Οι ομάδες - έκπληξη στο Euro 2016

Οι ομάδες - έκπληξη στο Euro 2016

Κώστας Ζάλιαρης
Οι ομάδες - έκπληξη στο Euro 2016

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τις προκρίσεις των εθνικών ομάδων που ίσως κανείς δεν περίμενε να δει το επόμενο καλοκαίρι στο Euro της Γαλλίας κι όμως αυτές, κατάφεραν να γράψουν ιστορία...

Περιμένοντας να συμπληρωθεί το παζλ από την προκριματική φάση για να μάθουμε όλες τις ομάδες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το gazzetta.gr, όπως και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αυτές τις ημέρες, δηλώνει έκπληκτο από τις εθνικές ομάδες που κόντρα στο... ρεύμα πήραν πανηγυρικά την πρόκριση.

Αναλυτικά:

Βόρειος Ιρλανδία: Η Εθνική μας ομάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν θα ήταν εμπόδιο απέναντι στην ψυχωμένη Βόρειο Ιρλανδία που το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αναζητούσε τη νίκη με την οποία θα εξασφάλιζε και μαθηματικά την κορυφή του γκρουπ και την πρόκριση στο Euro 2016. Συγκέντρωσαν συνολικά 21 βαθμούς, ο μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού αλλά... εκτός πλάνων στη Νόριτς, Κάιλ Λάφερτι, αν και ήταν τιμωρημένος και δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Εθνική μας βοήθησε σε μέγιστο βαθμό με τα 7 γκολ που πέτυχε, ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τα προκριματικά, η Βόρειος Ιρλανδία είχε μόλις μια νίκη σε 16 ματς! Ο Μάικλ Ο'Νιλ έφερε τούμπα την κατάσταση έχοντας φτάσει κοντά στην απόλυση και κατάφερε να στείλει την εθνική ομάδα της χώρας για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro και για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση από το Μουντιάλ του 1986.

Αλβανία: Πρώτη φορά σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση! Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι το επίτευγμα της Αλβανίας και γιατί το βράδυ της Κυριακής οι «γείτονές» μας ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη τους επιτυχία, τερματίζοντας στον όμιλο πίσω από τους Πορτογάλους. Οι μοναδικές χρονιές που είχαν καταφέρει να δώσουν το «παρών» σε έναν σημαντικό θεσμό, ήταν το 1982 και το 1994, αλλά τότε, είχαν παίξει τα ηλικιακά τμήματα κ-18 και κ-16 αντίστοιχα! Στο επίπεδο των Ανδρών, ποτέ δεν είχε επιτευχθεί κάτι, όπως το φετινό! Η νίκη με σκορ 3-0 επί της Αρμενίας στο Γερεβάν εξασφάλισε την πρόκριση στο Euro 2016 για τους Αλβανούς, αφήνοντας τους Δανούς στα μπαράζ! Φυσικά, δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς το εκτός έδρας 1-0 επί της Πορτογαλίας, στην πρώτη αγωνιστική της προκριματικής φάσης.

Ουαλία: Να 'ναι καλά ο Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά ξεκάθαρα και σαφέστατα, η Ουαλία έχει ανέβει επίπεδο. Με παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ, εμπειρία που έγινε ακόμα πιο πλούσια, αξιοζήλευτη ενότητα μεταξύ τους όπως παρατηρήθηκε στα παιχνίδια τους και μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη, οι Ουαλοί ξέρουν ότι αυτό που έκαναν, είναι κάτι... πολύ παραπάνω από σπουδαίο. Η πρόκριση εξασφαλίστηκε με ήττα με σκορ 2-0 από τη Βοσνία στη Ζένιτσα, όμως, λίγο ενδιέφερε τους παίκτες και τον Κρις Κόουλμαν το αποτέλεσμα, από τη στιγμή που η Κύπρος φρόντισε να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα της, επικρατώντας του Ισραήλ με σκορ 2-1. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση της Ουαλίας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης έπειτα από το 1958, τότε που η εθνική ομάδα της χώρας είχε βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ πλέον, έχοντας αφιερώσει την επιτυχία και στον αδικοχαμένο, Γκάρι Σπιντ που είχε βάλει τέλος στη ζωή του πριν από μερικά χρόνια, οι διεθνείς θέλουν να πάνε στη Γαλλία για να κάνουν κάτι αξιόλογο και όχι απλά να προσθέσουν στο βιογραφικό τους σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Ισλανδία: Ο Γκίλφι Σίγκουρντσον έδειξε ότι με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του γίνεται... βαρύ πυροβολικό, σκόραρε έξι φορές στην προκριματική φάση του Euro 2016 ξεπερνώντας το... ρεκόρ των πέντε τερμάτων που κατείχε ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν από τα προκριματικά της διοργάνωσης του 2004 και η Ισλανδία είναι μια από αυτές που προκάλεσαν έκπληξη με την πορεία που πραγματοποίησαν σε αυτή τη φάση και μάλιστα, καταλαμβάνοντας αυτή τη στιγμή, μια αγωνιστική πριν από το φινάλε, την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου! Στο γκρουπ αυτό, συμμετέχει και η... δύσμοιρη Ολλανδία που τα έκανε μαντάρα και ξέρει πως δεν εξαρτάται από εκείνη η συμμετοχή της στα μπαράζ, αφού η Τουρκία αντιμετωπίζει την αδιάφορη Ισλανδία και έχει το πάνω χέρι για την κατάληψη της 3ης θέσης. Όπως και οι Βορειοϊρλανδοί, έτσι και οι Ισλανδοί δεν έχουν καταφέρει ποτέ άλλοτε να προκριθούν σε τελική φάση Euro και θα είναι οι... πρωτοεμφανιζόμενο το επόμενο καλοκαίρι στη Γαλλία.

 

EURO Τελευταία Νέα