«Ο Φριντέτ θα είναι star και στην EuroLeague!»

«Ο Φριντέτ θα είναι star και στην EuroLeague!»

Γιώργος Κούβαρης
«Ο Φριντέτ θα είναι star και στην EuroLeague!»
Ο Ντέιβ Ρόουζ, ο προπονητής που ανακάλυψε τον Τζίμερ Φριντέτ με αποτέλεσμα να απογειώσει την καριέρα του στο Brigham Young University μίλησε στο gazzetta.gr για τον Αμερικανό «μπόμπερ» του Παναθηναϊκού, στάθηκε στο τηλεφώνημα που έλαβε όταν υπέγραψε ενώ εξέφρασε την σιγουριά του ότι «θα προσαρμοστεί άμεσα στην EuroLeague και θα είναι και από τους star της διοργάνωσης».

Τα πάντα ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια... Το καλοκαίρι του 2005 όταν ένας φίλος του -τότε- προπονητή του Brigham Young University, του μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για έναν 16χρονο Νεοϋορκέζο ο οποίος έβγαζε... μάτια όπου και αν έπαιζε!

Το όνομά του; Τζίμερ Φριντέτ! «Φοβερός σκόρερ, πρέπει να τον δεις» του είπε χαρακτηριστικά και αμέσως έστειλε έναν από τους συνεργάτες του για το πρώτο scouting report. Αυτό ήταν! Έπρεπε πάση θυσία αυτός ο παίκτης να γίνει μέλος των «Cougars» και ο Ντέιβ Ρόουζ ήταν αποφασισμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να τον φέρει στο κολέγιο όπου ήταν προπονητής!

Ο νέος «μπόμπερ» του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αποτελεί «έναν από τους αγαπημένους παίκτες» του Ρόουζ όπως είπε χαρακτηριστικά στο gazzetta.gr ο άνθρωπος που τον... επιστράτευσε στο Brigham Young και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει καριέρα! Μεταξύ άλλων μίλησε για το τηλεφώνημα που του έκανε ο Φριντέτ όταν αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι θα προσαρμοστεί άμεσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, θυμήθηκε τις μάχες με τον Καουάι Λέοναρντ και τους 43 πόντους που πέτυχε απέναντί του, ενώ είχε και ένα μήνυμα να στείλει στους φίλους του Παναθηναϊκού: «Θα τον λατρέψετε!»

Αρχικά, ο Ντέιβ Ρόουζ μίλησε για το «πώς» ανακάλυψε τον Τζίμερ Φριντέτ πριν από 14 χρόνια: «Είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες... Τον είχε δει να παίζει στη Νέα Υόρκη ένας φίλος μου που είναι προπονητής. Τότε ο Τζίμερ ήταν 16 χρονών. Αμέσως έστειλα έναν assistant coach μου να τον δει και να μου πει την άποψή του. Μου είπε ότι ήταν πολύ-πολύ καλός. Αμέσως τον προσκαλέσαμε στο camp που είχαμε ώστε να τον έβλεπα και εγώ. Εντυπωσιάστηκα από την πρώτη στιγμή! Τον «κυνήγησα» αρκετά ώστε να αποσπάσω το «ναι» του για να έρθει στο Brigham Young. Και αυτό έγινε!» ενώ είδε από την πρώτη στιγμή το επιθετικό του χάρισμα: «Από τη πρώτη στιγμή που τον είδα να παίζει, κατάλαβα ότι έχει κάτι καλό μέσα του αυτό το παιδί. Ότι μπορεί να παίξει και να κάνει καριέρα. Εξαιρετικός σκόρερ. Ήταν εκπληκτικός με τη μπάλα στα χέρια, έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με όλους τους τρόπους. Και φυσικά δεν έπρεπε να χαθεί για το κολέγιό μας.»

Τι είναι αυτό που τον κάνει και ξεχωρίζει; «Όπως σου είπα μπορεί να σκοράρει με όλους τους πιθανούς τρόπους. Με σουτ μετά από ντρίπλα, με στατικό σουτ, με floaters, με drives, με σουτ από μέση από μέση, με σουτ από μακρινή και πολύ μακρινή απόσταση, έχει υψηλά ποσοστά στις βολές. Είναι φοβερός σκόρερ» και απαντώντας στο ερώτημα «για ποιον λόγο δεν έκανε καριέρα στο ΝΒΑ», αμέσως φάνηκε η... δυσαρέσκειά του: «Πραγματικά νευρίασα που δεν έπαιζε στο ΝΒΑ. Αδικήθηκε. Δεν τον χρησιμοποιούσαν σωστά. Δεν είχε σταθερό χρόνο συμμετοχής και δεν μπορούσε να βρει ρυθμό. Όμως στην Κίνα ήταν απολαυστικός. Χαιρόσουν να τον βλέπεις να παίζει. Σκόραρε, 50, 60, 70 πόντους. Σίγουρα αυτά τα νούμερα δεν θα τα δείτε στην EuroLeague γιατί είναι δύσκολη λίγκα, σκληρή και με καλές άμυνες».

Και στέκεται στο στοιχείο που ξεχωρίζει και κάνει την διαφορά, όπως επίσης και στο τηλεφώνημα που έλαβε: « Όμως αυτό με συναρπάζει στον Τζίμερ. Όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό με πήρε αμέσως τηλέφωνο και μου είπε: 'Κόουτς αγαπώ την Κίνα, θα μπορούσα να έπαιζα εκεί για πάντα, αλλά θέλω την πρόκληση της EuroLeague. Ότι μπορώ να τα καταφέρω και εκεί'. Αυτός είναι ο Τζίμερ. Αυτή είναι η προσωπικότητά του. Θα είναι πιο δύσκολα για εκείνον, αλλά πιστεύω ότι θα είναι star και στην EuroLeague. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα τον λατρέψουν! Αυτό μπορώ να στο πω!»

Το γιατί; «Είναι ο παίκτης για τα μεγάλα παιχνίδια. Εκεί δίνει τον καλύτερό του εαυτό και έχει επιτυχία. Θυμάμαι είχαμε παίξει δύο φορές εναντίον του Καουάι Λέοναρντ και το Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Ο Τζίμερ είχε πετύχει 43 πόντους και μου έλεγε ότι θέλει να σκοράρει όλους τους πόντους. Και το έκανε. Και κερδίσαμε! Δυστυχώς στο ΝΒΑ δεν πήρε τις ευκαιρίες που έπρεπε και δικαιούταν να πάρει. Ο Πολ Ουέστφαλ στους Κινγκς τον πίστεψε, έπαιζε αρκετά όσο ήταν προπονητής, αλλά μετά που έφυγε, χάθηκε και ο χρόνος συμμετοχής του Τζίμερ.»

Συνέχεια δεν σταματάει να μας μιλάει για τις προκλήσεις που αρέσουν στον Φριντέτ και θυμήθηκε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έχει μείνει πολύ είναι ότι σε ένα ματς έμεινε στον πάγκο και δεν ξεκίνησε βασικός. Ε, μετά ξέρεις ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να σαρώσει όλα τα βραβεία, να είναι ο πρώτος σκόρερ και να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις. Γιατί; Επειδή είχε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε στο 100%. Και το περίεργο όσο και φοβερό με τον Τζίμερ είναι ότι εκείνη τη χρονιά είχε όλες τις μπάλες στα χέρια του και δεν παραπονέθηκε κανείς συμπαίκτης του. Συνήθως όλοι θέλουν να έχουν τις προσπάθειές τους και λογικό να εκφράζουν και παράπονα. Όμως τον Τζίμερ τον αγαπούσαν. Τον λάτρευαν. Δεν τους πείραζε. Του είχαν τυφλή εμπιστοσύνη.»

Όσο για την άμυνά του που είναι η αχίλλειος πτέρνα του; Ο Ρόουζ είχε την δική του εξήγηση... «Πολλοί λένε ότι στην άμυνα είναι αργός. Όμως είναι εξαιρετικός αθλητής. Απλά ξέρεις τι πιστεύω; Ο Τζίμερ δεν έπαιζε τόσο δυνατά στην άμυνα επειδή δεν ήθελε να φορτωθεί με φάουλ. Και στις ομάδες που ήταν, τον είχαν ανάγκη να είναι στο παρκέ συνέχεια! Σίγουρα η ταχύτητά του στην άμυνα σε συνδυασμό με το ύψος του να μην τον βοηθούν αλλά είναι φανταστικός μπασκετμπολίστας. Και θεωρώ έχει όλο το πακέτο!»

Τι θα γίνει όμως στον Παναθηναϊκό που δεν θα έχει τον ρόλο που συνήθιζε να έχει στις ομάδες του στην Κίνα; Όπως είναι γνωστό ο Νικ Καλάθης είναι εκείνος που θα κρατάει την μπαγκέτα στα χέρια του ωστόσο ο πρώην τεχνικός του Brigham Young (σ.σ. ο οποίος σημειωτέον αποσύρθηκε φέτος από τους πάγκους στα 61 του χρόνια) έχει την απάντηση: «Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Σας το εγγυώμαι. Πέρα από αυτό θα γίνει πολύ καλός φίλος με τον Νικ! Θεωρώ ότι προσαρμοστεί άμεσα και θα μπορέσει να ταιριάξει απόλυτα στον νέο του ρόλο. Ο Τζίμερ έχει στόχους που συμβαδίζουν με την ομάδα. Αν κερδίζει και κατακτά πρωταθλήματα, τότε θα είναι και εκείνος μια χαρά. Πιστέψτε με. Και ξέρω στον Παναθηναϊκό οι νίκες είναι απαραίτητες σε κάθε παιχνίδι! Παρακολουθούσα τις εξελίξεις λόγω και του Ρικ Πιτίνο που ήταν στην ομάδα».

Κλείνοντας στάθηκε στο γεγονός ότι ο Φριντέτ γνωρίζει πολύ καλά το πόσο πολύ τον έχουν αγκαλιάσει οι φίλοι του Παναθηναϊκού: «Γνωρίζει για την αγάπη που του έχουν ήδη δώσει και είναι έτοιμος να ανταποδώσει. Τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω από αυτό. Είναι πολύ δεκτικό παιδί, πολύ απλό και θα μιλάει με όλον τον κόσμο. Όπως σου είπα είναι πολύ δεκτικός. Δεκτικός και πολύ ευγενικός. Μάλιστα έρχεται στην Γιούτα 4-5 φορές τον χρόνο για να μαζέψει χρήματα για διάφορες φιλανθρωπίες που στηρίζει. Είναι πολύ καλό παιδί. Γενναιόδωρος. Εξαιρετικός οικογενειαρχής και ήσυχος.»

Μάλιστα δεν πρόκειται να χάσει παιχνίδι του στο ΟΑΚΑ και ήδη ετοιμάζει ταξίδι στην Αθήνα! «Θα έρθω και εγώ με την σύζυγό μου στην Αθήνα να τον δούμε να παίζει. Θα κοιτάξω να έρθω στο ματς με την Μπαρτσελόνα όπου παίζει ο Μπράντον Ντέιβις, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στο Birgham Young.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.