Οι μεγαλύτερες μεταγραφικές «κλοπές» στην Ελλάδα

Δήμος Μπουλούκος
Οι μεγαλύτερες μεταγραφικές «κλοπές» στην Ελλάδα

bet365

Mε αφορμή την κόντρα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού για τον Ρικάρντο Κόστα το gazzetta.gr θυμάται τις μεγαλύτερες «κλοπές» μεταγραφικών στόχων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ κατηγόρησε τον Ολυμπιακό ότι μπήκε σφήνα την τελευταία στιγμή για να κλείσει τον Ρικάρντο Κόστα. Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό καθώς ήταν δεκάδες τα παραδείγματα που ποδοσφαιριστές έτοιμοι για μεταγραφή σε συγκεκριμένες ομάδες, τελικά συνέχισαν αλλού την καριέρα τους με... σφήνα της τελευταίας στιγμής! Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε απλώς καλύτερη οικονομική προσφορά, ενώ δεν έλειψαν και περιστατικά αρπαγής ποδοσφαιριστή μέσα από την πίστα του αεροδρομίου.

Το gazzetta.gr θυμάται τις σημαντικότερες περιπτώσεις όπου σπουδαίοι ποδοσφαιριστές τελικά πήραν μεταγραφή για άλλη ομάδα...

Νίκος Γιούτσος: Μέσω Ουγγαρίας σε Ολυμπιακό αντί ΑΕΚ!

Ο Νίκος Γιούτσος γεννήθηκε στο Μακροχώρι Καστοριάς το 1942, αλλά σε ηλικία 6 ετών βρέθηκε στη Βουδαπέστη. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στην μπάλα και στα 15 του πήγε στην ελληνική ομάδα Όλυμπος, η οποία αγωνιζόταν σε τοπική κατηγορία. Δύο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στην Τσέπελ και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να αλλάξει υπηκοότητα για να παίξει στην πανίσχυρη τότε Εθνική Ουγγαρίας, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε. O γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη, που ονομαζόταν Παππάς, ήρθε στην Αθήνα για μία χειρουργική επέμβαση και μίλησε για το μεγάλο ταλέντο του ουγγρικού ποδοσφαίρου, στον γιατρό Βασίλη Χατζηγιάννη.

Ο γιατρός που ήταν παράγοντας της ΑΕΚ του είπε ότι τον θέλει και ζήτησε την βοήθεια του γιατρού. Αλλά για κακή τύχη της ΑΕΚ, για το Νίκο Γιούτσο έμαθε και ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος σε συνεργασία με βιομήχανο που ήταν και παράγοντας του Ολυμπιακού, ήρθε σε επαφή μαζί του. Του έβγαλα διαβατήριο μιας χρήσης και ήρθε στην Ελλάδα, αλλά όταν είδε την τραγική κατάσταση των αποδυτηρίων και του εξοπλισμού της ομάδας σε σχέση με την Ουγγαρία, έσπευσε κρυφά να φύγει. Ωστόσο στο αεροδρόμιο δεν έκαναν δεκτό το διαβατήριο του με αποτέλεσμα να μείνει στον Ολυμπιακό και να μεγαλουργήσει!

Γιώργος Κούδας: Μία «κλοπή» που κράτησε λίγο!

Στα 19 του, το καλοκαίρι του 1966 ο Γιώργος Κούδας ήταν το νέο μεγάλο αστέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επαιζε στον ΠΑΟΚ αλλά ο πατέρας του για οικονομικούς λόγους ήθελε να φύγει από την Θεσσαλονίκη γιατί η ομάδα του δεν είχε κρατήσει την υπόσχεση της για στήριξη σε ένα μαγαζί που είχε ανοίξει. Τον ήθελε ο Παναθηναϊκός που έδινε 1.000.000 δραχμές και τους Λουκανίδη, Βουτσαρά, Παπαεμμανουήλ και Παπουλίδη, ενώ ο Ολυμπιακός πρόσφερε στον ΠΑΟΚ 300.000 δραχμές και τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη και Νεοφώτιστο.

