Κρήτη λεβεντογέννα... ποδοσφαιρομάνα! (vids+pics)

Κρήτη λεβεντογέννα... ποδοσφαιρομάνα! (vids+pics)

bet365

Η Κρήτη γιορτάζει και το gazzetta.gr παρουσιάζει πως ο Εργοτέλης έκανε για πρώτη φορά τρεις τις κρητικές ομάδες στη Σούπερ Λιγκ, ενώ στην Football League ανέβηκαν ΑΟ Χανιά και Επισκοπή.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ομάδες της Κρήτης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα αυτό τον είχε μόνο ΟΦΗ (με κατάκτηση Κυπέλλου και έξοδο στην Ευρώπη), αλλά οι επιτυχίες αυτές τείνουν να ξεθωριάσουν. Κάτι ωστόσο φαίνεται ότι αλλάζει την τελευταία διετία.

Το κρητικό ποδόσφαιρο ζει εδώ και μερικές ώρες ιστορικές στιγμές, χάριν στις επιτυχίες αφενός του Εργοτέλη, που κατάφερε να επιστρέψει στα «σαλόνια» της Σούπερ Λιγκ την αμέσως επόμενη χρονιά μετά τον υποβιβασμό του και αφετέρου σε ΑΟΧ κι Επισκοπή. Με ΟΦΗ και Πλατανιά μαζί στη μεγάλη κατηγορία, πλέον η Λίγκα θα είναι... κρητικοκρατούμενη, αφού κατά το 1/6 της θα αποτελείται από ομάδες του νησιού!

Την ίδια στιγμή ακόμα δύο σύλλογοι, από δύο διαφορετικές μάλιστα πόλεις της Κρήτης, βρίσκονται μεταξύ των έξι από τον νότιο όμιλο της Football League 2 που πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Β' Εθνική. Ο λόγος για τον Αθλητικό Όμιλο Χανιά και την Επισκοπή, με το ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται για πρώτη φορά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του έπειτα από 16 χρόνια! Σε ό,τι αφορά τους Χανιώτες με τις δώδεκα σεζόν στη Β΄Εθνική, συμπληρώθηκαν φέτος ακριβώς 30 χρόνια από την τελευταία του παρουσία στην κατηγορία!

Κι όλα αυτά βέβαια τη χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της Κρητικής Πολιτείας...

Για τον κυρ Απόστολο...

Ήταν 23 Ιουλίου του 2012. Ο Απόστολος Παπουτσάκης, «πατέρας» των Εργοτελιτών άφηνε την τελευταία του πνοή στα 60 του χρόνια, έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να ακολουθήσει ανακοπή. Κι αυτό τη σεζόν που ο Εργοτέλης κόντρα σε όλα τα προγνωστικά (στην αρχή της χρονιάς) είχε δεχτεί έναν πικρό υποβιβασμό. Ακριβώς 10 μήνες και 3 ημέρες αργότερα ο σύλλογος του Ηρακλείου πανηγύριζε την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία. Με τον ΟΦΗ να πετυχαίνει την παραμονή παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε και τη μη εξασφάλιση αδειοδότησης, όπως επίσης και ο Πλατανιάς στην παρθενική του παρουσία στην κατηγορία, αναμένονται τουλάχιστον έξι «μάχες της Κρήτης» στο επόμενο πρωτάθλημα (μπορεί να υπάρξουν και στο Κύπελλο)!

Μέσα στην απίστευτη μάχη που έγινε στο φετινό πρωτάθλημα της Football League, μακράν το κορυφαίο από άποψη ανταγωνιστικότητας, με έξι ομάδες να διεκδικούν μέχρι την τελευταία αγωνιστική την απευθείας άνοδο, ο Εργοτέλης κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, στο -1 από τον Απόλλωνα που έκοψε πρώτος το νήμα. Η άνοδος των Ηρακλειωτών σφραγίστηκε με το βαθμό που πήραν στο Βόλο κόντρα στη Νίκη.

«Για 'σένα κυρ Απόστολε, εκεί ψηλά», έγραφε η φανέλα που φορούσε από μέσα ο Ανδρέας Μπουχαλάκης μετά το τέλος του αγώνα... Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην θυμηθεί κι εκείνον σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή του συλλόγου, μίας ομάδας που υπηρέτησε για χρόνια, αλλά την άφησε... νωρίς.

«Β' Εθνική θέλω να σε δω και να τρελαθώ»!

Αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σε ολόκληρη την πόλη των Χανίων. Οι «μπλε» πήραν μία ιστορική νίκη κόντρα στη Γλυφάδα (2-0) χάριν στα γκολ των Μποτωνάκη και Γωνιωτάκη, η οποία και τους χάρισε το εισιτήριο για τη Football League, επιστρέφοντας έτσι στη Β' Εθνική για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια! Το “χάρισε” βέβαια μόνο μεταφορική σημασία μπορεί να έχει, αφού τίποτα απολύτως δεν χαρίστηκε σε αυτή την ομάδα τη φετινή σεζόν. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, αμφισβήτηση στο πρόσωπο του... ηρωικού Μουράτ Σεροπιάν και μία ομάδα που επί της ουσίας φτιάχτηκε το καλοκαίρι με στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

Όλα αυτά όμως στη θεωρία, γιατί στην πράξη είδαμε άλλα πράγματα. Όσο περνούσε ο καιρός και μετά φυσικά τη γνωστοποίηση της αναδιάρθρωσης της λίγκας, άρχισαν δειλά-δειλά να γεννιούνται οι πρώτες σκέψεις ανόδου. Οι αγωνιστικές περνούσαν, οι γκέλες διαδέχονταν η μία την άλλη και η απόσταση από την εξάδα αυξανόταν. Τα πάντα ωστόσο άλλαξαν με το παλικαρίσιο διπλό στον Πύργο επί του Πανηλειακού. Για πρώτη φορά η ομάδα πανηγύρισε δεύτερο σερί τρίποντο στη σεζόν και παράλληλα τα έφερνε όλα... τούμπα. Απλή νίκη αρκούσε κόντρα στη Γλυφάδα και τα συνθήματα είχαν ήδη αρχίσει από το λεωφορείο (για την Αθήνα) της επιστροφής.

«Μέχρι την Τρίτη που θα γυρίσουμε, θα το κάψουμε, μετά τα κεφάλια μέσα για να πάρουμε τη νίκη την Κυριακή», ανέφερε ο εκ των ηγετών της ομάδας (μαζί φυσικά με το Βασίλη Γωνιωτάκη), Σωτήρης Τσάτσος που πήγε στον ΑΟΧ τον Φλεβάρη και ήταν από τους βασικούς λόγους της ανόδου των «μπλε». Το... θαύμα τελικά εγένετο και ο σύλλογος των Χανίων θα βρίσκεται από την επόμενη σεζόν στη Football League. Βέβαια υπάρχουν και πολύ μεγάλες ομοιότητες με την άνοδο που πριν από δύο χρόνια είχε πάρει ο Πλατανιάς. Οι «ερυθρόλευκοι» τότε είχαν τερματίσει πέμπτοι κι επωφελήθηκαν από τη μη αδειοδότηση άλλων ομάδων. Στον αντίποδα η άλλη ομάδα της πόλης (και με μεγάλη αντιπαλότητα) τερμάτισε 6η και καρπώθηκε την αναδιάρθρωση που ήρθε σαν... μάννα εξ ουρανού.

Ομάδα μοντέλο, με συνδρομή... Βαρδινογιάννη

Στις 3 Ιουνίου του 2012 ολοκλήρωνε με ισοπαλία στη Χερσόνησο απέναντι στον τοπικό Ολυμπιακό τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα, σε ένα ματς όπου ήταν ούτως ή άλλως αδιάφορη. Η ομάδα του Ρεθύμνου εξάλλου είχε ήδη εξασφαλίσει μία πανηγυρική άνοδο από το περιφερειακό πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική, για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία της.

Ένας χρόνος βέβαια στην κατηγορία φάνηκε... υπέρ αρκετός στο «στολίδι» της πόλης (όλοι οι σύλλογοι της κατηγορίας έχουν να πουν τα καλύτερα για τη φιλοξενία που είχαν), αφού με το εμφατικό 4-1 επί της Κορίνθου την προηγούμενη Κυριακή, σφράγιζε μία δεύτερη σερί άνοδο, προφανώς επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Football League. Έπειτα από 16 χρόνια (η ιστορική ΕΑΡ ήταν η προηγούμενη που πλέον έχει διαλυθεί) το ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο εκπροσωπείται ξανά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος βέβαια η Επισκοπή θεωρήθηκε ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αναδιάρθρωση που θα έδινε το εισιτήριο στους έξι πρώτους. Με 500.000 ευρώ μπάτζετ, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, αφού ήταν κατά γενική ομολογία από τα πλέον υγιή σωματεία του πρωταθλήματος. Για όλα αυτά βέβαια χρειάστηκαν εκτός από την αρωγή του ιδιοκτήτη φούρνων και προέδρου του συλλόγου, Νικολιδάκη Μιχάλη, που «μάτωσε» οικονομικά, η... χείρα βοηθείας της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

«Χρυσός» χορηγός του συλλόγου μέσω της διαφήμισης της Motor Oil, στηρίζοντας έμπρακτα το καμάρι του Ρεθύμνου, πόλη καταγωγής εξάλλου της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στα περισσότερα παιχνίδια εντός λεκανοπεδίου, το «παρών» έδωσε και ο «καπετάνιος», Γιώργος Βαρδινογιάννης.

 

Τελευταία Νέα