Όταν οι... κατσάδες του Ράντου πιάνουν τόπο! (vids & pics)

Όταν οι... κατσάδες του Ράντου πιάνουν τόπο! (vids & pics)

Δημήτρης Τομαράς
Όταν οι... κατσάδες του Ράντου πιάνουν τόπο! (vids & pics)

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta.gr για τον μεθοδικό και σοβαρό Ράντο που μετά τους Μέγιερι - Πάρντο επιχειρεί να βγάλει τον επόμενο βασικό κίπερ του Ολυμπιακού, τον Καπίνο.

Οι σκληρές προπονήσεις του Αλέκου Ράντου στους γκολκίπερ και οι φωνές του έγιναν μέχρι και ταινία μικρού μήκους από το κανάλι του Ολυμπιακού! Πρόκειται για τον άνθρωπο που εκτός από το ότι έχει φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού από το 2005 μέχρι σήμερα - με εξαίρεση μία... διακοπή το 2012 - δουλεύει ακατάπαυστα στον Ρέντη, αναδεικνύνοντας τερματοφύλακες και έχοντας βελτιώσει για τα καλά όλα τα παιδιά που πέρασαν από τα χέρια του.

Στα χέρια του δουλεύτηκε ο νεαρός και άπειρος Μπάλας Μέγερι ερχόμενος ως τρίτος τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό και φτάνοντας να παίζει βασικός και αναντικατάστος έως ένα σημείο. Ο Ούρκο Πάρντο ήταν επίσης δικό του δημιούργημα για να μπορέσει να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και να πάρει και αυτός φανέλα βασικού στους Πειραιώτες. Ήταν ίσως ο μοναδικός που είχε τις ενστάσεις του για τον Φράνκο Κοστάντσο, με την γνωστή πορεία που πήρε μετά...

Όλοι οι τερματοφύλακες που έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια μαζί τους έχουν περάσει τα... πάνδεινα στην προπόνηση και όμως άπαντες πίνουν νερό στο όνομά του: Νικοπολίδης, Μέγιερι, Κάρολ, Πάρντο, Ρομπέρτο και αρκετοί ακόμα...

Ο Ράντος έχει κομβική παρουσία όχι μόνο στον Ρέντη αλλά και στα αποδυτήρια της ομάδας. Έχει ζήσει τα πάντα στον Ολυμπιακό άλλωστε από τότε που ήταν παίκτης. Από πέτρινα χρόνια με γιούχα και... κορνέδες μέχρι την αποθέωση, τους τίτλους και τις μεγάλες πορείες. Ξέρει την ομάδα όσο λίγοι. Πρόκειται για μία παλιά... καραβάνα με ειδικά χαρακτηριστικά και τρομερό ταλέντο στην εκγύμναση, την ανάδειξη και την βελτίωση των γκολκίπερ. Δεν είναι μόνο πως ήταν πολύ καλός τερματοφύλακας. Έχει και αυτήν την μεταδοτικότητα και την... πειθώ.

Είναι ο άνθρωπος που μπορεί αρκετές φορές να είναι ο μόνος που ακούγεται να φωνάζει και να... κατσαδιάζει στον Ρέντη. Μπορεί κανείς να ρωτήσει τον Μέγιερι, τον Γιαννιώτη, τον Χουτεσιώτη ή τον Στρέζο τι έχουν ακούσει στην προπόνηση... Ποτέ όμως οι παρατηρήσεις, οι φωνές του και οι επισημάνσεις του δεν είναι άσκοπες. Πάντα γίνονται την στιγμή του λάθους και όταν ο κίπερ δεν αντιλαμβάνεται το πως θα πρέπει να κάνει σωστά την άσκηση. Ξανά και ξανά μέχρι να την κάνει όπως πρέπει. Αλλιώς δεν φεύγεις από το γήπεδο όταν είσαι υπό την εποπτεία του Ράντου...

Η δουλειά με τον Καπίνο και η συμβολή Ρομπέρτο

Ο 49χρονος Ράντος πρωτοπαρέλαβε τον 21χρονο διεθνή κίπερ στις 17 Ιουλίου. Ο Καπίνο είχε την... δίψα και την διάθεση να μπει με την μία στο κλίμα και την λογική της ομάδας. Ο νεαρός γκολκίπερ αφού προπονήθηκε αρχικά με τους άλλους τρεις συμπαίκτες του στην πρώτη του προπόνηση το περασμένο καλοκαίρι (Ρομπέρτο, Γιαννιώτη και Χουτεσιώτη) υπό τις οδηγίες του Ράντου, στην συνέχεια αγωνίστηκε στο διπλό.

Ο πρώην πορτιέρο των Παναθηναϊκού και Μάιντς θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει το πόσο... ξεψαρωμένος ήταν, δίνοντας οδηγίες και θέλοντας να βγάλει αυτοεποίθηση. Ο Ράντος όμως ξεκίνησε από εκείνη την στιγμή να έχει τις δικές του απαιτήσεις. Του ζητούσε να μην μιλάει μόνο όταν αμυνόταν η ομάδα του. Αλλά συνέχεια. Να στήνει την άμυνά του ακόμα και όταν είχε την κατοχή της μπάλας. Να προσέχει την κάθε στιγμή και να έχει τις κατάλληλες τοποθετήσεις και τις σωστές μεταβιβάσεις.
Η σκληρή δουλειά και η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι χαρακτηριστικά του Ράντου. Είναι ο γυμναστής κίπερ που θα τους κρατήσει για έξτρα πρόγραμμα στην προετοιμασία αλλά και στον Ρέντη. Όσο χρειαστεί. Και όποτε χρειαστεί. Είτε για να δουλέψουν σε μακρινά και κοντινά σουτ είτε σε εκτινάξεις (σ.σ. που ήταν ένα μεγάλο ατού του Ράντου όταν έπαιζε) είτε σε εξόδους. Που θα τους... φορτώσει με παραπανίσια δουλειά στο γυμναστήριο έως ότου παρουσιαστούν όσο έτοιμοι χρειάζεται και όπως ακριβώς πρέπει.
Και βέβαια ούτε ο Καπίνο έχει αποφύγει τις... κατσάδες του Ράντου. Αλλά και τις συμβουλές του. Όπως πολλές συμβουλές και καθοδήγηση έχει πάρει και από τον Ρομπέρτο. Που τον βλέπει σαν πρότυπό του. Σαν τον τερματοφύλακα που θέλει να γίνει μία μέρα.
Είναι εμφανές από την άλλη πως ο Ράντος - που σημειωτέον γυμνάζεται κάθε μέρα και διατηρείται σε τρομερή κατάσταση (σ.σ. αρκεί κάποιος να τον δει και τώρα σε δράση και τι αποκρούσεις κάνει) - βλέπει στο πρόσωπό του τον επόμενο βασικό γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Την επόμενη μεγάλη προσωπική του πρόκληση. Η τρομερή εμφάνιση του Καπίνο απέναντι στον Αστέρα με καίριες επεμβάσεις ειδικά μετά το 1-0 ήταν μόνο η αρχή. Και ήταν καθαρά θέμα δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας και σωστής καθοδήγησης.
Γι' αυτό και ο ίδιος χαρακτήρισε... δάσκαλό του τον Ράντο. Για όσα του έχει προσφέρει έως τώρα και γι' αυτά που θα του δώσει στο μέλλον... Για τον σοβαρό και μεθοδικό Ράντο εξάλλου όλοι όσοι πέρασαν από τον Ολυμπιακό και δούλεψαν μαζί του αλλά και όσοι είναι τώρα στην ομάδα στάζουν... μέλι. Και ο ίδιος έχει αποδείξει πολλές φορές πως αγαπάει τον Ολυμπιακό και τον βάζει πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.
Η εκμάθηση της σωστής νοοτροπίας
Ο Ράντος όμως δεν δουλεύει τους γκολκίπερ μόνο σε θέματα σωματοδομής και τομικής βελτίωσης. Εστιάζει και στο να έχουν την σωστή νοοτροπία και ψυχολογία. Ούτε να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές του, ούτε να ενθουσιάζονται με μία σούπερ εμφάνιση αλλά ούτε και να απογοητεύονται όταν τα πράγματα δεν είναι καλά. Να λειτουργούν με ταπεινότητα, σύνεση, προσοχή και συγκρότηση, να δουλεύουν σκληρά και να ακούνε όλα όσα πρέπει για να τα εφαρμόζουν μετά στο γήπεδο...
Οι τρομερές ατυχίες του Ράντου και οι αφηγήσεις του!
