Ο «Παπ» κι οι... μεγάλες επιστροφές! (pics)

Φάνης Παναγιώτου
Ο «Παπ» κι οι... μεγάλες επιστροφές! (pics)
Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στο Λιμάνι του και το gazzetta.gr θυμίζει ανάλογες περιπτώσεις παικτών τα τελευταία χρόνια. Από τον Φώτση στον Παπαλουκά κι από τον Καλάθη στον Βασιλειάδη!

Δεν είμαστε στην εποχή όπου οι αθλητές παίζουν για τη φανέλα. Για την ακρίβεια, πλέον παίζουν ΚΑΙ για τη φανέλα. Ο αθλητισμός, όμως, έχει γίνει πιο... εμπορικός, τα μπάτζετ έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό και πολλές φορές τα λεφτά είναι ικανά να σε απομακρύνουν από την ομάδα που αγαπάς ή έχεις δεθεί για κάποιο λόγο.

Δεν είναι μόνο τα λεφτά. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σ' ένα «διαζύγιο», ωστόσο είναι δεδομένο πως η... καρδιά σου πάντα κάπου ανήκει. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα εξαιρετικό deal όταν παραχώρησε τον παίκτη στην Μπαρτσελόνα κι εν συνεχεία ο διεθνής φόργουορντ έζησε το όνειρο του, καθώς βρέθηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού κι αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Άπαντες, όμως, ήξεραν πως ο «Παπ» θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Απλά δεν γνώριζαν πότε θα γίνει αυτό. Η απάντηση δόθηκε, ο Παπανικολάου θα φορέσει ξανά τα «ερυθρόλευκα» και το gazzetta.gr κάνει flashback σε ανάλογες περιπτώσεις παικτών που τα τελευταία χρόνια επέστρεψαν στην ομάδα με την οποία είχαν δεθεί...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ
Η περίπτωση του Αντώνη Φώτση είναι... περίεργη. Με την έννοια πως δεν επέστρεψε μία φορά στον Παναθηναϊκό, αλλά τρεις! Το 1997 -σε ηλικία 16 ετών- εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού κι αποχώρησε το 2001 με προορισμό τους Μέμφις Γκρίζλις. Μετά το ΝΒΑ φόρεσε ξανά τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος (2002-2003) κι εν συνεχεία αποχώρησε με προορισμό τη Μαδρίτη (Ρεάλ, 2003-2005) κι έπειτα τη Μόσχα (Ντιναμό, 2005-2008). Το 2008 επέστρεψε ξανά στον Παναθηναϊκό και το 2011 μετακόμισε στο Μιλάνο. Το 2013 έκανε το... τρίτο come back και μέχρι σήμερα συνεχίζει στον Παναθηναϊκό, εκεί όπου -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα ολοκληρώσει την καριέρα του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
Μεταξύ των Ελλήνων παικτών που έχουν ζήσει την εμπειρία του ΝΒΑ είναι κι ο Βασίλης Σπανούλης. Λίγο μετά τη σπουδαία επιτυχία της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ 2006 ο Kill Bill μετακόμισε στις ΗΠΑ και φόρεσε τη φανέλα των Χιούστον Ρόκετς, έπειτα από μία σεζόν στον Παναθηναϊκό. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος τα περίμενε κι έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, προκειμένου να ενταχθεί εκ νέου στο «πράσινο» ρόστερ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Θοδωρή Παπαλουκά, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαιο τεσσάρων ετών. Στον Πειραιά, όμως, ο άλλοτε γκαρντ του Πανιωνίου έμεινε μόλις για μία σεζόν, αφού εν συνεχεία αποχώρησε με προορισμό τη Μόσχα. Με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, κατέκτησε την Ευρώπη κι επέστρεψε στον Ολυμπιακό με τον ίδιο στόχο! Στους «ερυθρόλευκους» έμεινε μέχρι το 2011, οι προσδοκίες που συνόδεψαν τη μεγάλη μεταγραφή δεν δικαιώθηκαν κι ο Παπαλουκάς πήρε ξανά τον δρόμο της... ξενιτιάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
Η περίπτωση του Γιώργου Πρίντεζης ίσως θα πρέπει ν' αποτελέσει... οδηγό για τον Κώστα Παπανικολάου. Ο διεθνής φόργουορντ αποχώρησε το 2009 από τον Ολυμπιακό με προορισμό την Ανδαλουσία, ωστόσο η πορεία του με τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα δεν ήταν η αναμενόμενη. Το 2011 επέστρεψε στον Πειραιά, αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες, ωστόσο στη συνέχεια βρήκε τα πατήματα του και πλέον αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων φόργουορντ στην Ευρώπη.

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ
Έχοντας κατακτήσει την Ευρώπη με τη Μπαρτσελόνα και τη Μακάμπι, αποφάσισε να κάνει το... άλμα για το ΝΒΑ. Εν τέλει απέτυχε να γίνει πρωταγωνιστής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και πήρε το δρόμο της επιστροφής για τη Γηραιά Ήπειρο. Οι «αιώνιοι» έκαναν -και του έδωσαν- τα πάντα για να τον αποκτήσουν κι η κίνηση του να βγάλει από πάνω του κασκόλ του Ολυμπιακού όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα έμεινε στην ιστορία. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έφτασε ξανά μέχρι το τέλος του δρόμου στη Euroleague. Το 2010 αποχώρησε, φόρεσε, όμως, ξανά τη φανέλα με το «Τριφύλλι» στο στήθος τη σεζόν 2011-2012.

ΜΑΪΚ ΜΠΑΤΙΣΤ
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία που θα έχει ο Μάικ Μπατίστ στον Παναθηναϊκό, όταν το 2003 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εισιγήθηκε την απόκτηση του. Ο Αμερικανός εξελίχθηκε σ' έναν εκ των κορυφαίων σέντερ της Ευρώπης και λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι από τους φίλους του «Τριφυλλιού». Το καλοκαίρι του 2012, όμως, αποχώρησε, όπως κι οι περισσότεροι παίκτες που ήταν τότε στο ρόστερ. Μετακόμισε στην Τουρκία, έβαλε τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, ωστόσο το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα!

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός Νικ Καλάθη. Ο ομογενής γκαρντ αγωνίστηκε στους «πράσινους» από το 2009 έως το 2012 κι εν συνεχεία μετακόμισε στο μακρινό Κράσνονταρ για ν' αγωνιστεί στη Λοκομοτίβ Κούμπαν. Επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του το ΝΒΑ. Ο Νικ Καλάθης έβαλε τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει πρωταγωνιστικό ρόλο κι έπειτα από συνεχόμενες πιέσεις που του άσκησε ο Παναθηναϊκός, εν τέλει είπε το «ναι» κι η μεγάλη επιστροφή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
Μεγάλη επιστροφή ήταν κι εκείνη του Νίκου Χατζή, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ. Μεταγράφηκε στην Ένωση σε νεαρή ηλικία από τον Ποσειδώνα Καλαμάτας και μέχρι το 2005 που αποχώρησε έζησε σπουδαίες στιγμές: Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σαπόρτα! Εν συνεχεία φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού κι έπειτα εκείνη του Πανιωνίου για να επιστρέψει το 2007 στη μεγάλη του αγάπη. Την ΑΕΚ!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ. Λατρεύει τον «Δικέφαλο» κι είναι πάντα εκεί. Παίρνει διαρκείας κάθε χρόνο, έχει αμέτρητους φίλους στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη και φέτος το καλοκαίρι έκανε το... μεγάλο come back! Σε μία φάση της καριέρας του που θα μπορούσε να βρει ομάδα στην Ευρώπης, ο Κώστας Βασιλειάδης -στον οποίο αναφερόμαστε- αποφάσισε να επιστρέψει και να ηγηθεί του ΠΑΟΚ! Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Βασιλειάδης επιστρέφει στον «Δικέφαλό». Είχε γυρίσει τη σεζόν 2008-2009 έπειτα από την πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ(2000-2006) πριν αποχωρήσει εκ νέου για το εξωτερικό κι επιστρέψει στη φετινή αγωνιστική περίοδο.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ
Last but not least. Για το τέλος κρατήσαμε τον μοναδικό προπονητή της λίστας μας... Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει γράψει ιστορία στους ελληνικούς πάγκους κι έχει συνδέσει τ' όνομα του με μεγάλες επιτυχίες. Ήταν ο προπονητής που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρώτου του ευρωπαϊκού το 1997 κι όταν επέστρεψε στην ομάδα του Πειραιά το καλοκαίρι του 2010 άπαντες τον αποθέωσαν! Κι εν τέλει οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» έζησαν ξανά το όνειρο τους, αφού το 2012 η ομάδα τους ανέβηκε εκ νέου στην κορυφή της Ευρώπης! Ξανά με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην άκρη του πάγκου...

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ορισμένες από τις μεγάλες επιστροφής που έχουμε ζήσει στα ελληνικά γήπεδα. Εννοείται πως υπάρχουν και παίκτες ή προπονητές που έμειναν εκτός, όπως για παράδειγμα το μεγάλο... come back του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του Ολυμπιακού, του Ντέιβιντ Ρίβερς στην ομάδα του Πειραιά ή του Ιμπραϊμ Κουτλουάι στον Παναθηναϊκό.