Ωστόσο οι οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» αντέδρασαν έντονα για την μεταγραφή και ο ΠΑΟΚ δεν τον έδινε, παρότι ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Στα μέσα Ιουλίου του 1966 κατέβηκε στην Αθήνα και συμφώνησε σε όλα με τον Ολυμπιακό. Τελικά έπαιξε μόλις σε τέσσερα φιλικά με τον Ολυμπιακό με Αργοναύτη, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Χαϊδάρι – όπου σκόραρε κιόλας- και Πανελευσινιακό, καθώς ο ΠΑΟΚ βασιζόμενος στους κανονισμούς της εποχής, πέτυχε να μην μπορέσει ο Κούδας να παίξει σε επίσημο. Τελικά δύο χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 1968 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να κάνει μια μεγάλη καριέρα, χωρίς να παίξει ποτέ σε επίσημο ματς με τους «ερυθρόλευκους».

Ο Κούδας στον Ολυμπιακό

Γιώργος Δεληκάρης: Μέσω... Γερμανίας στον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Δεληκάρης ήταν το μεγάλο αστέρι του Ολυμπιακού, αλλά σε ηλικία 26 ετών, λόγω του τσακωμού με τον συμπαίκτη του Κώστα Αϊδινίου τον Νοέμβρη του 1977 και η απόφαση των παιχτών του Ολυμπιακού να του αφαιρέσουν το περιβραχιόνιο αποτέλεσε την αφορμή για να φύγει από τον Ολυμπιακό. Παρότι όσα έλεγε ο ίδιος, αλλά και οι φήμες που επικρατούσαν, τον ήθελαν να πηγαίνει στη Γερμανία, ο Δεληκάρης είπε το «ναι» στον παράγοντα του Παναθηναϊκού Αντώνη Μαντζαβελάκη και ντύθηκε στα «πράσινα»!

Κρις Καλατζής: Τον έκλεψε ο Παναθηναϊκός μέσα από την πίστα του αεροδρομίου

Ισως η κορυφαία αρπαγή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 1987 ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα εξαιρετικό ταλέντο από την Αυστραλία, τον εικοσάχρονο από το Σίδνεϊ, γιο Ελλήνων και διεθνή με την Αυστραλία, Κρις Καλατζή. Η Λόλα Νταϊφά περιμένει στην αίθουσα αφίξεων, όμως τον ερχομό του Καλατζή γνώριζαν και οι… «πράσινοι» και ο γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Καλογεράς θα βρεθεί στον διάδρομο προσγείωσης και μέσα σε λίγα λεπτά καταφέρνει και του αλλάζει μυαλά. Για… απαγωγή μιλούσαν οι «ερυθρόλευκοι», αφού ο Καλατζής μέσα σε λίγα λεπτά είχε… φυγαδευθεί, είχε βρεθεί στα γραφεία του Παναθηναϊκού και έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι άρχισε και το κυνήγι στους δρόμους της Αθήνας με τα αυτοκίνητα, καθώς όταν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αντιλήφθηκαν τι έγινε, άρχισαν την καταδίωξη, ενώ από πίσω ακολουθούσαν και αυτοκίνητα με δημοσιογράφους. Ο Ολυμπιακός πέντε χρόνια αργότερα μετά το… φιάσκο, θα τον φέρει στο Λιμάνι.

Γιαννακόπουλος - Τζόρτζεβιτς: «Μάχη» τριών με νικητή τον Ολυμπιακό

Στέλιος Γιαννακόπουλος και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς παίζουν για πρώτη φορά στην Α' Εθνική με τον Πανηλειακό το 1995 και βγάζουν μάτια. Το καλοκαίρι του 1996, πρώτη κάνει κίνηση η ΑΕΚ για τους δύο και ακολουθεί ο Ολυμπιακός, αυτή τη φορά μόνο για τον Τζόρτζεβιτς. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός ήθελε μόνο τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ο Πρόεδρος της ομάδας του Πύργου Σάκης Σταυρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι τους πουλάει πακέτο και τότε η ΑΕΚ του Μιχάλη Τροχανά φαίνεται να κερδίζει την υπόθεση, καθώς ο Παναθηναϊκός αποσύρθηκε από τη στιγμή που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε μόνο τον Γιαννακόπουλο. Την τελευταία κουβέντα, όμως, θα την πει ο Σωκράτης Κόκκαλης που ανεβάζει την προσφορά του προς τον Πανηλειακό για Τζόρτζεβιτς και Γιαννακόπουλο και τελικά παίρνει τους δύο παίκτες που για μια δεκαετία συνθέτουν το κορυφαίο δίδυμο χαφ – εξτρέμ του πρωταθλήματος.