Στην καριέρα του ο Ράντος - αν κα ήταν εξαιρετικός τερματοφύλακας - είχε την ατυχία να υποστεί ένα σωρό τραυματισμούς. Είχε χτυπήσει σχεδόν με κάθε τρόπο και σε κάθε σημείο αλλά και κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι είχε πει στον Κώστα Τσόγκα σε μία συνέντευξή του στις 30 /08/ 1996: «Στην Iταλία πρόπερσι στην προετοιμασία ήμουν πτώμα. Πονούσε ολόκληρο το κορμί μου. Xέρια και πόδια. Τα πάντα. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Γίνεται το πρώτο φιλικό και ο προπονητής λέει σε μένα να παίξω. Tι να του πω; Ότι πονάω; Ξεκινάει τη σεζόν με εμένα. Mπαίνω μέσα και στην πρώτη φάση παθαίνω την ζημιά. Eίναι ατυχία αυτό;
Tην αμέσως προηγούμενη χρονιά, στη Nάουσα, σε ένα φιλικό έσπασε ο μηνίσκος. Πήγα χειρουργημένος στην Iταλία. Την τέταρτη μέρα μπήκα στην προπόνηση. Την όγδοη μέρα χρησιμοποίησα μπάλα χωρίς κανένα πρόβλημα στο πόδι μου. Όμως από την επέμβαση υπήρχαν τρύπες στο γόνατο από τις οποίες έμπαινε ιδρώτας μέσα. Ο γιατρός μου είχε πει βέβαια να ξεκουραστώ και άλλο, όμως... Mάζεψε τόσο νερό το πόδι μου που το κούναγα μπροστά στα παιδιά στο γήπεδο του Pέντη και ακουγόταν όπως ακριβώς ακούγεται όταν κουνάς ένα μισογεμάτο μπουκάλι. Xλακ! Xλακ! Aνατρίχιαζαν οι άλλοι.
Στην Iταλία με έραβε ο Δάρας στο δωμάτιο κι αμέσως μετά πήγαινα προπόνηση. Mου έραβε τις πληγές, χωρίς φυσικά αναισθητικά και τέτοια, για να βγω στο γήπεδο. Ήρθα μετά στην Aθήνα. Ήταν το πόδι μου τούμπανο κι εγώ πήγαινα στο Iατρικό και μου το 'ραβε ο "doc" για να πηγαίνω προπόνηση. Nα γ...αι στην προπόνηση το πόδι μου, να γυρίζω στο Iατρικό να κάνω παρακέντηση να μου βγάζουν το υγρό να ξαναπάω προπόνηση. Σχεδόν κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα. Kατάλαβες;
Παίζουμε ένα Kύπελλο με μια μικρή ομάδα. Το Nαύπλιο. Δεν θυμάμαι. Ο Tαληκριάδης δεν ξέρω τι είχε. Ήταν τιμωρημένος και ο Φώτης κάπου έχει πάει με την Eθνική και φωνάζουν εμένα. Eχω πυρετό και ψήνομαι. Tο πόδι μου είναι γεμάτο νερό, η γάμπα μου έχει γίνει σαν το κεφάλι μου και με το ζόρι περπατάω. Mου λένε έλα να παίξεις. 'Eγώ; Δεν βλέπετε πώς είμαι'; 'Eσύ, δεν έχουμε άλλον'. Mπήκα μέσα και δεν έβλεπα το γήπεδο. Kάνει ένας ένα σουτ από το κέντρο και πάει η μπάλα στο δοκάρι. Kαι μετά παίζω με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι 0-0. Δεν πήγα καλά και πώς να πάω;
Yστέρα από δυο μέρες τα φτύνω. Πρήζονται και τα δυο μου πόδια. Δεν μπορώ να περπατήσω. Έχουμε Kύπελλο με τον Hρακλή την Tέταρτη και πρωτάθλημα το Σάββατο με τον Άρη. Tιμωρούν τον Tαληκριάδη και την Παρασκευή με παίρνουν τηλέφωνο. 'Eλα στην προπόνηση'. 'Δεν μπορώ', 'Eλα'. 'Mα είστε τρελοί; Δεν μπορώ να κουνηθώ'. 'Οχι θα έρθεις οπωσδήποτε'. Πήγα. Έκανα δυο μήνες προπονήσεις στον Pέντη μ' ένα πόδι. Το διανοείσαι;».
- Δείτε στην Gallery πλάνα από προπονήσεις του Ράντου, το ματς των Πειραιωτών με τον Αστέρα αλλά και τον παλαίμαχο άσο του Ολυμπιακού σε δράση από παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα