Γιάγια Τουρέ: 33 χρόνια κλάσης (pics & vids)

Γιάγια Τουρέ: 33 χρόνια κλάσης (pics & vids)

bet365

Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι γίνεται 33 χρονών και το gazzetta.gr θυμάται και παραθέτει λεπτομέρειες απ’ τα (πολλά) χρόνια που βρίσκεται στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Η πορεία του δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί με κάποιου είδους εκτόξευση. Άλλωστε, ο Γιάγια Τουρέ κατέκτησε κάθε κορυφή στην ώρα της, με μικρά αλλά πολύ σταθερά «βήματα», πάντα την κατάλληλη στιγμή και πάντα με επιτυχία.

Φεύγοντας απ’ την Ακτή Ελεφαντοστού ως ένα ακόμα ταλέντο, βρήκε την άκρη στο μακρινό Βέλγιο και στην ακόμα πιο μακρινή και απρόσιτη Ουκρανία. Όταν τον κάλεσε στα θερμότερα και πιο ευρωπαϊκά «κλίματα» ο Ολυμπιακός, δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Ήξερε εξαρχής τι έπρεπε να κάνει για να προοδεύσει και το έκανε με χαρακτηριστική άνεση, ώστε να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να παίζει ένας τέτοιος τύπος στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του Σαμπιονά και ο Ιβοριανός ήταν - ξανά - χαρακτηριστικά έτοιμος. Μόλις έναν χρόνο έκατσε στη Μονακό και ήταν σαφές ότι μπορούσε να πάει κάπου πολύ καλύτερα. Έτσι, πήγε στους καλύτερους. Η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της και ο Τουρέ φόρεσε κι εκεί «στολή» πρωταγωνιστή (117 συμμετοχές κατά τις σεζόν 2007-2009).

Ακόμα κι αν η συνύπαρξη του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν προβληματική, αυτό δεν σήμαινε πως το επίπεδο στο Καμπ Νόου παραήταν ψηλό για εκείνον. Έτσι, βρήκε το «λιμάνι» του στο Μάντσεστερ, όπου «χτιζόταν» μια αυτοκρατορία. Τόσα χρόνια μετά μπορεί να μη δικαιώθηκαν αυτές οι προσδοκίες, όμως τόσο ο Τουρέ πρωταγωνίστησε, όσο και ο γίγαντας ξύπνησε.

Οι λεπτομέρειες της καριέρας και της ζωής του είναι μάλλον γνωστές σε όλους. Μερικές προκαλούν εντύπωση, άλλες είναι αναμενόμενες. Μετά από 15 χρόνια στα γήπεδα πάντως, δεν είναι και λίγες.

- Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ακτή Ελεφαντοστού στα 13 του στην ASEC Mimosas, ομάδα που έχει αναδείξει επίσης τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, τον Εμμάνουελ Έμπουε, τον Ζερβίνιο και τον Σάλομον Καλού.

- Απ’ τα χρόνια στη Μπέβερεν, μετά στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, στον Ολυμπιακό, στη Μονακό, στη Μπαρτσελόνα και πλέον στη Μάντσεστερ Σίτι, πετυχαίνει διαρκώς διψήφιο αριθμό συμμετοχών, μην πέφτοντας κάτω απ’ τις 20 παρά μόνο 2/16 σεζόν.

- Το 2003 παραλίγο να πάρει μεταγραφή απ’ τη Μπέβερεν στην Άρσεναλ. Δοκιμάστηκε στους «κανονιέρηδες», ο Αρσέν Βενγκέρ τον ήθελε, όμως δεν γινόταν να εκδοθεί άδεια εργασίας για να παραμείνει στην Αγγλία. Τελικά ο Τουρέ υπέγραψε στη Μέταλουργκ, μη φορώντας ποτέ τη φανέλα των Λονδρέζων…

- Έχει μπει σε μια ξεχωριστή κατηγορία ποδοσφαιριστών που έχει κατακτήσει έξι τρόπαια σ’ ένα ημερολογιακό έτος, όπως και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα το 2009. Υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε σηκώσει πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ισπανίας, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

- Ως ποδοσφαιρικό ίνδαλμα έχει τον Πατρίκ Βιεϊρά, προς τιμήν του οποίου φορούσε το 24 στη Μπαρτσελόνα. Αναγκάστηκε να αλλάξει στη Σίτι, αφού εκεί βρήκε τον ίδιο τον Γάλλο να έχει το νούμερο του!

- Έχει δεχτεί μια κόκκινη κάρτα στην καριέρα του, στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη σεζόν 2014-15, κάτι εντυπωσιακό για τα χρόνια που βρίσκεται στα γήπεδα και για τη θέση στην οποία αγωνίζεται.

- Μόλις δυο φορές έχει βρεθεί στο γήπεδο απέναντι στον αδερφό του, Κόλο Τουρέ, παρότι και οι δυο αγωνίζονται για χρόνια αντίπαλοι στην Ευρώπη και στην Πρέμιερ Λιγκ. Η πρώτη ήταν στην 1 Μαρτίου 2015 και η δεύτερη στις 21 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

- Στην καριέρα του έχει πετύχει μόλις ένα χατ τρικ, στο 5-0 της Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Φούλαμ στις 22 Απριλίου 2014.

- Ένα απ’ τα πιο γνωστά συνθήματα που θα ακούσει κανείς στο Etihad σε αγώνα των «πολιτών» είναι αυτό με το όνομα «Yaya», στο ρυθμό του «No Limit» των «2Unlimmited».

- Το ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεων του ανά αγώνα με τα χρώματα της Σίτι «αγγίζει» το 90%. Σπάνια δεν καταφέρνει να μεταφέρει με επιτυχια τη μπάλα στους συμπαίκτες του, όντας απ’ τους σημαντικότερους παίκτες του επιθετικού τρανζίσιον της ομάδας του Μάντσεστερ.

- Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το 2014 κέρδισε 17 εκατομμύρια ευρώ από μισθούς, μπόνους και επενδύσεις, ποσό που τον κατέταξε στην 59η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών παγκοσμίως. Για το 2015 υποχώρησε με το ίδιο περίπου ποσό στην 83η θέση…

- Έχει κατακτήσει 17 τρόπαια στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, δυο εγχώρια Σούπερ Καπ, δυο Λιγκ Καπ, ένα ευρωπαϊκό, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κι ένα Κόπα Άφρικα.

- Ως τώρα έχει αγωνιστεί σε 548 παιχνίδια στην καριέρα του ως επαγγελματίας, πετυχαίνοντας 94 γκολ, ενώ έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής της Ακτής Ελεφαντοστού 100 φορές, βρίσκοντας δίχτυα 19 φορές.

- Έχει δηλώσει πως αγαπημένος του μουσικός είναι ο Μπομπ Μάρλεϊ.

- Έγινε ο πρώτος παίκτης απ’ την Ακτή Ελεφαντοστού που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ το 2009, όταν η Μπαρτσελόνα επικράτησε στον τελικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον ακολούθησαν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Σάλομον Καλού με την Τσέλσι το 2012.

- Η PUMA είναι ο επίσημος χορηγός του και ο ίδιος τροφοδοτεί με αθλητικό υλικό φτωχά χωρία και παιδιά στην Αφρική. Γενικά ασχολείται αρκετά με φιλανθρωπίες, προσπαθώντας να βοηθήσει παιδιά και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

- Ο ίδιος είναι πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρόσφατα συμμετείχε σε κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στο κυνήγι ελεφάντων, ενώ συνολικά εκφράζεται για πλήθος τέτοιων θεμάτων.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα