Είμαστε φιλόζωοι και όχι φιλάνθρωποι

Είμαστε φιλόζωοι και όχι φιλάνθρωποι
Ο Χρήστος Σταθόπουλος γράφει για τα... φιλοζωικά αισθήματα της χώρας, με αφορμή το βάναυσο θάνατο του σκυλιού στην Εύβοια.

Αυτό που έγινε στην Εύβοια, με τον κάφρο βάνδαλο απάνθρωπο να σκοτώνει σχεδόν ακαριαία ένα σκυλί που του χαλούσε την ησυχία και την ηρεμία, με έκανε έξαλλο όσο πολύ κόσμο. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο, καθότι δεν ήμουν ποτέ της θεωρίας των άκρων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ομολογώ, όμως, πως όση εντύπωση μου έκανε η βαρβαρότητα του τύπου αυτού που τυχαίνει να είναι της ίδιας ράτσας με όλους μας, άλλη τόση μου προξένησε η κινητοποίηση των πολιτών που μέχρι σελίδα στο facebook έφτιαξαν, καλώντας τον κόσμο σε διαμαρτυρία.

Και λέω ότι μου προκάλεσε εντύπωση, όχι επειδή δεν με αγγίζει η δολοφονία ενός ζώου. Πάντοτε μου άρεσαν τα ζώα, έχω άλλωστε σκύλο στο σπίτι τα τελευταία 10 χρόνια που είμαι σε θέση να φροντίζω μια ψυχή σαν κι αυτή. Το σκάλωμα που τράβηξα έγκειται στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην ένταση, αλλά και στην κατεύθυνση (της ευαισθησίας). Βλέπω καθημερινά να μας παίρνουν τις ζωές με δαντελένιο τρόπο, ζηλευτό, μας στρέφουν τον ένα απέναντι στον άλλο, σήμερα πάλι όλο και κάτι θα γίνει με τα ανοικτά μαγαζιά, διότι ακόμα κι αυτό τους έχουμε αφήσει να καταστρατηγήσουν. Δεν υπάρχει εκπροσώπηση εργαζομένων σε κανέναν επαγγελματικό κλάδο, μας κάνουν φτωχούς για να μας πετάξουν το κοκαλάκι του κοινωνικού μερίσματος, στη Γάζα κάνουν κόσκινο γυναίκες και παιδιά, μας παίρνουν προκαταβολικά το φόρο για την επόμενη χρονιά που δεν ξέρουμε αν θα βρισκόμαστε σε τούτον εδώ τον κόσμο, και κατά τα άλλα θα μαζευτούν -λένε- 5.000 άνθρωποι στην Εύβοια να διαμαρτυρηθούν για τον κάφρο που σκότωσε το σκυλί.

Αυτό, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου δεν είναι επίδειξη των ευαίσθητων χορδών και αντανακλαστικών μας. Είναι επίδειξη χαμένου προσανατολισμού και έλλειψης μέτρου. Και ακριβώς επειδή έχουμε χάσει το μέτρο, φροντίζουμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα και ρίχνουμε φόλα στα αισθήματα για τον άνθρωπο.

Follow me: ChrisStatho