Οι «Άγιοι Βασίληδες» του ελληνικού αθλητισμού!

Αντώνης Πατσούρας
Οι «Άγιοι Βασίληδες» του ελληνικού αθλητισμού!

bet365

Οι Χατζηπαναγής, Καραπιάλης, Σπανούλης, Τσιάρτας και η παρέα τους πρόσφεραν και προσφέρουν δώρα σ' όλο τον κόσμο μέσα στα γήπεδα!

Εάν ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε δει από κοντά κάποιους από τους Άγιους Βασίληδες του ελληνικού αθλητισμού θα σκεφτόταν σοβαρά να γράψει το αριστούργημα του, την "Συννεφιασμένη Κυριακή".Οι αθλητές αυτοί που μιλούσαν και...μιλούν στη μπάλα σίγουρα θα τον έκαναν ν' αλλάξει γνώμη και να γράψει ένα άσμα για λαμπερές Κυριακές.

H μαγεία των Χριστουγέννων σε περιμένει στο καζίνο της Novibet!

Την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής θυμηθήκαμε ξανά τους "μάγους" της μπάλας, εκείνους που μπορούν με ευκολία, ν' ονομαστούν Άγιοι Βασίληδες του ελληνικού αθλητισμού. Τα δώρα τους πολλά και πάντα γυάλιζαν!

Ο "Νουρέγιεφ" της μπάλας

Το όνομα του είναι Βασίλης Χατζηπαναγής. Ήρθε στην Ελλάδα από την ΕΣΣΔ για να παίξει ποδόσφαιρο στην δεκαετία του 70' και ακόμη και σήμερα όλοι μιλούν για εκείνον. Για τις ντρίμπλες του, τα γκολ του από κόρνερ, τις... σακούλες που μοίραζε, την συμμετοχή του στη Μικτή Κόσμου και...και...και

Ονομάστηκε "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρου και η αλήθεια είναι ότι χόρευε μέσα στα γήπεδα. Οι φίλαθλοι ανά την Ελλάδα τα γέμιζαν για να τον δουν. "Υπηρέτησε" τον Ηρακλή και κέρδισε μόνο έναν τίτλο στην καριέρα του. Το Κύπελλο Ελλάδος του 1976 στα πέναλτι κόντρα στον Ολυμπιακό. Δεν τον χαρήκαμε με την εθνική ομάδα της Ελλάδος. Έπαιξε στην χώρα μας από το 1975 έως το 1990.

Ο Μαραντόνα του Κάμπου

Η Λάρισα είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Ελλάδος στην Α' εθνική. Το πέτυχε το 1988 κόντρα σ' όλα τα θηρία. Ο ηγέτης εκείνης της τρομερής ομάδας λέγονταν Βασίλης! Ήταν ο Βασίλης Καραπιάλης και κάποιοι τον είπαν "Μαραντόνα του Κάμπου". Πέτυχε πολλά και σπουδαία πράγματα και με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό συνέχισε να φτιάχνει... τον κόσμο στην εξέδρα. Ξεσήκωνε τα πλήθη με τις ενέργειες του. Ένα από τα σπουδαιότερα δεκαρια που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τίτλους και αποχώρησε το 2000.

Ο Λαρισαίος Kill Bill

Συμπατριώτης του Βασίλη Καραπιάλη. Ξεκίνησε από τη Λάρισα και έφτασε να παίξει έως το ΝΒΑ με την φανέλα των Rockets. Εάν και έζησε στην Αμερική δεν έπαιξε στο "Kill Bill" του Ταραντίνο αλλά έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σε σπουδαίες παραστάσεις στα γήπεδα του κόσμου. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 (επί ΕΣΑΚΕ) και κυνηγάει την πρωτιά και στις ασίστ ενώ είναι πρώτος σε ασίστ στην Ευρωλίγκα και πολύ κοντά στο να γίνει και πρώτος σκόρερ στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Στο παλμαρέ του έχει μεταξύ άλλων ένα χρυσό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ένα ασημένιο σε παγκόσμιο με την εθνική Ελλάδος αλλά και 3 τρόπαια της Ευρωλίγκα και 7 πρωταθλήματα Ελλάδος με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό!

Ο "El Mago"

Πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 με την εθνική Ελλάδος στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Αρχηγός στην ισπανική Σεβίγια και πρωταγωνιστής στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς πόυ μεγαλούργησε στα πρώτα μισά της δεκαετίας του '90. Ο Βασίλης Τσιάρτας ήταν εκείνος που έστειλε την μπάλα από το κόρνερ στο κεφάλι του Δέλλα για να σκοράρει κόντρα στην Τσεχία και να στείλει την Ελλάδα στον τελικό του Euro 2004.

Είχε προηγηθεί το ιστορικής σημασίας γκολ κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία στα προκριματικά της διοργάνωσης. Χαρισματικός παίκτης, με πλούσιο ταλέντο και μυαλό... ξυράφι. Ξεκίνησε από τη Νάουσα και εν συνεχεία στην ΑΕΚ κέρδισε πρωταθλήματα Ελλάδος, έφυγε, και γύρισε ξανά σ' εκείνη! Δίπλα του στην εθνική του 2004 και στην ΑΕΚ ο συνονόματος Βασίλης Λάκης.

Επάγγελμα... γκολτζής

Ο Βασίλης Δημητριάδης έμεινε στην ιστορία για τα πολλά και ... μαγικά του γκολ όπως εκείνο με την Αϊτχόφεν. Ήταν ... επαγγελματίας γκολτζής από τον καιρό που έπαιζε στον Άρη Θεσσαλονίκης αλλά συνέχισε ανεβάζοντας τον... πήχη όταν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ. Το 1992 η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος και ο χαρισματικός σκόρερ σημειώνει 28 γκολ σε 34 αγώνες!

Την επόμενη χρονιά η Ένωση είναι πάλι στην κορυφή και εκείνος στέλνει την μπάλα 33 φορές στα δίχτυα σε 33 αγώνες. Σημαντικά γκολ πέτυχε και κόντρα στον Ολυμπιακό. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ΑΕΚ και συνεχίζει να είναι δίπλα στην ομάδα. Με την εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1994.

Βασίληδες και αυτοί!

Υπάρχουν πολλοί ακόμη άσοι των γηπέδων που γιορτάζουν κάθε Πρωτοχρονιά. Άσοι σ' όλα τα σπορ, σ' όλες τις θέσεις. Θεαματικοί αλλά και ουσιαστικοί! Κάποιοι φαντεζί. κάποιοι απλά σημαντικοί. Στη δεκαετία του '60 στον Ολυμπιακό έπαιζε ο Βασίλης Μποτίνος, ο οποίος ήταν τρομερός με την μπάλα στον αέρα, με εξαιρετική τεχνική, και όσοι τον είδαν ακόμη μιλούν για εκείνον. Στην επόμενη δεκαετία σημαντική καριέρα έκαναν ο τερματοφύλακας Βασίλης Κωνσταντίνου (Euro 1980) στον Παναθηναϊκό και ο αμυντικός Βασίλης Σιώκος στον Ολυμπιακό στις ημέρες του οποίου η ομάδα δέχτηκε 13 γκολ σε 34 αγώνες.

Ο Βασίλης Μπορμπόκης έγινε από τους πρώτους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Αγγλία, ενώ σήμερα το όνομα τιμά ο αρχηγός της εθνικής ομάδας Βασίλης Τοροσίδης ο οποίος έχει συμμετάσχει στα Euro 2008, 2012 και στο Μουντιάλ του 2010 και του 2014. Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης ξεκίνησε μαγικά αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια... Στο μπάσκετ, μια κατηγορία μόνος του, στην εποχή του ήταν ο Βασίλης Γκούμας που ήταν και ο πρώτος που ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στο πρωτάθλημα.

Στο βόλεϊ κέρδισε τα πάντα αλλά και τον σεβασμό όλων ο διεθνής πασαδόρος Βασίλης Κουρνέτας, στον στίβο έλαμψε ο "Φτερωτός γιατρός" Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (μετάλλιο στο Ελσίνκι) και στην κωπηλασία ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι... Βασίληδες του ελληνικού αθλητισμού αλλά αυτοί είχαν το κάτι ξεχωριστό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα