Η Τούμπα (των 57 ετών) σήμερα και αύριο… (pics & vids)

Η Τούμπα (των 57 ετών) σήμερα και αύριο… (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Η Τούμπα (των 57 ετών) σήμερα και αύριο… (pics & vids)

bet365

Η θρυλική έδρα του ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα 57 χρόνια ζωής και το Gazzetta.gr επιχειρεί, πέρα τις ρετρό αναμνήσεις, να δει τι ισχύει και ίσως τι μπορεί να γίνει με το θέμα του γηπέδου.

Ο Ιβάν Σαββίδης, είναι δεδομένο και σχεδόν σίγουρο, ότι θα συνεχίσει να… σκαλίζει το θέμα της Τούμπας. Από την τελευταία αναφορά του, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Φεβρουάριο, έγιναν κάποιες κινήσεις και επαφές με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του δήμου για την περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, αλλά σοβαρή και σημαντική εξέλιξη δεν υπήρξε. Ούτε καν στο θέμα του περιβάλλοντα χώρου στο σημερινό γήπεδο, το οποίο ο ΠΑΟΚ θέλει να περιφράξει κάνοντας καλύτερα προσβάσιμο και πιο ασφαλές.

Μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στο μυαλό του Σαββίδη να υπάρχουν άλλα θέματα, π.χ πλησιάζουν οι εκλογές της ΕΠΟ, όμως είτε η κατασκευή νέου γηπέδου είτε η ανακατασκευή της Τούμπας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του.

Από την πρώτη ημέρα, που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ, ο ιδιοκτήτης της έδωσε εντολή στη Μαρία Γκοντσάροβα να τρέξει το πλάνο για την Τούμπα, έγιναν κάποιες επεμβάσεις στους υπάρχοντες χώρους, κάποιες εξαγγελίες πριν από τρία χρόνια τέτοια εποχή, άντε και τα ραντεβού για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Και κάπου εκεί το θέμα (ξανά) «πάγωσε». Ο Ιβάν Σαββίδης παραδέχθηκε στη Νέα Υόρκη, ότι βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα: «Ή πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη πλήρη ανακαίνιση της Τούμπας ή πρέπει να εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλη θέση». Έκτοτε έχουν περάσει επτά μήνες και το δίλημμα – ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Τούμπα ή κάπου αλλού;

Το συναισθηματικό κομμάτι ουδέποτε παραμερίστηκε από τον μεγαλομέτοχο της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, άλλωστε είναι τέτοιος ο χαρακτήρας του, που αποδεδειγμένα όσα θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το παρελθόν αποτελούν «πηγή» των αποφάσεων και των κινήσεων του. «Σκέφτηκα ότι ίσως η κατασκευή νέου γηπέδου θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος, που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μπορούμε να χτίσουμε την καινούρια Τούμπα και να νιώθουμε την ενέργειά της; Εγώ τη νιώθω. Ακόμη κι όταν με βρίζουν, δεν με πειράζει», υποστήριξε, τότε, επαναλαμβάνοντας πως «όταν έρθει η ώρα, θα ακούσω τον κόσμο».

Προφανέστατα αυτή η ώρα δεν έχει φτάσει, αλλά όπως λένε στενοί συνεργάτες του «σύντομα το θέμα του γηπέδου θα έρθει στην επικαιρότητα».

Η Τούμπα του σήμερα

Οι μόνες εμφανείς εργασίες και παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στο γήπεδο της Τούμπας αφορούν την πλευρά, όπου βρίσκονται οι κερκίδες 1-2-3 και κυρίως στο κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Εκτός από τους χώρους των αποδυτηρίων, που άλλαξαν ριζικά όψη το 2013, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι VIP’s στον τρίτο και τέταρτο όροφο, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους ζωντανούς θρύλους της ομάδας, στους κατόχους διαρκείας προσφέρονται υπηρεσίες hospitality με μπουφέ και αρκετές ακόμα παροχές.

Στον τέταρτο όροφο δεσπόζει από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το 2012, η πολυτελέστατη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη, δημιουργήθηκαν επιπλέον 200 θέσεις VIP, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις και εργασίες στους χώρους των γραφείων, στην αίθουσα συσκέψεων και στην προεδρική σουίτα του τρίτου ορόφου.

Δημιουργήθηκαν νέα δημοσιογραφικά θεωρεία με 156 θέσεις εργασίας, 24 έδρανα τηλεοπτικών σχολιαστών, τα οποία βρίσκονται στον τέταρτο όροφο του κεντρικού κτιρίου και μια καινούργια αίθουσα Τύπου στο δεύτερο όροφο.

Η Τούμπα του αύριο

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, σε εκδήλωση στο «Μακεδονία Παλλάς», παρουσία πλήθος πολιτικών και κομματικών στελεχών, ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα μορφή του γηπέδου της Τούμπας.

Ίσως, μάλιστα, τα ίδια σχέδια που παρουσιάστηκαν με κάθε επισημότητα, να παραμένουν ως βάση δημιουργίας σε περίπτωση, που προχωρήσει το θέμα της ανακατασκευής της Τούμπας.

Στο video που συνόδευε την εκδήλωση αναφέρθηκε ότι θα αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου κατά 7.000 θέσεις και να φτάσει συνολικά στις 35.000 θέσεις.

Το πλάνο, που απλά μπήκε στα συρτάρια, προβλέπει να κατασκευαστεί ένα νέο μεταλλικό κέλυφος και καινούριο σκέπαστρο που θα καλύπτει περιμετρικά όλο το στάδιο. Το κόστος δε για την ανακαίνιση του γηπέδου θα φτάσει περίπου τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τούμπα του χτες

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας και στον πρώτο φιλικό αγώνα που ακολούθησε, ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 1–0 την ΑΕΚ. Το πρώτο γκολ στην ιστορία της Τούμπας το πέτυχε ο Κιουρτζής στο 20ο λεπτό της φιλικής αναμέτρησης.

Η αρχική του χωρητικότητα ήταν 20.000 θέσεις, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια σταδιακά η χωρητικότητα αυξήθηκε ξεπερνώντας τις 45.000. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ελλάδας μέχρι το 1982, όταν και κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Στις 20 Μαΐου 1970 το γήπεδο της Τούμπας απέκτησε ηλεκτροφωτισμό, ενώ η πιο θλιβερή ημέρα ήταν η 22α Μαρτίου του 1980, όταν τμήμα της θύρας 8 κατέρρευσε, ως αποτέλεσμα βλάβης που είχε υποστεί η κερκίδα από τον ισχυρό σεισμό 6,5 βαθμών ρίχτερ που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

Το 1981 και με αφορμή την τραγωδία της θύρας 7 η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε στις 41.073 θέσεις για λόγους ασφαλείας, και το καλοκαίρι του 1998, με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων η χωρητικότητα μειώθηκε αρχικά στις 32.000 θέσεις και πολύ γρήγορα έφτασε στη σημερινή εικόνα, όπου μπορεί να φιλοξενήσει 28.703 θεατές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα