Το προφίλ του Εγιόνγκ Ενόχ

Το προφίλ του Εγιόνγκ Ενόχ

Θάνος Σαρρής
Το προφίλ του Εγιόνγκ Ενόχ

bet365

Ο ΠΑΟΚ... πλησιάζει στον Εγιόνγκ Ενόχ και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον δυναμικό Καμερουνέζο μέσο του Άγιαξ!

Ο 27χρονος Εγιόνγκ Ενόχ φέρεται να βρίσκεται κοντά στον ΠΑΟΚ και η αλήθεια είναι πως αποτελεί έναν αμυντικό μέσο που... δαγκώνει και μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικές λύσεις. Ένα εξάρι με τρομερά πνευμόνια, ταχύτητα και «σκληράδα» στο παιχνίδι του, με πολύ αποτελεσματικά μαρκαρίσματα. Η αλήθεια είναι ότι... πολλές φορές το παρακάνει και υποπίπτει σε συχνά φάουλ και κάρτες, αλλά η παρουσία του μόνο αδιάφορη δεν είναι! Δεν φοβάται να δοκιμάσει τα πόδια του, επιλέγει συνήθως την κοντινή πάσα και παρότι δεν είναι ψηλός (1.72), δεσπόζει στη μεσαία γραμμή.

O... Bερόν των φτωχών!

Ο πιτσιρικάς Εγιόνγκ μεγάλωσε στην Κούμπα, στο νοτιοδυτικό Καμερούν και ήταν γιος τοπικού αξιωματούχου στην κυβέρνηση, γεγονός που του έδωσε το απαραίτητο έδαφος για να ασχοληθεί με τη μπάλα, αλλά και με τις σπουδές του. Η τοπική ομάδα Λιτλ Φουτ τον εντόπισε ενώ έπαιζε το 2002 στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του Καμερούν, αφού σπούδαζε ιατρική. Και μετά από μία χρονιά, άνοιξε τα φτερά του! Η Μάουντ Καμερούν FC, η οποία είχε έδρα στην πόλη Μπουέα, όπου και βρισκόταν το πανεπιστήμιό του, του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στη μεγάλη κατηγορία της χώρας. Με τις εμφανίσεις του κέρδισε το παρατσούκλι «Βερόν», καθώς αρκετοί έβεισκαν ομοιότητες στο στιλ του με του μεγάλου Αργεντινού. Σύντομα ήρθαν οι κλήσεις και από τις μικρές ομάδες του Καμερούν.

Η πρώτη απόπειρα εξόδου από τη χώρα του έγινε το 2004, όταν πήρε μεταγραφή για την τουρκοκυπριακή Μαγκούσα Τουρκ Γκουτσού. Έκανε μια «γεμάτη» χρονιά με 36 εμφανίσεις και ένα γκολ, σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο ούτως ή άλλως είναι χαμηλού επιπέδου και περιορισμένων προοπτικών. Μετά από μία μόλις σεζόν πήρε μεταγραφή για την τουρκοκυπριακή ομάδα Τουρκ Οκατζί Λευκωσίας, η οποία μετά το 1974 μετακίνησε την έδρα της στην Κερύνεια. Ωστόσο, έμεινε εκεί για ένα μόλις εξάμηνο, αφού έλυσε το συμβόλαιό του χωρίς να κάνει ούτε αγώνα.

Το άλμα στη Νότιο ΑΦρική

Μετά την τελευταία εμπειρία του, επέστρεψε στο Καμερούν, για να φύγει ξανά. Αυτή τη φορά με προορισμό τη Νότια Αφρική. Ο Άγιαξ του Κέιπ Τάουν του προσέφερε συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2006 και εκείνος αποφάσισε να το δεχτεί. Την πρώτη χρονιά, αντιμετώπισε δυσκολίες προσαρμογής, καθώς έπαιξε μόλις εννιά φορές, με την ομάδα του πάντως να κατακτά το Κύπελλο. Την επόμενη όμως, η εξέλιξή του ήταν τρομερή Ο Ενόχ προσαρμόστηκε στο στιλ του «Αίαντα» και η παρουσία του στο χώρο της μεσαίας γραμμής ήταν καταλυτική σε κάθε ματς. Αγωνίστηκε σε 27 ματς, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς για το σύλλογο του Κέιπ Τάουν. Ο δρόμος για τον... μεγαλύτερο Άγιαξ είχε ανοίξει!

Από Άγιαξ σε... Άγιαξ!

Η σεζόν που έκανε τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων. Ο Ενόχ πήγε στη Γαλλία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Αγγλία, δοκιμάστηκε από αρκετές ομάδες, αλλά δεν κατάφερε να βρει συμβόλαιο. Ο Χάρι Ρέντναπ προσπάθησε να τον πάρει στην Πόρτσμουθ, αλλά ο Καμερουνέζος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια εργασίας. Μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά η μεταγραφή χάλασε στη διαφωνία για τις απολαβές του. Τελικά, τον Αύγουστο του 2008 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Άγιαξ, με οψιόν ανανέωσης για δύο ακόμα χρόνια. Έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη χώρα του που φοράει τη φανέλα του θρυλικού Αίαντα!

Έγινε βασικός

Ο Ενόχ ταίριαξε αμέσως με τον Φαν Μπάστεν, ο οποίος ήταν τότε προπονητής και προσαρμόστηκε γρήγορα στο νέο του περιβάλλον. Έκανε ντεμπούτο σε ένα ντέρμπι με τη Φέγενορντ, το οποίος έληξε ισόπαλο 2-2, με τον Καμερουνέζο να μπαίνει ως αλλαγή στο 75' και να έχει καλή παρουσία. Γρήγορα άρχισε να παίζει όλο και περισσότερο και η επιβλητική του παρουσία στη μεσαία γραμμή, όπου... κατάπινε πολλά χιλιόμετρα και έπαιζε με σκληράδα και πάθος, έκανε τον κόσμο να τον συμπαθήσει αμέσως. Την πρώτη του σεζόν έπαιξε 19 φορές στο Πρωτάθλημα και πέντε στην Ευρώπη, όπου σκόραρε μάλιστα απέναντι στη Μαρσέιγ.

Την περίοδο 2009/10, την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Άμστερνταμ αναλαμβάνει ο Μάρτιν Γιολ. Ο Ολλανδός πιστεύει πολύ στον Ενόχ, ο οποίος είναι βασικός. Ο Άγιαξ χάνει το Πρωτάθλημα για έναν βαθμό από την Τβέντε, αλλά ο Καμερουνέζος έχει 27 συμμετοχές στην Eredivisie και 7 στο Europa League. Έπαιξε και στα δύο ματς με τη Γιουβέντους, στα οποία η ομάδα του αποκλείστηκε από την Ευρώπη.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ!

«Γεμάτη» χρονιά όμως είχε και το 2010-11, όπου η ομάδα του πήρε το Πρωτάθλημα και έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ με τον Φρανκ Ντε Μπουρ στην τεχνική της ηγεσία. Αγωνίστηκε σε όλα τα ματς της ομάδας του στον όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Οσέρ, ενώ στα προκριματικά έπαιξε αντίπαλος του ΠΑΟΚ, στο 1-1 του Άμστερνταμ. Στη ρεβάνς της Τούμπας (3-3) ήταν εκτός αποστολής. Την επόμενη σεζόν έπαιξε 22 φορές στο Πρωτάθλημα.Ένας τραυματισμός που είχε τον Αύγουστο τον έβγαλε για λίγο εκτός ρυθμού, ενώ τραυματίστηκε ξανά και τον Φεβρουάριο, μένοντας εκτός για περίπου ένα μήνα. Και πάλι αγωνίστηκε σε όλα τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός από την πρεμιέρα με τη Λιόν που έμεινε στον πάγκο.

