Η πρώτη... επίσημη μέρα του Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ (vid)

Η πρώτη... επίσημη μέρα του Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Η πρώτη... επίσημη μέρα του Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ (vid)

bet365

Καταβάλλοντας προσπάθεια να περάσει σε μια νέα εποχή, η Άρσεναλ, εννοείται πως δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον Αρσέν Βενγκέρ, από την πρώτη μέρα του οποίου στον πάγκο της ομάδας συμπληρώθηκαν 22 χρόνια...

Θέλτα – Χετάφε με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Αλσατός προπονητής, πήρε την απόφαση στο φινάλε της περασμένης σεζόν ν' αποχωρήσει έχοντας κουβαλήσει στην πλάτη του όλα τα καλά αλλά και τα πάρα πολλά άσχημα του συλλόγου, επί δυο δεκαετίες.

Ήταν εκεί στα ευχάριστα, αλλά πολύ περισσότερο δήλωνε δυναμικό «παρών» στα δύσκολα, τα οποία γίνονταν όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας κάνει πλέον διάλειμμα από την αγαπημένη του προπονητική και η αλήθεια είναι πως όσο απολαμβάνει εκείνος τον αρκετό ελεύθερο χρόνο του – παρά τις δηλώσεις... τρόμου για την ημέρα που θα τον έβρισκε μακριά από το ποδόσφαιρο – ο Βενγκέρ ξέρει πως η Άρσεναλ, η δική του Άρσεναλ, οφείλει να κοιτάξει μπροστά και να προχωρήσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Την 1η Οκτώβρη του 1996, λοιπόν, ο Αλσατός έπιασε για πρώτη μέρα, επίσημα, δουλειά στον οργανισμό αυτόν και έμελε να του αλλάξει ριζικά ολόκληρη την ιστορία.

Η πρώτη επαφή του Αρσέν Βενγκέρ με τον Ντέιβιντ Ντέιν – τότε αντιπρόεδρο – με τους δυο τους να έχουν διατηρήσει εξαιρετικά φιλική σχέση έπειτα από τόσα χρόνια, σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1989 και πιο συγκεκριμένα τη 2η μέρα του πρώτου μήνα του έτους.

Ο Αλσατός είχε βρεθεί στο Λονδίνο εκμεταλλευόμενος τη διακοπή στο γαλλικό ποδόσφαιρο και βρήκε τρόπο να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της Άρσεναλ με την Τότεναμ από τα επίσημα, με τη... μετέπειτα ομάδα του να παίρνει τη νίκη με σκορ 2-0.

Ο Ντέιν συστήθηκε στον Βενγκέρ στο ημίχρονο εκείνου του αγώνα, όταν έμαθε από τη... σύζυγό του (!) ποιος ήταν ο ψηλός κύριος με τα γυαλιά και το μακρύ παλτό, ο οποίος «έμοιαζε με υπάλληλο της... υγειονομικής και σε καμία περίπτωση με προπονητή ποδοσφαίρου», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο άλλοτε αντιπρόεδρος των «κανονιέρηδων».

Έγινε απόλυτα κατανοητός σε όλους στην πρώτη του ομιλία ως προπονητής της Άρσεναλ, ένα πρωϊνό, από τα τελευταία του Σεπτέμβρη του 1996. Το μήνυμά του ήταν σαφές, η πίστη στον εαυτό του ξεχείλιζε,

Και μόνο που από την πρώτη ημέρα της προπόνησης είχε αλλάξει παντελώς το πρόγραμμα, είχε βγάλει τις μπάλες στο γήπεδο του προπονητικού κέντρου και προσπάθησε να μάθει νέα πράγματα στους ποδοσφαιριστές του, για να σκεφτούν εκείνοι «τι διάολο γίνεται εδώ;»,φανερώνει την πρωτοπορία που σημείωνε εκείνη την εποχή η Άρσεναλ.

Η ιστορία έγραψε πολλά. Έγραψε για την αήττητη ομάδα της σεζόν 2003-2004 στην Premier League, έγραψε τρία πρωταθλήματα, έγραψε εφτά Κύπελλα, επίδοση ρεκόρ, έγραψε τρία βραβεία για τον προπονητή της χρονιάς και έγραψε αγάπη και σεβασμό από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όχι μονάχα το αγγλικό.

Η αποχώρησή του, σήμανε τέλος εποχής. Και σήμανε και αλλαγή πλεύσης και φιλοσοφίας. Όσο καιρό κι αν πάρει αυτό και όση υπομονή κι αν χρειαστεί ο κόσμος της ομάδας...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα