ή 8 ετών και να το ετοιμάζεις ώστε μια δεκαετία αργότερα να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγάλων».

Μπορεί ο... μύθος Γιουσέιν Μπολτ να έχει γεμίσει κάθε ανάμνηση ειδικότερα των νεότερων, η ιστορία όμως σε κάποια πράγματα μας ξεπερνά.

Ιστορία σαν αυτή που έγραψε ο Μάικλ Τζόνσον...

 

Τελευταία Νέα