Visca Τσάβι, visca Παναθηναϊκός! (pics+vids)

Visca Τσάβι, visca Παναθηναϊκός! (pics+vids)

Visca Τσάβι, visca Παναθηναϊκός! (pics+vids)
Στα 38 του έγινε ο νεότερος προπονητής που κατακτά την Euroleague. Έμαθε στο… video ότι θα κοουτσάρει την Μπαρτσελόνα και ξεκαθαρίζει ότι το αμυντικό μπάσκετ έχει πεθάνει! Ποιος είναι τελικά ο Τσάβι Πασκουάλ;

Τσαλακωμένα μούτρα all over the country. Ο ημιτελικός της EuroLeague στο Μιλάνο το 2014 αποδείχτηκε… Κόλαση του Δάντη για την Μπαρτσελόνα («Εσείς οι οποίοι εισέρχεσθε, εγκαταλείψατε κάθε ελπίδα»), καθώς το 100-62 από τη Ρεάλ συνιστούσε πολιτισμικό σοκ για τους Καταλανούς. Μα ακούς εκεί! Να χάνει η Μπαρτσελόνα από τους Μαδριλένους με 38 πόντους διαφορά, ο Πασκουάλ να κρατά τη θέση του κι εν συνεχεία να κατακτά το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες στη σειρά με τη «Βασίλισσα»;


Ο 44άχρονος κόουτς των υπερβολικών καταστάσεων παρέμεινε στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» ακόμα κι όταν η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από το Final 4 της Μαδρίτης από τον Ολυμπιακό, μολονότι είχε το πλεονέκτημα της έδρας στη σειρά με τους Πειραιώτες. Επιβίωσε ακόμα κι όταν λίγες εβδομάδες αργότερα έχασε τον τίτλο στη Liga Endesa με sweep από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Από το 2008 κι εντεύθεν, είχε ζήσει όλη τη σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα. Έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής που κατέκτησε τον τίτλο της EuroLeague, οδήγησε τους Καταλανούς σε άλλα τέσσερα Final 4 (2009, 2012, 2013, 2014) ενώ μετράει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στη διοργάνωση, με 160 νίκες – 52 ήττες και 75.47% ποσοστό επιτυχίας!

Έμαθε στο video ότι αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα!

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά. Ο ίδιος θυμάται τη στιγμή που ο Ζόραν Σάβιτς του προανήγγειλε, ουσιαστικά, ότι αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα. «Ήμασταν στην αίθουσα του videο. Θυμάμαι πως εκείνη την ημέρα είχαμε παιχνίδι με την Ουνικάχα Μάλαγα, για το Top-16 της EuroLeague. Πρέπει να ήταν 14:00 ή 15:00, όταν ο Σάβιτς μου ζήτησε να συναντήσω τον πρόεδρο. Εκείνος με τη σειρά του με ενημέρωσε πως το ίδιο βράδυ έπρεπε να κάτσω στον πάγκο, ως head coach!». Nαι, ο Ζόραν Σάβιτς ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ως εκπρόσωπος του Πασκουάλ εκτελούσε εκείνη την περίοδο χρέη Τεχνικού Διευθυντή στην Μπαρτσελόνα κι ανακοίνωσε τις εξελίξεις!


Στις 14 Φεβρουαρίου 2008 ο μέχρι πρότινος βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην Μπαρτσελόνα οδήγησε τους Καταλανούς στο 64-62 επί της Ουνικάχα, στο Palau Blaugrana. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του Πασκουάλ, ο οποίος κατέκτησε 12 τίτλους με τους «μπλαουγκράνα»: Τέσσερα πρωταθλήματα (2009, 2011, 2012, 2014), τρία Copa del Rey (2010, 2011, 2013), τέσσερα SuperCopa (2009, 2010, 2011, 2015) και την EuroLeague το 2010 στο Παρίσι, κόντρα στον Ολυμπιακό! Προσθέστε, αν θέλετε, στη σούμα και τις πέντε Καταλανικές Λίγκες για να συμπληρώσετε το παλμαρέ.

Ο λόγος που δεν διαπραγματεύτηκε με άλλη ομάδα

Ο 44άχρονος κόουτς ανέλαβε την Μπαρτσελόνα Β' το 2004, εν συνεχεία διετέλεσε βοηθός προπονητής στην πρώτη ομάδα την περίοδο 2005-08 ενώ εκτελούσε χρέη head coach από το 2008 ως το περασμένο καλοκαίρι. Μιλάμε, δηλαδή, για 12 χρόνια στις υπηρεσίες της ομάδας! Αλήθεια, υπήρξε στιγμή που να βρέθηκε κοντά στην έξοδο; «Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν προτάσεις. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπήκαμε στη διαδικασία να διαπραγματευτούμε με άλλες ομάδες επειδή θεωρούσαμε ότι μπορούμε να γράψουμε ιστορία εδώ. Υπάρχουν στιγμές που κατακτάς έναν τίτλο και μετά σκέφτεσαι αν πρέπει να φύγεις ή όχι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό για μένα από το να βρίσκομαι στην Μπαρτσελόνα. Είναι η ομάδα που πάντα ονειρευόμουν να βρίσκομαι» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Mundo Deportivo.


Από το 2004, λοιπόν, στο μεγαλύτερο κλαμπ του κόσμου, πράγμα που σημαίνει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, σε συνδυασμό με την ικανότητα συνεργασίας του προπονητή. Αυτά τα οκτώ χρόνια στην πρώτη ομάδα (να είσαι κάπου, οπουδήποτε, για οκτώ συναπτά χρόνια) είναι ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου, ειδικά αφού οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι και ο πάγκος της Μπαρτσελόνα δεν είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια!

Οκτώ χρόνια μαζί με τον Ναβάρο

Στα 36 του χρόνια, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι ακόμα κομβικός για την ομάδα του κι όχι ένας βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος. Ο capitán της Μπαρτσελόνα είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της EuroLeague, κορυφαίος σκόρερ, δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής, έκτος σε ασίστ και κλεψίματα, πρώτος σε κερδισμένα φάουλ και τρίποντα ενώ στο βιογραφικό του δεσπόζουν οι δυο τίτλοι της EuroLeague, το 2003 και το 2010.


Αλήθεια, πώς είναι να κοουτσάρεις για οκτώ χρόνια έναν τύπο που έχει πετύχει όλα τα παραπάνω; «Νομίζω ότι ο Χουάν Κάρλος κι εγώ είχαμε καλή επικοινωνία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν ο ηγέτης μας, ένας ξεχωριστός και μοναδικός παίκτης. Είμαι ευλογημένος που είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του τόσα χρόνια! Νομίζω ότι οι καλές στιγμές ήταν περισσότερες από τις άσχημες. Ο Ναβάρο είναι παράδειγμα πειθαρχίας και επαγγελματισμού».

Μπαρτσελόνα 2009-10, η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της EuroLeague!

Τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα έχει τα… θέματά της. Η αντίστοιχη έκδοση της σεζόν 2009-10 που κατέκτησε τον τίτλο στο Παρίσι απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν η κορυφαία ομάδα στην ιστορία της EuroLeague βάσει επιδόσεων, ολοκληρώνοντας εκείνη τη χρονιά με το καλύτερο ρεκόρ που έχει σημειωθεί στον θεσμό: 20 νίκες – 2 ήττες! Η EuroLeague ήταν ο τρίτος χρονικά τίτλος της σεζόν για τους «μπλαουγκράνα» μετά το ισπανικό SuperCopa και το Copa del Rey. Το καμάρι της Καταλονίας τερμάτισε με το απόλυτο νικών (10/10) στη regular season ενώ η μια και μοναδική ήττα στο To-16 ήρθε στο Βελιγράδι με επεισοδιακό τρόπο αφού η Μπαρτσελόνα κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα με την Παρτιζάν για το καλάθι του Ρόμπερτς, η οποία εν τέλει δεν έγινε αποδεκτή.


Οι Καταλανοί ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ρεάλ στα playoffs με 3-1 νίκες ενώ η συγκεκριμένη ήττα (63-70) από τη «Βασίλισσα» ήταν η μοναδική του Πασκουάλ στις αναμετρήσεις του με τον Έτορε Μεσίνα τη διετία που ο Ιταλός τεχνικός έκατσε στον πάγκο των Μαδριλένων! Οι «μπλαουγκράνα» έβαλαν τους ιδανικούς τίτλους τέλους εκείνη τη σεζόν στον τελικό με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ ασίστ (18) στην ιστορία των τελικών.

«Το αμυντικό μπάσκετ δεν υπάρχει πια»

Στις 23 Οκτωβρίου 2013, ο Tσάβι Πασκουάλ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο ισπανικό περιοδικό Gigantes del Basket. Στα πολλά κι ενδιαφέροντα που ανέφερε, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αμυντικός προπονητής! «Μερικοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι είμαι ένας αμυντικός κόουτς, ένας συντηρητικός προπονητής που συνεχώς παραπονιέται! Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το αμυντικό μπάσκετ δεν υπάρχει πια».


Ο κόουτς που η προ διετίας μπασκετική του πρόταση ήταν το δίδυμο Τόμιτς Πλάις και πέρσι παρουσίασε τους Σάμουελς Λαουάλ Τόμιτς έσπευσε να διευκρινίσει ότι «συνηθίζουμε να βάζουμε ταμπέλες στους προπονητές. Το να με λέτε, λοιπόν, ότι έχω αμυντική νοοτροπία δεν με ενοχλεί. Έχουμε πολλές επιλογές, όμως το σύστημα εξαρτάται πάντα από τους παίκτες που έχεις στη διάθεσή σου»

Δεν άλλαξε προπονητή, άλλαξε μοντέλο

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν στις 28 Ιουνίου, όταν η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον Τσάβι Πασκουάλ και τη δημιουργία ενός «διαφορετικού μοντέλου» για τη συνέχεια. Όπως εξήγησε ο διευθυντής αθλητικών δημοσίων σχέσεων του κλαμπ, Άλμπερτ Σόλερ: «Η απόφαση για τον κόουτς Πασκουάλ θα ήταν η ίδια ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στους τελικούς (σ.σ. οι Καταλανοί έχασαν τον τίτλο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με 3-1 νίκες). Δεν αλλάζουμε απλά προπονητή, αλλάζουμε ολόκληρο το μοντέλο».


Την ίδια στιγμή ο 43χρονος προπονητής είχε μόνο καλά λόγια να πει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογο, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους. Είχα μόνο μία αποστολή: Να κάνω όλους γύρω από τη Μπαρτσελόνα χαρούμενους. Μόνο ένα πράγμα απαιτώ από τους δημοσιογράφους, ο τίτλος του σημερινού θέματος να είναι "Ευχαριστώ". Πιστεύω πως έχω αποδείξει περίτρανα πως αγαπώ τον σύλλογο. Αυτή είναι μία δύσκολη στιγμή. Ξεκίνησα στα 35 μου και τώρα είμαι 43. Έχω ακόμα πολλά σπουδαία πράγματα να καταφέρω».

Μένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει με τον Παναθηναϊκό, στην πρώτη του δουλειά εκτός Ισπανίας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.