Xρήστος Κωστής: Οταν η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό

Έχοντας εντυπωσιάσει όλη τη φίλαθλη Ελλάδα με τα επιτεύγματά του στον Ηρακλή, το καλοκαίρι του 1994 είχε φτάσει η στιγμή για τον Χρήστο Κωστή για τη μεγάλη μεταγραφή. Ο αείμνηστος πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Πέτρος Θεοδωρίδης ήξερε τι έχει στα χέρια του και ήθελε να βγάλει τα περισσότερα που μπορούσε. Παρότι είχε πάρει στα χέρια του την επιταγή της προκαταβολής για την παραχώρηση του ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό, τελικά άλλαξε γνώμη και υπέκυψε στην ΑΕΚ που εκ των υστέρων κατέθεσε υψηλότερη προσφορά και έκανε δικό της τον Κωστή. Ο ίδιος μπήκε στο αεροπλάνο για την Αθήνα νομίζοντας πως πάει στο Λιμάνι, πριν φτάσει όμως η Ένωση έκανε νέα πρόταση, βελτιωμένη και τον απέκτησε!

Ντέμης Νικολαΐδης: Παρά το πρέσινγκ του Ολυμπιακού ήθελε ΑΕΚ

Από το καλοκαίρι του 1995 είχε ξεκινήσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον επιθετικό του Απόλλωνα, ενώ ο ίδιος ήθελε ΑΕΚ. Τον επόμενο Ιούλιο ο Ντέμης προχώρησε στην ιστορική δήλωση: «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα». Η πρόταση της ΑΕΚ στον ποδοσφαιριστή ήταν πιο συμφέρουσα για τον ίδιο από αυτήν του Ολυμπιακού, αφού θα έπαιρνε τα ίδια χρήματα σε τρία χρόνια αντί πέντε, ενώ φυσικά ήταν από μικρό παιδί οπαδός της ΑΕΚ. Και μπορεί οι διοικήσεις Ολυμπιακού και Απόλλωνα να είχαν συμφωνήσει αλλά τελικά έγινε το... δικό του και στο τέλος του Ιουλίου η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του.

Νίκος Λυμπερόπουλος: Από το... στρατόπεδο στον Παναθηναϊκό

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διεκδίκησαν την άνοιξη του '96 τον μεσοεπιθετικό της Καλαμάτας, ο οποίος στην πορεία των διαπραγματεύσεων εκδήλωσε την προτίμησή του να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλαμάτα Σταύρος Παπαδόπουλος έκανε το χατίρι τού ποδοσφαιριστή, παρότι είχε υψηλότερη προσφορά από την ΑΕΚ. Δύο πολυτελείς λιμουζίνες είχαν βρεθεί ένα πρωινό του καλοκαιριού του 1996 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Πεζικού στην Καλαμάτα για να πάρουν τον Λυμπερόπουλο και να τον μεταφέρουν στο γραφείο του Προέδρου Βαρδή Βαρδινογιάννη προκειμένου να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, όπως και έγινε.

Λάμπρος Χούτος: Τα χρήματα του Ολυμπιακού υπερίσχυσαν της ΑΕΚ

Ο Λάμπρος Χούτος ξεκίνησε από μικρός το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία και αμέσως έδειξε ότι είναι ταλέντο. Ο πατέρας του τον πήρε και τον πήγε στην Ιταλία, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος από τα χρήματα των «πρασίνων». Οι τραυμματισμοί δεν τον βοήθησαν να κάνει καριέρα στο καμπιονάτο και το 1999 Ολυμπιακός και ΑΕΚ έδωσαν ρέστα για να τον αποκτήσουν. Το 1999 Ολυμπιακός και ΑΕΚ έδωσαν ρέστα για να τον αποκτήσουν. Ο Χούτος βλέποντας τη δυναμική που είχε σχηματιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο επέλεξε τους Ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα τσουβάλι χρήματα (κοντά στο 1,5 δις δραχμές). Ο Ολυμπιακός έδωσε τότε το πραγματικό μεγάλο ποσό του 1,5 δις δραχμών και τον πήρε. Αν κρίνουμε, όμως, από τα 22 του γκολ σε πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό, μάλλον η ΑΕΚ ευνοήθηκε που τον έχασε!

Μιχάλης Κωνσταντίνου: Τα χρήματα - ρεκόρ του Παναθηναϊκού νίκησαν τον Ολυμπιακό

Ο Κύπριος Μιχάλης Κωνσταντίνου πήγε στον Ηρακλή το 1997 και αμέσως άρχισε να δείχνει τις ικανότητες του. Ηδη το καλοκαίρι του 1999 Ολυμπιακός και ΑΕΚ ενδιαφέρθηκαν για αυτόν και μετά από μία καταπληκτική σεζόν το 2000-01 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός έδινε επίσης μάχη για να τον αποκτήσει αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτοξεύσει την τιμή του. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έδωσε 2,7 δις δραχμές στον Ηρακλή, μαζί με τους Κώστα Χαλκιά, Βαγγέλη Κουτσουρέ και Γιώργο Νασιόπουλο ως έμψυχα ανταλλάγματα με ελεύθερη μεταγραφή. Στον Κύπριο επιθετικό οι ετήσιες απολαβές έφτασαν περίπου στα 700 εκατομμύρια δραχμές, με την μεταγραφή να αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρία χρόνια αργότερα βέβαια κατέληξε στους «ερυθρόλευκους».

Γιαννάκης Οκκάς: Το δώρο του Μελισσανίδη στον Μπάγεβιτς!

Ο Οκκάς έκανε προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2003 λόγω οφειλών με τις φήμες μάλιστα της εποχής να αναφέρουν πως αυτό συνέβη κατόπιν... υπόδειξης του Ολυμπιακού. Ωστόσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης ενώ δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο στην ΑΕΚ, πήρε τον παίκτη και τον έκανε… δώρο στον φίλο του, τότε προπονητή της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς. Πάντως ο Κύπριος έμεινε μία μόνο χρονιά στην ΑΕΚ, αφού στη συνέχεια «μετακόμισε» στον Ολυμπιακό για μία τριετία.

Αβραάμ Παπαδόπουλος: Ηθελε Ολυμπιακό αντί για Παναθηναϊκό

Το καλοκαίρι του 2008, οι πρόεδροι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, Νίκος Πατέρας και Σωκράτης Κόκκαλης επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ προσφορών προς τον Πρόεδρο του Αρη Λάμπρο Σκόρδα. Η πρόταση του Παναθηναϊκού έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τριακόσιες χιλιάδες που ήταν η αξία του τερματοφύλακα Τζόρβα, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στα ανταλλάγματα, αλλά δεν τον ήθελε ο Άρης. H πρόταση ικανοποιούσε τον Άρη, καθώς η επίσημη προσφορά του Ολυμπιακού έφτασε ως τα 2,5 εκατομμύρια. Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, με τον Παπαδόπουλο να βρίσκεται στα γραφεία, το σίριαλ ολοκληρώθηκε όταν ο ποδοσφαιριστής είπε ξεκάθαρα στον Λάμπρο Σκόρδα ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, τότε θα μείνει στον Άρη για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και θα κατηφορίσει στον Πειραιά, ως ελεύθερος παίκτης το επόμενο καλοκαίρι. Τελικά η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωσε, όπου ανέφερε ότι «σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων, επιθυμεί να ενημερώσει ότι αρνούμενη να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού αποσύρει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Αβραάμ Παπαδόπουλου από την ΠΑΕ Άρης» και ο παίκτης κατέληξε στον Ολυμπιακό.

Πέτρος Μάνταλος: Προτίμησε την ΑΕΚ της Γ΄Εθνικής από τον Ολυμπιακό

Για μήνες πριν το καλοκαίρι του 2013, ο Πέτρος Μάνταλος αποτελούσε βασική επιλογή του Ολυμπιακού. Ο Τύπος είχε συχνά ρεπορτάζ για το ενδιαφέρον των «ερυθρόλευκων» για τον επιτελικό παίκτη της Ξάνθης. Τελικά στις 23 Ιουλίου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης τελείωσε αυτή τη σπουδαία μεταγραφή και αμέσως έδωσε εντολή να ανακοινωθεί η απόκτηση του και ο Μάνταλος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που επέλεξε μια ομάδα μικρότερη κατά δύο κατηγορίες!


Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα