Vamos Primera!

Vamos Primera!

bet365

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και... ακόλουθοι κάνουν σέντρα στην Ισπανία και το Gazzetta.gr παρουσιάζει τους ταυρομάχους της La Liga.

Για πολλούς είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, όμως τα αστέρια που βλέπεις στα ισπανικά γήπεδα δεν τα βλέπεις αλλού. Μέσι, Ρονάλντο και από φέτος ο Νεϊμάρ θα ξεσηκώσουν ξανά τους αφισιονάδος αλλά και τους οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εκτός από τους δύο τιτάνες, υπάρχουν πολλές ομάδες που αξίζουν παρακολούθηση. Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βαλένθια, Σεβίλλη είναι έτοιμες για ακόμα μία σεζόν με σούπερ θέαμα και ματσάρες και από το βράδυ του Σαββάτου (17/08) τα κανάλια του ΟΤΕ TV σας βάζουν στην πρώτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η Μπαρτσελόνα με το υπερηχητικό δίδυμο Μέσι-Νεϊμάρ θα προσπαθήσει να κρατήσει το στέμμα της, όμως η Ρεάλ με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο με ή χωρίς τον Μπέιλ θα είναι εκεί με το νέο ισπανικό προφίλ της για να τη σταματήσει. Πάντα δυνατή η Ατλέτικο, πλέον με τον Βίγια στην επίθεση θα προσπαθήσει και φέτος να σπάσει το δίπολο, ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία της σεντονάτης, Ρεάλ Σοσιεδάδ, όπως και η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Σημαντικές μάχες θα έχουμε ξανά στα μέτωπα του Champions League και του Europa League και με Σεβίλλη και Βαλένθια να είναι έτοιμες να κοντραριστούν με όποιον αντίπαλο προκύψει. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στο αφιέρωμα του Gazzetta.gr...

Μπαρτσελόνα: Μαρτίνο, Νεϊμάρ και άμυνα
Οπως και η Ρεάλ, έτσι και η Μπάρτσα θα περάσει από μεταβατικό στάδιο. Ο γνώστης της φιλοσοφίας, Βιλανόβα, αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Τάτα Μαρτίνο, με λευκό βιογραφικό σε προϋπηρεσία στην Ευρώπη αλλά και σε πάγκο μεγάλου κλαμπ. Μπορεί οι τακτικές και η προσέγγιση του Αργεντινού να ταιριάζουν με αυτή των Καταλανών, όμως η πρόσληψή του δεν παύει να αποτελεί μεγάλο στοίχημα. Οι Μπλαουγκράνα ολοκλήρωσαν φέτος το πολυαναμενόμενο «μπαμ» με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ αντί 57 εκατ. ευρώ και άπαντες πλέον περιμένουν να δουν τον Βραζιλιάνο μάγο της ντρίμπλας δίπλα στον Λέο Μέσι. Αν και οι περισσότεροι αντίπαλοι δεν ήταν της προκοπής, ο τελευταίος τα πήγε καλά στα φιλικά με 5 γκολ και 5 ασίστ σε 5 ματς, ενώ εξαιρετικός ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος αφού δεν πήγε τελικά Μάντσεστερ, ίσως έχει έρθει η ώρα να πάρει περισσότερο χρόνο σε βάρος του Τσάβι.

Εκτός «Καμπ Νόου» μετακινήθηκε ο Βίγια (όπως και ο Τιάγκο) με την Μπαρτσελόνα να πηγαίνει ακόμα περισσότερο σε σχήμα με περιφερειακούς επιθετικούς και κανέναν καθαρό φορ. Οσον αφορά τα μετόπισθεν, τα πράγματα είναι πολύ σκούρα για τους πρωταθλητές Ισπανίας, που ψάχνουν τον 4ο τίτλο τα τελευταία 5 χρόνια. Το κενό στο κέντρο της άμυνας έπρεπε να έχει καλυφθεί εδώ και δύο χρόνια, και αφού τα σούπερ ονόματα, Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ δεν το κουνάνε, ο πήχης στις επιλογές όπως είναι λογικό πέφτει και όσο προχωράει η μεταγραφική οι καλές περιπτώσεις λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Ρεάλ Μαδρίτης: Στροφή α λα ισπανικά
Καλοκαίρι αλλαγών ήταν το φετινό για τους Μερένγκες, αφού μετά από τρία χρόνια ο Μουρίνιο αποχώρησε για να έρθει ο Αντσελότι, ενώ έγινε στροφή και στις επιλογές των μεταγραφών. Η Ρεάλ αποφάσισε να επενδύσει σε νεαρούς Ισπανούς και γι' αυτό αποκτήθηκαν δύο εκ των κορυφαίων παικτών της Εθνικής under-21, Ισκο (21) και Ιγιαραμέντι (23), έγινε χρήση της buy-back οψιόν για τον Καρβαχάλ (21) και αγοράστηκε ο Κασεμίρο (21).

Πέρα από τους μικρούς παικταράδες όμως, η διοίκηση της Ρεάλ επιμένει για την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ, για τον οποίο η Τότεναμ ζητάει τριψήφιο αριθμό εκατ. ευρώ. Ο Καρλέτο έχει κάνει σαφές ότι ο Ουαλός δεν είναι απαραίτητος, ο Πέρεθ είπε ότι τα λεφτά είναι πολλά, όμως αν το deal τελικά γίνει, η ποιότητα του ρόστερ θα ξεχειλίζει. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του Κριστιάνο Ρονάλντο δείχνουν είναι στον σωστό δρόμο. Ο Ιταλός, πρώην τεχνικός των Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν θα προσπαθήσει να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή σε τέταρτη διαφορετική χώρα και για να το καταφέρει θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα σχήμα 4-3-2-1ή 4-2-3-1, έχοντας ήδη στα χέρια του πολλές λύσεις σε κεντρικά χαφ και παίκτες με χαρακτηριστικά playmaker. Η Ρεάλ είναι αναγκασμένη να κάνει αυτό που δεν έκανε στην τελευταία σεζόν του Μουρίνιο, να παλέψει στα ίσια για το πρωτάθλημα και να μην δώσει τη δυνατότητα στην Μπαρτσελόνα να το πανηγυρίσει από τον Νοέμβριο.

Aτλέτικο Μαδρίτης: Με τη... δοκιμασμένη συνταγή
Ο Ντιέγο Σιμεόνε τόνισε ότι ο βασικός στόχος για φέτος ήταν να διατηρηθεί η δομή της περσινής ομάδας, χωρίς να γίνουν πολλές αλλαγές. Οι Ροχιμπλάνκος πέρυσι αναδείχθηκαν εύκολα τρίτοι και φέτος, παρότι πούλησαν τον αρχισκόρερ τους Ραδαμέλ Φαλκάο, περιμένουν μια ανάλογη χρονιά.

Ο Σιμεόνε πήρε εγγυήσεις ότι θα γίνουν κινήσεις για ενίσχυση και... ήταν άκρως απογοητευμένος με τις καθυστερήσεις στις μεταγραφές μέχρι να αποκτηθεί ο Βίγια! Οικονομικά εξασφαλισμένοι και με το στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ μπροστά τους, δεν εντυπωσίασαν στη μεταγραφική αγορά, αλλά κράτησαν τον κορμό τους, όπως είχε ζητήσει ο Αργεντινός, παρά το ότι υπήρξαν αρκετά σενάρια για πολλούς παίκτες. Ο Νταβίδ Βίγια αποτελεί τον αντικαταστάτη του Κολομβιανού σε ένα σούπερ deal (5.1 εκατομμύρια σε δόσεις) για την Ατλέτικο και θέλει να συνεχίσει την τρομερή παράδοση των επιθετικών της τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με τον Αντριάν, τον Ντιέγο Κόστα, ο οποίος ανανέωσε μέχρι το 2018 παρά τις μεταγραφικές σειρήνες που ακούγονταν και τον τρομερά ταλαντούχο Λέο Μπαπτιστάο που ήρθε από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, αναμένεται να δώσουν πολλές λύσεις στην επίθεση.

Στην άμυνα, η ομάδα του Σιμεόνε ενισχύθηκε με τον Ντεμικέλις, τον οποίο βέβαια τα ρεπορτάζ θέλουν στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Σίτι, παρότι μόλις φέτος υπέγραψε για την Ατλέτικο. Από εκεί και πέρα, ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο δήλωσε ότι με χαρά θα επέστρεφε, ωστόσο η περίπτωσή του δεν προχώρησε και είναι πιθανόν οι Ροχιμπλάνκος να ενισχυθούν με έναν ακόμα μέσο.

Ρεάλ Σοσιεδάδ: Ρίσκο στον πάγκο
Εβαλε πολλά χρήματα στα ταμεία της από την πώληση του Ασιέρ Ιγιαραμέντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα καταφέρει ο άπειρος Χακόμπα Αρασάτε, ο οποίος προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα, να συνεχίσει το αξιέπαινο έργο του Φιλίπ Μοντανιέ, που επέλεξε να αποχωρήσει για την Ρεν.

Ο Γάλλος παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο την περσινή χρονιά, με την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ να αποτελεί τεράστια υπέρβαση. Ο 35χρονος τεχνικός θήτευσε στο πλευρό του Μοντανιέ και γνωρίζει πολύ καλά τόσο την πρώτη ομάδα, όσο και τα τμήματα υποδομής, στα οποία επίσης εργαζόταν και οι διοικούντες την ομάδα των Βάσκων έκριναν ότι μπορεί να αποτελέσει τον διάδοχό του Γάλλου. Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα πορευτεί με σύστημα 4-1-4-1. Η Σοσιεδάδ ενισχύθηκε στην επίθεση με τον Σεφέροβιτς και εσχάτως στον άξονα, όπου πήρε τον πρώην παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Εστεμπάν Γκρανέρο, δανεικό με οψιόν αγοράς από την ΚΠΡ.

Κατά τα άλλα, με εξαίρεση τον Ιγιαραμέντι, οι Βάσκοι διατήρησαν τον κορμό τους και φιλοδοξούν να συνεχίσουν στα περσινά στάνταρ, έχοντας «στρωμένο» σύνολο. Τα βασικά ερωτηματικά είναι κατά πόσο ο Αρασάτε θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και κατά πόσο η Σοσιεδάδ θα καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά την Ευρώπη με την Primera. Κυρίως αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λιόν και προκριθεί στους ομίλους του Champions League οι συνεχείς υποχρεώσεις αποτελούν ένα ζήτημα.




Βαλένθια: Στη σκιά του χρέους
Η διοίκηση άλλαξε, ο Τζούκιτς ήρθε στη θέση του Βαλβέρδε και ο νέος πρόεδρος, Αμαδέο Σάλβο, αποκάλυψε ότι τα χρέη των Nυχτερίδων αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ. Η αποτυχία της περσινής σεζόν να μπει στην 4άδα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, οι πωλήσεις και πάλι ήταν επιβεβλημένες, όμως οι αγορές ήταν εξίσου «έξυπνες» με τα προηγούμενα χρόνια. Ο πήχης μένει πάντα ψηλά, έστω και αν ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο. Αυτή τη φορά το δυσκολότερο θα είναι να καλυφθεί το κενό του Σολδάδο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Πόστιγκα φυσικά και δεν μπορεί να το καλύψει μόνος του, έστω και αν πέρυσι βρήκε 14 φορές δίχτυα με την Σαραγόσα. Ο Ρομέου (δανεικός από Τσέλσι) αντικατέστησε τον Αλμπέλδα, ενώ Φουέγο και Μίτσελ θα δώσουν πολύτιμες λύσεις στη μεσαία γραμμή (όπου παρελθόν αποτελεί ο Τίνο Κόστα).

Η Βαλένθια θα κινηθεί για ακόμη έναν επιθετικό, όμως πρώτα θα πρέπει να πουλήσει (Πιάτι, Σισοκό). Το μπάτζετ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όμως μεταξύ των τυφλών βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι και ακόμη κι έτσι με αυτό το ρόστερ είναι από τις πρώτες υποψήφιες για την 4άδα. Η παρουσία του Τζούκιτς στον πάγκο ναι μεν είναι στοίχημα, όμως ο Σέρβος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του τόσο για τις ικανότητές του όσο και για το ποδόσφαιρο που αναμένεται να δούμε. Ευκαιρία και τους νεαρούς Αλκάθερ, Βιέρα και Μπερνάτ να δείξουν τι αξίζουν.




Μάλαγα: Επιστροφή στα παλιά
Μετά την περίοδο των μεγάλων επενδύσεων, του Champions League και της δόξας έφτασαν ξανά οι δύσκολοι καιροί για την Μάλαγα. Από ομάδα της 4άδας, λοιπόν, οι Ανδαλουσιάνοι επιστρέφουν στην μετριότητα, με την πόρτα της εξόδου να ανοίγει και να μη λέει να κλείσει. Μεγαλύτερες απώλειες είναι χωρίς αμφιβολία εκείνες των Πελεγκρίνι και Iσκο, ενώ η παρουσία του Σούστερ στον πάγκο μόνο σιγουριά δεν εμπνέει, έστω και αν είναι ο μοναδικός τεχνικός στην κατηγορία που έχει κατακτήσει την Primera! Ο μόνος που αποφάσισε να ανανεώσει ήταν ο Σάντα Κρους, όμως το ρόστερ όσο πάει και μειώνεται σε ποσότητα και ποιότητα και το κακό είναι ότι η μεταγραφική δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Αποκτήθηκαν κυρίως νέοι και άγνωστοι ποδοσφαιριστές και το μέλλον είναι αβέβαιο. Σίγουρα, είναι αδύνατο ο Γερμανός να διατηρήσει την Μάλαγα στα περσινά επίπεδα και το πιο ρεαλιστικό -και αισιόδοξο- σενάριο τη θέλει να τερματίζει στη μέση της βαθμολογίας. Ο,τι και να κάνουν οι Σάντα Κρους, Μοράλες και Σέμπα Φερνάντες στην επίθεση, το ρόστερ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων σε σχέση πάντα με τις δύο τελευταίες σεζόν. Πάλι καλά, που κάτω από τα δοκάρια και στα άκρα της άμυνας οι λύσεις είναι πλέον αξιόπιστες (Καμενί, Καμπαγιέρο, Αντούνες, Γκάμεθ).






Μπέτις: Με λίφτινγκ
Η Μπέτις ήταν η αποκάλυψη της περασμένης σεζόν. Βασισμένη κυρίως σε Ισπανούς, με τον Πέπε Μελ να κάνει εξαιρετική δουλειά, κατάφερε να κερδίσει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Για κακή τύχη όλων όσων την απόλαυσαν πέρυσι όλη η ραχοκοκαλιά άλλαξε μέσα σε ένα καλοκαίρι. Από τον άσο, με τον Αντερσεν (Εβιάν) να παίρνει τη θέση του Αντριάν, στον Μπενιάτ, τον Κάνιας, τον Ποθουέλο και τον Ρούμπεν Πέρεθ, που τράβηξαν για άλλες πολιτείες στη μεσαία γραμμή μέχρι και την επίθεση, από όπου Παμπόν και Κάμπελ αποτελούν παρελθόν, οι αλλαγές ήταν ριζικές.

Οι περισσότεροι αποχώρησαν ως ελεύθεροι, με την Μπέτις να προσπαθεί να καλύψει τα κενά. Καλύτερη μεταγραφή ήταν ο Βερδού, ενώ άμεσα μπορούν να βοηθήσουν οι Βιλά, Τόρες και Ρέγιες. Μέχρι εκεί όμως. Από έτοιμη ομάδα είναι, πλέον, «δόκιμη» και ο Μελ θα πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι από την αρχή, προκειμένου να βρει την κατάλληλη χημεία και οι Ανδαλουσιάνοι να κάνουν έκπληξη ανάλογη με την περσινή. Κομματάκι δύσκολο.


Ράγιο Βαγιεκάνο: Τουλάχιστον, κράτησε τον προπονητή
Οι Φρανχιρόχος αποτέλεσαν μαζί με την Ρεάλ Σοσιεδάδ τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής Primera. Με ωραίο ποδόσφαιρο, κοίταξαν στα μάτια μεγάλους αντιπάλους, παίζοντας επιθετικό παιχνίδι και βγάζοντας ωραίους συνδυασμούς, παρότι διέθεταν το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας! Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα αναμένονται πιο δύσκολα.

Παρότι ο Πάκο Χέμεθ έμεινε στον πάγκο, είδε πολλούς από τους βασικούς του να αποχωρούν. Ο αμυντικός Ζόρντι Aμάτ, ο μέσος-κλειδί Χάβι Φουέγο, ο αρχηγός και αρχισκόρερ Πίτι, ο τρομερά ταλαντούχος σέντερ φορ Λέο Μπαπτιστάο, ο «εγκέφαλος» Τσόρι Ντομίνγκες. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επίθεση, εκεί όπου ο... γνωστός μας Νέρι Καστίγιο μαζί με τον Χοακίν Λαριβέι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, προερχόμενοι και οι δύο από κακές χρονιές.

Το 4-2-3-1 αναμένεται να διατηρηθεί και η ομάδα της Μαδρίτης περιμένει αρκετά στον άξονα από τον ταλαντούχο Σαούλ, που ήρθε ως δανεικός από την Ατλέτικο, σε συνδυασμό με τον Μπαένα που αποκτήθηκε από την Εσπανιόλ. Ο Λιονέλ Γκαλεάνο αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την άμυνα, ωστόσο το ζήτημα παραμένει η επίθεση κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια η μεσαία γραμμή. Μένει να δούμε αν ο Χέμεθ έχει κι άλλους λαγούς να βγάλει από το καπέλο, αλλά δεδομένα τα πράγματα φέτος θα είναι πολύ δύσκολα.


Σεβίλλη: Με νέο look
Είναι η πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια που ο Μόντσι αποφάσισε να βγει για τα καλά στην αγορά. Ας όψεται, βέβαια, και η ανάγκη για ρευστό, που θα βρει την επόμενη σεζόν τους Νάβας, Νεγρέδο και Μεδέλ στην Αγγλία. Ο ενθουσιασμός και η αγωνία για το αν οι νέοι τα καταφέρουν είναι ο μεγαλύτερος εδώ και καιρό στην Ανδαλουσία. Μπάκα, Ρουσέσκου και Γκαμεϊρό για την επίθεση για μία ομάδα που για μπακ απ του Νεγρέδο είχε μόνο τον Μπάμπα πέρυσι, είναι αναμφίβολα αναβάθμιση.

Παρέχα και Καρίσο για την άμυνα, Μαρίν για αντί-Νάβας, Ιμπόρα για τον άξονα και οι νεαροί και πολλά υποσχόμενοι Χάιρο, Βιτόλο, Κριστόφορο και Φιγκέιρας είναι τα νέα αποκτήματα, με τον Έμερι να καλείται να βάλει μία τάξη και να φέρει την σταθερότητα. Στην Βαλένθια κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε ποτέ το βήμα παραπάνω, όμως αποδείχθηκε ότι οι Νυχτερίδες τελικά θα έπρεπε να έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση τη σταθερότητα. Οσο πιο γρήγορα βρεθεί η χημεία τόσο το καλύτερο και φυσικά στόχος δεν είναι άλλος από την έξοδο στην Ευρώπη. Από την στιγμή, μάλιστα, που Βαλένθια και Μάλαγα αποδυναμώθηκαν υπό προϋποθέσεις γιατί όχι και 4άδα;


Χετάφε: Γρήγορη παραμονή και... βλέπουμε
Οι Μαδριλένοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν σχετικά γρήγορα την παραμονή τους την προηγούμενη χρονιά και δεν κινδύνευσαν παρά τα άσχημα αποτελέσματα στις τελευταίες αγωνιστικές. Με τα προβλήματα αδειοδοτήσεων η ένατη θέση, η οποία οδηγούσε στην Ευρώπη, τους προσέφερε για ένα διάστημα έξτρα κίνητρο, αλλά τελικά αρκέστηκαν στη 10η.

Στόχος και φέτος είναι η γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής και από εκεί και πέρα... οτιδήποτε προκύψει είναι καλοδεχούμενο. Σταθερή αξία στον πάγκο ο Λουίς Γκαρθία, ο οποίος έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο με ομοιογένεια, η οποία φαίνεται να διατηρείται και φέτος. Η πιο σημαντική της απώλεια είναι ο Μαροκινός επιθετικός χαφ Μπαράντα, βασικότατος πέρυσι, αφού οι Μαδριλένοι δεν είπαν «όχι» στα 9 εκατομμύρια της Αλ Τζαζίρα. Από εκεί και πέρα, κατάφερε να κρατήσει τον Πέδρο Λεόν και ενισχύθηκε σημαντικά στην άμυνα με τον Σέρχιο Εσκουδέρο και τον Αλέξις Ρουάνο. Για τη θέση του αριστερού μπακ ο Λουίς Γκαρθία πήρε τον Ρομπέρτο Λάγο από τη Θέλτα, ο οποίος δείχνει να ταιριάζει γάντι στην ομάδα.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στην επίθεση. Ο δεύτερος σκόρερ πέρσι Αντριάν Κολούνγκα είναι πιθανό να αποχωρήσει και ήδη ο Γκαρθία αναζητά έναν επιθετικό, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ισπανού, προκειμένου να αυξήσει τις επιλογές του.



Λεβάντε: Αντί για Ευρώπη σωτηρία
Η πρώτη παρουσία στην Ευρώπη έφερε μία μετριότατη σεζόν στην Primera, καθώς οι οπαδοί είχαν καλομάθει. Το χειρότερο δεν είναι σε καμία περίπτωση η 11η θέση, αλλά το γεγονός ότι τα αποδυτήρια έγιναν άνω-κάτω και τελικά ο Μαρτίνεθ ήταν μεταξύ εκείνων που την πλήρωσαν. Στη θέση του στον πάγκο φέτος θα κάτσει ο Χοακίν Καπαρός, με την διοίκηση να κάνει την πιο ασφαλή επιλογή, ενώ το λίφτινγκ συνεχίζεται. Μπαγιεστέρος, Χουανλού και Μπαρκέρο πλήρωσαν το μάρμαρο και έφυγαν, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο Μίτσελ, που θα συνεχίσει στην Βαλένθια.

Για ακόμη ένα καλοκαίρι αποκτήθηκαν «έτοιμοι» ποδοσφαιριστές, με τους Iβανσιτς και Πίντο να αποτελούν σταθερές αξίες τα τελευταία χρόνια στην Bundesliga και θα προσπαθήσουν να κάνουν τη διαφορά στα Βατράχια. Για την επίθεση, όπου μετά την φυγή του Μάρτινς υπήρξαν αρκετά προβλήματα, η Λεβάντε επαναπάτρισε τον Μπαράλ, όμως η σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη. Στόχος αν μη τι άλλο η σωτηρία, όμως είναι άγνωστο αν το άστρο είναι ακόμη πάνω από το «Θιουτάτ ντε Βαλένθια». Η επιτυχία-παραμονή σε καμία περίπτωση δεν είναι εξασφαλισμένη.


Αθλέτικ Μπιλμπάο: Valverde, the godfather
«Ξέρω ότι αυτή είναι μία δεύτερη ευκαιρία για μένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Αθλέτικ και όλοι ξέρουμε ότι τα δεύτερα μέρη ποτέ δεν είναι τόσο καλά όσο τα πρώτα… εκτός από τον 'Νονό'». Στην Μπιλμπάο ελπίζουν η δεύτερη θητεία του Ερνέστο να είναι όντως σαν το Godfather. Μετά τη μαγική σεζόν 2011-12 στην οποία οι Βάσκοι έπαιξαν όλα τα πιθανά ματς της σεζόν φτάνοντας στον τελικό του Europa League αλλά και του Copa del Rey, ακολούθησε μία καταστροφική, αφού η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα την πέρασε στο δεύτερο μισό του πίνακα.

Το κλίμα χάλασε από την αρχή με την υπόθεση Γιορέντε ο οποίος δεν ήθελε να ανανεώσει, δεν χρησιμοποιούνταν και τελικά υπέγραψε ελεύθερος στην Γιουβέντους, γεγονός το οποίο επηρέασε το ηθικό της ομάδας, που ειδικά σε κάποια σημεία της σεζόν ήταν πολύ κακή. Εξαιρετική κίνηση η απόκτηση του διεθνή playmaker, Μπενιάτ, από την Μπέτις, ενώ ήρθε και ο Κίκε Σόλα από την Οσασούνα. Οι δυο τους μαζί με τους Μουνιαϊν και Αντούριθ θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ξανά μία δυνατή επιθετικά Μπιλμπάο, ενώ στην άμυνα επέστρεψε ο Βαλενσιάγα μετά από σερί δανεισμούς.

Το νέο «Σαν Μαμές» δεν είναι ακόμα έτοιμο οπότε η Αθλέτικ θα παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο «Ανοέτα» της Ρεάλ Σοσιεδάδ!


Εσπανιόλ: Εμπιστοσύνη στον Αγκίρε
Κατάφερε πολλά πέρυσι χάρη στην άμυνά της, με την έλευση του Χαβιέρ Αγκίρε να βελτιώνει τη συνολική της λειτουργία και να διορθώνει τα... χάλια που οι Καταλανοί είχαν στο ξεκίνημα. Ο Μεξικανός φέτος είχε την ευκαιρία να δουλέψει την ομάδα από την προετοιμασία και οι ιθύνοντες περιμένουν να αποφύγει το περσινό άσχημο ξεκίνημα, με τους παίκτες πάντως να λένε τα καλύτερα για τη δουλειά στην προετοιμασία.

Η Εσπανιόλ έχασε τον Βερδού, ο οποίος αποτέλεσε βασικό παίκτη, ωστόσο πήρε τον Πίτσι από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, που πέρυσι έκανε καλή χρονιά. Ισως προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμα επιθετικού, καθώς δείχνει ότι τον χρειάζεται. Σημαντική είναι και η απώλεια του Φορλίν, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο Κατάρ, προς μεγάλη έκπληξη των συμπαικτών του. Από εκεί και πέρα, «χτύπησε» κάποιες καλές περιπτώσεις από τη Segunda Division, ενώ δεν ενέδωσε στα χρήματα που έδωσε η Ρουμπίν Καζάν για τον βασικότατο αμυντικό Εκτορ Μορένο, κρατώντας έτσι ένα σημαντικότατο ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο, έχασε τον έτερο βασικό κεντρικό αμυντικό, Ζόρντι Αμάτ, ο οποίος πήγε στη Σουόνσι. Ερωτηματικό αποτελεί και το μέλλον του Βακάσο, ενός επίσης πολύ χρήσιμου παίκτη για το σύνολο του Αγκίρε. Πρόσφατα, οι Καταλανοί απέρριψαν πρόταση 4.5 εκατομμυρίων για την παραχώρησή του, αλλά όσο η μεταγραφική περίοδος είναι ανοικτή, το ενδεχόμενο να πωληθεί είναι ορατό.


Βαγιαδολίδ: Δεν πήρε, δεν έδιωξε
Μάλλον μία εύκολη σεζόν ήταν αυτή που πέρασε για την Βαγιαδολίδ, η οποία τερμάτισε επτά βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στη μεταγραφική περίοδο, κατάφερε να κρατήσει σημαντικούς παίκτες όπως ο εξτρέμ, Πάτρικ Εμπερτ, ο χαφ, Χαβιέρ Μπαράχα αλλά και ο «δικός μας» Οσκαρ Γκονθάλεθ, ο οποίος έκανε μαγική σεζόν και πέτυχε 12 γκολ που βοήθησαν τα μέγιστα για την παραμονή. Από φέτος στον πάγκο της θα βρίσκεται ο ιδιότροπος αλλά πολύ ικανός, Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ, που πριν έναν χρόνο οδήγησε την Λεβάντε στην κορυφαία σεζόν της ιστορίας της με έξοδο στην Ευρώπη.



Γρανάδα: Αλλαγή πολιτικής
Οι δεσμοί με την Ουντινέζε είναι πολύ σημαντικοί για την επιβίωση της Γρανάδα, όμως μετά την καθιέρωση στην Primera, οι πρωτοβουλίες όλο και αυξάνονται, προσφέροντας σταθερότητα. Οι Ανδαλουσιάνοι πήραν την απόφαση να ποντάρουν στα νιάτα και έχοντας κρατήσει μεγάλο μέρος του ρόστερ (ελέω των Ιταλών), αρχικά βγήκαν στην αγορά με στόχο την εμπειρία. Ετσι, Ιτούρα, Πίτι και Ρίκι υπέγραψαν. Τα νέα αποκτήματα στη συνέχεια πολλά, πολλοί από τους νεαρούς θα ξεκινήσουν από την δεύτερη ομάδα -ανάμεσά τους και ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης- ενώ μέσα σε όλα αυτά κατέφθασε στην Γρανάδα και ο -επίσης δικός μας- Ορέστης Καρνέζης μέσω Ούντινε.

Ο στόχος είναι ίδιος όπως και κάθε σεζόν, η σωτηρία. Οσο πιο γρήγορα και άνετα έρθει τόσο το καλύτερο. Μεγάλες αλλαγές, πέραν των επιθετικών που αποκτήθηκαν, δεν θα δούμε στο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα η παρουσία του Αλκαράθ, που έκανε πολύ καλή δουλειά πέρυσι, αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας, έστω και αν φέτος η Γρανάδα είναι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

Οσασούνα: Τσακωμένη με το γκολ
Το κλαμπ από την Παμπλόνα θα έχει φέτος μεγάλο πρόβλημα με το σκοράρισμα. Από μία ομάδα που από πέρυσι δεν μπορούσε με τίποτα να πετύχει γκολ, αποχώρησε ο πρώτος σκόρερ Κίκε Σόλα και είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για τη γραμμή κρούσης. Ο Παραγουανός στράικερ, Αριέλ Νούνιες αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Λιμπερτάδ και αναμένεται σε αυτόν να πέσει όλο το βάρος στην επίθεση. Αν τα καταφέρει και η Οσασούνα μπορέσει να κάνει ό,τι και πέρυσι που ήταν η 5η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, τότε λογικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παραμονής στην Primera Division.

Στα θετικά η παραμονή του τερματοφύλακα Αντρές Φερνάντεθ, τον οποίο παρακολουθούσαν μεγαλύτερες ομάδες όμως θα μείνει για ακόμα έναν χρόνο στο δυναμικό των Ροχίγιος, οι οποίοι θα έχουν δύναμη κάτω από τα δοκάρια.

Θέλτα: Λουίς Ενρίκε για την αλλαγή
Η θητεία του στην Ρόμα μπορεί να ήταν αποτυχημένη, όμως στο μικρό διάστημα που έμεινε στην Ιταλία έγινε εμφανές ότι οι ιδέες του ακολουθούν το δόγμα της Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά ο Λουίς Ενρίκε έχει την ευκαιρία να αναδείξει τη δουλειά του στην Θέλτα, που τον εμπιστεύτηκε, προκειμένου να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή της. Ο Άσπας μπορεί να έφυγε (το Α και το Ω πέρυσι επιθετικά), όμως Νολίτο, Τσάρλες (πρώτος σκόρερ πέρυσι στην Σεγούντα) και Κρον Ντέλι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της απώλειας του Ισπανού.

Φοντάς για την άμυνα και Ραφίνια για την μεσαία γραμμή ήταν η. βοήθεια της Μπαρτσελόνα, θεωρητικά η εικόνα της Θέλτα θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή και ο Λουίς Ενρίκε αυτή τη φορά θα είναι πιο «υποψιασμένος» σε σχέση με την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία στην Ρώμη. Στοίχημα τόσο για τον Καταλανό όσο και για τη διοίκηση του Γαλινθιάνων η παρουσία του στον πάγκο και από το ξεκίνημα θα φανεί αν ο. γάμος είναι επιτυχημένος ή όχι.

Αλμερία: Με δανεικούς, χωρίς Τσάρλες
Με τρομερό fightback στο τελευταίο κομμάτι της Segunda Division η Αλμερία άφησε πίσω την Χιρόνα και εξασφάλισε αυτή την άνοδο στα σαλόνια του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα ενισχύθηκε με αρκετούς δανεικούς το καλοκαίρι, όπως ο αμυντικός Μάρκο Τορσιλιέρι από την Μέταλιστ και ο μέσος Σούσο από την Λίβερπουλ. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της στη σεζόν είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να καλύψει το κενό που άφησε ο επιθετικός Τσάρλες, ο οποίος πωλήθηκε στην Θέλτα. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο πρώτος στην πορεία προς την Primera Division και ο νέος τεχνικός, ο 35χρονος, Φρανθίσκο Ροδρίγες, είναι αναγκασμένος να βρει έναν τρόπο να διατήρήσει σε ανάλογα επίπεδα την παραγωγικότητα χωρίς την παρουσία του περσινού MVP αν θέλει να έχουν οι Ανδαλουσιάνει ελπίδες παραμονής.

Βιγιαρεάλ: Να παραμείνει στον αφρό
Το «κίτρινο υποβρύχιο» επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβισιόν μετά από παρένθεση ενός έτους στη Σεγούντα και στόχος φυσικά είναι να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία. Η απευθείας άνοδος, ωστόσο, δεν ήταν εύκολη. Ο Μαρθελίνιο που ανέλαβε από τον Ιανουάριο έβαλε τη σφραγίδα του και θέλει να παρουσιάσει ένα δυνατό σύνολο, προχωρώντας σε μια μικρή ανανέωση του ρόστερ.

Ο Σένα και ο Μέλμπεργκ αποτέλεσαν παρελθόν, ωστόσο παρέμεινε ο πολύπειρος μέσος Χαβιέ Φαρινός για να... κρατά τα μπόσικα στα αποδυτήρια. Ο Περέιρα και ο Περμπέ που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην άνοδο αποκτήθηκαν σε μόνιμη βάση, ωστόσο η μεγάλη μεταγραφή ακούει στο όνομα Τζιοβάνι Ντος Σάντος, ο οποίος ήρθε από τη Μαγιόρκα μαζί με τον πολύ χρήσιμο μέσο Τόμας Πίνα. Για τη θέση του τερματοφύλακα πήρε τελικά με τη μορφή δανεισμού τον Σέρχιο Ασένχο, αφού δεν κατάφερε να προχωρήσει την περίπτωση του έμπειρου βραζιλιάνου Ζούλιο Σέζαρ. Παράλληλα, ρώτησε για τον Μπατρά της Μπαρτσελόνα, θέλοντας να πάρει έναν ταλαντούχο παίκτη στην άμυνα, αλλά με την απόκτηση του «πολυεργαλείου» Γκαμπριέλ Παουλίστα, λογικά «κλείνει» και τις θέσεις των αμυντικών.

Ο Τζόναθαν Περέιρα, με γκολ του οποίου η Βιγιαρεάλ σφράγισε την άνοδο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ομάδα του φέτος θα είναι ανταγωνιστική και η εικόνα που έδειξε στα φιλικά και κυρίως σε αυτά με Φιορεντίνα (2-0) και Χιχόν (4-1), είναι πολύ ενθαρρυντική.



Ελτσε: Φαβορί για... ασανσέρ
Οι νεοφώτιστοι είναι από τα φαβορί για να επιστρέψουν… από εκεί που ήρθαν. Παρά την εξαιρετική σεζόν που της έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την απευθείας άνοδο στην Primera, η Ελτσε έχει 'θέματα' που θα κάνουν το στόχο της παραμονής δύσκολο. Πέρυσι δεν παρουσίαζε το ίδιο πρόσωπο στους εκτός έδρας αγώνες και φέτος είναι δεδομένο ότι θα κάνει πολύ πιο δύσκολα ταξίδια.

Follow
@Giorgio_Oddo
@ThanSarr
@entanovasilis

 

LA LIGA Τελευταία Νέα