Επτά «διπλά» του ΠΑΟΚ σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα

Σταύρος Σουντουλίδης
Επτά «διπλά» του ΠΑΟΚ σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα

bet365

Σε 58 αγώνες κόντρα στην ΑΕΚ, ως φιλοξενούμενος, ο ΠΑΟΚ μετράει επτά νίκες! Μάλιστα, τις πέτυχε σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα. Το Gazzetta.gr σας τις θυμίζει...

Η προϊστορία σαφώς και δεν ευνοεί τον ΠΑΟΚ όταν αντιμετωπίζει εκτός έδρας την ΑΕΚ. Σε 58 αγώνες ο απολογισμός είναι: 42 νίκες ΑΕΚ, 9 ισοπαλίες, 7 νίκες ΠΑΟΚ.

Τα επτά «διπλά» του ΠΑΟΚ έχουν σημειωθεί σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα (Καραϊσκάκη, Νέα Φιλαδέλφεια, Κόρινθο, ΟΑΚΑ), ενώ οι δύο ομάδες έχουν παίξει και στην Πάτρα (1975-’76, 0-0).

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει πετύχει μόλις 42 γκολ και πρώτοι σκόρερ είναι οι Κούδας και Γιακουμής με 4 γκολ.

Ας θυμηθούμε τα επτά ασπρόμαυρα «διπλά» επί της ΑΕΚ.

1968-69: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1 (Καραϊσκάκη)

Η πρώτη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ, σ’ ένα ματς που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη (με την πλειοψηφία στις κερκίδες να είναι φίλοι του ΠΑΟΚ και του… Ολυμπιακού!) και τις εφημερίδες της εποχής να συγκρίνουν την ατμόσφαιρα μ’ αυτή της Τούμπας.

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη χάρη σ’ ένα γκολ του Γιώργου Κούδα στο 67ο λεπτό και τους παίκτες του να κουβαλούν στις πλάτες τους τον γενικό γραμματέα, τότε, Γιώργο Παντελάκη, με τη λήξη του αγώνα.

1972-73: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-2 (Νέα Φιλαδέλφεια)

Ο ΠΑΟΚ έπαιζε, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και πέρασε σαν σίφουνας από τη Νέα Φιλαδέλφεια, με γκολ των Σαράφη (48’) και Αποστολίδη (51’), μια εβδομάδα πριν το αξέχαστο 3-5 με την Παναχαϊκή στην Τούμπα. Μετά από εκείνο το ματς, για την 27η αγωνιστική, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ισοβαθμούσαν στην 1η θέση με 74 βαθμούς, αλλά επτά μέρες αργότερα, η απροσδόκητη εντός έδρας ήττα από την Παναχαϊκή εκτροχίασε τον ΠΑΟΚ του Σάνον, παρότι την ίδια μέρα ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος 1-1 στην Καβάλα, από την πορεία προς τον τίτλο.

1982-83: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-3 (Κόρινθος)

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, από το αυτογκόλ του Φιλώτα Πέλλιου, ο ΠΑΟΚ κέρδισε σχετικά εύκολα με 3-1 στο ουδέτερο γήπεδο της Κορίνθου. Ο Βασίλης Βασιλάκος βρήκε δύο φορές (στο 59' και στο 89') το δρόμο προς τα δίχτυα, ενώ ο Γιώργος Κούδας στο 80’ είχε κάνει το 1-2.

1986-87: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-2 (ΟΑΚΑ)

Νίκη μέσα σε… ενενήντα δευτερόλεπτα και τρία γκολ στα πρώτα οκτώ λεπτά. Στη συνέχεια οι ομάδες, μάλλον, θα έφυγαν από το γήπεδο... Οι Κυριάκος Αλεξανδρίδης (2') και Κώστας Μαλιούφας έβαλαν νωρίς τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ. Η ΑΕΚ μείωσε με τον Δημήτρη Πατίκα στο 8', ενώ η πιο χαρακτηριστική φάση, μιας άλλη εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σημειώθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο Αλεξανδρίδης βρέθηκε μόνος με τον Θεολόγη Παπαδόπουλο, φάτσα με το γκολ, αλλά ο Μάκης Γερμανάκος, μετέπειτα πρόεδρος της ΚΕΔ, σφύριξε τη λήξη! Απίστευτο…

1996-97: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-2 (Νέα Φιλαδέλφεια)

Ένα «διπλό» που είχε ευρωπαϊκό άρωμα για τον ΠΑΟΚ, μπροστά σε 4.000 φίλους του, καθώς με εκείνη τη νίκη (Ζουμπούλης 23’ και Βρύζας 59’ τα γκολ) έκανε το πιο καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια τιμωρίας.

2002-2003: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 3-4 (Νέα Φιλαδέλφεια)

Αρχές Δεκέμβρη και ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με το «διπλό» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα πρώτα 30 λεπτά προηγήθηκε 3-0 (Φρούσος 1', Οκκάς 19', Νάστου 29'), η ΑΕΚ απάντησε μειώνοντας σε 2-3 (Κατσουράνης 34’, Νικολαϊδης 45’), αλλά ο Οκκάς στο 59’ έκανε το 2-4.

Στο 71’ ο Αγγελος Αναστασιάδης αποβλήθηκε, καθώς διαπληκτίστηκε με τον πρώτο βοηθό, ενώ ο Βασίλης Μπορμπόκης (που έχει σκοράρει και με τις δύο ομάδες σε ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ) μείωσε σε 3-4.

Πολύ ξύλο στις εξέδρες με υποστηρικτές του τότε προέδρου Μάκη Ψωμιάδη και όσων οπαδών της ΑΕΚ δεν υποστήριζαν την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ομάδας.

2011-12: ΑΕΚ ΠΑΟΚ 0-2 (ΟΑΚΑ)

Σχεδόν δέκα χρόνια πέρασαν για το επόμενο –και τελευταίο- «διπλό» του ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο, χάρη σε δύο εντυπωσιακά σε έμπνευση και δημιουργία γκολ από τον Γιώργο Γεωργιάδη (16’) και τον Στέφανο Αθανασιάδη (65').

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα