Η ιστορία της πράσινης φανέλας (vid & pics)

Η ιστορία της πράσινης φανέλας (vid & pics)

Γιώργος Βροντάκης
Η ιστορία της πράσινης φανέλας (vid & pics)

bet365

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σήμερα τις φανέλες του φανέλα για τη σεζόν 2013-14 και το gazzetta.gr σας θυμίζει τις προηγούμενες.

Οι «πράσινοι» από την αρχή της ιστορίας τους έχουν αλλάξει δεκάδες εμφανίσεις, ξεκινώντας με χρώμα... κόκκινο! Η φετινή θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς η πρώτη θα είναι ρίγες σαν της Σέλτικ, η δεύτερη θα είναι μπλε και τρίτη η άσπρη.

Το gazzetta.gr με αφορμή την σημερινή παρουσίαση των νέων εμφανίσεων του Παναθηναϊκού που θα γίνει μέσω video σας παρουσιάζει της πράσινης φανέλας.

Πρώτο χρώμα το κόκκινο

Η πρώτη φανέλα του τριφυλλιού είχε χρώμα κόκκινο (μπορείτε να το δείτε στη παρακάτω gallery), αλλά μια μέρα στο γήπεδο της οδού Πατησίων όπου έκανε προπόνηση η ομάδα, εμφανίστηκε ένας ταύρος και κυνήγησε τους παίκτες, με αποτέλεσμα η αλλαγή φανέλας να γίνει από κόκκινη σε πράσινη!

Το 1918 τοποθετήθηκε και στο μέρος της καρδιάς το τριφύλλι και παραμένει εκεί ως σήμερα, αφού είναι το έμβλημα του συλλόγου. Ο εμπνευστής του τριφυλλιού ήταν ο Μιχάλης Παπάζογλου (αθλητής και γενικός γραμματέας), ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα φέρεται να είχε γοητευτεί από το τριφύλλι ο Απόστολος Νικολαϊδης σε ένα ταξίδι του στη Γερμανία όπου το είχε δει από την Γκρόιτερ Φιρτ.

Με το τριφύλλι στην καρδιά

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 το έμβλημα του τριφυλλιού μπήκε για πρώτη φορά μέσα σε κύκλο και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε συχνά με αυτή την μορφή. Την πρώτη χρονιά που το τριφύλλι μπήκε στην φανέλα του Παναθηναϊκού έγινε στο μέσο της φανέλας, αλλά στη συνέχεια ράφτηκε στο μέρος της καρδιάς.

Η νέα εμφάνιση

Οι εμφανίσεις που έχει φορέσει ο Παναθηναϊκός είναι πάρα πολλές και διαφορετικές. Άλλοτε έχει φορέσει με ρίγες στα πλάγια, με κάθετες ρίγες, χωρίς ρίγες. Άλλοτε σκέτο πράσινο, άλλοτε σκέτο άσπρο. Υπήραν φανέλες του Παναθηναϊκού που είχαν γιακά και άλλες που δεν είχαν. Παλαιότερα είχαν και κορδόνι. Επίσης, η φανέλα του τριφυλλιού έχει φορεθεί με μία μόνο άσπρη ρίγα στη μέση ή ακόμα και με διάφορα σχέδια στο μέσον της.

Βέβαια από το ρεπερτόριο του Παναθηναϊκού δεν λείπουν εμφανίσεις όπως η λαχανί (2007) ή η μαύρη, ή μπλε σκούρο (1997) αλλά αυτές δεν ήταν οι πρώτες. Όσον αφορά τη νέα εμφάνιση που θα παρουσιαστεί σήμερα θα θυμίζει τη Σέλτικ και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Δείτε στη Photo gallery παρακάτω μια γεύση από τις φετινές εμφανίσεις πριν ακόμα παρουσιαστούν.

Οι χορηγοί στη φανέλα

Η πρώτη χρονιά που ο Παναθηναϊκός έβαλε χορηγό στη φανέλα του ήταν το 1994 με τη Citroen. Ακολούθησαν η Interamerican, η Motor Oil, η Winbank, o OTE και η Cosmote. Το 2011 για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός διαφήμισε στη φανέλα του τον ΟΠΑΠ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα