Χίμκι - Μπασκόνια 77-85

Βασίλης Βλαχόπουλος
Χίμκι - Μπασκόνια 77-85
Η Μπασκόνια (7-8) μπήκε σε τροχιά PlayOffs καθώς επικράτησε της Χίμκι (5-10) στη Μόσχα με 77-85 αφού πρώτα την παρέσυρε στο ρυθμό της. Ο αγώνας διακόπηκε για 20 λεπτά καθώς σε μια προσπάθειά του να καρφώσει, ο Τόρνικε Σενγκέλια ράγισε το ταμπλό!

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αγωνίστηκε δίχως τους Αλεξέι Σβεντ, Άντονι Γκιλ κι ένιωσε τις απουσίες της καθώς στο κρίσιμο σημείο μάταια αναζήτησε έναν ηγέτη. Για την Μπασκόνια δεν έπαιξε ο Τζέισον Γκρέιντζερ αλλά οι Χουέρτας, Βιλντόζα τα πήγαν περίφημα στο δημιουργικό κομμάτι.

Η Μπασκόνια άγγιξε την τελειότητα στο πρώτο δεκάλεπτο βρίσκοντας πολλούς πόντους στο transition game, εκτελώντας με συνέπεια έξω από τα 6.75 κι έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τον Σάβον Σιλντς καθώς σ’ αυτό το διάστημα σημείωσε 13 πόντους με απόλυτη ευστοχία στα σουτ. Γι’ αυτό προηγήθηκε με 0-7 (2’) αλλά και με 6/15 στα μισά της περιόδου. Εκεί, η Χίμκι έβγαλε αντίδραση μέσα κυρίως από την άμυνά της (15-17) αλλά χτυπώντας και πάλι στο transition, η Μπασκόνια απέκτησε διαφορά οκτώ πόντων (19-27) στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 15 πόντων (21-36) μετά τα μισά της δεύτερης περιόδου καθώς στην εξίσωση του παιχνιδιού μπήκαν και οι Τζάνινγκ, Χουέρτας. Η Χίμκι βρήκε τον ηγέτη που αναζητούσε στο πρόσωπο του Στεφάν Μάρκοβιτς. Η εκτέλεση αλλά και η δημιουργία του Σέρβου σε συνδυασμό με τις άμυνες του Βιάλτσεφ στοιχειοθέτησαν την αντίδραση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα η οποία με επιμέρους σκορ 15-7 μείωσε σε 36-43 στο ημίχρονο.

Το ράγισμα του ταμπλό – έπειτα από άτσαλη προσπάθεια του Σενγκέλια να καρφώσει την μπάλα στο καλάθι – έπειτα από περίπου δύο λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο μάλλον ήταν η φάση που άλλαξε το παιχνίδι. Γιατί μετά την 20λεπτη διακοπή η Χίμκι ξεκίνησε με 2/2 τρίποντα και μείωσε σε 42-45. Αν οι γηπεδούχοι αξιοποιούσαν τα διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψαν θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί νωρίτερα (54-52, 29’). Η περίοδος έκλεισε με ένα εκπληκτικό τρίποντο (58-57) από τον Σεργκέι Μόνια πάνω σε άμυνα και από απόσταση μεγαλύτερη των επτά μέτρων.

Στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της τελευταίας περιόδου η Μπασκόνια έκανε 0-7 σερί (58-64) παίρνοντας ψυχολογία αλλά και μια μικρή διαφορά η οποία έφθασε στα επίπεδα των 10 πόντων (65-75, 34:30) αλλά και των 15 πόντων (67-82, 36’). Η Χίμκι έκανε την τελευταία προσπάθεια επιστροφής, μείωσε σε 77-84, 47’’ πριν το τέλος, αλλά ένα άστοχο τρίποντο του Κρόκερ έγραψε ουσιαστικά τον επίλογο του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μέσα από την καταλυτική παρουσία των Βιλντόζα, Χουέρτας η Μπασκόνια ήλεγξε τον ρυθμό, είχε περισσότερες συνεργασίες και κυρίως, πιο πολλές λύσεις στην επίθεση.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Λούκα Βιλντόζα και Μαρτσελίνιο Χουέρτας είδαν όλες τις πάσες που έκαναν τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο κι έτσι ανέδειξαν διαφορετικούς παίκτες ανά δεκάλεπτο. Στην τελευταία περίοδο ήταν ο Γιοχάνες Βόιτμαν και κυρίως ο Νταρούν Χίλιαρντ ο οποίος σημείωσε 14 πόντους σ’ αυτό το διάστημα!

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ματ Τζάνινγκ έβαλε ίσως το πιο «μεγάλο» σουτ του αγώνα, στην τελευταία περίοδο, εκεί που η Χίμκι έψαχνε δρόμο επιστροφής στον αγώνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Τόνι Κρόκερ δεν βρήκε ρυθμό και δεν έβαλε τα σουτ για τη Χίμκι. Μεγαλύτερες ήταν οι απαιτήσεις επίσης από τον Μάλκολμ Τόμας.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η πολυφωνία της Μπασκόνια στην τελευταία περίοδο με τους Βόιτμαν, Τζάνινγκ, Σενγκέλια, Χίλιαρντ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Το ποσοστό (37.5%) της Χίμκι στο μακρινό σουτ δεν είναι τόσο κακό, αλλά έχασε πολλά ελεύθερα τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο, εκεί που είχε την ευκαιρία να επιβάλει τους κανόνες της. Στο ίδιο διάστημα, η Μπασκόνια έχασε τις δομές της σαν ομάδα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Σενγκέλια «ράγισε» το ταμπλό 7:57 πριν το τέλος της 3ης περιόδου σε μία φάση όπου προσπάθησε να καρφώσει, δεν πήρε σωστά βήματα και κρεμάστηκε από τη στεφάνη.

Τα δεκάλεπτα: 19-27, 36-43, 58-57, 77-85