Ο τραυματισμός που τον κράτησε πίσω

Στο ξεκίνημα της προηγούμενης σεζόν, ο Ενόχ στάθηκε άτυχος. Τραυματίστηκε στο γόνατο στα τέλη Μαΐου του 2012, με αποτέλεσμα να χάσει την προετοιμασία και να επιστρέψει στα γήπεδα τον Οκτώβριο. Ο τραυματισμός ήρθε σε ένα φιλικό ματς της χώρας του με τη Νέα Γουινέα. «Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο σοβαρό, επειδή έπαιξα στο υπόλοιπο ματς. Μετά, φάνηκε ότι ήταν. Συνέχισε να πονάει και να πρήζεται». Έκανε εξετάσεις στην Αφρική που έδειξαν ότι έχει κάταγμα στην επιγονατίδα. Αφού είχε το πόδι του σε γύψο για τέσσερις βδομάδες, οι νέες εξετάσεις στο Άμστερνταμ έδειξαν ότι πρόκειται για μια εκ γενετής ιδιαιτερότητα, αφού στην ουσία η επιγονατίδα του αποτελείται από δύο κομμάτια ενωμένα, με το χώρισμα να δείχνει σαν κάταγμα στην πρώτη εξέταση! Ο γύψος του έκανε περισσότερο κακό, καθώς του αποδυνάμωσε τους μύες. Αυξάνοντας την εκγύμναση, στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε προετοιμασία μόνος του και επανήλθε στο επίπεδο που βρισκόταν χωρία να πονά καθόλου.

Στο μεταξύ, ο Ντε Μπουρ είχε αρκετές λύσεις για την τριπλέτα του άξονα στο 4-3-3 και ο Ενόχ έδειχνε να μην χωράει. Σόνε, Σερέρο, Ντε Γιονγκ, Γιάνσεν έπαιζαν στον άξονα, όπως και φυσικά ο Έρικσεν. Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο ο Ντε Μπουρ τον επιλέγει για την αναμέτρηση με τη Ντόρτμουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη μεσαία γραμμή των Βεστφαλών. Η ομάδα του έχασε 1-4 και εκείνος με τον αγκώνα του έσπασε τη μύτη του Μπέντερ χωρίς να το καταλάβει! «Νιώθω άσχημα για αυτόν, αλλά δεν αισθάνομαι ενοχές. Να του στείλω λουλούδια; όχι! Δεν θα το κάνω. Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο», έλεγε χαρακτηριστικά!

Τον Ιανουάριο παραχωρείται δανεικός στη Φούλαμ του... παλιού γνωστού του Μάρτιν Γιολ. Έπαιξε 9 ματς με τους Κότατζερς, οι οποίοι είχαν και οψιόν αγοράς, αλλά επέλεξαν να μην την ενεργοποιήσουν. Έτσι, επιστρέφει το καλοκαίρι στον Άγιαξ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο είχε και πάλι κάποιες μικροενοχλήσεις στο γόνατο.

Στο στόχαστρο των «αιωνίων»!

Ο Ντε Μπουρ τον έχει δηλώσει στη λίστα για την Ευρώπη, αλλά δεν τον υπολογίζει. Από το καλοκαίρι του δίνει το ελεύθερο να βρει ομάδα και... ξεκινούν τα σενάρια που τον συνδέουν με Ελλάδα! Ο Γιάννης Αναστασίου τον είχε στα υπόψιν στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου, αφού τον είχε παρακολουθήσει δύο φορές όταν έπαιζε με τη Φούλαμ και είχε σχηματίσει πολύ καλή εντύπωση. Στα μέσα Ιουλίου, το όνομά του είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος τότε έψαχνε κόφτη! Παράλληλα, το όνομά του ακούγεται και για την Κασίμπασα και την Κρίσταλ Πάλας, ενώ η Φούλαμ «βλέπει» και πάλι την περίτπωσή του, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να ξόδεψε τα χρήματα που ζητά ο Άγιαξ. Ωστόσο, τελικά παρέμεινε και φέτος αγωνίζεται μόνο με τη δεύτερη ομάδα, ψάχνοντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του...

Μουντιαλικός!

Παρότι ο προπονητής του στον Άγιαξ δεν τον υπολογίζει, ο Ομοσπονδιακός εκλέκτορας του Καμερούν, Βόλκερ Φίνκε, ποντάρει πολλά στην παρουσία του. Είναι δεύτερος αρχηγός -μαζί με τον Ενκουλού- πίσω από τον Ετό και έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα το 2009, σε ένα ματς των προκριματικών του Μουντιάλ με το Μαρόκο. Έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής της ίδιας χρονιάς, ενώ πριν από περίπο ένα μήνα βοήθησε την ομάδα του να «σφραγίσει» τη συμμετοχή της στο 7ο Μουντιάλ της ιστορίας της, κερδίζοντας την Τυνησία με 4-1!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα