Όταν ανεβήκαμε στην κορυφή της Ευρώπης! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Όταν ανεβήκαμε στην κορυφή της Ευρώπης! (pics & vids)

bet365

Από το... βάλτο αγόρι μου στο τελευταίο χρυσό μετάλλιο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Πριν από 13 χρόνια η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης και έγραψε ιστορία.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η 25η του Σεπτέμβρη του 2005 βρήκε τους Έλληνες άυπνους, χαρούμενους και με την προσμονή να ξεπερνά κάθε φαντασία. Μόλις μερικές ώρες πριν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και όλα τα υπόλοιπα παιδιά είχαν κάνει μια επική ανατροπή κόντρα στους Γάλλους και είχαν καταφέρει να περάσουν στον τελικό του Eurobasket.

Εκεί τους περίμενε το εμπόδιο των Γερμανών, που είχαν καταφέρει να πετάξουν εκτός τους Ισπανούς, και ετοιμαζόντουσαν να βρουν μπροστά τους... μεθυσμένους από χαρά Έλληνες.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν... κατέβηκε μόνη της να παλέψει. Στο Βελιγράδι βρέθηκαν περίπου 7000 γαλανόλευκοι φίλαθλοι και μετά από 18 χρόνια είχε έρθει πλέον η στιγμή να ανέβουμε ξανά στην κορυφή.

Όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν για τον ενθουσιασμό που είχαν όλοι οι Έλληνες, πολύ γρήγορα εξαφανίστηκαν. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη μόλις πάτησαν παρκέ έδειξαν ότι ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και πανέτοιμοι να γράψουν ιστορία στο Βελιγράδι.

Ο Κακιούζης «πυροβολούσε» από μακριά, οι Παπαλουκάς και Ντικούδης ήταν ασταμάτητοι και φάνηκε ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο σε αυτή την ξέφρενη διαδρομή της Εθνικής μας ομάδας.

Ο τεράστιος Νοβίτσκι, που έκανε τρομερό τουρνουά, πάλεψε μόνος του κόντρα στους Έλληνες, αλλά η προσπάθεια και το ταλέντο του δεν έφτασαν για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο αρχηγός «πυροβολούσε», ο Παπαλουκάς εκμεταλλεύτηκε τους κοντύτερους αντιπάλους του και έφτανε εύκολα μέχρι το καλάθι και ο Νίκος Ζήσης διόρθωνε ότι πήγαινε λάθος.

Η ζώνη που επιστράτευσαν οι Γερμανοί στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν έκανε την δουλειά, τα σουτ συνέχισαν να μπαίνουν ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής ψυχολογίας και όλα έδειχναν ότι αυτό το κύπελλο θα ντυνόταν στα γαλανόλευκα.

Το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 39 – 32 κάτι που μάλλον θετικό ήταν για τους Γερμανούς, που είχαν ήδη 13 λάθη. Το ματς είχε την ίδια μορφή, δύσκολα θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα και ένα από τα highlight ήταν η αποθέωση του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο απόλυτος Γερμανός σταρ ζήτησε αλλαγή, όταν πλέον όλα είχαν κριθεί και κάπου εκεί έζησε μπασκετικό μεγαλείο από τους Έλληνες που είχαν κατακτήσει τις κερκίδες.

Το τελικό σκορ ήταν 78 – 62 και οι Έλληνες για ακόμα μια φορά είχαν φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με τον πιο μοναδικό τρόπο.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

 

Τελευταία Νέα