Δεν είναι απλώς νίκη, είναι ηθική δικαίωση για την ΑΕΚ

Δήμος Μπουλούκος
Δεν είναι απλώς νίκη, είναι ηθική δικαίωση για την ΑΕΚ

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει την ΑΕΚ για το θέμα του γηπέδου και αναλύει τα δεδομένα που δημιουργούνται από εδώ και πέρα.

Μπορεί η επίσημη ΑΕΚ να μην το παραδέχεται, αλλά τον τελευταίο καιρό στην ομάδα επικρατούσε απαισιοδοξία σε σχέση με το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχαν δημιουργήσει σκεπτικισμό και τα στόματα έμεναν κλειστά.

Εκκρεμούσε και η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που η απόφαση του ΣτΕ λειτούργησε τόσο λυτρωτικά και απελευθέρωσε τη χαρά των φίλων της ΑΕΚ που άρχισαν ξανά να κάνουν όνειρα για την δημιουργία γηπέδου στο χώρο του παλιού στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η απόφαση υπέρ της ΑΕΚ, όπως έγραψα στον τίτλο, δεν είναι απλώς νίκη αλλά ηθική δικαίωση για την ομάδα καθώς απορρίπτει το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούσαν, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα του ρυθμιστικού σχεδίου που έδινε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να χτίσει το γήπεδο όπως το είχε σχεδιάσει αλλά και περί βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.

Πλέον η απόφαση του ΣτΕ τα εξής δεδομένα αλλά και ερωτήματα για το γήπεδο της ΑΕΚ:

Μετά το νόμο που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι ήρθε και η απόφαση ενός από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας για να δικαιώσει την ΑΕΚ! Ποιος λοιπόν μπορεί να πάει κόντρα και με τι επιχείρημα, την απόφαση των δύο εκ των τριών εξουσιών του δημοκρατικού πολιτεύματος;

Οποιος μπει στην διαδικασία να αμφισβητήσει την απόφαση, δεν πάει κόντρα στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας; Και τελικά πότε είναι σωστές οι δικαστικές αποφάσεις και πότε δεν τι αποδεχόμαστε; Όταν διαφωνούμε με αυτές, δεν είναι σύννομες;

Οποιες ενέργειες και να κάνει από εδώ και πέρα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και ο Δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος που αντιτίθενται στα σχέδια της ΑΕΚ, μπορεί να επικαλεστούν το συμφέρον των κατοίκων, αλλά και δεν θα νομιμοποιούνται, ούτε θα έχουν το συνταγματικό υπόβαθρο.

Από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο και λογικά δεν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση του ΣτΕ με νέα απόφαση δικαστηρίου, μοναδικός δρόμος για όσους διαφωνούν με την ανέγερση του γηπέδου σύμφωνα με το πλάνο της ΑΕΚ, είναι η κατάργηση του Νόμου (4277/2014) που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι κατά πλειοψηφία και χωρίς την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται λοιπόν νέος Νόμος και το ερώτημα είναι εάν είναι διατεθειμένη να το κάνει αυτό η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας μάλιστα και την θετική ψήφο των ΑΝΕΛ, του Αεκτζή Πάνου Καμμένου για να περάσει το νομοσχέδιο;

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πλέον δεν έχει δικαιολογίες τις οποίες μπορεί να επικαλεστεί. Ανοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του γηπέδου και πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους φίλους της ΑΕΚ για την κατασκευή του νέου «σπιτιού» της ομάδας.

Υ. Γ. Αυτοί που για μία ακόμα φορά μπορούν να νιώθουν αδικημένοι είναι οι φίλοι του Παναθηναϊκού, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνης της εποχής είχε κρίνει σε πρώτη φάση αντισυνταγματική την κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό, λόγω των… περιβόητων κορμοράνων, όταν ο Ελαιώνας είναι μακράν πιο ανεκμετάλλευτη και υποβαθμισμένη περιοχή σε σχέση με τη Νέα Φιλαδέλφεια και δεν είχε καμία λογική η απαγορευτική απόφαση! Αρα κάτι άλλο έπαιζε…

Y. Γ. 2 Μπορεί κάποια παπαγαλάκια του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας να έλεγαν ότι η αρνητική απόφαση αφορά μόνο στην προσφυγή των κατοίκων και όχι του Δήμου, αλλά όσοι γνωρίζουν καλύτερα το δικαστικό ρεπορτάζ τόνιζαν ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει διαφορετική απόφαση για ουσιαστικά ίδια προσφυγή, ειδικά από την στιγμή που είναι αρνητική η εισήγηση του προέδρου του ΣτΕ.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα